Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Bal ligt in het kamp van het Amerikaans Congres

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Het lijkt erop dat Republikeinen en Democraten steeds dichter naar elkaar toe bewegen. Volgens de Amerikaanse president Joe Biden zou McCarthy nu voldoende stemmen moeten hebben om de huidige deal te bekrachtigen. Biden stelt dat de deal eerlijk is, aangezien beide partijen hebben moeten inleveren op bepaalde punten. Naar verluidt zou de verhoging van het schuldplafond twee jaar standhouden. Toch lijkt het, ondanks dit nieuws, mogelijk dat kredietbeoordelaar Fitch Ratings de VS een lagere kredietrating kan geven. Dit komt omdat het land geen oplossingen lijkt te bieden voor de budgettaire uitdagingen op middellange termijn.

De Amerikaanse beursindices kenden afgelopen vrijdag een topdag. De Dow Jones steeg met 1,09% tot 33.100 punten. De brede S&P 500 index noteerde een rally van 1,43% tot 4.208 punten en de Nasdaq 100 was opnieuw de sterkste met een koersstijging van 2,67%, waarmee de slotkoers op 14.310 punten uitkwam. De technologie-index is tot nu toe dit jaar al met ongeveer 30% gestegen. Technologieaandelen lijken zeer populair bij beleggers. Afgelopen vrijdag waren de informatietechnologie- en niet-duurzame consumptiegoederensectoren de sterkste.

Amerikaanse indexfutures openden vannacht positief. De hoopvolle signalen van zowel Biden als McCarthy zorgden ervoor dat de drie futures YM, ES en NQ met een gap naar boven openden. Inmiddels is de gap gedicht, maar op het moment van schrijven staan de futures nog steeds in het groen.

Vandaag blijven de New York Stock Exchange en de Nasdaq gesloten vanwege Memorial Day, de dag waarop overleden Amerikaanse militairen worden herdacht. Later in de week zullen we gegevens ontvangen over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de Non-Farm Payrolls (NFP) cijfers, die ons inzicht zullen geven in de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Trader Workstation, Nasdaq 100, 29/05/2023

Blik op Azië en Europa

Deze week wordt in Azië, en in het bijzonder in China, reikhalzend uitgekeken naar de PMI-cijfers. Een krimp wordt verwacht in de productie-PMI, terwijl voor de niet-productie PMI opnieuw expansie wordt voorspeld. Aangezien PMI-cijfers worden beschouwd als ‘leading’ indicatoren, kunnen ze inzicht geven in de sterkte van de Chinese economie.

De positieve opening van de Amerikaanse futures lijkt over te slaan op sommige Aziatische markten. De Nikkei 225 staat 1% hoger voor de dag. De Shanghai Composite is met 0,24% gestegen, terwijl de Hang Seng een daling van 0,60% laat zien.

De Europese indices sloten vrijdag sterk. De BEL 20 won 0,69% en sloot op 3.652 punten. De AEX klom met 1,68% tot 768 punten, en de DAX en Euro Stoxx 50 stegen respectievelijk met 0,94% en 1,43%. Aandelen uit de halfgeleidersector waren vrijdag de sterkste Europese aandelen. Een small cap die op vrijdag opnieuw met meer dan 28% steeg, was Azerion. In drie dagen tijd steeg het aandeel van € 1,42 naar bijna € 2,60.

In Turkije lijkt Erdogan de tweede ronde te hebben gewonnen. De atypische reactie van de centrale bank op inflatie lijkt alleen maar bij te dragen aan het aanwakkeren van de Turkse inflatie. Het is nu afwachten wie Erdogan zal aanwijzen voor de financiële posities binnen de overheid. De Turkse lira verliest al waarde na het nieuws dat Erdogan heeft gewonnen. In vijf jaar tijd is de USD/TRY-wisselkoers gestegen van ongeveer 4,7 naar meer dan 20.

In de voorbeurs lijkt Europa zich op te maken voor een positieve opening. De winst bedraagt momenteel tot 0,42%.

Beursagenda

Maandag 29 meiVS – Memorial DayNYSE gesloten
Dinsdag 30 meiVS – S&P/CS HPI Samengesteld – 20
VS – CB consumentenvertrouwen
15:00
16:00
Woensdag 31 juniJPY – Industriële Productie
JPY – Detailhandelsverkopen
DE – Werkloosheidscijfers
DE – Inflatie (CPI)
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – JOLT’s vacatures
VS – FOMC-lid Harker spreekt
VS – Beige Book
01:50
01:50
09:55
14:00
14:50
15:45
16:00
18:30
20:00
Donderdag 1 juniDE – Detailhandelsverkopen
EUR – Productie PMI
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – Werkloosheidscijfers
VS – ADP banenrapport
VS – Jobless claims
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Ruwe olievoorraaden
VS – FOMC-lid Harker spreekt
08:00
10:00
11:00
11:00
14:15
14:30
16:00
17:00
19:00
Vrijdag 2 juniVS – Werkloosheidscijfers14:30

Bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-28/biden-mccarthy-signal-confidence-that-debt-limit-deal-will-passBronnen:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

De monsterlijke cijfers van NVIDIA zorgden gisteren voor een ware rally op de aandelenbeurzen. NVIDIA eindigde de handelssessie met een winst van 24,4% op een all-time high. Het bedrijf nadert de symbolische grens van $ 1000 miljard beurswaarde. Uiteraard waren ook andere aandelen die nauw betrokken zijn bij AI in trek. Branchegenoten AMD (+11,16%) en Broadcom (+7,25%) behoorden tot de grootste winnaars. Verder deden ook Microsoft (+3,85%), Alphabet (+2,13%) en Meta (+1,4%) goede zaken. De Nasdaq eindigde 1,71% hoger op 12.698 punten op het hoogste niveau sinds april 2022. Andere sectoren zoals healthcare en olie zagen echter vooral rode cijfers, daardoor bleef de winst van de S&P 500 beperkt tot +0,88%. De Dow Jones index eindigde zelfs met een verlies van 0,11%, vanwege het gebrek aan technologiefondsen in deze index.

Het kwartaalcijferseizoen loopt ten einde, maar een handvol aandelen kwam gisteren nog met de resultaten naar buiten. Retailer Gap en halfgeleider Marvell Technology stegen respectievelijk meer dan 14% en 16% in de nabeurs-handel, terwijl Ulta Beauty met ongeveer 8% onderuit ging.

Ook vandaag blijven beleggers uitkijken naar een deal rondom het Amerikaanse schuldenplafond. Volgens een rapport van Reuters werd donderdag vooruitgang geboekt tussen de leiders van het congres en president Joe Biden, waarbij de betrokkenen het eens moesten worden over $ 70 miljard dollar aan uitgaven.

Verder wordt er vandaag gelet op een reeks aan macro economische cijfers. Voornamelijk de persoonlijke consumptieve bestedingen worden in de gaten gehouden. Maar het belangrijkste cijfer is de PCE prijsindex, de favoriete inflatie indicator van de Amerikaanse centrale bank. Economen voorspellen dat de kern PCE in april met 0,3% is gestegen op maandbasis. Op jaarbasis zal de index vermoedelijk een stijging van 4,6% laten zien, net als in maart.

Groen in Azië & Europa

In Hongkong bleef de beurs gesloten vanwege een feestdag, maar in de rest van Azië was een lichte stijging zichtbaar. De stijging was veel minder uitbundig dan we gisteren in de VS hebben gezien. In Europa zagen we gisteren ook slechts beperkt hogere koersen, maar individuele uitschieters als BESI (+7,6%) en ASML vielen uiteraard wel op.

Toch zorgt de hype rondom kunstmatige intelligentie wel voor fantasie bij beleggers. In Europa gaan de beurzen zo’n 0,4% hoger van start. Voornamelijk vanmiddag mag rekening worden gehouden met verhoogde volatiliteit. De macro-agenda is namelijk goed gevuld. Voor de AEX is het de komende periode zaak om alsnog boven de weerstand rond 770 punten te breken om de rally een vervolg te kunnen geven.

Beursagenda

Vrijdag 26 meiHK – Buddha’s verjaardag
JPY – Tokyo CPI
VS – Kern duurzame goederen bestellingen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – Handelsbalans goederen
VS – PCU prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Michigan consumentenvertrouwen
HKSE gesloten
01:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
Artikel laten voorlezen

In de afgelopen maanden zijn beleggers in de ban van kunstmatige intelligentie. We kunnen zelfs stellen dat de sterke prestaties van onder andere Microsoft, Alphabet en NVIDIA de beurzen eigenhandig omhoog hebben gedragen. De afgelopen twee dagen nam de onzekerheid rondom het Amerikaanse schuldenplafond echter de overhand. Een deal blijft uit en kredietbureau Fitch heeft de Amerikaanse AAA langetermijnrating voor buitenlandse valuta zelfs op negatief gezet. Als het schuldenplafond namelijk niet wordt verhoogd, dan zal de Amerikaanse regering sommige van haar verplichtingen niet kunnen nakom. Gisteravond gaf Huisvoorzitter Kevin McCarthy nog wel aan dat de onderhandelingen vooruitgang boeken. Desondanks moesten zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen stevig inleveren. De S&P 500 verloor 0,73% bij een slot op 4.115 punten en de Nasdaq ging met 0,61% omlaag tot 12.484 punten.

Eerder op de dag stonden de beurzen nog wat lager, maar een opleving in de laatste paar uur van de handel kwam na de publicatie van de FOMC-notulen. De notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve die woensdag werden vrijgegeven, suggereren dat de leden van de centrale bank het niet eens zijn over het toekomstige rentebeleid. Sommige leden zagen de noodzaak van meer verhogingen, terwijl anderen verwachtten dat een vertraging van de groei de noodzaak tot verdere renteverhogingen zal wegnemen.

Nabeurs ging alle aandacht uit naar de kwartaalcijfers van NVIDIA. De chipmaker schoot in de nabeurs-handel met bijna 25% de lucht in. Het bedrijf heeft nu een beurswaarde van ruim $ 900 miljard en is daarmee het op 5 na grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Des te bijzonderder is het dat zo een mega cap zo een grote stijging laat zien. De stijging volgt op beter dan verwachte cijfers en ook een enorme verhoging van de outlook voor het lopende kwartaal.

NVIDIA verwacht in het 2e kwartaal een omzet van ongeveer $11 miljard, en dat is meer dan 50% hoger dan de $7,15 miljard waar analisten eerder nog vanuit gingen.
Vooral de sterke prestaties in datacenters laten zien dat AI-chips steeds belangrijker worden voor cloudproviders en andere bedrijven die grote aantallen servers draaien. Dankzij de stijging van NVIDIA staat de Nasdaq future momenteel 1,3% hoger.

Vandaag volgen voorbeurs cijfers van onder meer Best Buy, Dollar Tree en Ralph Lauren. Verder wordt er gekeken naar cijfers over het BBP, de jobless claims en de Amerikaanse huizenverkopen.

Grafiek Nvidia

Duitsland in recessie & Europa opent licht hoger

De Duitse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar in een recessie beland, omdat huishoudens hun uitgaven terugschroefden. Uit gegevens van het Duitse bureau voor de statistiek bleek donderdag een neerwaartse bijstelling van het bbp van nul naar -0,3% voor de eerste drie maanden van het jaar. Dit komt nadat Duitsland in het laatste kwartaal van 2022 een krimp van 0,5% noteerde. Twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei mag worden gezien als een economische recessie

De Europese markten zijn op weg naar een voorzichtig hogere opening donderdag, waarmee het negatieve sentiment van gisteren, als gevolg van de lopende onderhandelingen over het Amerikaanse schuldenplafond, wordt omgebogen. Mogelijk kunnen de sterke cijfers van NVIDIA opnieuw genoeg fantasie in de koersen brengen.

Beursagenda

Donderdag 25 mei DE – BBP
DE – GfK Consumentenklimaat
VS – BBP
VS – Jobless claims
VS – Voorlopige huisverkopen
08:00
08:00
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 26 mei HK – Buddha’s verjaardag
JPY – Tokyo CPI
VS – Kern duurzame goederen bestellingen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – Handelsbalans goederen
VS – PCU prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Michigan consumentenvertrouwen
HKSE gesloten
01:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00

Artikel laten voorlezen

In New York deden de aandelenbeurzen gisteren een flinke stap terug. Daarmee lijkt de S&P 500 toch niet door de weerstand rond 4.200 punten heen te breken. De S&P 500 index eindigde 1,12% lager op 4.145 punten en de Nasdaq Composite verloor 1,26%. Voornamelijk het uitblijven van een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond lijkt beleggers nerveus te maken. Minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde dat een mogelijk faillissement begin juni “zeer waarschijnlijk” is. Recentelijk waren de big tech aandelen behoorlijk opgelopen, maar gisteren noteerden deze allemaal in het rood. Zo noteerde Tesla 1,6% lager en moest Alphabet bijna 2% inleveren.

