Is het nu tijd om te beleggen in goud?

Door Justin Blekemolen


Update: Goudprijs verwachting – Waar gaat de goudprijs heen?

Update: De beste goudmijnaandelen 

Goudprijs

De goudprijs is dit jaar hard op weg om de geschiedenis van vorig jaar te herhalen. In de eerste maanden van 2016 zagen een flinke opleving die richting het jaareinde nagenoeg volledig uit handen werd gegeven.

Ook dit jaar lijkt een zelfde soort patroon te zijn ingezet. Na het hoogtepunt dat begin september op de borden werd gezet, ligt de goudprijs flink onder druk. Was u begin 2017 begonnen met beleggen in goud? Dan heeft u ondanks de correctie nog altijd een koerswinst van ruim 10% te pakken.

Grafiek van de goudprijs - beleggen in goud - AXUUSD

Na een jarenlange daling werd begin 2016 de bodem in de goudprijs eindelijk bereikt. In de daaropvolgende maanden liep de koers hard om, om vervolgens aan het einde van het jaar weer grotendeels weg te zakken.

Ook dit jaar zagen beleggers tot begin september mooie koerswinsten op de borden verschijnen, maar nu de paniek rondom Noord-Korea weer naar de achtergrond aan het verdwijnen is en de Amerikaanse dollar weer iets aansterkt, is de belegger in goud de gebeten hond.

Beleggen in goud - Grafiek van de goudprijs - AXUUSD

Wellicht biedt de recente correctie een mooi instapmoment voor beleggers. In de bovenstaande grafiek zien we immers terug dat de opgaande trend voor dit jaar nog altijd intact is. Er ligt zelfs nog wat ruimte naar beneden om het belangrijke steunniveau te bereiken.

In bovenstaande masterclass van Willem Middelkoop heeft u een aandelentip cadeau gekregen die enorm kan gaan profiteren van een stijgende goudprijs.

In dit artikel bespreek ik de overige mogelijkheden om in te spelen op een verdere stijging van het beroemde edelmetaal. Nadat u alle mogelijkheden om te beleggen in goud kent, kunt u een weloverwogen keuze maken.

Hoe kunt u beleggen in goud?

  • Fysiek goud kopen (gouden staven en gouden munten)
  • Het kopen van een goud ETF
  • Aandelen kopen van goudmijn bedrijven
  • Afgeleide producten op goud

Beleggen met fysiek goud

Wellicht de bekendste manier is het kopen van fysiek goud. Via verschillende winkels en bedrijven is het mogelijk om fysiek goud te kopen in de vorm van staven of munten. Nadeel hiervan is dat u dit goud ergens veilig moet kunnen opslaan, waar in het algemeen kosten voor in rekening worden gebracht. Omdat deze vorm van beleggen in goud veel rompslomp en kosten met zich meebrengt, zijn er andere manieren in het leven geroepen om in te kunnen spelen op de goudprijs.

Het beleggen in goud met een goud ETF

Een exchange-traded fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Een ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen, waardoor deze producten vaak indextrackers genoemd worden. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Zo kan iemand die in goud wil beleggen maar niet fysiek een staaf goud wil aanschaffen een ETF kopen die de goudkoers volgt.

Voor trackers op het edelmetaal bestaan twee soorten, Bullion-Backed en Nonbullion-Backed trackers. Het verschil tussen beide is dat Bullion-Backed ETF’s fysiek goud aanhouden en Nonbullion-Backed trackers financiële instrumenten als onderpand gebruiken.

 Afkorting   Naam   Onderpand   Expense Ratio   Valuta 
 GLD  SPDR GOLD SHARES  Fysiek  0,40%  USD
 PHAU  ETFS PHYSICAL GOLD  Fysiek  0,39%  EUR

Hierboven vindt u twee bekende ETF’s die via LYNX verhandelbaar zijn. De SPDR Gold Shares ETF is genoteerd in dollars en de ETFS Physical Gold in euro’s. Beide zijn Bullion-Backed ETF’s. De kosten die jaarlijks worden berekend vindt u terug als Expense Ratio. Deze kosten worden in de koers van de ETF verwerkt.

Beleggen in aandelen van goudmijn bedrijven

Daarnaast is het mogelijk om aandelen te kopen van goudmijn bedrijven. Deze bedrijven hebben baat bij een stijgende goudprijs, aangezien zij het edelmetaal delven. Door aandelen te kopen van deze bedrijven speelt u dus indirect in op de goudprijs. Hieronder vindt u een overzicht van de vijf grootste gold mining companies die via LYNX verhandelbaar zijn.

 Afkorting  Naam
 AGG  AngloGold Ashanti Ltd.
 GG  Goldcorp Inc.
 ABX  Barrick Gold Corp.
 NEM  Newmont Mining Corp.
 FNV  Franco-Nevada Corp.

Verschillende soorten Goud - Hoe kunt u beleggen in Goud

U ziet in de grafiek hierboven dat de prestaties van deze bedrijven de afgelopen 5 jaar nogal verschillen. Om in één keer een mandje van al deze mining aandelen te kopen, kunt u ook weer een ETF kopen. De meest bekende en liquide ETF is de Market Vectors Gold Miners ETF (GDX).

Afgeleide producten op goud

1. Goud future

Tot slot zijn er nog afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de goudprijs. De meest bekende is de future op de goudprijs (GC). Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de goudprijs. Deze future vertegenwoordigt 100 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 punt beweging $ 100 verdient/verliest. De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk goud thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol goud zitten te wachten, is dit via LYNX niet mogelijk. Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

2. Goud opties en Turbo’s

Daarnaast is het mogelijk om in andere derivaten zoals opties te handelen. Uiteraard kunt u deze producten via het LYNX handelsplatform verhandelen. Vaak handelt u middels deze producten met een grote hefboom, waardoor enige voorzichtigheid op zijn plaats is.

In een volgend artikel kom ik terug met meer uitleg over de totstandkoming van de goudprijs.

Jullie platform is één van de weinige platformen waarin je in Nederland direct Australische (goudmijn) aandelen kan handelen. – Willem Middelkoop over LYNX

Wilt u meer weten over beleggen in goud via LYNX?

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in goud. U kunt inspelen op de goudprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF's en CFD's. Bekijk ons aanbod.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.