Trading

Traden staat in het Nederlands beter bekend als handelen. Trading verwijst naar een actieve vorm van beleggen waarbij aan- en verkopen binnen een relatief kort tijdsbestek plaatsvinden. In deze rubriek gaan we in op alle belangrijke thema’s rondom trading.

We behandelen uiteraard technische analyse van A tot Z, maar ook fundamentele analyse komt aan bod. Naast de verschillende analysemethodes gaan we uitgebreid in op concepten als trading psychologie en risicomanagement.

Beginnende traders zijn bij LYNX ook aan het juiste adres. In diverse artikelen bespreken we verschillende ordertypes, trading strategieën en geven we interessante trading tips. In combinatie met een superieur handelsplatform en de vele trading tools werken we samen aan uw succes op de beurs.

Traden met technische analyse

Technische analyse is een veelgebruikte methode voor traders om grafieken te analyseren.

Met behulp van technische analyse bestudeert u historische prijsbewegingen, om toekomstige koersbewegingen te kunnen voorspellen. Bij LYNX kunt u alle basisprincipes van technische analyse leren, om zelf een gedegen analyse van de grafiek te kunnen maken.

Technische analyse van A tot Z.

Leer alles over technische analyse – we starten met de basis en nemen u vervolgens mee in ingewikkeldere materie. Met behulp van duidelijke uitleg maken we van u een volwaardig technisch analist.

Technische analyse


Traden met fundamentele analyse

Terwijl technische analyse zich puur en alleen richt op grafieken, maken beleggers een fundamentele analyse, om de onderliggende prestaties van een bedrijf te beoordelen.

Met behulp van fundamentele analyse probeert u de waarde van een onderneming te bepalen en kunt u bepalen of een aandeel is ondergewaardeerd of juist overgewaardeerd. De fundamentele benadering houdt daarbij onder andere rekening met de ontwikkeling van de omzet en winst, of met kengetallen als de koers-winstverhouding.

Fundamentele analyse

Strategieën

Beleggingstrategieën

Succesvol handelen begint bij het aanbrengen van structuur. Beleggen met een duidelijke strategie kan helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

Er is een grote verscheidenheid aan beleggingsstrategieën – van eenvoudige strategieën voor beginners tot complexe strategieën voor ervaren handelaren. De strategieën verschillen in hun moeilijkheidsgraad, inspanningsniveau, tijdshorizon en risico. Ontdek welke strategie bij u past.

Beleggingsstrategieën

Trading strategies

Trading strategieën

Indien u een actieve handelaar bent, wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende trading stijlen, die afhankelijk zijn van de timing.

Afhankelijk van de trading strategie worden posities slechts enkele seconden tot uren, of dagen tot zelfs jaren aangehouden. De keuze van de trading strategie hangt af van de marktomstandigheden en van de persoonlijke voorkeur van de trader.

Trading strategieën

Psychologie

Trading psychologie

Hoe gaat u als trader om met emoties? Die vraag staat centraal als het gaat om trading psychologie. De psychologische kant blijft vaak onderbelicht, maar is een essentieel onderdeel van traden.  Naar schatting wordt namelijk ongeveer 80% van het succes bepaald door psychologische factoren.

Trading psychologie is een concept dat afkomstig is uit het onderzoeksgebied van ‘behavioral finance’. Het beschrijft de invloed van de psychologie en de sociologie op het gedrag van beleggers en hoe dit de financiële markten kan beïnvloeden. Inzicht in Behavioural Finance leert beleggers zich te beschermen tegen emotionele beslissingen die kunnen leiden tot verliezen en kan beleggers helpen rationeler met hun geld om te gaan.

Trading Psychologie

Portfolio

Portfoliomanagement

Portfoliomanagement richt zich op de ideale samenstelling van uw portefeuille. Diversificatie kan uw risico aanzienlijk verkleinen en uw resultaten verbeteren.

Enerzijds gaat het bij portfoliomanagement om diversificatie binnen de beleggingscategorieën. Bijvoorbeeld de aankoop van aandelen uit verschillende sectoren of regio’s. Maar ook wordt er gekeken naar de de verdeling van het kapitaal in verschillende vermogenscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook verschillende financiële producten kunnen worden overwogen.

Portfoliomanagement

Risico

Risicobeheer en money management

Risicomanagement helpt beleggers om de risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren. In combinatie met een goed moneymanagement systeem kunnen grote verliezen worden voorkomen.

Een handelaar met een duidelijk plan voor money management weet vooraf duidelijk wat maximaal verloren mag worden per trade. Waar alle succesvolle handelaren het over eens zijn, is dat je niet succesvol wordt door de winsten die je in goede tijden kan behalen, maar door de verliezen die je weet te beperken in mindere tijden.

Een goed risicomanagement systeem maakt het mogelijk om de omgang met risico’s beter te beheersen, bijvoorbeeld door stoploss of limiet orders in te stellen. Money management richt zich op methodes voor het berekenen van de juiste positiegroottes, op basis van uw kapitaal en risicotolerantie.

Money & risicomanagement

Ordertypes

Basis ordertype en geavanceerde ordertypes

Elke transactie wordt uitgevoerd door middel van een order. Beleggers geven de broker de opdracht om effecten te kopen of te verkopen. De broker stuurt deze opdracht vervolgens door naar de beurs.

Afhankelijk van de gekozen handelsstrategie en de marktsituatie worden verschillende ordertypes gebruikt. Bij het versturen van een order kunt u de prijs, de geldigheidsduur en het aantal meegeven. Naast eenvoudige ordertypes zijn er ook zogenaamde geavanceerde ordertypes, waarbij u bijvoorbeeld ook een target en stoploss kunt toevoegen.

Basis ordertype en geavanceerde ordertypes

Beginners
Leer handelen & breid uw kennis voortdurend uit | LYNX Trading

Leren traden

Wie begint met traden ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Er zijn talloze technische termen, verschillende analysemethoden, strategieën en verhandelbare producten.

Als u wilt leren traden, heeft u duidelijke richtlijnen en een eenvoudige uitleg nodig, om de basisprincipes van trading goed te kunnen begrijpen. De artikelen in het LYNX Kennisportaal zullen u helpen de benodigde basiskennis te verkrijgen. 

Leren traden

Trading nieuws en tips

Trading nieuws en tips

Succesvol traden vereist meer dan kennis van de basisprincipes en beurstermen. Onze artikelen boordevol handige tips zullen uw handelsvaardigheden naar een hoger niveau tillen.

Profiteer van onze beleggingsexperts en hun persoonlijke aanbevelingen en maak kennis met de laatste trading trends. Diverse artikelen en e-books informeren u over de beste trading strategieën en geven actuele inzichten in combinatie met het laatste nieuws.

Actuele trading nieuws en tips

Trading nieuws & tips

Online broker

Succesvol traden via online broker LYNX

Succesvol traden is niet alleen een kwestie van technische analyse, het kiezen van de juiste beleggingsstrategie en de juiste mindset bij het kopen of verkopen van aandelen.

Het kiezen van een geschikte broker is ook cruciaal voor succes. Tegenwoordig vindt alle handel online plaats via speciale handelsplatformen, waarop alle handelsactiviteiten worden uitgevoerd. De functionaliteit, stabiliteit en mogelijkheden van de verschillende platformen varieert sterk van broker tot broker. Daarom moeten traders, naast de transactiekosten, ook de overige aspecten en diensten van de verschillende aanbieders vergelijken. 

Via LYNX hebben beleggers en handelaren toegang tot een bijzonder modern en betrouwbaar handelsplatform met tal van trading tools voor het analyseren en optimaliseren van trades. Dit maakt traden sneller, gemakkelijker, duidelijker en slimmer. Nieuws over aandelen, bedrijven en marktontwikkelingen zijn zeer waardevol voor succes op de beurs. Met het “Beurs & Kennisportaal” biedt LYNX altijd belangrijke en up-to-date beursinformatie die tegenwoordig onmisbaar is voor beleggers. Online traden via LYNX biedt u alles wat u van een professionele en gerenommeerde online broker mag verwachten.

10 trading tips

Succesvol traden: de 10 belangrijkste tips

  • Maak een strategisch plan om te handelen: Denk voordat u begint met traden na over welke activaklasse u wilt verhandelen en welke handelsstrategie past bij uw persoonlijke handelsstijl.
  • Vind uw analysemethode: Om koop- en verkoopsignalen te bepalen, kunt u de koersontwikkelingen analyseren met behulp van technische of fundamentele analyse - een combinatie is ook mogelijk. Ga zelf na waarmee u succesvol bent.
  • Kies een geschikte broker: De keuze voor een broker heeft op veel manieren invloed op uw handelssucces. Doorslaggevende criteria zijn een breed scala aan producten, lage tarieven, sterke trading software en een groot educatief aanbod.
  • Gebruik een demo-account: Elke succesvolle trader zou een demo-account moeten hebben. Beginnende traders kunnen hun eerste handelservaring opdoen zonder geld te verliezen. Gevorderde traders kunnen het gebruiken om zonder risico nieuwe strategieën te testen.
  • Houd een trading dagboek bij: Noteer alle transacties in een dagboek/excel. Met een dergelijk protocol kunt u uw succes het beste evalueren, oorzaken van fouten ontdekken en uw strategie optimaliseren, op basis van de verzamelde gegevens.
  • Bereken de juiste positiegroottes: Wed niet op één paard. Vermijd in alle gevallen het handelen met te grote posities, omdat u snel rijk wilt worden of verliezen snel wilt goedmaken. Goed money management is essentieel voor succes.
  • Ontwikkel de juiste mindset: Een goede trader is mentaal stabiel en dat is net zo belangrijk voor succes als een goede strategie. Professionele handelaren beweren vaak dat trading voor 80% een mentaal spelletje is. Zij zijn zich bewust van hun emoties en handelen voorzichtig.
  • Neem regelmatig een pauze om te ontspannen: Als u handelt, moet u regelmatig een pauze nemen om uw concentratie optimaal te houden. Neem zo nu en dan afstand van het scherm om te ontspannen, uw gedachten te ordenen en uw hoofd leeg te maken.
  • Vorm uw eigen mening: Kies betrouwbare bronnen voor prognoses en adviezen en bekijk deze tips kritisch. Volg niet elke trend meteen op, maar neem zelf uw eigen beslissingen.
  • Blijf uzelf ontwikkelen: Voortdurend nieuwe handelskennis opdoen is de beste weg naar maximaal succes. Leer verschillende activaklasse te verhandelen, nieuwe strategieën te gebruiken en het TWS Handelsplatform optimaal te benutten.

Wat is online trading?

Online trading verwijst naar de handel in financiële instrumenten, zoals effecten. Dit gebeurt via online brokers die hun klanten toegang tot de beurs bieden en indien nodig, ook mogelijkheden bieden voor handel buiten de beurs (OTC). Online handelen heeft de traditionele vloerhandel grotendeels vervangen, omdat het elke trader in staat stelt om op elk moment en op elke plaats aandelen te kopen of verkopen. Zo kunt u al beleggen en handelen met slechts een paar drukken op de knop. Vooral day trading is enorm populair geworden dankzij online handelen. Via het internet, handelsplatformen of zelfs via uw mobiel kunt u overal ter wereld orders inleggen. Steeds meer beleggers handelen via hun smartphone of tablet die met Trading Apps speciaal zijn geoptimaliseerd om mobiel te handelen.