Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 15 minutes

Beleggen in Bitcoin | Bitcoin aandelen | beste bitcoin aandelen
Beleggen in Bitcoin wordt steeds meer omarmd door de traditionele beleggingswereld.

In dit artikel vertellen we u alles over de populairste cryptomunt ter wereld. We bespreken het laatste nieuws, hoe u kunt beleggen in bitcoin en bespreken een aantal interessante bitcoin aandelen.

Ook bespreken we enkele interessant Bitcoin ETF’s en futures zodat u geïnformeerd veelbelovende beleggingsopties in de wereld van cryptocurrencies. Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen, klik dan hier.

Beleggen in Bitcoin

Veel mensen willen beleggen in bitcoin. Maar wat is een bitcoin eigenlijk precies? En waar moet je allemaal rekening mee houden? We bespreken het in dit artikel, maar eerst komt het meest recente bitcoin nieuws langs.

Bitcoin nieuws

Recentelijk is de Bitcoin koers weer hard opgeveerd. De vraag naar de populairste cryptomunt nam toe door een combinatie van nieuwsberichten. Onder andere de snelle afname van de inflatie en daarmee de hoop op een top in de rente zorgde voor vuurwerk.

Ander nieuws dat positief werd ontvangen door crypto-beleggers kwam van BlackRock. De grootste vermogensbeheerder ter wereld diende op 15 juni een aanvraag in voor een spot Bitcoin ETF. Deze stap wordt door velen gezien als een verschuiving in het sentiment rondom crypto in de traditionele beleggingswereld.

Larry Flink, de CEO van BlackRock, verklaarde dat de stap van het bedrijf naar cryptocurrency aansluit bij de missie om beleggen te democratiseren en om gebruiksvriendelijke en kosteneffectieve producten te creëren. Flink benadrukte dat het bedrijf zich inzet voor veiligheid en naleving van de regelgeving in de nieuwe markt. BlackRock’s interesse in crypto werd gedreven door de vraag van klanten en de potentiële diversificatievoordelen die het biedt. Hoewel Fink niet inging op de specifieke bitcoin ETF, benadrukte hij de unieke waarde en het internationale karakter van cryptocurrencies.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een zogeheten cryptovaluta en tevens een globaal betaalmiddel. Met cryptovaluta (cryptocurrency) doelt men op een digitale munteenheid. Deze valuta worden gebruikt als een alternatief geldsysteem voor de reguliere en erkende geldsoorten. ‘s Werelds bekendste cryptovaluta is de Bitcoin. In hoeverre cryptogeld daadwerkelijk gelijk staat aan geld is nog altijd een discussiepunt. In Nederland heeft bijvoorbeeld de Bitcoin de juridische status van een ruilmiddel, maar niet die van geld. Over de waarde van je cryptovaluta moet echter wel belasting betaald worden in Box 3, waar het onder vermogen van crypto valt.

Bitcoin was de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het netwerk is peer-to-peer en dat betekent dus ook dat de transacties plaatsvinden tussen de gebruikers onderling (en dus zonder tussenpersoon). Deze transacties worden geverifieerd via onafhankelijke netwerk nodes door het gebruik van cryptografie en worden opgeslagen in een openbare gedistribueerde database. Deze database staat beter bekend als een blockchain, waar gemiddeld elke 10 minuten een blok aan wordt toegevoegd.

Satoshi Nakamoto
Wie heeft Bitcoin bedacht?

Bitcoin werd bedacht door een persoon of een groep mensen die bekend staat onder het pseudoniem “Satoshi Nakamoto.” Tot op de dag van vandaag is de ware identiteit van Satoshi Nakamoto niet bekend, en het blijft een mysterie wie of welke groep erachter zit.

Wanneer u uw computers (grafische kaarten) inzet voor het verwerken van transacties en het vinden van een blok in het Bitcoin-netwerk, wordt dit beloond. Het proces van het vinden van een blok staat bekend als “mining” of delven. De beloning voor het vinden van een blok bestaat uit een extra hoeveelheid bitcoin die in omloop wordt gebracht. Deze blokbeloning is echter niet constant; deze wordt tijdens elk “halving” evenement gehalveerd. Sinds de oprichting van Bitcoin in 2009 heeft dit al drie keer plaatsgevonden.

Een halving vindt ongeveer om de vier jaar plaats. De laatste halving vond plaats op 11 mei 2020, waarbij de beloning voor het minen van één blok halveerde tot 6,25 Bitcoin.

De volgende halving vindt naar schatting eind april 2024 plaats. Alles over deze statistieken kunt u vinden op:  https://www.bitcoinblockhalf.com/

Beleggen in de beste Bitcoin aandelen en futures | prijs Bitcoin | Beleggen Bitcoin | Koers Bitcoin | Aandelen Bitcoin | Wat is Bitcoin?

Wie bepaalt de prijs van een bitcoin?

Dit is eigenlijk hetzelfde als vragen wie de prijs voor een aandeel Apple bepaalt. De kopers en verkopers zijn degene die de onderliggende waarde bepalen. Dat is bij Bitcoin niet anders.

Maar op welke koers is de Bitcoin dan van start gegaan? Dat werd duidelijk in het voorjaar van 2010 toen de eerste publiekelijke Bitcoin transactie daadwerkelijk uitgevoerd. Een programmeur uit Florida kocht voor 10.000 bitcoins twee pizza’s. Deze pizza’s hadden een waarde van circa $ 30 in totaal. Door deze transactie kon voor de eerste keer een echte waarde aan de cryptovaluta worden gegeven. Gezien de waarde van beide pizza’s $ 30 betrof, kon een waarde van $ 0,003 per bitcoin berekend worden. Saillant detail: 10.000 bitcoin zijn op de huidige prijs van $ 30.000 per bitcoin ruim $ 300 miljoen waard. 

Sindsdien zijn er tientallen exchanges (handelsplatformen) in het leven geroepen waarop de Bitcoin en andere cryptomunten kunnen worden verhandeld. Het minen (delven) van Bitcoins is overigens niet gratis en zelfs ingewikkeld. De computers gebruiken enorm veel rekenkracht en dat kost weer energie (stroom). De stroomkosten zijn overal ter wereld verschillend en daardoor liggen de kosten voor het minen per land ook flink uit elkaar.

Bij voorkeur worden Bitcoins tegenwoordig dan ook gecreëerd in landen met lage energiekosten zoals Kuwait, Venezuela, China, Georgië en Estland. In Georgië kun je een hele bitcoin bijvoorbeeld al voor iets meer dan $ 6.000 aan kosten minen. In de Verenigde Staten en andere westerse landen zal de kostenpost voor het minen van een bitcoin momenteel rond de $ 12.000 liggen.

De kosten voor het minen van één BTC variëren dus behoorlijk. De kosten zijn daarnaast ook afhankelijk van de hash rate en de mining difficulty. De ‘bitcoin difficulty’ geeft de moeilijkheidsgraad aan om een hash onder een bepaald getal te vinden. Simpel gezegd, de wiskundige puzzel die een miner moet oplossen om een block te vinden. Bitcoin is zo ontworpen dat de moeilijkheidsgraad zich elke twee weken aanpast. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid rekenkracht van het netwerk (hash rate). Zodra meer miners (en meer rekenkracht) aangesloten zijn, neemt de difficulty rate toe. Zodra deze hashrate verminderd, dan is het gemakkelijker om een block te vinden. De duurdere en vaak betere grafische kaarten zullen dan ook doorgaans benodigd zijn om als winnaar uit de mining battle te komen.

Bitcoin als digitaal goud

Na aandelen en vastgoed lijkt ook de Bitcoin steeds breder geaccepteerd te worden als asset class. Bitcoin kent net als goud een lage correlatie met andere assets. Steeds meer beleggers stoppen dan ook een klein percentage van bijvoorbeeld 3 à 5% van hun vermogen in Bitcoin.

Er zou volgens sommige ook naar bitcoin worden gegrepen in tijden van onzekerheid of zelfs een economische recessie. De digitale munt wordt dan ook steeds vaker aangeprezen als het ‘digitale goud’. Beide assets zijn qua voorraad eindig en fungeren mogelijk als oppotmiddel in economische onzekere tijden.

De Bitcoin werd tenslotte op 3 januari 2009, tijdens de financiële crisis geschapen. Het eerste bitcoin block bevatte de tekst: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, wat vrij vertaald iets betekent als: “Kanselier op de rand van een tweede reddingsoperatie voor banken”.

Bitcoin kopen en beleggen in bitcoin aandelen

U kunt bitcoins en andere cryptovaluta direct kopen via reguliere kanalen en cryptocurrency exchanges die u via Google ongetwijfeld kunt vinden. In dit artikel zullen we ons echter focussen op beleggen in bitcoins via aandelen, ETF’s en futures.

Beleggen in Bitcoin via ETF’s

Indien u indirect wilt inspelen op een stijging van de Bitcoin dan kan dat via verschillende aanbieders van ETF’s. Investeringsfonds Grayscale is inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste aanbieders van crypto trackers. Zij bieden naast Bitcoin ook ETF’s aan voor onder andere Ethereum en Litecoin.

  • Grayscale Bitcoin Trust BTC: (GBTC)
  • Grayscale Ethereum Trust: (ETHE)
  • Grayscale Litecoin Trust: (LTCN)
  • GrayScale Digital Large Cap: (GDLC) (een mandje met de 5 grootste cryptocurrency)

Naast GrayScale is een andere bekende aanbieder de Bitcoin Tracker One (BITCOINXB)

De onderstaande ETF wordt verhandeld in euro’s. Een bitcoin ETF kan een goed alternatief zijn voor beleggers die niet direct bitcoins willen kopen en opslaan met de bijbehorende risico’s. De ETF staat genoteerd op de beurs van Stockholm in Zweden. De tracker volgt de Bitcoin koers 1 op 1, maar heeft een waarde die circa 21 keer kleiner is dan de koers van de Bitcoin zelf om de verhandelbaarheid aantrekkelijker te maken.

Let er op dat u handelspermissies moet aanvragen om te beleggen in de besproken bitcoin etf’s. 

Beleggen in Bitcoin | Bitcoin aandelen | Wat is Bitcoin? | Bitcoin kopen
Bitcoin Tracker One EUR in het TWS Handelsplatform

Beleggen in Bitcoin via futures

Bitcoin is inmiddels dusdanig geaccepteerd door de reguliere beurzen dat CME Group zowel futures als opties faciliteert. In december 2017 werd de Bitcoin future al gelanceerd op de Chicago Mercantile Exchange. De CME Group exploiteert de grootste derivatenbeurs ter wereld, met bekende futures als de E-mini S&P 500 future (ES), de E-mini Nasdaq 100 future (NQ) en de Crude Oil future (CL). De meest verhandelde futures ter wereld staan dus onder beheer van deze partij en zijn op dit gebied de belangrijkste speler wereldwijd.

Dat een dergelijk grote speler een Bitcoin-future opnam in het assortiment, zegt dus genoeg over de populariteit van het product en straalt ook enorm veel vertrouwen uit naar de toekomst van Bitcoin. Om de transparantie rondom het product te verhogen, lanceerde CME Group ook de CME CF Bitcoin Real Time Index (BRTI). Deze index moet de zogenoemde “spotprijs” vertegenwoordigen waarop de future gebaseerd is.

Futures
Handel in futures via LYNX

LYNX is dé broker voor futureshandelaren. Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.

CME CF Bitcoin Futures

De CME future (BTCN3) heeft een hefboom van vijf, waarmee u bij de huidige koers van $ 30.000 een positie ter waarde van $ 150.000 opent. Daarvoor is een margin van $ 75.000 vereist en daarmee is deze future niet geschikt voor de kleinere beleggers. Uiteraard vereist het handelen van deze future goede kennis van zaken en is het handelen van bitcoin uiterst speculatief.

CME CF Bitcoin | Beleggen in Bitoin | Bitcoin future | Bitcoin beleggen | beleggen in futures

Micro Bitcoin future (MBTN3)

Sinds kort bestaat ook een Micro Bitcoin future met een hefboom van slechts 0,1. Daarmee krijgt u bij een koers van $ 30.000, slechts een positie van $ 3000. Deze micro bitcoin future is ideaal voor handelaren met kleinere accounts.

Micro Bitcoin future BMTN3 | Beleggen in Bitcoin | Bitcoin future | Bitcoin beleggen | Beleggen in micro-futures

Bakkt Future

In 2019 bracht Bakkt een future uit op de Intercontinental Exchange (ICE). ICE is een Amerikaans bedrijf dat beurzen bezit voor financiële en grondstoffenmarkten en 12 gereguleerde beurzen en marktplaatsen exploiteert.

De Bitcoin future van Bakkt heeft een hefboom van slechts 1. Hiermee is de future vijf keer zo klein als de CME future. De specificaties van deze future ziet u hieronder. Deze future is iets toegankelijker voor kleinere beleggers dan de CME Future, maar zijn nog altijd niet geschikt voor de gemiddelde particulier. Uiteraard vereist het handelen van deze future goede kennis van zaken en is het handelen in bitcoin uiterst speculatief.

Bakkt future | Beleggen in Bitcoin | Bitcoin future | Bitcoin beleggen | Bakkt Bitcoin future
Bakkt Bitcoin future

Risico’s van futures

Voordat u gaat beleggen in de besproken futures bespreek dient u zich bewust te zijn van de voor- en nadelen van futures. Alles over de werking van futures leest u in het artikel: Handelen in futures: waar moet u op letten? Let er op dat u speciale handelspermissies moet aanvragen om te beleggen in de hieronder besproken bitcoin futures & ETF’s. 

Voordelen:

 U kunt eenvoudig beleggen in indices, grondstoffen en obligaties:

  • De handel gaat 23 uur per dag door, vijf dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continu doorgaat, bent u (bijna) altijd in staat om de positie te beschermen met een stoploss.
  • Futures bieden u de mogelijkheid op een efficiënte manier uw aandelenportefeuille te hedgen. Hedgen is het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten dekt u het marktrisico (deels) af.
  • De hefboom maakt het mogelijk maximaal te profiteren van veranderingen in de koers van de onderliggende waarde.

Nadelen:

  • Als gevolg van de hefboom kunnen verliezen snel oplopen.
  • U kunt meer verliezen dan uw inleg.
  • Gezien de hefboomwerking en de zeer ruime handelstijden is het raadzaam dat u uw posities zeer nauwlettend in de gaten houdt.

Beleggen in Bitcoin: interessante Bitcoin aandelen

Hieronder ziet u een lijst van acht Bitcoin aandelen die actief zijn in cryptocurrency. Enkele bedrijven zijn actief in het maken van grafische kaarten en andere zijn volop bezig met het delven van Bitcoin. Onder de tabel bespreken we twee van deze Bitcoin aandelen uitgebreider zodat u een goed overzicht krijgt van de mogelijkheden betreft beleggen in Bitcoin aandelen.

AandeelSymboolValuta
BitfarmsBITFCAD
Hut 8 MiningHUTCAD
CanaanCANUSD
Bitcoin Group SEADEUSD
The9 LimitedNCTYUSD
Riot BlockchainRIOTUSD
MicroStrategyMSTRUSD
NVIDIANVDAUSD
HIVE Digital Technologies HIVEUSD
Marathon Patent GroupMARAUSD

 

Beleggen in Bitcoin via HUT 8 Mining (HUT)

Hut 8 mining staat genoteerd op de Toronto Stock Exchange (TSE) in Canada en op de Nasdaq. Via Hut 8 kunt u als belegger indirect blootstelling krijgen aan de bitcoin, zonder de daadwerkelijk cryptocurrency te hoeven kopen. U heeft dan geen omkijken naar online wallets en u hoeft geen moeite te doen om uw coins veilig op te slaan. Hut 8 zal dit jaar fuseren met US Bitcoin (USBTC), waardoor de bedrijven verder zullen gaan onder de naam New Hut.

Hut 8 heeft 6 locaties in Noord-Amerika, waar het in totaal 1073 PetaHashes per Seconde (PH/s) kan bijdragen aan het bitcoin netwerk. Het bedrijf heeft momenteel 9.136 bitcoins in bezit. De waarde van Hut 8-aandelen zijn dus ook (in)direct gekoppeld aan de prijs van de Bitcoin. Volatiliteit op de Bitcoin-markt kan daarom de koers van de aandelen stevig beïnvloeden. Hut 8 heeft een sterk team van leidinggevende en bestuurders met enorm veel ervaring in blockhain software, bitcoin-mining, investment banking en venture capital.

Hut 8 heeft een marktaandeel van circa 0,45% op de wereldwijde mining markt. Ze delven ongeveer 4 bitcoins per dag terwijl er over de hele wereld ongeveer 900 bitcoins per dag bijkomen. Door het gedeeltelijk behouden van Bitcoins kiest het bedrijf bewust voor een speculatievere strategie. Zij spelen in op een verdere stijging van de munt, terwijl veel andere miners hun munten vrijwel direct verkopen. 

Het bedrijf profiteert van goedkope stroom in Canada en kan daarmee tegen een aantrekkelijk tarief Bitcoin minen. Het bedrijf geeft wel regelmatig aandelen, opties en warrants uit om mining apparatuur te kunnen bekostigen. Het lijkt wellicht alsof het bedrijf moeite heeft met winst maken, maar dat komt omdat ze de Bitcoins dus grotendeels aanhouden en niet verkopen. Het bedrijf heeft nu een beurswaarde van $ 1,11 miljard en de Bitcoins die ze op hun balans hebben staan zijn momenteel $ 274 miljoen waard.

Hut 8 Bitcoin | New Hut bitcoin | koers Hut 8 mining | Bitcoin aandelen | Beleggen in Bitcoin aandelen

Beleggen in Bitcoin via MicroStrategy (MSTR)

Dit bedrijf werd de afgelopen jaren populair, omdat de niet geheel onomstreden CEO Michael Saylor besloot vrijwel al het kapitaal van zijn onderneming om te zetten in Bitcoin. Op dit moment heeft het bedrijf 152.333 bitcoin in bezit, tegen een gemiddelde prijs van $ 29.803. Deze bitcoins zijn dus ruim $ 4,5 miljard waard, terwijl het aandeel MicroStrategy op de beurs wordt verhandeld tegen een waarde van $ 5,87 miljard. Het belang van de reguliere bedrijfsactiviteiten is hierdoor vrijwel geheel ondergesneeuwd en een belegging in het aandeel MicroStrategy staat dan ook meer gelijk aan een belegging in Bitcoin. Het aandeel moet als zeer speculatief worden beschouwd. Op de lange termijn grafiek hieronder valt goed te zien dat de koers net zo volatiel is als de Bitcoin zelf.

MicroStrategy aandeel | MicroStrategy bitcoin aandeel | koers MicroStrategy aandeel

Zelf beleggen in Bitcoin

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in Bitcoin. U kunt inspelen op de bitcoin prijs door middel van aandelen, ETF’s & futures. Bekijk ons aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.