Op economisch vlak zullen beleggers vandaag letten op de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve eerder in mei. Een deel van de markt, ongeveer 34%, houdt er rekening mee dat de Amerikaanse centrale bank medio juni de rente nog verder zal verhogen om de inflatie te beteugelen. De PCE inflatie cijfers die op vrijdag uitkomen zullen ook van belang zijn voor het volgende rentebesluit van de Fed. 

Verder wordt er gekeken naar kwartaalcijfers van American Eagle Outfitters en NVIDIA, die beide nabeurs de boeken zullen openen.

grafiek S&P 500 index

Azië onderuit & Europa opent rood

Na rode beurzen in de VS gingen ook de aandelen in het Oosten onderuit. De Hang Seng index noteert 1,1% lager en de Japanse Nikkei eindigde bijna 0,9% lager. Het feit dat de stemming onder Japanse fabrikanten voor het eerst dit jaar positief is geworden, kon beleggers niet bekoren.

Vanuit het VK verscheen er nieuws over de inflatie in april. Deze kwam uit op 8,7% en dat was flink lager dan de 10,1% in maart. Echter was dit flink boven de voorspelde 8,2% door analisten. Hiermee blijkt de inflatie in het VK een van de hardnekkigste van Europa. Toch zou de inflatie later dit jaar snel verder kunnen dalen, nu het land kampt met een afkoelende banenmarkt, hogere belastingen en stijgende rentes.

In Europa krijgen we te maken met een flink lagere opening. Beleggers zullen mogelijk vooral oog hebben voor de recentelijk stevig opgelopen chipfondsen. Het aandeel ASML is bijvoorbeeld stevig hersteld en sectorgenoot BESI noteert zelfs op een all-time high.

Grafiek AEX-index

Beursagenda

Woensdag 24 mei DE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ZEW – economisch sentiment
DE – IFO bedrijfsklimaat index
VS – Minister van Financien Yellen spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC notulen
10:00
10:00
10:00
16:05
16:30
20:00
Donderdag 25 mei DE – BBP
DE – GfK Consumentenklimaat
VS – BBP
VS – Jobless claims
VS – Voorlopige huisverkopen
08:00
08:00
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 26 mei HK – Buddha’s verjaardag
JPY – Tokyo CPI
VS – Kern duurzame goederen bestellingen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – Handelsbalans goederen
VS – PCU prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Michigan consumentenvertrouwen
HKSE gesloten
01:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00

Artikel laten voorlezen

Wall Street lijkt geen duidelijke koers te kunnen bepalen en wacht in spanning op de afloop van de schuldplafond-saga. In de Verenigde Staten is men tot dusver niet tot een overeenkomst gekomen om het schuldplafond te verhogen. President Biden heeft benadrukt dat een overeenkomst nodig is die zowel de Democraten als de Republikeinen aan hun achterban kunnen presenteren. De uitgavenlimieten lijken de voornaamste obstakels in de gesprekken te zijn. Republikeinen dringen aan op bezuinigingen in de overheidsuitgaven, maar dat lijkt tot nu toe een rode lijn te zijn voor het Witte Huis.

Gisteren werd de beursdag gekenmerkt door veel schommelingen, met geen al te aantrekkelijke intraday trend zichtbaar in de grafieken. De Dow Jones sloot 0,17% hoger op 33.307 punten. De technologiebeurs Nasdaq 100 eindigde de dag 0,59% hoger op 13.858 punten en de brede S&P 500 index realiseerde een stijging van 0,25% tot een slot van 4.193 punten. Op sectorniveau presteerden de communicatiediensten- en vastgoedsector het beste in de VS.

Het is belangrijk te vermelden dat Fed-official Bullard gisteren aangaf dat hij dit jaar nog twee renteverhogingen van 0,25% zal steunen. Wellicht krijgen we morgenavond inzicht in de huidige verwachtingen van de Fed via de notulen van de Fed.

Op een conferentie in Duitsland heeft Intel enkele productspecificaties onthuld van hun nieuwe chips, genaamd Falcon Shores. De chips zullen beschikken over 288 gigabyte geheugen en ondersteuning bieden voor 8-bit floating point berekeningen. Dit is van groot belang om Nvidia bij te kunnen houden en in de race te blijven voor het leveren van gekwalificeerde chips aan bedrijven die willen inzetten op artificiële intelligentie. Het aandeel Intel sloot 1,17% hoger voor de dag op $ 30,28.

Gisteren werd bekend dat Micron in het vizier van China ligt. Het aandeel Micron sloot 2,85% lager op $ 66,23. Andere Amerikaanse chipproducenten zoals Broadcom, Qualcomm en Nvidia ondervonden ook enige verkoopdruk. Maar over het algemeen was de situatie redelijk beheersbaar en is er nog geen paniek onder beleggers.

Trader Workstation, Nasdaq 100, 23/05/2023

Blik op Azië en Europa

In Azië zien we een lichte terugval van de indices. De Nikkei 225 daalt met 0,57%. De Hang Seng index verliest ook 0,55% en de Shanghai Composite kent een koersdaling van 0,91%. In Hong Kong werd vannacht bekendgemaakt dat de inflatie op jaarbasis is gestegen naar 2,1%, vergeleken met de 1,7% van maart. De centrale bank van China heeft gisteren aangekondigd de 1-jaars en 5-jaars loan prime rates op respectievelijk 3,65% en 4,3% te houden.

In Europa was de beurs gisteren relatief vlak. De BEL 20 sloot 0,01% lager op 3.737 punten. De AEX steeg licht met 0,07% tot 767,6 punten. De DAX en Euro Stoxx 50 sloten respectievelijk 0,40% en 0,09% lager. In Nederland zagen we een aanzienlijke rally bij Adyen. Het aandeel sloot bijna 5% hoger. De smallcap Accsys uit de Amsterdam Small Cap Index kenden ook een aanzienlijke stijging van 11,84%.

Het wordt een belangrijke dag voor de Europese beurzen. Nu blijkt dat de Chinese economische groei niet zo robuust is als eerder aangenomen, wordt er met belangstelling uitgekeken naar de PMI-cijfers. Europese aandelen hebben de afgelopen weken vrij goed gepresteerd, deels door de verwachting van toenemende Chinese bedrijvigheid. Mochten de Europese PMI-cijfers nu tegenvallen, dan kan dit een tijdelijke terugslag betekenen voor de Europese aandelen.

Voor de beursopening lijken de Europese beurzen mild lager te openen. Iets na negen worden de PMI-cijfers gepubliceerd. De kans is reëel dat dit de Europese beursstemming bepaalt.

Beursagenda

Dinsdag 23 mei DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
EUR – Diensten PMI
VS – Bouwvergunningen
VS – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Nieuwe huizenverkopen
09:30
09:30
10:00
10:00
14:00
15:45
15:45
16:00
Woensdag 24 mei DE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ZEW – beoordeling van de huidige situatie
DE – IFO bedrijfsklimaat index
VS – Minister van Financien Yellen spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC notulen
10:00
10:00
10:00
16:05
16:30
20:00
Donderdag 25 mei DE – BBP
DE – GfK Consumentenklimaat
VS – BBP
VS – Jobless claims
VS – Voorlopige huisverkopen
08:00
08:00
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 26 mei HK – Buddha’s verjaardag
JPY – Tokyo CPI
VS – Kern duurzame goederen bestellingen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – Handelsbalans goederen
VS – PCU prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Michigan consumentenvertrouwen
HKSE gesloten
01:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
bronnen:

www.reuters.com/technology/intel-gives-details-future-ai-chips-it-shifts-strategy-2023-05-22/

Artikel laten voorlezen

Vandaag staat er een nieuwe poging op de agenda om een oplossing te vinden voor de Amerikaanse schuldproblematiek, waarbij Joe Biden en Kevin McCarthy prominent betrokken zijn. McCarthy heeft recentelijk aangegeven dat de gesprekken constructief zijn verlopen, wat positief nieuws is, aangezien hij dergelijke bewoordingen al geruime tijd niet meer heeft gebruikt. Volgens Goldman Sachs wordt het nu echt tijd voor actie. De investeringsbank heeft berekend dat de Amerikaanse overheid tussen 8 en 9 juni terugvalt op een balans van ongeveer $ 30 miljard, wat het absolute minimum lijkt te zijn om de overheid naar behoren te laten functioneren. Het ontbreken van een oplossing kan potentieel tot aanzienlijke volatiliteit op de aandelenmarkten leiden.

De macro-economische agenda voor deze week is opnieuw gevuld met belangrijke datapunten. Beleggers kunnen onder meer speeches verwachten van Fed Officials zoals Bullard, Barkin en Bostic. Hun toon kan mogelijk een indicatie geven van wat we woensdag in de FOMC-notulen zullen lezen.

De FOMC-notulen zijn de verslagen van de Fed-vergadering en geven een inzicht in hoe de Fed de economische situatie beoordeelt en wat het toekomstige monetaire beleid zal zijn. Als uit de notulen blijkt dat de Fed dovish is, kan de markt hier positief op reageren. Als de Fed daarentegen hawkish blijkt te zijn, wat betekent dat er nog enkele renteverhogingen aan zitten te komen zonder enige indicatie om te stoppen, kunnen beleggers dit als bearish beschouwen voor de aandelenmarkten.

Ten slotte hebben we nog het BBP-cijfer, de kern PCE-prijsindex en de orders voor duurzame goederen. Dit zijn allemaal datapunten die nauwlettend door de Fed in de gaten worden gehouden. De kern PCE-prijsindex zal hierbij het belangrijkste zijn in de analyse van de Fed. Een stijging kan wijzen op toenemende inflatie, wat een hawkish reactie van de Fed kan uitlokken.

Op bedrijfsniveau zullen onder andere Heico, Ryanair, Zoom Video Communications en Nordson vandaag hun boeken openen. Later deze week volgen nog Intuit, Lowe’s, Nvidia, Analog Devices en Costco Wholesale. Voor beleggers met Canadese aandelen in hun portfolio is het belangrijk om te weten dat de beurs vandaag gesloten zal zijn vanwege Victoria Day.

Blik op Azië en Europa

De relatie tussen China en de Verenigde Staten staat opnieuw onder spanning. China kondigde afgelopen weekend aan dat chips van Micron uitgesloten zullen worden, vanwege risico’s voor de cyberveiligheid van het land. Deze stap lijkt een reactie van Beijing op de economische maatregelen die het Westen tegen China heeft genomen in de halfgeleidersector. De genomen maatregelen en China’s houding zorgen voor onzekerheid bij andere chipfabrikanten die leveren aan China. Opmerkelijk is dat China zich beperkt tot een verbod op Micron-chips in kritieke informatie-infrastructuur. Analisten van Jefferies stellen dat Micron-chips in China voornamelijk worden gebruikt in consumentenelektronica. Het zou eerder gezien kunnen worden als een waarschuwing van de Chinezen. Volgens Bloomberg is Qualcomm het meest afhankelijk van China, met 64% van de omzet die daar wordt gerealiseerd, gevolgd door Broadcom met 35%.

De Aziatische beurzen lijken een goede start van de beursweek te hebben gemaakt. De Nikkei 225 staat 0,79% in het groen, de Hang Seng-index staat 1,09% hoger, en de Shanghai Composite is momenteel stabiel.

De Europese beurzen hebben deze week heel wat PMI-cijfers te verwerken, onder andere uit Duitsland en Frankrijk. Op bedrijfsniveau worden deze week kwartaalcijfers verwacht van Europese bedrijven zoals UnifiedPost, BioSenic en JSW.

Europa lijkt een voorzichtige opening tegemoet te gaan, gezien de PMI-cijfers en het ontbreken van een oplossing voor het Amerikaanse schuldplafond

Beursagenda

Maandag 22 mei VS – FOMC-lid Bullard spreekt
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
14:30
16:50
Dinsdag 23 mei DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
EUR – Diensten PMI
VS – Bouwvergunningen
VS – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Nieuwe huizenverkopen
09:30
09:30
10:00
10:00
14:00
15:45
15:45
16:00
Woensdag 24 mei DE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ZEW – beoordeling van de huidige situatie
DE – IFO bedrijfsklimaat index
VS – Minister van Financien Yellen spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC notulen
10:00
10:00
10:00
16:05
16:30
20:00
Donderdag 25 mei DE – BBP
DE – GfK Consumentenklimaat
VS – BBP
VS – Jobless claims
VS – Voorlopige huisverkopen
08:00
08:00
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 26 mei HK – Buddha’s verjaardag
JPY – Tokyo CPI
VS – Kern duurzame goederen bestellingen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – Handelsbalans goederen
VS – PCU prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Michigan consumentenvertrouwen
HKSE gesloten
01:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-21/mccarthy-says-he-will-resume-talks-with-biden-monday

www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-21/china-says-micron-products-failed-in-its-cybersecurity-review