Beursnieuws - Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call met het laatste beursnieuws & financieel nieuws. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma? U leest het in de LYNX Morning Call.

Het laatste beursnieuws per e-mail?

Wees elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws en meld u aan voor onze LYNX Beursupdate e-mailservice. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.


Tesla lijkt een elektrische raket & focus op kwartaalcijfers

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500

In navolging van de kwartaalresultaten en de deal met autoverhuurbedrijf Hertz is er geen houden meer aan; het aandeel Tesla klom gisteren met meer dan 12% en bereikte een recordkoers van $ 1.024,86. Hiermee wordt Tesla lid van een eliteclubje bedrijven, aangezien Tesla nu meer dan $ 1 biljoen waard is.

Het gaat over het algemeen goed met Tesla. Het automerk wordt steeds populairder onder de Chinese consument en ook in andere werelddelen zit de populariteit in de lift. Zo was Tesla 3 vorige maand de meest verkochte auto in Europa. De aankondiging van Hertz dat ze een bestelling hebben geplaatst voor 100.000 Tesla’s is echter de kers op de taart. Naast de verhoogde visibiliteit brengt de bestelling zo’n $ 4.2 miljard omzet in het laatje voor de autobouwer. Op 25 augustus werd er een technische analyse van het aandeel Tesla gepubliceerd. De koers van Tesla komt nu steeds dichter bij het technische koersdoel uit de TA.

Koers Tesla | LYNX Morning Call 26-10-2021

Positieve dag voor aandelen uit de VS

Gisteren sloot de S&P 500 op een nieuwe recordkoers van 4.566 punten. Dit kwam neer op een stijging van 0,47%. De sterkste aandelen uit de populaire aandelenindex waren Southwestern Energy en Nucor, beide actief in de grondstoffensector. De uitmuntende prestaties van de bedrijven trekt steeds meer beleggers.

De Nasdaq 100 klom 1,0% richting 15.514 punten. Het sterkste aandeel was overduidelijk Tesla gevolgd door Moderna, het aandeel steeg zo’n 7%. De reden voor deze stijging voor Moderna heeft waarschijnlijk te maken met de publicatie dat hun vaccin antilichamen in jonge kinderen teweegbrengt.

Koers Nasdaq | LYNX Morning Call 26-10-2021

De Dow Jones Industrial Average sloot slechts 0,21% hoger op 35.740 punten. Het was hoofdzakelijk American Express dat wat winstneming zag en uiteindelijk de dag 2,55% lager sloot. Het sterkste aandeel uit de Dow op maandag was Walt Disney met een stijging van plus 1,53%.

Beleggers zijn op dit moment optimistisch omdat de relatie tussen China en de VS de goede kant lijkt op te gaan. Er zou onlangs een tweede telefoongesprek hebben plaatsgevonden sinds het aantreden van Biden, waarbij China stelt dat het gesprek constructief en pragmatisch was. Beide partijen zien de noodzaak van een sterke relatie in het economisch herstel.

Greep uit de kwartaalcijfers

De Zwitserse zakenbank UBS heeft het afgelopen fiscale kwartaal een winst gerealiseerd van $ 2.3 miljard. De verwachte consensus lag op $ 1.57 miljard volgens Refinitiv.

Franse autobandproducent Michelin maakt beter dan verwachte resultaten bekend, ondanks de lagere productie in de autosector wegens supply chain problemen. Michelin realiseerde een stijging van 4% in de verkoop in vergelijking met kwartaal drie vorig jaar.

Bent u benieuwd welke bedrijven kwartaalresultaten publiceren? Neem gerust een kijkje in de rubriek ‘kwartaalcijfers’. U vindt er naast de naam van het bedrijf, ook de consensus EPS en het tijdstip van publicatie.

Aziatische blik

Op de Aziatische aandelenindices is de Japanse Nikkei 225 de uitschieter. Momenteel staat de Nikkei 225 op plus 1,80%. Ook de brede Japanse aandelenindex Topix staat plus 1,20%. In China zien we een aanwezige verkoopdruk op de Chinese aandelen actief in vastgoed. De aankondiging dat China een hogere belasting overweegt die terecht zal komen bij de vastgoedeigenaars maakt belegger ongerust.  

Europa opent groen

Deze week wordt het voor de Europese aandelen uitkijken naar de ECB, op donderdag krijgen we namelijk het rentebesluit. Beleggers verwachten meer informatie te krijgen over de inflatie en ook de zwakke macro economische cijfers uit Duitsland.

Gisteren was het een vrij kalme dag voor de Europese indices. De BEL 20 bleef status quo op plus 0,05%. De AEX klom 0,01% en de DAX uit Duitsland sloot 0,38% in het groen.

Vandaag hebben we in Europa o.a. cijfers van Novartis en Orange. Op basis van de koersen voorbeurs lijkt het een groene opening te worden voor Europa.

Beursagenda

Oktober 26 oktoberVS – S&P/CS HPI samengesteld
CB – Consumentenvertrouwen
VS – Nieuwe huizenverkopen
VS – API Wekelijkse ruwe olie
15:00
16:00
16:00
22:30

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag. ’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Vorige week signaleerde de voorzitter van de Fed dat tapering tijdens de volgende FOMC-meeting mogelijk is. Hij voegde er meteen aan toe dat een renteverhoging volgens hem nog niet aan de orde is. De Amerikaanse aandelenindices kwamen meteen op glad ijs terecht. Deze week publiceert ongeveer een derde van alle bedrijven uit de S&P 500 hun kwartaalcijfers. Vandaag komen o.a. Facebook en HSBC aan de beurt en morgen is het uitkijken naar de zwaargewichten Alphabet, Advanced Micro Devices, Microsoft, Twitter en Visa.

De S&P 500 gaf afgelopen vrijdag meteen alle winst op en dook mild in het rood. De S&P 500 sloot 0,11 % lager. Nasdaq 100 strompelde vrijdag richting min 0,87 %. De Dow Jones Industrial Aveage kon als enige van de grote drie positief eindigen. De Dow klom 0,19 % op vrijdag. Het was American Express die ervoor zorgde dat de Dow groen sloot. Aanleiding was de hoger dan verwachte winst bij American Express die resulteerde in een prijsstijging van het aandeel van 5,41 %. Aan het andere uiterste kwam het aandeel Intel bovendrijven. De chipproducent verloor 11,68 %. De cijfers op zich vielen best mee. De daling is eerder te wijten aan de opmerkingen die werden gegeven. De uitgaven zullen de komende jaren stijgen terwijl de winstgevendheid zou dalen, aldus Pat Gelsinger. Een combinatie waarvan het haar recht komt bij menig belegger.

Koers S&P 500 | LYNX Beleggen

Xpeng zet in op innovatie

Het Chinese start-up bedrijf Xpeng, die een concurrent is van Tesla, lanceert een upgrade van het ADAS-systeem (advanced driver-assistance system) en andere features. Fast Charging is o.a. iets waar Xpeng op heeft ingezet. Via een nieuwe lader zou een wagen van Xpeng na 5 minuten al een range hebben van 200 km. Verder zet Xpeng net zoals Tesla in op een robottaxi. In een ideale wereld zouden zo de taxi’s onbemand passagiers kunnen vervoeren van punt A naar punt B. Als afsluiter toonde de Chinese autobouwer scheten van een vliegende auto. Xpeng werkt hiervoor samen met HT Aero ofwel Huitian. Dit bedrijf haalde nog maar net zo’n $ 500 miljoen op bij investeerders. Xpeng heeft een ADR-notering op de beurs in de VS. U kunt het aandeel terugvinden onder symbool XPEV.

