DAX futures (FDAX): handelen op de Duitse beurs

Door Sven van Gasse


DAX
ISIN: DE0008469008
|
Ticker: DAX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 5 minutes

Dax future
Duitsland is de grootste economie van de Europese Unie. Het is dan ook onmogelijk om deze economie links te laten liggen wanneer u belegt in het Europese continent. De belangrijkste beursindex in Duitsland is de DAX-index. 

In dit artikel leggen we uit hoe u kunt beleggen in de DAX-index door middel van futures. Bent u op zoek naar een online broker om futures te handelen? Klik dan hier.

Wat is de DAX? 

De DAX-index is de belangrijkste beursindex in Duitsland. De afkorting staat voor Deutscher Aktienindex, ofwel de Duitse Aandelenindex.  

De DAX werd opgericht in 1988 en bestond aanvankelijk uit 30 aandelen. In september 2020 is de index uitgebreid naar 40 aandelen. De DAX huisvest de belangrijkste bedrijven van Duitsland, gewogen op basis van de vrij verhandelbare marktkapitalisatie. Denk hierbij aan autobouwers Mercedes en BMW of financiële mastodonten als Deutsche Bank en Commerzbank.  

Deze bedrijven zijn samen verantwoordelijk voor zo’n 80% van de marktkapitalisatie van de op de beurs van Frankfurt verhandelde bedrijven. De index is dan ook een belangrijke graadmeter voor de algehele gezondheid van de Duitse economie. 

Doordat Duitsland de grootste economie van de Europese Unie is, wordt deze doorheen heel het continent sterk opgevolgd. Wanneer de Duitse economie immers in moeilijkheden dreigt te geraken, zal dit zijn weerslag hebben op de rest van de economieën in de regio.  

Historische prestaties DAX 

De DAX bestaat voornamelijk uit bedrijven die stammen uit de “oude economie”. Industriële bedrijven, financiële spelers en cyclische consumentenproducten zijn stevig vertegenwoordigd in de index.  

Het is dus interessant om de Duitse index naast de BEL 20, de index met de 20 belangrijkste Belgische bedrijven, te leggen. Deze index bestaat immers ook voornamelijk uit bedrijven uit de oude economie.  

De afgelopen 30 jaar kenden beide indexen een stevige groei. De DAX deed het met een jaarlijkse groei van 7,40% iets beter dan de BEL 20 die een jaarlijkse groei van een kleine 7% liet optekenen.  

Wanneer we de prestaties van de DAX echter vergelijken met Amerikaanse indexen als de S&P 500 of de NASDAQ, moet de DAX wel zijn meerdere erkennen. De S&P 500 kende de afgelopen 30 jaar een groei van bijna 8%. De NASDAQ liet zelfs een jaarlijkse groei van meer dan 10% optekenen. 

Dit toch wel opmerkelijke verschil is vrij eenvoudig te verklaren. Zoals reeds eerder aangehaald bestaat de DAX voornamelijk uit bedrijven uit de oude economie, met enkele uitzonderingen als specialist in bedrijfssoftware SAP en de wereldwijd bekende Duitse webshop Zalando. De afgelopen 20 jaar werd de invloed van technologiebedrijven echter steeds groter en groter. De sector informatietechnologie is voor meer dan 27% vertegenwoordigd in de S&P 500. De NASDAQ bestaat dan weer volledig uit technologieaandelen en wordt dan ook niet voor niets de technologiebeurs genoemd. Deze aandelen kenden de afgelopen jaren enorme stijgingen, wat zich aftekent in de prestaties van de indexen. 

Handelen in DAX futures 

Beleggen in de DAX-index door middel van futures biedt beleggers de kans om te profiteren van de bewegingen in de Duitse aandelenmarkt. DAX futures zijn financiële contracten die een verplichting creëren om de onderliggende DAX-index op een toekomstige datum te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs.  

Een belangrijke beurs waar beleggers futures van de DAX of andere indexen kunnen kopen is de Eurex. Eurex is een van de grootste derivatenbeurzen ter wereld, gevestigd in Frankfurt, Duitsland. De beurs biedt een breed scala aan financiële producten, waaronder futures en opties op verschillende onderliggende waarden zoals aandelenindices en individuele aandelen. 

Eurex werd opgericht in 1998 als een fusie tussen de Deutsche Terminbörse (DTB) en de Swiss Options and Financial Futures Exchange (SOFFEX). Sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een toonaangevende markt voor derivatenhandel wereldwijd. 

FDAX future 

Een manier om via futures te beleggen in de DAX-index is via de FDAX future. FDAX futures zijn derivatencontracten die de waarde van de DAX-index volgen. De FDAX future is één van de meest verhandelde producten op Eurex. 

Elk FDAX future contract kent een multiplier van 25 dat vermenigvuldigd wordt met de stand van de DAX-index. Als de DAX bijvoorbeeld op 15 000 punten staat, is het contract €375 000 waard. Hoewel beleggers niet de volledige waarde van een contract moeten kunnen voorleggen, moet de belegger nog steeds een stevig kapitaal achter de hand hebben in de vorm van margin. 

Elke kleine koerswijzing kan namelijk al zorgen voor een aanzienlijke winst of verlies. Het is daarom cruciaal om bewust te zijn van de bijbehorende risico’s en om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn voor u besluit te handelen in de Dax future. 

Omwille van het feit dat enkel beleggers met diepe zakken gebruik kunnen maken van de FDAX, werden er varianten toegevoegd waarbij de multiplier kleiner is. Beleggers met minder kapitaal kunnen gebruikmaken van Mini DAX (FDXM) of Micro DAX (FDXS) futures. Bij deze futures geldt een multiplier van respectievelijk 5 en 1.  

FDAX futures hebben vaste expiratiedata, doorgaans op de derde vrijdag van de contractmaand. Beleggers kunnen kiezen uit verschillende contractmaanden, waarbij de dichtstbijzijnde vervaldatum doorgaans de meest verhandelde is. 

Doordat FDAX futures één van de meest verhandelde producten op Eurex is, genieten beleggers in deze future van een hoge mate aan liquiditeit. Liquiditeit op de beurs verwijst naar hoe gemakkelijk en snel een financieel instrument kan worden gekocht of verkocht zonder dat dit een significante invloed heeft op de prijs. Een markt wordt als zeer liquide beschouwd als er voldoende koop- en verkooporders zijn, wat betekent dat beleggers eenvoudig transacties kunnen uitvoeren zonder grote prijsschommelingen te veroorzaken. 

FDAX futures worden bijna 24 uur per dag verhandeld op Eurex, wat beleggers flexibiliteit biedt om op marktschommelingen te reageren. 

Handelen in DAX Futures

futures
handel in futures via lynx

LYNX is dé broker voor futureshandelaren, zo kunt u via LYNX ook handelen in de FDAX future. Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.

DAX Futures handelen via LYNX? 

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over handige trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. 

Bekijk KID Informatie