CFD’s als alternatief voor ETF’s

Sinds 2018 is het voor Europese inwoners niet langer mogelijk om in Amerikaanse ETF’s te handelen. Dit is het gevolg van nieuwe Europese wet- en regelgeving omtrent PRIIPS (Packaged Retail Investment and Insurance-based Products Regulation). Meer informatie hierover kunt u op deze pagina vinden. Als alternatief zijn er voor een groot aantal Amerikaanse ETF’s ook CFD’s beschikbaar. Voor een lijst van Amerikaanse ETF’s die eveneens als CFD’s verhandelbaar zijn, kunt u de volgende pagina raadplegen. In dit artikel wordt besproken wat CFD’s zijn en wat de voor- en nadelen zijn van CFD’s.


Wat is een CFD?

Een Contract For Difference (CFD) is een financieel product waarmee geprofiteerd kan worden van een koersstijging of-daling. Het is eigenlijk een contract tussen een koper en verkoper. Het waardeverschil (van bijvoorbeeld een aandeel of ETF) wordt verrekend vanaf het moment van overeenkomst. Bij het aankopen van een CFD wordt de koper geen eigenaar van het onderliggende aandeel.

De afrekening van de winst of het verlies vindt plaats nadat de positie is gesloten. Bij het aangaan van een positie vindt dus geen betaling plaats. Met CFD’s kunt u inspelen op zowel een koersstijging (long) als een koersdaling (short) van een aandeel of een ETF.

CFD’s zijn beschikbaar voor allerlei verschillende onderliggende waarden. Via LYNX kunt u in CFD’s handelen met een aandeel, ETF of index als onderliggende waarde. Een CFD vertegenwoordigt altijd één keer de onderliggende waarde. Ter verduidelijking: één CFD van het aandeel Facebook vertegenwoordigt nu een waarde ongeveer $181, één CFD van de ETF SPY vertegenwoordigt nu een waarde ongeveer $272.

Wat zijn de voor- en nadelen van CFD’s?

Het eerste grote voordeel van een CFD is de hefboom waar u mee kunt handelen. Dit betekent dat u met een relatief klein bedrag een hoge investering aan kunt gaan. De marginvereisten voor een CFD op de ETF SPY zijn bijvoorbeeld € 28 1, terwijl deze CFD een waarde vertegenwoordigt van $ 272 2.

1
2

Een tweede voordeel is de eenvoud van het product. Het kopen van een CFD gaat op dezelfde wijze als het kopen van een aandeel of ETF. Door een CFD te kopen gaat u een long positie aan en speelt u in op een koersstijging. Verkoopt u de CFD, dan gaat u een short positie aan en speelt u dus in op een koersdaling van de onderliggende waarde. De bied-laatkoersen van een CFD zijn over het algemeen exact dezelfde als die van de onderliggende waarde. Eventuele dividenduitkeringen worden cash verrekend op uw account.

Uiteraard hebben CFD’s niet alleen voordelen. Allereerst betaalt u rente voor het aanhouden van CFD’s, aangezien u een bevoorschotting ontvangt van de uitgevende partij. Daarnaast heeft u als houder van een CFD geen stemrecht binnen een bedrijf, zoals u dat wel heeft als u aandelen in bezit heeft.

Een ander nadeel, wat tevens een voordeel is, is de grote hefboom. Door te handelen op margin kunt u met een relatief klein bedrag grote posities aan gaan, waardoor u snel grote winsten kunt maken. Hier staat echter tegenover dat deze hefboom ook tegen u kan werken, mocht de positie niet de kant opgaan die u had verwacht.

Handelen in CFD’s bij LYNX

Bij LYNX kunt u wereldwijd CFD’s handelen tegen zeer scherpe tarieven. Een overzicht van de transactiekosten en rentetarieven die van toepassing zijn op CFD’s vindt u op de tarievenpagina van LYNX.

CFD’s als alternatief voor ETF’s

Voor een lijst van Amerikaanse ETF’s die eveneens als CFD’s verhandelbaar zijn, kunt u de volgende pagina raadplegen. In onderstaande tabel staat de top 10 meest verhandelde ETF’s waarvoor een CFD als alternatief beschikbaar is.

SymboolCFDValuta
SPYSPDR S&P500 ETF TrustUSD
EEMiShares MSCI Emerging Markets ETFUSD
XLFFinancial Select Sector SPDR FundUSD
VXXiPATH S&P 500 VIX Short-Term Futures ETNUSD
QQQPowerShares QQQ Trust Series 1USD
GDXVanEck Vectors Gold Miners ETFUSD
UVXYProShares Ultra VIX Short-Term Futures ETFUSD
EFAiShares MSCI EAFE ETFUSD
XIVVelocityShares Daily Inverse VIX Short Term ETNUSD
IWMiShares Russell 2000 ETFUSD
exclamationamrk

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen.

53.9 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder.

Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX