Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

short gaan | shorten
Short selling is een manier om geld te verdienen aan dalende aandelenkoersen en kan een nuttig instrument zijn voor risicomanagement.

In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van short selling. We zullen uitleggen wat het is, hoe het werkt, en welke risico’s ermee gepaard gaan. We zullen ook bespreken hoe beleggers en handelaren short selling gebruiken om hun risico’s te hedgen of om winst te maken in verschillende marktomstandigheden.

Bent u op zoek naar een broker om short te gaan op aandelen en andere effecten op alle grote beurzen? Start dan met selling short via LYNX.

Wat is short gaan?

‘Short gaan’ of ‘short selling’ is een beleggingsstrategie waarbij een belegger een aandeel verkoopt zonder het te bezitten, in de hoop het later tegen een lagere prijs terug te kopen. Met short gaan proberen beleggers winst te behalen door in te spelen op een daling van de koers.

Short selling uitleg

Short selling is een beleggingsstrategie waarbij een belegger aandelen verkoopt die hij niet in bezit heeft. De belegger leent de aandelen van een andere belegger via de broker en verkoopt ze op de markt. Voor het lenen van de aandelen moet rente (leenvergoeding) worden betaald. Op een later tijdstip moet de belegger de aandelen terugkopen om ‘de geleende aandelen’ terug te geven. Als de prijs van het aandeel is gedaald, kan de belegger de aandelen terugkopen tegen een lagere prijs en het verschil in prijs als winst houden. Als de prijs van het aandeel is gestegen, moet de belegger meer betalen om de aandelen terug te kopen dan hij oorspronkelijk heeft verkocht, wat resulteert in een verlies.

Een belegger kan zowel aandelen, ETF’s als obligaties shorten. Het is uiteraard ook mogelijk om short te gaan door middel van afgeleide producten als opties en futures (derivaten). In dit artikel gaan we echter in op short selling door middel van het verkopen van aandelen.

Waarom short gaan?

Er zijn verschillende redenen waarom beleggers short willen gaan.

 • Speculatie: Beleggers kunnen short gaan om te profiteren van een neerwaartse beweging van een bepaald effect. Dit kan winst opleveren als de prijs daalt. 
 • Hedging: Short gaan kan ook dienen als een vorm van risicobeheer. Als een belegger een long-positie (aankoop van een effect met de verwachting dat de prijs zal stijgen) heeft in een bepaald effect, kan het short gaan van een ander effect dienen als een hedge om eventuele verliezen te beperken als de markt daalt. 
 • Arbitrage: Beleggers kunnen short gaan om te profiteren van prijsverschillen tussen twee effecten. Als bijvoorbeeld de prijs van een effect op de ene beurs hoger is dan op een andere beurs, kan een belegger short gaan op het effect met de hogere prijs en het effect kopen op de andere beurs, waardoor hij winst kan maken door het verschil in prijs. 

Voorbeeld short gaan op de beurs

Stel dat u verwacht dat het aandeel Apple zal dalen van $ 165 naar $ 150. U besluit 50 aandelen short te gaan. Daarvoor ‘leent’ u 50 aandelen Apple van uw broker en verkoopt ze voor $ 165 per stuk, waarvoor u $ 8250 ontvangt. Om deze transactie uit te voeren maakt u in plaats van een koop order een verkoop order aan via LYNX + of het TWS Handelsplatform.

Enkele weken later is de koers van het aandeel met ruim 9% gedaald naar $ 150. U besluit de 50 aandelen terug te kopen voor € 7500. Het verschil van $ 750 tussen de prijs waartegen je de aandelen hebt verkocht en de prijs waartegen je ze hebt teruggekocht, is uw winst.

Wat als het aandeel Apple was gestegen?
Stel dat u short bent gegaan op het aandeel Apple, maar de prijs blijft stijgen in plaats van dalen. Na een week besluit u de positie te sluiten om verdere verliezen te voorkomen. U koopt de 50 aandelen terug voor $ 175 per stuk, wat resulteert in een verlies van $ 500 ten opzichte van de oorspronkelijke verkoopprijs van $ 165 per aandeel.

Let op: Op het moment dat u short gaat, ontvangt u cash als onderpand van deze short positie, ook wel cash collateral genoemd. Dit betekent dat uw cashsaldo dus toeneemt. Toch wordt deze cash collateral niet meegerekend om te bepalen of u rente dient te betalen over negatieve cashsaldi. U mag deze opbrengsten dus niet aanwenden voor de koop van andere aandelen. U dient dit als onderpand aan te houden. Meer informatie over cash collateral vindt u op onze service pagina.

SHORT GAAN
Speel in op dalende koersen via LYNX

Ga short op aandelen en andere effecten op alle grote beurzen. Van Nederland en Duitsland tot de Verenigde Staten, Australië, Hongkong en Japan.

Voordelen en nadelen van short gaan

Uiteraard kent short selling zowel voor- als nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste aspecten voor u op een rij.

Voordelen van short gaan

 • Flexibiliteit: U kunt niet alleen profiteren van stijgende koersen, maar ook bij dalende koersen kunt u rendement behalen.
 • Hedging: Met een short positie kunt u uw financiële risico’s geheel of gedeeltelijk af dekken. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten dekt u het marktrisico (deels) af.
 • Snelheid: Terwijl een stijgende beurs over het algemeen langzaam beweegt, zien we bij een dalende beurs juist het tegenovergestelde.

Nadelen van short gaan

 • Risico op verlies: Wanneer u long zit kunt u enkel uw inleg verliezen (indien niet gekocht op marge). De prijs kan immers niet lager zakken dan € 0. Terwijl bij een shortpositie uw verlies theoretisch gezien ongelimiteerd is. Een aandeel kan in theorie immers oneindig blijven stijgen.
 • Rente: De rente die u betaalt voor het lenen van aandelen is terug te vinden in het TWS Handelsplatform onder de SLB (Stock Loan Borrow) rates. Deze interestvoet verschilt per aandeel en kan dag op dag verschillen aangezien dit afhankelijk is van het vraag en aanbod. Bekijk hier de actuele LYNX rente tarieven.
 • Dividenden: Indien u een shortpositie heeft in een bedrijf en dit bedrijf keert op dat moment een dividend uit in de periode dat u short zit, dan dient u het bruto dividend te betalen. Uiteraard gaat het dividend van de koers af, en verandert er per saldo weinig voor u.
 • Risico op Short squeezeShorters sluiten hun positie af door het terugkopen van de aandelen. Als zij dit allemaal tegelijk doen doordat er bijvoorbeeld positief nieuws is uitgekomen of doordat stoplosses worden geraakt dan kan de koers plotseling hard stijgen. Dit heeft in het verleden al veel beleggers in problemen gebracht. Alles over dit fenomeen leest u in dit artikel over de short squeeze.

Voor welke beleggers is short gaan geschikt?

Aandelen shorten werkt net even anders dan het kopen van aandelen (long gaan). In principe is het precies het omgekeerde van aandelen kopen, maar de risico’s zijn groter. U kunt tenslotte meer verliezen dan uw inleg.

Daarom willen wij u graag wijzen op het volgende: Het short gaan in aandelen kent risico’s en vereist veel kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Om deze reden adviseert LYNX om u vooraf goed te laten informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten.

Voor short selling heeft u een margin account nodig.

Hoe werkt short gaan via LYNX?

Via LYNX is het aangaan van een shortpositie net zo gemakkelijk als het kopen van een aandeel. In plaats van een aandeel te kopen, wat u waarschijnlijk gewend bent, verkoopt u nu het aandeel. Uw positie is in dit geval negatief, wat duidt op een shortpositie. Via LYNX + ziet een short transactie er als volg uit.

Een verkoop transactie via het TWS Handelsplatform ziet er zo uit.

Het is helaas niet mogelijk om in alle verhandelbare aandelen short te gaan. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om illiquide aandelen of aandelen met een lage beurswaarde te shorten. Via het TWS Handelsplatform kunt u via de tabel Shortable bekijken of het aandeel beschikbaar is voor short selling. Hieronder ziet u een lijst met aandelen die beschikbaar zijn om short te gaan, maar ook bijvoorbeeld het aandeel AJAX wat niet beschikbaar is om te shorten.

De kleuren in de kolom Shortable hebben de volgende betekenis:

 • Lichtgroen: Er zijn tenminste XXX aandelen beschikbaar om te shorten. Ga met uw muis op het lichtgroene vakje staan om te zien hoeveel aandelen er beschikbaar zijn.
 • Donkergroen: Dit aandeel zal beschikbaar zijn om te shorten als de aandelen gelokaliseerd kunnen worden.
 • Rood: Het is niet mogelijk om het aandeel te shorten.

Short gaan op margin via LYNX

Via LYNX is het mogelijk om een positie aan te gaan op basis van bevoorschotting (margin). Hierdoor heeft u de mogelijkheid (maar niet de verplichting!) om met geleend geld te beleggen. U houdt een margin voor uw lopende posities aan, het resterende bedrag leent u van LYNX. Meer informatie hierover vindt u hier: Het verschil tussen een cashrekening en een marginrekening.

Short gaan via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om te profiteren van dalende koersen middels short selling. Benieuwd naar de mogelijkheden om short te gaan via LYNX? Lees dan meer informatie over short selling via LYNX.


Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.