Artikel laten voorlezen

Vanochtend vroeg heeft ASML de cijfers over het 4e kwartaal en dus ook heel 2022 gepubliceerd. Opnieuw kwam de chipmachinefabrikant met sterke cijfers over de brug. Ondanks toenemende economische en geopolitieke onzekerheden blijft ASML profiteren van de groeiende vraag naar chips.

Aandeel ASML: koers

Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML Holding ASML ASML EUR EUR 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

Aandeel ASML kwartaalcijfers Q4

Sinds de oktoberbodem in 2022 is het aandeel ASML met circa 50% hersteld. Kwartaalcijfers van vanochtend laten zien dat de aanhoudende interesse voor aandelen ASML mogelijk terecht was. Want ook in het 4e kwartaal heeft de chipmachinereus de verwachtingen weer waar kunnen maken. De omzet kwam namelijk uit op € 6,4 miljard, aan de bovenkant van de eerder afgegeven range tussen € 6,1 en € 6,6 miljard. Daarmee lag de omzet in Q4 ruim 28% hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verkoop van 106 chipmachines leverde € 4,7 miljard op en de overige € 1,7 miljard omzet kwam uit de Installed Base Management tak. Dit onderdeel dat voornamelijk langlopende servicecontracten bevat liet de afgelopen jaren een sterke groei zien en is inmiddels goed voor 27% van de jaaromzet.

De winst steeg op jaarbasis met slechts 2,6% tot € 1,82 miljard, de marges lagen in Q4’21 namelijk een stuk hoger. Maar wel werd daarmee de gemiddelde winstverwachting door analisten van € 1,7 miljard verslagen. De brutomarge kwam met 51,5% eveneens uit boven de voorspelde 49%.

ASML benadrukt nog maar eens dat, ondanks de economische onzekerheid, de vraag naar de chipmachines groot blijft. In het 4e kwartaal sleepte het bedrijf dan ook weer voor € 6,3 miljard aan nieuwe orders binnen, waarvan € 3,4 miljard voor de nieuwste EUV-machines. Dat was minder dan in het 3e kwartaal van 2022, maar daarmee klom de totale orderportefeuille wel weer tot een record van ruim € 40 miljard. Bovendien mag ASML vanwege de Amerikaanse restricties de nieuwste EUV-machines niet meer verkopen aan China. Het totale aantal machines dat naar China werd verscheept daalde dan ook van 15% naar 9% op kwartaalbasis.

Jaarcijfers 2022

Ook over het hele jaar 2022 kan ASML met tevredenheid terugkijken. Het bedrijf boekte een omzet van € 21,17 miljard, een brutomarge van 50,5% en dat resulteerde in een nettowinst van € 5,6 miljard. Bovendien werd het resultaat nog behoorlijk gedrukt vanwege de nieuwe manier van verkopen. In 2022 besloot ASML namelijk om te werken met de zogeheten ‘fast shipment’ methode, waardoor chipmachines pas na verkoop op locatie worden getest. ASML kan de omzet van deze machines dus pas in de boeken zetten na de tests en dus pas na een formele acceptatie van de koper. Maar liefst € 3,1 miljard omzet uit 2022 zal pas in 2023 in de boeken worden verwerkt. De omzet in het 4e kwartaal had zelfs op € 7,4 miljard gelegen als ASML de fast shipments in de boeken had kunnen opnemen.

Aandeel ASML | ASML koers | ASML dividend

ASML maakte ook bekend om op 15 februari aanstaande een interim-dividend van € 1,37 uit te keren. Het bedrijf stelt de aandeelhouders bovendien voor een slotdividend van € 1,69 per aandeel uit te keren over het jaar 2022. In totaal komt het jaardividend daarmee uit op € 5,80 per aandeel, een stijging van 5,5% ten opzichte van 2021. In Q4 werden bovendien 600.000 aandelen ingekocht voor een bedrag van € 300 miljoen. Aandeelhouders van ASML worden dus beloond met groeiende kapitaalopbrengsten.

Aandeel ASML | ASML koers | ASML dividend

Outlook 2023

Uiteraard staat ASML ook even stil bij de onzekere economische en geopolitieke situatie. Het Veldhovense bedrijf verwacht ondanks alles ook in de eerste maanden van 2023 een groeiende omzet te kunnen realiseren. Klanten van ASML hebben namelijk al aangegeven dat de markt in de 2e helft van dit jaar weer zal herstellen. Dit wordt onder andere verwacht vanwege de heropening van China.

ASML wijst ook nog maar eens op de wereldwijde trends in de elektronicasector. Autonoom rijden, Artificiële Intelligentie, VR/AR en steeds betere mobiele telefoons om er paar even een paar te noemen. Al deze technologieën verlangen steeds meer en geavanceerdere chips. Er wordt verwacht dat het innovatieve ecosysteem de groei in de halfgeleidermarkt de komende jaren zal blijven aanwakkeren.

Voor heel 2023 mikt ASML op een omzetstijging van 25% tot € 26,5 miljard. Over het lopende kwartaal lijkt het bedrijf iets minder enthousiast. In het 1e kwartaal wordt namelijk een omzet verwacht van tussen de € 6,1 en € 6,5 miljard met een brutomarge van tussen de 49% en 50%. Ongeveer gelijk aan het 4e kwartaal dus, maar ten opzichte van het relatief zwakke Q1’22 juist een zeer sterke omzetgroei van 77%. Dat heeft echter te maken met twee aspecten. Ten eerste verwacht ASML een lagere groei van de installed base management, en juist deze tak kent zeer hoge marges. Ten tweede wijst het bedrijf op hogere kosten in verband met de opbouw van de capaciteit. De komende jaren wordt er gebouwd aan nieuwe fabrieken om de volumes voor zowel de EUV, DUV en High-NA machines uit te breiden. Dat zal op korte termijn leiden tot hogere kostenniveaus. Hoewel het jaar van start zal gaan met brutomarges van tussen de 49% en 50%, zullen die geleidelijk toenemen gedurende het jaar, aldus CEO Peter Wennink.

Hogere kosten lijken de marges op korte termijn dus nog steeds te drukken. Op langere termijn mikt ASML echter wel op een stuk hogere marges. De chipmachinegigant blijft dan ook vasthouden aan de lange termijn doelen die tijdens de Investor Day in november 2022 werden gepresenteerd. Er wordt gemikt op een omzet van tussen de € 30 en € 40 miljard in 2025, met een brutomarge tussen de 54% en 56%. Voor 2030 mikt ASML zelfs op een jaaromzet tussen ongeveer €44 miljard en €60 miljard, met een brutomarge tussen ongeveer 56% en 60%.

Waardering ASML

ASML heeft momenteel een beurswaarde van circa € 242 miljard en boekte een nettowinst van ruim € 5,6 miljard in het jaar 2022. Dat betekent dat u momenteel ruim 43x de winst betaalt over afgelopen jaar. De P/E-ratio ligt daarmee ook iets boven het gemiddelde (40) van de afgelopen 5 jaar.

Beleggen is echter ook vooruit kijken en het groeipad van ASML lijkt duidelijk. We kunnen niet heen om de vrijwel monopolistische positie die het bedrijf heeft op het gebied van de meest geavanceerde EUV-machines. Bovendien heeft het bedrijf de afgelopen 3 jaar een gemiddelde omzetgroei van 21% en een winstgroei van 41,5% laten zien. Het sterke management heeft de afgelopen jaren bovendien vrijwel keer op keer de verwachtingen kunnen waarmaken. Het is dan ook vrij aannemelijk dat ASML in 2023 de doelen opnieuw zal behalen. Analisten verwachten dat ze bij een omzet van € 26,5 miljard een nettowinst van € 7,5 miljard kunnen realiseren. Daarmee wordt het aandeel ASML bij de huidige koers van € 605 verhandeld op ruim 32x de verwachte winst voor 2023.

ASML denkt naar eigen zeggen de omzet in de jaren daarna nog verder te kunnen verhogen en ook wordt er gerekend op flink hogere marges. De verwachte P/E-ratio in 2024 komt dan ook uit op circa 27x. Beleggers die geloven in het uitgestippelde groeipad kunnen het aandeel ASML dan ook overwegen om de komende jaren te profiteren van de verwachte toename in de vraag naar chips.

Technische analyse aandeel ASML

Het aandeel ASML is het zwaargewicht op de Nederlandse beurs. De grafiek vertoont dan ook veel gelijkenissen met de AEX-index. Eind 2022 brak de koers uit de dalende trend. Inmiddels zien we ook een duidelijk patroon van hogere toppen en bodems die de aanhoudende vraag naar het aandeel ASML bevestigen. Het feit dat de koers boven het 200-daags gemiddelde beweegt is eveneens positief.

Op korte termijn zien we dat een belangrijke schuine weerstandslijn is bereikt. Dit lijkt bovendien de neklijn te zijn van een groot omgekeerde hoofd&schouder patroon. Een eventuele doorbraak betekent dat er potentieel vrijkomt richting de all-time highs van vorig jaar.

Zakt de koers echter terug onder de bodem op € 577 dan moeten beleggers rekening houden met een nieuwe test van het 200-daags gemiddelde of zelfs een daling tot aan de bodem van december op € 498. Een doorbraak daaronder kan zelfs een nieuwe dalende trend inluiden.

Aandeel ASML | ASML koers | ASML dividend

Aandeel ASML kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ASML (ASML). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.