AEX index

Wat is de koers van de AEX index? Bekijk actuele beurskoersen, de grafiek en krijg snel een overzicht van de grootste stijgers en dalers van de AEX index. Bestudeer het laatste nieuws & analyses en lees alles wat u moet weten over deze index en uit welke aandelen deze bestaat.

Realtime AEX index koers

ISIN: NL0000000107
Tickercode: EOE | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

Punten

---Punten
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek AEX index

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

Stijgers AEX index

Dalers AEX index

AEX index: De huidige situatie op de beurs

Beursnieuws vandaag

AEX index Nieuws & AnalysesAl het laatste AEX index Nieuws & Analyses

Meer informatie over het aandeel AEX index

Aandelen kopen

AEX index: Analyses & tipsAEX index koers

Laatste koers
Verschil in Punten
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste jaarkoers

Individuele aandelen uit de AEX index: koersen, analyses & nieuws

Aandeel Slotkoers vorige handelsdag Laatste koers Hoog Laag +/- % Tijd Analyses
Wolters Kluwer --- --- --- --- --- --- ---
Unilever --- --- --- --- --- ---
Unibail-Rodamco-Westfield --- --- --- --- --- ---
Signify --- --- --- --- --- ---
Randstad Holding NV --- --- --- --- --- ---
Prosus --- --- --- --- --- ---
Philips --- --- --- --- --- ---
NN Group --- --- --- --- --- ---
Koninklijke KPN --- --- --- --- --- ---
ING --- --- --- --- --- ---
IMCD --- --- --- --- --- ---
Heineken --- --- --- --- --- ---
Koninklijke DSM --- --- --- --- --- ---
BE Semiconductor --- --- --- --- --- ---
ASML --- --- --- --- --- ---
ArcelorMittal --- --- --- --- --- ---
Akzo Nobel --- --- --- --- --- --- ---
Ahold Delhaize --- --- --- --- --- ---
AEGON --- --- --- --- --- ---
Adyen --- --- --- --- --- --- ---
RELX --- --- --- --- --- --- ---
Shell --- --- --- --- --- ---
Just Eat Takeaway --- --- --- --- --- ---
ASM International --- --- --- --- --- --- ---
Universal Music Group --- --- --- --- --- --- ---

AEX index

AEX aandelen

De AEX index geeft de koersontwikkeling van de 25 grootste en meest verhandelde aandelen op de Nederlandse beurs weer. De weging van de AEX aandelen in de AEX index is gebaseerd op marktkapitalisatie en free float. Des te groter de beurswaarde van een bedrijf, des te zwaarder het gewicht van een aandeel in de AEX-index is. Elk kwartaal vindt een (kleine) herweging van de index plaats. Een keer per jaar wordt er uitgebreid gekeken naar de samenstelling van de AEX index en wordt deze aangepast.

Geschiedenis AEX Index

AEX Index is een afkorting voor ‘Amsterdam Exchange Index’ en is de hoofdgraadmeter van de Nederlandse beurs. De AEX is echter pas opgericht in maart 1983 onder de naam de EOE index, deze is vernoemd naar de optiebeurs de 'European Options Exchange'. De beginstand van de AEX was 100 punten.

Terwijl de hoofdgraadmeter dus nog geen hele lange geschiedenis kent, is de Amsterdamse effectenbeurs juist een van de oudste financiële beurzen ter wereld. De toenmalige VOC was in 1606 verantwoordelijk voor de oprichting van de Amsterdamse beurs. Eerst vond de handel plaats in een ander gebouw in Amsterdam. In 1912 werd het huidige pand op Beursplein 5 betrokken, dezelfde plaats waar beursuitbater Euronext nog altijd gevestigd is. Door de overgang naar schermenhandel ziet de oude beursvloer er niet meer uit zoals vroeger. Tot het begin van deze eeuw moesten beurshandelaren nog fysiek op de beursvloer aanwezig zijn om middels een geschreven briefje via een hoekman een order uit te voeren. Nu zijn enkele beurshandelaren nog altijd wel actief in het gebouw op Beursplein 5 in Amsterdam, maar het is met de huidige technologie net zo goed mogelijk om buiten het gebouw in te spelen op de AEX.

Stand AEX realtime

De stand van de AEX index wordt officieel van 9:00 tot 17:35 uur berekend op basis van de aandelen die deel uitmaken van de index. Op basis van de realtime koersen vindt iedere 15 seconden de berekening plaats van de AEX-index.

Tot begin 2021 stond het record niveau van de index nog op 701,56 (4 september 2000) maar in 2021 sloot de AEX voor het eerst boven de 800 punten.

AEX aandelen voor- en nabeurs handelen

AEX aandelen zijn niet alleen op de Amsterdamse beurs verhandelbaar, waardoor het ook mogelijk is om buiten reguliere handelstijden te handelen in AEX aandelen. Echter is de liquiditeit vaak laag waardoor voor- en nabeurs handelen in AEX aandelen minder populair is.

Voor meer informatie over voor- en nabeurs handelen kunt u terecht op onze informatiepagina. 

AEX koersen vandaag

Op deze pagina vindt u de realtime koers van de AEX en alle koersen van de aandelen die zijn opgenomen in de AEX index. De AEX grafiek laat het koersverloop van de AEX zien van de afgelopen 12 maanden. Met een simpele muisklik kunt u de tijdsperiode van AEX grafiek aanpassen. Naast de AEX grafiek vindt u belangrijke koersinformatie zoals de opening en slot stand van de AEX, maar ook de hoogste en laagste AEX stand van lopende het jaar. Vervolgens ziet u in één oogopslag de top 5 stijgers en dalers van de AEX vandaag. Naast actuele koersinformatie houden wij u gedurende de dag op de hoogte van het laatste AEX nieuws.

Voor 9:00 uur verschijnt de LYNX Morning Call, met het laatste AEX nieuws van afgelopen nacht, de verwachte openingskoers van de AEX en een vooruitblik op de komende beursdag. Voor 15:30 wanneer de Amerikaanse markten openen bespreken we de huidige beursdag op de AEX en de verwachte openingskoersen op Wall Street.

Dagelijks verzorgt technisch analist Edward Loef een technische analyse van de verschillende indices en aandelen, waaronder de AEX. Daarnaast deelt Justin Blekemolen één keer per week een technische analyse van de AEX index en een ander aandeel. Ook houden we de individuele AEX aandelen scherp in de gaten, wanneer er interessante koers- of fundamentele ontwikkelingen zijn.

U kunt dit alles volgen op deze "AEX koersen en nieuws" pagina of zich aanmelden voor de LYNX Beursupdate, onze vrijblijvende service.