Wat is het verschil tussen een cashrekening en een marginrekening?

Het belangrijkste verschil tussen een cash- en marginrekening is dat u met een cashrekening geen gebruik kunt maken van bevoorschotting. Hierdoor kunt u met een cashrekening niet met geleend geld beleggen. Dit betekent onder andere dat u beperkt bent met betrekking tot de producten die u kunt verhandelen en de valutaposities die u kunt aanhouden. Daarnaast dient u rekening te houden met een settlement periode (afwikkeling van een transactie) van twee tot drie handelsdagen. Dit heeft tot gevolg dat u na het sluiten van een positie pas na twee tot drie handelsdagen over het vrijgekomen geld kunt beschikken om hiermee een nieuwe transactie te verrichten.

Met een marginrekening kunt u wel gebruikmaken van bevoorschotting. Hierdoor heeft u de mogelijkheid (maar niet de verplichting!) om met geleend geld te beleggen.
Met een marginrekening kunt u in principe in alle producten handelen, mits uw rekeningsaldo en handelservaring het toelaten. Ook is het mogelijk om een negatief cashsaldo aan te houden in een of meerdere valuta. U betaalt in dat geval debetrente over uw negatieve cashsaldo. Daarnaast hoeft u geen rekening te houden met de settlement periode (afwikkeling van een transactie) van twee tot drie handelsdagen. U kunt eventueel vrijgekomen cash na het sluiten van een positie dus direct herinvesteren.

Let op! Iedere marginrekening waarvan de waarde onder de 2000 EUR (of een equivalent hiervan) komt, wordt op dat moment aangezien als een cashrekening. Op het moment dat u dus een marginrekening heeft, maar de waarde daalt onder de 2000 EUR, dan kunt u bijvoorbeeld niet meer op margin handelen door bijvoorbeeld opties te schrijven.

Hieronder volgt een overzicht met wat u wel of niet kan met een cash- of marginrekening. Daarnaast staan in dit schema nog enkele vereisten voor zo’n rekening. Onder dit overzicht volgt nog een uitleg hoe u een cashrekening kunt omzetten naar een marginrekening.

CashrekeningMarginrekening
Minimum leeftijd 18Minimum leeftijd 21
Aandelen / ETF's / beleggingsfondsen

Pennystocks

Obligaties

Warrants

Long opties en gedekte short opties

Valuta conversies
Aandelen / ETF's / beleggingsfondsen

Pennystocks

Obligaties

Warrants

Opties

Valuta conversies

Futures

Future opties

CFD's

(Leveraged forex)

Metalen

Complexe of verhandelde producten met hefboomwerking
Geen minimum saldo vereistMinimum saldo vereist van 2000 EUR voor het handelen op margin. Onder deze drempel wordt de rekening gezien als een cashrekening.
Geen handel op margin mogelijk: cash moet altijd eerst gesetteld worden.IBIE risk-based margin systeem + ESMA CFD regelgeving + future marginvereisten.

Beschikbare middelen voor CFD-handel: vrije beschikbare cash.
Settlement:
T+1 voor opties, futures en future opties.
T+2 voor overige producten.
Settlement:
T+1 voor opties, futures en future opties.
T+2 voor overige producten.

Cash beschikbaar voor nieuwe transacties vóór daadwerkelijke settlement (i.v.m. bevoorschotting).
Shortselling niet beschikbaarShortselling beschikbaar
Daghandelen niet beschikbaarDaghandelen beschikbaar
Rekeningstructuur:
Eenvoudig, namelijk uitsluitend een ‘securities' segment.
Rekeningstructuur:
Meervoudig, namelijk een ‘securities' segment en mogelijk een CFD-segment.

Cashrekening omzetten naar marginrekening

Indien u uw cashrekening wilt opwaarderen naar een marginrekening dan kunt u hiervoor een verzoek indienen binnen het Account Management.

1. Klik hier om het Account Management te openen, en log in met uw LYNX rekeninggegevens.

2. Klik op Settings 1 en vervolgens op Account Settings 2.

1
2

3. Rechts in uw scherm onder Configuration klikt u naast Account Type: Cash op het tandwiel 3.

3

4. Kies vervolgens bij Account Type 4 voor Margin 5 en klik op Continue 6. Doorloop en bevestig vervolgens de voorwaarden.

5
4
6
 

5. Vul bij Trading on Margin 7 uw kennis en ervaring in en klik op Continue 8. Doorloop en bevestig vervolgens de voorwaarden.

investment experience
7
8

LET OP: Het kan 24-48 uur duren voordat uw verzoek is goedgekeurd.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX