Aandelenopties: hoe werken ze en hoe kunt u ze verhandelen?

Door Justin Blekemolen

....

Aandelenopties zijn sinds jaar en dag ontzettend populair onder beleggers. Ruim 40 jaar geleden begon in Amsterdam de eerste optiebeurs in Europa. Nog altijd zijn opties, vooral in Nederland, ontzettend populair onder beleggers, maar wat zijn aandelenopties en hoe werken ze?

In dit artikel bespreken we kort de geschiedenis van de optiebeurs. Daarnaast kijken we naar de redenen voor het handelen in aandelenopties, hoe u in deze aandelenopties kunt handelen en vergelijken we de kosten van opties bij verschillende brokers. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Aandelenopties: de optiebeurs

U wist wellicht al dat Nederland het eerste land was met aandelen (de VOC) en een aandelenbeurs, maar wist u ook dat de Nederlanders voorop liepen met de handel in opties? Tjerk Westerterp wilde graag als eerste in Europa een optiebeurs openen. Het idee voor een optiebeurs kwam uit de VS. In Chicago werd in 1973 namelijk al gestart met een beurs waar je in opties kunt handelen (de CBOE).

Optiebeurs Amsterdam

Toen in 1978 in Amsterdam de European Option Exchange (EOE) opende, kregen de optiehandelaren dan ook training van beurshandelaren uit Chicago. Opmerkelijk genoeg was er destijds nog geen index. De eerste jaren was er nog weinig belangstelling en het was dan ook erg stil in de Beurs van Berlage.

Vanaf 1983 ging het echter beter met de optiebeurs in Amsterdam doordat de economie aantrok en de aandelenkoersen omhoog schoten. Steeds meer Nederlanders gingen beleggen en ook de EOE-index ging van start. De bedoeling was dat er ook gehandeld kon worden in aandelenopties uit andere Europese landen, maar meerdere andere landen in Europa kregen later een eigen optiebeurs.

Van 1998 tot eind 2002 deed de vloer dienst als handelsplaats voor de optiebeurs. Optiehandelaren kenden nog het ‘open outcry’ systeem, waarbij men de orders en prijzen letterlijk over en weer werend geschreeuwd.

Aanvankelijk konden beleggers alleen in call opties handelen. Later kwamen daar put opties bij en uiteindelijk ontstonden er ook opties op de hele index. Opties op de index zijn erg populair gebleken. Vandaag de dag gaat bijna de helft van alle optietransacties in Nederland om AEX opties.

Verschillende optiebeurzen

In de afgelopen decennia heeft een ware consolidatieslag plaatsgevonden in de beurswereld. In 2002 nam Euronext het Londense LIFFE (London International Financial Futures Exchange) over. De optiebeurzen van Amsterdam (FTA), Brussel (BELFOX), Parijs (MATIF & MONEP) en Lissabon werden samengebracht met die van LIFFE in Euronext.Liffe. In 2007 volgde nog een fusie met NYSE, maar na de overname door ICE in 2013 zijn de continentale Europese aandelenbeurzen afgestoten en weer verder gegaan onder de oude naam Euronext.

Vandaag de dag exploiteert Euronext 6 Effectenmarkten in Amsterdam, Brussel, Dublin, Lissabon, Oslo en Parijs. Euronext exploiteert ook Derivatenmarkten in Amsterdam, Brussel, Lissabon, Oslo en Parijs. Deze markten zijn verbonden via één handelsplatform met een geharmoniseerd regelgevend kader. Euronext biedt dus futures en opties aan op de indices en aandelen van de AEX, BEL20, CAC40, ISEQ20, OBX en PSI20 index. Wekelijkse opties zijn beschikbaar op de AEX- en CAC 40-indexen en dagelijkse opties op de AEX-index.

Naast de Euronext Amsterdam kunt u bijvoorbeeld ook opties handelen bij de Duitse Eurex Exchange (DTB). Deze beurzen zorgen ervoor dat de opties beschikbaar zijn in alle belangrijke activaklassen. Daarnaast zorgen zij voor:

  • Liquiditeit: marketmakers en liquiditeitsverschaffers zorgen voor een consistente weergave van prijzen gedurende de hele handelsdag.
  • Centrale orderboeken op elke onderliggende waarde
  • De koersen verspreiden over alle grote data-verkopers en verhandelbaarheid bij meer dan 20 onafhankelijke software aanbieders zoals LYNX.

Optiebeurs openingstijden

Aandelenopties worden verhandeld via Euronext. De openingstijden van aandelenopties zijn altijd gelijk aan de handelstijden van aandelen. Dit is enigszins logisch te verklaren, aangezien opties reageren op de verandering van de onderliggende waarde. Als de koersen dus stil staan kunnen opties niet worden verhandeld. Echter zijn ook de openingstijden van indexopties gelijk met die van de reguliere beurstijden.

Voor alle actuele beurstijden van belangrijke beurzen kunt u terecht op onze openingstijdens beurzen pagina.

Wat zijn aandelenopties?

Een aandelenoptie is een optie met als onderliggende waarde een aandeel. De koper van een call optie heeft het recht om het desbetreffende aandeel tegen een vooraf vastgestelde prijs en datum te kopen. De schrijver (verkoper) van de call optie heeft juist een plicht tot levering.

Bij het kopen van een put optie heeft u het recht om aandelen te verkopen. De schrijver (verkoper) van een put optie heeft een plicht om aandelen te kopen.

Waarom aandelenopties verhandelen?

Aandelenopties bieden beleggers de ideale manier om in te spelen op uw visie van een bedrijf. Met opties kunt u namelijk met een relatief kleine inleg een groot rendement behalen. Uiteraard kunt u ook snel geld verliezen vanwege de hefboomwerking van opties.

Opties op aandelen zijn daarnaast ook uiterst geschikt om uw long portefeuille te beschermen (hedgen) of om extra rendement te behalen. Indien u aandelen in bezit heeft, kunt u deze posities namelijk beschermen door het schrijven van calls. Hieronder volgen 3 manieren om aandelenopties in te zetten.

1. Ongedekte call optie: profiteren van een koersstijging

Een call optie is een financieel product dat de koper van de optie het recht geeft om aandelen tegen een van tevoren vastgestelde prijs te kopen. Daarnaast is ook de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend vastgesteld, de zogenoemde expiratiedatum. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie.

In dit voorbeeld denkt u dat het aandeel ING gaat stijgen. De koers van ING staat op 24 mei 2022 op € 9,80 en u koopt 1 losse call optie op met een strike van € 10. Als expiratiedatum kiest u september. Voor deze optie betaalt u momenteel € 0,65. 1 optiecontract heeft betrekking op 100 aandelen. U kunt dus met een inleg van € 65 (100 x € 0,65) een exposure van € 980 (100 x € 9,80) krijgen in het aandeel ING.

U heeft echter € 0,65 betaalt voor het recht om 100 aandelen ING te kopen op de derde vrijdag van september 2022. Dit betekent dat uw call optie pas boven de € 10,65 (€ 10 + € 0,65) winstgevend wordt. Indien ING expireert boven deze prijs begint u pas winst te maken. Stel dat ING expireert op € 12 in september, dan maakt u een winst van € 135 met een inleg van slechts € 65. U heeft namelijk het recht om 100 ING aandelen te kopen op € 10 en u kunt ze op de beurs verkopen voor € 12. Dat is een winst van € 200, maar u heeft € 65 betaalt voor de optie.

Uiteraard kunt u ook meerdere aandelenopties kopen en hiermee uw inleg vergroten. Daarnaast kunt u de optie ook tussentijds verkopen, zodat u niet hoeft te wachten op expiratie. Dit kan soms erg verstandig zijn om winsten zeker te stellen. Bij een expiratie onder € 10 gaat de gehele inleg verloren.

Voor- en nadelen van opties

Voor dezelfde winst met aandelen had u zo’n 61 aandelen ING moeten aanschaffen voor ongeveer € 598. U kunt met aandelenopties dus door de hefboomwerking met een kleinere inleg grotere winsten behalen. Het risico zit hem echter in het feit dat uw opties waardeloos expireren, waardoor u uw gehele inleg kwijt kunt raken. Bij aandelen heeft u in theorie natuurlijk oneindig de tijd om uw gelijk te halen.

Onderstaande Performance Graph uit het TWS Handelsplatform toont schematisch de mogelijke winsten en verliezen van de hierboven beschreven aandelenoptie.

Voorbeeld ongedekte call optie ING | Aandelenopties

2. Ongedekte put optie: profiteren van een koersdaling

Een put optie is een financieel product dat de koper van de optie het recht geeft om aandelen tegen een van tevoren vastgestelde prijs te verkopen. Ook de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend, is vastgesteld. Dit is de zogenoemde expiratiedatum. De koers waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie.

Een put optie is eigenlijk precies het tegenovergestelde van een call optie. In dit voorbeeld denkt u dat het aandeel ING gaat dalen. De koers van ING staat op 24 mei 2022 op € 9,80 en u koopt 1 losse put optie op met een strike van € 9. Als expiratiedatum kiest u september. Voor deze optie betaalt u momenteel € 0,56. 1 optiecontract heeft wederom betrekking op 100 aandelen. U kunt dus met een inleg van € 56 (100 x € 0,56) een exposure van € 980 (100 x € 9,80) krijgen in het aandeel ING.

U heeft echter € 0,56 betaalt voor het recht om 100 aandelen ING te verkopen op de derde vrijdag van september 2022. Dit betekent dat uw put optie pas onder de € 8,44 (€ 9 – € 0,56) winstgevend wordt. Indien ING expireert onder deze prijs begint u pas winst te maken. Stel dat ING expireert op € 7,50 in september, dan maakt u een winst van € 94 met een inleg van slechts € 56. U heeft namelijk het recht om 100 ING aandelen te verkopen op € 9 en u kunt ze op de beurs verkopen voor € 7,50. Dat is een winst van € 150, maar u heeft € 56 betaalt voor de optie.

Uiteraard kunt u ook meerdere aandelenopties kopen en hiermee uw inleg vergroten. Daarnaast kunt u de optie ook tussentijds verkopen, zodat u niet hoeft te wachten op expiratie. Dit kan soms erg verstandig zijn om winsten zeker te stellen. Bij een expiratie boven € 9 gaat de gehele inleg verloren.

Voorbeeld ongedekte put optie ING | Aandelenopties

3. Gedekte call optie: extra rendement op aandelen in bezit

Met een gedekte call optie of covered call speelt u in op een gelimiteerde stijging van de onderliggende waarde. U verkoopt (schrijft) een gedekte calloptie op een aandeel dat u in bezit heeft. Met deze optieconstructie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is.

U loopt geen extra risico op de geschreven call optie, doordat deze gedekt is door de in bezit zijnde aandelen. Wel is de winst van de positie gemaximaliseerd tot de uitoefenprijs van de onderliggende aandelen. In het voorbeeld hieronder worden de volgende transacties uitgevoerd:

  • Long: 100 aandelen op $ 40
  • Verkoop: call optie $ 42

Hiervoor wordt $ 1 aan premie ontvangen, waardoor de breakeven prijs op $ 39 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde boven $ 39, dan maakt u winst, waarbij de winst is gemaximaliseerd tot $ 300. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde onder $ 39, dan maakt u verlies, waarbij het verlies op de aandelen ongelimiteerd is.

Voorbeeld ongedekte call optie schrijven | Aandelenopties

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een greep uit de eindeloze mogelijkheden die opties bieden. Er zijn talloze optiecombinaties en strategieën te bedenken. Voor u begint met handelen in aandelenopties is het echter zaak om over genoeg kennis te beschikken.

U dient zich goed in te lezen in de kansen en risico’s die het handelen in opties met zich mee brengt. In het LYNX Beurs & Kennisportaal staan we uitgebreid stil bij dit onderwerp. Bent u helemaal nieuw in de wereld van aandelenopties? Dan raden wij u aan om ons artikel te lezen over wat opties zijn.

Hoe verhandelt u aandelenopties?

U kunt handelen in opties van vrijwel alle grote aandelen. Voor kleinere aandelen zijn niet altijd opties beschikbaar. Indien ze wel beschikbaar zijn, is het zaak om goed op te letten of er wel genoeg liquiditeit (volume) is. In het TWS Handelsplatform kunt u heel eenvoudig de Option Trader openen door op een aandeel te klikken en dan bovenin op de knop Option Trader. U vindt de Option Trader overigens ook door de rechtermuisknop in te drukken en bij Analytische Tools de Option Trader te kiezen.

Na deze handeling opent het onderstaande scherm. In dit scherm ziet u de optiereeksen in tabjes staan per expiratiedatum. U kunt de weergave overigens ook wijzigen naar één complete lijst. Aan de rechterzijde heeft u ook de mogelijkheid om de optiebeurs te veranderen. Zo kunt u kiezen voor FTA (optiebeurs Amsterdam) of voor Eurex, de Duitse optiebeurs.

Aandelenopties: hoe werken ze en hoe kunt u ze verhandelen? | Aandelenopties

Strategy Builder

Met de Strategy Builder kunt u optiecombinaties bouwen om ze vervolgens met één druk op de knop, in één keer in te leggen. Hierdoor koopt u eenvoudig optiecombinaties, zoals een call spread bijvoorbeeld. In onderstaande afbeelding ziet u dat het systeem meteen uw gekozen optiecombinatie herkent. In dit geval de bull spread / vertical call spread. Indien u drukt op ‘Profile’ verschijnt er een performance grafiek, waarin u heel gemakkelijk kunt zien wat de bewegingen van de onderliggende waarde betekenen voor uw positie. Op deze plek vindt u ook alle informatie over de optiegrieken.

Kosten van aandelenopties via LYNX

Handelen in opties doet u via LYNX zeer voordelig en tegen uitstekende voorwaarden. Sterker nog: handelen in aandelenopties is nergens voordeliger. U handelt via het bekroonde TWS Handelsplatform met één simpele muisklik eenvoudig in Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties.

Met de vele mogelijkheden die LYNX te bieden heeft, loopt u altijd een extra stap voor. Handel in Amerikaanse en Europese aandelenopties en indexopties zonder enige beperking. In totaal zijn ruim 3.000 verschillende Amerikaanse aandelen beschikbaar waar u opties op kunt handelen. Daarbij biedt LYNX ook opties aan op de S&P 500Dow Jones en NasdaqGeen andere broker heeft zoveel handelsmogelijkheden met opties als LYNX.

Prijsvergelijking opties | Aandelenopties

Ook niet geheel onbelangrijk: Bij LYNX wordt iedere optie die in-the-money eindigt automatisch uitgeoefend zonder dat hier extra kosten voor in rekening worden gebracht. Meer informatie over de kosten en alle voordelen vindt u op onze tarieven pagina.

Aandelenopties verhandelen via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

FAQ

Met optiebeurs refereert men naar de markt waar in opties wordt gehandeld. De eerste Europese optiebeurs werd in 1978 opgericht in Amsterdam (EOE).

Een optie is een afgeleid product (derivaat) en geeft het recht om een bepaald product tegen een vooraf vastgestelde prijs en tijdstip te kopen of te verkopen. De waarde is voornamelijk gebaseerd op de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van het optiecontract en de volatiliteit.

Een aandelenoptie is een optie met als onderliggende waarde een aandeel. De koper van een call optie heeft het recht om het desbetreffende aandeel tegen een vooraf vastgestelde prijs en datum te kopen. De schrijver (verkoper) van de call optie heeft juist een plicht tot levering.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties