Artikel laten voorlezen
aandeel volkswagen | aandeel volkswagen nieuws | aandeel volkswagen dividend
Het is nog geen twee weken geleden dat de vooruitzichten van de Volkswagen Groep voor 2023 bekend werden gemaakt. De koers van het aandeel Volkswagen schoot als een raket omhoog. Dit omdat de outlook van Volkswagen veel beter was dan verwacht.

Maar nu is de hele winst weg en het aandeel Volkswagen handelt lager dan voorheen. Daar zijn genoeg redenen voor…

Aandeel Volkswagen

Resulaten en verwachtingen

De Volkswagen Groep had een ongelooflijk sterk jaar in 2021, waarbij de nettowinst per aandeel Volkswagen een nieuw record bereikte. Er werd gevreesd dat dit in 2022 niet vol gehouden zou worden. Maar dit is voorlopig wel gelukt, zo maakte Volkswagen begin februari al bekend op basis van voorlopige cijfers. Opnieuw was het bedrijf erin geslaagd de prijzen sterk te verhogen, meer dan de eigen gestegen kosten. Dit resulteerde in winst op recordniveau ondanks minder verkochte voertuigen.

De vraag is of dit ook op lange termijn nog goed zal gaan. Kopers zullen niet altijd de hogere prijzen accepteren als ze zien dat de winst van de verkoper stijgt in plaats van dat die stabiel blijft. Daarom ging het aandeel Volkswagen nog steeds niet veel vooruit. Het aandeel Volkswagen bleef in zijn dalende trend die al in het najaar van 2021 werd vastgesteld.

Toen kwam Volkswagen groep met een vooruitzicht dat de sceptici het zwijgen oplegde. Er werd aangekondigd dat niet alleen het aantal verkochte voertuigen met 14-15% zou stijgen. Ook de verkoop zou met 10-15% stijgen. Daarnaast zou de operationele winstmarge stijgen met 7,5 tot 8,5%. Dit betekent dat het Volkswagen concern in 2023 geen aanzienlijke winstdaling zou zien. Zoals de meeste analisten eerder hadden verwacht, maar idealiter zou er zelfs aanzienlijk meer verdiend kunnen worden.

Dit veroorzaakte een wilde koopgolf op 3 maart 2023. Aan het eind van de dag noteerde het aandeel Volkswagen meer dan 10% hoger op de DAX. Maar hoewel de vooruitzichten zo fantastisch waren, bleven vervolgaankopen uit. Dit ondanks de uitbraak boven de dalende trendlijn op middellange termijn die met de koerssprong plaatsvond. Op dinsdag 14 maart was de gehele koersstijging alweer ongedaan gemaakt. En op 15 maart gig de koers zelfs nog lager.

Aandeel Volkswagen koers

Expertsmening: Dinsdag werden de definitieve cijfers over 2022 bekendgemaakt en werd een jaarlijkse persconferentie gehouden. Slechts twaalf dagen na deze outlook maakte het concern bekend dat het haar prognose voor 2023 voor de operationele winstmarge verlaagt van 6,0 naar 4,0%. Dat zou nog steeds iets meer zijn dan de 3,6% die Volkswagen in 2022 behaalde (de eerder genoemde streefmarge van 7,5 tot 8,5 procent geldt voor het hele concern).

Maar het maakt een buitengewoon verschil of men zes of slechts vier cent verdient op één euro omzet, in de sterkste divisie van het concern.

In principe is een dergelijke plotselinge ommezwaai zorgwekkend. Afgezien daarvan wordt de markt als geheel steeds nerveuzer. Als het financiële systeem op middellange termijn echt begint te kraken, zou het verrassend zijn als de auto-industrie uiteindelijk niet wordt getroffen. De meningen van de analisten over de gepresenteerde cijfers en de laatste verklaringen waren zeer verdeeld. Er waren drie nieuwe koersdoelen tussen 115 en 145 euro. Maar ook drie koersdoelen tussen 200 en 235 euro. De grafiek spreekt voor zich: een aandeel Volkswagen dat een opvallend bullish signaal verliest in de grafiek, en nu zelfs onder het startpunt van de vorige rally handelt, is een vallend mes waar je beter niet in kunt grijpen.

aandeel volkswagen | aandeel volkswagen koers | aandeel volkswagen nieuws

Aandeel Volkswagen kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Volkswagen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart