Wat zijn Penny Stocks? Kenmerken en hoe u kunt handelen in Penny Stocks

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Estimated reading time: 11 minutes

penny stocks kenmerken - kansrijke penny stocks
Welke belegger droomt er niet van om rijk te worden met penny stocks? Voor een paar cent of een paar dubbeltjes heel veel aandelen kopen die vervolgens het tienvoudige waard worden.

Met het handelen in penny stocks is dit mogelijk, maar de kans op succes is klein en de risico’s zijn groot.

In dit artikel leggen we u uit wat een penny stock is en leest u de belangrijkste kenmerken. Bent u op zoek naar een penny stocks broker om penny stocks te handelen? Klik dan hier.

Wat zijn penny stocks?

Een penny stock is een aandeel van een bedrijf met een heel lage waarde. Het woord penny verwijst naar het feit dat de aandelen vaak slechts enkele centen waard zijn.

DEFINITIE
Wat zijn penny stocks?

Met penny stocks wordt meestal verwezen naar aandelen die voor minder dan $ 1 (of € 1) per aandeel worden verhandeld. Penny stocks zijn vaak aandelen van kleinere, risicovolle bedrijven.

In de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) een penny stock gedefinieerd als een aandeel dat voor minder dan $ 5 wordt verhandeld. Dit is op zich een beetje vreemd, aangezien er talloze grote en gerespecteerde bedrijven in de VS worden verhandeld onder die prijs. Toch kan dit ook een reden zijn voor bedrijven om te kiezen voor een zogeheten reverse stock split. Daarmee wordt het aantal uitstaande aandelen verminderd en de prijs per aandeel verhoogd. Het idee hierachter is dat aandelen met een lage prijs doorgaans een slecht imago hebben. Grotere en gerespecteerde bedrijven hebben bij de beursgang namelijk vaak een introductieprijs van ruim boven de $ 10.

Veelal hoort bij die lage aandelenkoers ook een lage beurswaarde, alhoewel dat zeker geen gegeven is. Naast een lage prijs worden penny stocks gekenmerkt door lage liquiditeit en een hoge mate van volatiliteit. Hierdoor kunnen snel grote winsten worden behaald, maar kunnen de verliezen ook snel oplopen.

Hoewel sommige penny stocks op grote beurzen zoals de New York Stock Exchange (NYSE) worden verhandeld, worden de meeste verhandeld via over-the-counter (OTC) transacties via het elektronische OTC Bulletin Board (OTCBB) of via de private OTC Markets Group.

penny
stocks
Beleggen in penny stocks via lynx

Handel tegen scherpe tarieven in penny stocks, pink sheets en OTCBB aandelen. Toegang tot meer dan 7.000 penny stocks uit Nederland, Amerika en vele andere landen.

Penny Stocks kenmerken

Penny stocks worden gewoonlijk geassocieerd met kleine ondernemingen. Veel penny stocks zijn van nieuwe bedrijven met een zeer lage beurswaarde, meestal van minder dan $ 250 miljoen. Maar bedrijven van enkele miljoenen of minder komen ook veelvuldig voor.

Een belangrijk en risicovol kenmerk van penny aandelen is het gebrek aan liquiditeit, wat betekent dat er weinig actieve kopers en verkopers op de markt zijn. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om aandelen snel te kopen of te verkopen. Dit heeft simpelweg te maken met de bekendheid, maar ook met een gebrek aan informatie. Bedrijven die op de OTC-markten (pink sheets) worden verhandeld zijn niet altijd verplicht om financiële informatie bij de SEC aan te leveren.

Vanwege het gebrek aan liquiditeit moeten beleggers rekening houden met grotere spreads, ofwel grotere verschillen tussen de bied- en laatprijzen. Vanwege de lage beurswaarde en de grote onzekerheid moeten penny aandelen als zeer speculatief worden beschouwd. Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat u het juiste lot uit de loterij koopt, maar het komt ook vaak voor dat beleggers hun hele investering verliezen. Goed onderzoek doen naar kansrijke penny stock aandelen is dus een belangrijke vereiste. Het gebruik van een stop-loss order kan ook het risico op een onaanvaardbaar verlies verkleinen.

Penny Stocks order book

Penny stocks staan bekend om hun hogere volatiliteit en lagere liquiditeit in vergelijking met grotere aandelen. Prijsbewegingen kunnen abrupt en extreem zijn, wat kan resulteren in onverwachte schommelingen. Technische analyse patronen kunnen sneller optreden en hebben soms minder betrouwbaarheid. Als gevolg daarvan zijn penny stocks vatbaar voor manipulatie en onvoorspelbaar gedrag. Daarbovenop komt dan nog dat ze vaak minder historische gegevens hebben, wat de nauwkeurigheid ook kan verminderen. 

Daardoor kan een analyse van het order book een goed alternatief zijn. Dat is een techniek die wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de vraag en het aanbod van aandelen op een beurs. Het orderboek is een elektronisch systeem dat alle openstaande koop- en verkooporders voor een bepaald effect, zoals een aandeel, bijhoudt. Deze analyse is relevant voor alle soorten aandelen, maar ook zeker voor penny stocks. Bij penny stocks kan de analyse van het orderbek vooral nuttig zijn vanwege de vaak lagere liquiditeit en hogere volatiliteit. Dat kan inzicht geven in vraag en aanbod en mogelijke steun- en weerstandspunten. Aan de hand van die gegevens kan de belegger/trader zijn handelsstrategie afstellen 

Penny stocks succesverhalen 

Zoals eerder aangehaald, kunnen we het opmerkelijke voorbeeld van Amazon.com niet over het hoofd zien. Dit ondernemingsverhaal begon met de notering van hun aandelen als penny stocks op de beurs. De vroege investeerders die vasthielden aan hun aandelen werden rijkelijk beloond met aanzienlijke rendementen. 

Een ander voorbeeld is het aandeel Monster Beverage, oorspronkelijk een bescheiden drankenbedrijf. Het bedrijf onderging een transformatie en herpositionering die resulteerde in opmerkelijke groei. Het aandeel betrad de markt als penny stock en heeft inmiddels een indrukwekkende marktwaarde van $ 60 miljard bereikt. De lancering van het energiedrankje Monster Energy markeerde een keerpunt, waarbij slimme marketingstrategieën en sponsoring van extreme sportevenementen werden ingezet om een jonger publiek te bereiken. 

Naast deze opvallende voorbeelden zijn er nog andere successen onder de penny stocks, zoals Ford, Sirius XM Holdings en talloze anderen. Deze opvallende succesverhalen van bekende penny stocks getuigen van het feit dat ook enorm succesvolle ondernemingen hun bescheiden begin hebben gekend. De kern van hun succes rust vaak op baanbrekend leiderschap, voortdurende innovatie, de uitmuntendheid van hun producten en diensten. En ook het vermogen om zich flexibel aan te passen aan een voortdurend veranderend marktlandschap.

Anderzijds kiezen vandaag de dag steeds meer bedrijven pas voor een beursnotering op een veel later moment. Hierdoor gaan bedrijven vaak pas naar de beurs als zij al een omvangrijke beurswaarde hebben en dus doorgaans niet meer als pennystock.

Voornamelijk in de Verenigde Staten is een beursnotering een eenvoudige en snelle manier om kapitaal op te halen. Kleine bedrijven gaan doorgaans als penny stock naar de beurs om toegang te krijgen tot financiering van het grote publiek. Deze bedrijven kunnen de beursnotering gebruiken als een startblok om door te groeien naar een grotere markt. Beleggers van het eerste uur hebben op deze manier de mogelijkheid om te beleggen in start-ups.

Voor-en nadelen Penny Stocks

Inmiddels zijn de kenmerken van penny stocks en de belangrijkste risico’s hiervan duidelijk geworden. Maar wat zijn dan de voordelen en redenen om wel te beleggen in penny stocks? En wat zijn juist de nadelen van het handelen in penny stocks?

Voordelen Penny Stocks handelen

Hoog groeipotentieel

Omdat bedrijven van penny stocks vaak in een vroeg stadium naar de beurs gaan, is er ruimte voor een aanzienlijke groei. Sommige bedrijven, zoals Amazon.com (AMZN), zijn ooit begonnen als penny stock, maar groeiden later uit tot omvangrijke bedrijven. Het vroegtijdig ontdekken van succesvolle bedrijven kan beleggers dus duizenden procenten aan rendement opleveren.

Los van het bovenstaande kunnen sommige aandelen onterecht als penny stocks worden verhandeld. Wellicht wordt het aandeel onterecht laag gewaardeerd door de markt of heeft het een reeks tegenslagen achter de rug. Als de vooruitzichten verbeteren kan een lage aandelenkoers een unieke kans vormen voor beleggers. Ook onbekendheid of nog niet gelanceerde producten kunnen zorgen voor een lage waardering.

Financiering voor kleine bedrijven

Voornamelijk in de Verenigde Staten is een beursnotering een eenvoudige en snelle manier om kapitaal op te halen. Kleine bedrijven gaan doorgaans als penny stock naar de beurs om toegang te krijgen tot financiering van het grote publiek. Deze bedrijven kunnen de beursnotering gebruiken als een startblok om door te groeien naar een grotere markt. Beleggers van het eerste uur hebben op deze manier de mogelijkheid om te beleggen in start-ups.

Nadelen Penny Stocks handelen

Gebrek aan informatie voor het publiek

We noemden het net al even, maar het gebrek aan informatie voor beleggers is een belangrijk nadeel. Grote en bekende bedrijven rapporteren keurig ieder kwartaal over hun financiële resultaten. Voor kleine bedrijven met penny stocks is deze informatie soms lastiger te vinden of niet beschikbaar.

Korte geschiedenis of naderend faillissement

Als het gaat om relatief nieuwe bedrijven dan is er vaak nog zeer weinig bekend. Vaak bevinden deze bedrijven zich nog in de start-up fase en zijn er helemaal nog geen producten of diensten. Sommige bedrijven zien nooit het daglicht en kunnen alweer snel een faillissement naderen.

Als een aandeel wordt verhandeld als penny stock terwijl het vroeger op veel hogere koersen heeft gestaan, is dat meestal een teken dat er iets met het bedrijf aan de hand is. Vallen de problemen uiteindelijk mee of weet het bedrijf weer de trein op de rails te krijgen dan biedt dit mogelijk kansen.

Liquiditeit en fraude

Sommige penny stocks hebben zoals eerder gezegd weinig liquiditeit. Die liquiditeit vormt niet alleen een probleem voor de verhandelbaarheid, maar nodigt ook uit voor fraude. Sommige handelaren manipuleren bepaalde aandelen door met relatief kleine bedragen de koers op te drijven en een hype te veroorzaken. Beleggers moeten te allen tijde alert zijn op zogeheten pump and dump acties.

Fundamentele analyse penny stocks 

Net als bij doorsnee aandelen is een goed begrip van de financiële gezondheid van een bedrijf de hoeksteen van de analyse. Dit omvat het beoordelen van inkomsten, winst, schulden en cashflows. Deze financiële fundamenten bieden inzicht in de financiële stabiliteit en duurzaamheid op de lange termijn. 

Daarna volgt het managementteam van een bedrijf, dat een aanzienlijke invloed op het succes van een penny stock heeft. Het is essentieel om het leiderschap nauwkeurig te evalueren. Onderzoek bijvoorbeeld de achtergrond, ervaring en betrokkenheid van de leden van het managementteam. Succesvolle leiders uit het verleden en hun toewijding aan het huidige bedrijf kunnen wijzen op bekwaamheid. 

Een diepgaand inzicht in het bedrijfsmodel en hoe het bedrijf waarde creëert, is van cruciaal belang. Daarnaast is het belangrijk om de bredere sector waarin het bedrijf opereert te analyseren. Dit omvat het begrijpen van groeimogelijkheden en potentiële uitdagingen binnen die specifieke industrie. 

Belangrijke aspecten van een penny stock analyse 

Een diepgaande analyse van penny stocks omvat een uitgebreide benadering waarbij veel aspecten grondig moeten worden onderzocht. Het is van belang voor beleggers om een brede kijk te hebben op deze, vaak volatiele en zeer risicovolle, aandelen. Hieronder volgen essentiële elementen die van cruciaal belang zijn bij het analyseren van penny stocks en die kunnen helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen. 

Kansrijke Penny stocks in 2024

Het is belangrijk om te erkennen dat het vinden van kansrijke penny stocks een enorme uitdaging is. Wereldwijd bestaan er duizenden, en het vergt veel tijd om deze grondig te onderzoeken. Hieronder vindt u een korte lijst van penny stocks. LYNX benadrukt dat dit absoluut niet als beleggingsadvies mag worden beschouwd. Het zijn slechts enkele voorbeelden, bedoeld om u een idee te geven van welke soorten aandelen u zou kunnen overwegen.

  • Lion Electric (NYSE: LEV): Dit bedrijf gespecialiseerd in elektrische vrachtwagens is sterk in ontwikkeling. Het zou in 2024 kunnen profiteren van de versnelling van de energietransitie, vooral nu landen de overstap van traditionele naar elektrische voertuigen aanmoedigen.
  • IAMGOLD (NYSE: IAG): Dit mijnbouwbedrijf, dat goud produceert, heeft in de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Het zou kunnen profiteren van een mogelijke stijging van de goudprijzen, vooral als de inflatie blijft afnemen.
  • Tilray Brands (Nasdaq: TLRY): Het aandeel van dit farmaceutische en cannabisbedrijf wordt verhandeld tegen historisch lage prijzen. Er is echter potentieel voor een sterk herstel, vooral als de classificatie van cannabis in de V.S. verandert en het wordt gezien als een minder gevaarlijke stof. Het is interessant om te volgen of een presidentskandidaat in de aanloop naar de verkiezingen in de VS een duidelijk standpunt over cannabis zal innemen.

Handelspermissies voor Penny Stocks

Voordat u in penny stocks duikt, is het essentieel dat u een solide kennis hebt van stocks, gecombineerd met opties of futures, en dat u minstens 21 jaar oud bent. U moet ook twee jaar ervaring hebben in deze handel en actief zijn, met een jaarlijkse handelsactiviteit van minstens 100 trades voor futures of opties. Daarnaast is de beveiliging van uw LYNX-rekening cruciaal; alle gebruikers moeten ‘2nd factor authenticated’ zijn. Voldoet u hieraan? Dan kunt u uw handelspermissie voor penny stocks aanvragen.

Beleggen in penny stocks via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om grenzeloos toegang te krijgen tot meer dan 7.000 penny stocks uit Amerika, Nederland, België en vele andere landen.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.