Koers Xpeng - LYNX Beleggen

$ 100 per vat olie

Het werd lange tijd gefluisterd in de wandelgangen. Olie gaat terug richting de drie cijfers (> $ 100). Nu de prijs dichter en dichter tegen deze grens komt, zien we een verhoogd volume in de hogere strikeprijzen van de optiemarkt. Zo zien we zelfs handel in opties waarbij gedacht wordt aan een prijs van Brent die aan $ 200 per vat noteert. OPEC+ produceert nog steeds iedere maand ongeveer 400.000 vaten olie extra. Maar dit lijkt niet genoeg te zijn om de vraag bij te houden. De olievoorraden slinken en de energieminister van Saudi Arabië liet vorige week weten dat OPEC+ niet zal reageren op de onlangs spectaculaire prijsstijging van olie. Voorlopig zal er dus geen extra olie opgepompt worden.

Grafiek Light Sweet Crude | LYNX Beleggen

Basel III in aantocht

Wereldwijd hebben vertegenwoordigers van centrale banken en toezichthouders afspraken over hoe moet worden omgegaan met kapitaal en kapitaalvereisten in de financiële sector. Dit alles wordt bepaald door het Basel Committee. Basel III staat in de stijgers en zou volgens de afgesproken deadline tegen 2023 geïmplementeerd moeten zijn. Volgens de Europese Bankautoriteit zou in Europa zo’n € 27 miljard extra kapitaal moeten worden aangehouden. Voornamelijk Franse banken zouden extra kapitaal moeten aanwenden. Basel III zorgt ervoor dat kleinere banken gedwongen worden om fusies aan te gaan en dat een verdere centralisatie in de banksector quasi onoverkomelijk is. Banken moeten zich de komende jaren gaan heruitvinden, aangezien er doortastende veranderingen op til zijn. Denk hierbij aan Basel III, blockchain, CBDC (central bank digital currency), Niet onbelangrijk voor aandeelhouders van financiële instellingen.

Basel III is ook meteen iets wat de aandacht moet trekken van beleggers in edelmetalen. Denk hierbij aan goud en zilver. Fysiek goud zal onder Basel III aanzien worden als kapitaal dat onder Tier 1 valt, zijnde assets met het laagste risico. Banken hebben ook goud op de balans staan wat niet fysiek is, het zogenaamde papiergoud. Deze zullen niet aanzien worden als Tier 1 kapitaal. M.a.w. banken zullen meer kapitaal moeten aanhouden indien ze papiergoud in de boeken wensen. Ofwel zetten de banken papiergoud om naar fysiek goud, ofwel verlaten ze de goudmarkt en zal de liquiditeit drastisch verminderen, wat hogere kosten voor beleggers zal meebrengen. Basel III heeft het potentieel om de Bullionmarkt en de goudprijs grondig door elkaar te schudden.

Europa opent groen

De BEL 20 index sloot 0,49 % hoger op 4.218 punten. Ageas en Warehouses de Pauw waren de trekpaarden van de BEL 20 op vrijdag. De AEX index klom 0,66 % tot 813 punten. Unibail-Rodamco-Westfield was het sterkste aandeel uit de aandelenindex met plus 3,86 % op de borden.

De brexit ligt nu toch al even achter ons, maar toch blijft het zowel de Britten als de Europeanen achtervolgen. Brussel en Londen liggen terug in de clinch over Noord-Ierland. Beide partijen hebben al gedreigd om de post-brexit akkoorden op te zeggen. Wat opnieuw kopzorgen zou betekenen voor de bedrijven die exporteren naar Europa of het Verenigd Koninkrijk.

In Europa zien we over de volledige lijn dat de beleggers de week aanvatten met enige euforie. Alle indices staan tijdens de eerste handelsminuten variërend tussen plus 0,20 % en plus 0,40%.

Beursagenda

Maandag 25 oktoberDE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ZEW rapport
DE – ifo Bedrijfsklimaat index

10:00
10:00
10:00

De S&P 500 eindigde gisteren 0,30% hoger op 4.549 punten en heeft daarmee een nieuw record bereikt. De correctie bleef beperkt tot minder dan 6% en de beurs had veel minder tijd nodig voor het herstel dan de daling. Dit is een krachtig teken en geeft mogelijk aan dat er nog veel meer in het vat zit. Tegelijkertijd worden obligaties van de hand gedaan en loopt de Amerikaanse 10-jaars rente op richting de 1,70%. Hierdoor blijft de Nasdaq wat achter, maar ook de technologiebeurs is slechts 1,3% verwijderd van een nieuwe all-time high.

Nabeurs werd het enthousiasme echter verdrongen door fikse tegenslagen. Intel presenteerde slechter dan verwachte kwartaalresultaten en wees hiervoor naar het wereldwijde chiptekort. Beleggers straften het aandeel echter keihard af en Intel verloor in de nabeurs-handel ruim 8%.

Ook social mediabedrijf Snap kwam met tegenvallende cijfers. Op hun beurt wezen zij daarvoor weer naar Apple. De nieuwe privacy settings van de smartphonemaker zouden de oorzaak zijn van dalende advertentie-inkomsten. Ook dit excuus werd door beleggers keihard afgestraft; de koers verloor ruim 21% na het slot. De koers van Snap was sinds de coronacrisis overigens met 700% opgelopen.

Beleggers lijken bang dat de tegenvallende advertentie-inkomsten ook terug te zien zijn bij Facebook, welke maandag met cijfers komt. De koers van de Amerikaanse technologiegigant daalde nabeurs eveneens met ruim 4%. Twitter moest 4,74% inleveren na de bel. De Nasdaq future kijkt gedurende de ochtend tegen een verlies aan van 0,48%.

Europese beurzen openen hoger

Op Wall Street lijken beleggers zich zorgen te maken over de tegenvallende advertentie-inkomsten bij Snap. Maar in Europa trekt men zich daar weinig van aan. De futures wijzen op een groene opening van de beurzen in ons continent. Met een stijging van 0,6% voorbeurs lijkt de AEX index rond de 812 punten te gaan openen.

Gedurende de dag verwerken beleggers inkoopmanagersindices (PMI) uit verschillende landen. De PMI cijfers geven een goed beeld van de actuele status van de productie- en dienstensector. Het indexcijfer geeft het vertrouwen dat inkoopmanagers in de economie hebben weer. De ontwikkeling en beweging van de PMI wordt daarom als een belangrijke factor gezien in de economie.

Qua cijfers blijft het vandaag redelijk rustig. Voorbeurs hebben Vastned en Wereldhave de boeken geopend. In de VS staan American Express en Honeywell op de agenda. Volgende week wordt het spannende met cijfers van onder andere Facebook, Alphabet en Apple.

Beursagenda

Vrijdag 22 oktoberJPY – Consumentenprijsindex (CPI)
DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
VS – Markits samengestelde inkoopmanagersindex (PMI)
01:30
09:30
09:30
10:00
15:45

De aandelenbeurzen in New York lieten gisteren een verdeeld beeld zien. De S&P 500 naderde zijn all-time high en sloot 0,37% hoger op 4.536 punten. Ook de Dow Jones index deed het goed met een winst van 0,43%. De technologiebeurs, de Nasdaq, bleef achter met een verlies van 0,05% bij een slot van 15.121 punten. Cyclische bedrijven doen het op dit moment dus even beter. Voor tech speelt ondertussen een hoop onzekerheid. Denk maar aan chiptekorten en de stijgende rentes.

Netflix (-2,17%) werd afgestraft na cijfers en ook IBM verloor nabeurs ruim 4% na tegenvallende cijfers. De omzet kwam lager uit in de segmenten global services en cloud. Hierdoor bleef de omzet van $17,62 miljard achter bij de consensus van $17,77 miljard. Spoorwegmaatschappij CSX transportation steeg juist weer met bijna 3% na sterke kwartaalcijfers.

Vanmiddag verwerken beleggers cijfers over de bestaande woningverkopen. Na het sluiten van de beurs zullen Intel en Snap de boeken openen. Pas volgende week staan de cijfers van techgiganten als Alphabet en Facebook op de kalender. Mogelijk kunnen goede cijfers van Big Tech ook de Nasdaq richting een nieuw record helpen.

Tesla boekt recordomzet

’s Werelds bekendste elektrische automaker maakte gisteravond beter dan verwachte resultaten bekend. Tesla wist in het 3e kwartaal 241.300 voertuigen af te leveren. De omzet van de autoverkopen steeg hiermee tot $12,06 miljard. Daarnaast wist het bedrijf $806 miljoen aan omzet binnen te harken met producten voor zonne-energie en energieopslag. Zo’n $894 miljoen werd verdiend met de services tak.

In totaal kwam de omzet met $13,76 miljard hoger uit dan de verwachting van $ 13,63 miljard. Dankzij sterk verbeterde marges kwam ook de winst flink hoger uit. Tesla boekte een winst van $1,62 miljard en een winst per aandeel op $1,86.

Ondanks sterke cijfers verloor het aandeel in de nabeurs-handel 1,64%. Op de grafiek lijkt Tesla dan ook een zware weerstandsbarrière te hebben bereikt. Mogelijk nemen beleggers wat winst na de indrukwekkende rit. De koers van Tesla steeg in de afgelopen 6 maanden met ruim 50%.

Europa lager van start

De AEX index in Amsterdam bereikte gisteren een nieuw record. Vandaag openen de Europese beurzen echter tot een half procent lager. Reden is de oplaaiende onzekerheid rondom Evergrande. De koers van de Chinese vastgoedgigant daalde met 12,54%, nadat de handel na 2 weken weer werd hervat. De met schulden beladen onderneming kondigde aan dat een deal om een belang van 50,1% in zijn vastgoeddienstenbedrijf aan een andere ontwikkelaar, Hopson, te verkopen, was mislukt.

Ook andere vastgoedbedrijven in Hongkong doken op donderdag omlaag. De de Hang Seng index ging met 0,89% onderuit en de Nikkei index uit Japan verloor zelfs 1,87%. Gedurende de ochtend verwerken beleggers cijfers van Relx, Unilever, SAP en Barclays.

Beursagenda

Donderdag 21 oktoberVS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Bestaande Huizenverkopen
14:30
16:00

Het herstel op de wereldwijde aandelenmarkten verloopt krachtig. Wall Street wist gisteren voor de vijfde dag op rij hoger te sluiten. De S&P 500 eindigde 0,74% hoger op 4.519 punten en de Nasdaq composite index boekte een winst van 0,71% bij een slot van 15.129 punten. Het sentiment is positief rondom de eerste reeks aan kwartaalcijfers. Tot nu toe wist 82% van de bedrijven de verwachtingen van analisten te overtreffen.

Nabeurs kwam United Airlines met beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal. De airliner boekte een verlies van $ 1,02 per aandeel, terwijl analisten uitgingen van een verlies van $ 1,67 per aandeel. Het bedrijf wist het verlies onder andere te beperken door staatssteun ter waarde van $ 1,13 miljard. Het aandeel United Airlines ging nabeurs met 2,27% omhoog. Op donderdag komen de branchegenoten American- en Southwest Airlines met de resultaten naar buiten. Beleggers vrezen dat de hoge olieprijzen de winstmarges flink doen kelderen.

Meer dan 70 andere bedrijven uit de S&P 500 zullen deze week nog de cijfers over het derde kwartaal presenteren. Vandaag krijgen we Verizon en Biogen voor de opening van de Amerikaanse beurzen. Nabeurs is het de beurt aan onder andere Tesla, IBM en CSX.

Beursnieuws | Nasdaq index

Netflix verslaat verwachtingen

Streaminggigant Netflix was één van de eerste Big Tech bedrijven die gisteravond met de cijfers naar buiten kwam. Het bedrijf wist 4,4 miljoen nieuwe abonnees binnen te harken in het vorige kwartaal. Dat was hoger dan de 3,84 miljoen waar analisten op hadden gerekend. De omzet kwam uit op $ 7,48 miljoen en lag daarmee in lijn met de verwachtingen. De winst per aandeel van $ 3,19 lag ruim boven de consensus van $ 2,56 miljoen.

Voor het komende kwartaal rekent Netflix op 8,5 miljoen nieuwe abonnees. Dat is minder dan in voorgaande jaren en beleggers reageerden dan ook niet heel enthousiast. De koers van Netflix schoot nabeurs aanvankelijk met 2% omhoog, maar zakte uiteindelijk met 1,36% weg tot $ 630,30.

De CEO benadrukte wel dat er dit kwartaal ongekend veel nieuwe content gepresenteerd zal worden. De vraag is in hoeverre dat zal bijdragen aan veel meer groei. Want hoewel de Koreaanse serie Squid Game een ongekend succes is (waarbij 99 miljoen accounts minimaal 2 minuten van de serie gezien hebben), leidde dit echter niet direct tot een sterke toename van het aantal klanten.

Netflix zei ook dat het is begonnen met het testen van zijn games in een aantal geselecteerde landen, maar dat dit product zich nog in een vroeg stadium bevindt.

Koers Netflix

Europa opent licht rood

De futures in Europa wijzen op een licht lagere start. Gisteren flirtte onder andere de AEX met de all-time high uit september, maar blijkbaar hebben de beurzen nog een extra aanloopje nodig. Gedurende de ochtend verwerken beleggers een hele reeks aan cijfers. Onder andere Akzo Nobel en ASML opende in Nederland de boeken.

Een daling van het aandeel ASML kan de AEX bij de start mogelijk naar beneden drukken. De chipmachinefabrikant kwam met een voorzichtige prognose over het lopende kwartaal naar buiten. ASML gaat er van uit dat in het lopende kwartaal de omzet zal uitkomen tussen € 4,9 miljard en € 5,2 miljard. Analisten hadden vooraf gerekend op verkopen tussen € 5,1 miljard en € 5,4 miljard. Over het derde kwartaal boekte ASML een omzetstijging van 30% naar € 5,2 miljard. Dit was in lijn met de verwachtingen, maar ASML gaf ook aan dat de materialen schaars zijn en dat dit de groei op korte termijn mogelijk bemoeilijkt.

Voor 11:00 uur staat de Europese inflatie op de agenda. Economen verwachten dat de consumentenprijzen in de Eurozone met 3,4% op jaarbasis zijn gestegen. De CPI op maandbasis komt naar verwachting uit op 0,5%.

Beursagenda

Woensdag 20 oktoberJPY – Export
JPY – Handelsbalans
DE – Producentenprijsindex (PPI)
EUR – Consumentenprijsindex (CPI)
01:50
01:50
08:00
11:00

De S&P 500 won 0,34% terrein tot 4.486 punten. Het sterkste aandeel was zonder twijfel Macys. Deze fenomenale dag ontstond nadat investeerder en hedge fund Jana Partners de board had voorgesteld om een spin-off te houden van het online business gedeelte. De grootste concurrent van Macys, Saks Fifth Avenue, heeft dit jaar namelijk hetzelfde gedaan. Beleggers reageren enthousiast.

De technologie-index Nasdaq 100 won 1,04% en eindigde de eerste beursdag van de week op 15.300 punten. De Nasdaq 100 won meer terrein in vergelijking met andere indices, aangezien de rente op de 10-jaars staatslening onderuit ging. Het aandeel CDW kwam het beste voor de dag en won 4,79%. Deze stijging kwam doordat het bedrijf heeft aangekondigd dat het Sirius computer Solutions zou overnemen voor $ 2.5 miljard.

De Dow Jones Industrial Average verloor verrassend. Uiteindelijk sloot de oudste aandelenindex uit de VS 0,09% lager. Goldman Sachs presteerde het beste, maar het was voornamelijk Amgen en Walt Disney die op de index wogen. Walt Disney ging omlaag nadat Barclays aangaf dat de groei abonnees vertraagde en de doelstellingen van Disney niet realistisch lijken op lange termijn.

In de VS komen vandaag Johnson & Johnson, Netflix en Procter & Gamble met resultaten voor het derde fiscale kwartaal.

Koers S&P - Laatste beursnieuws

Alibaba ontwerpt geavanceerde chip

De Alibaba Group Holding is al enige tijd bezig om zijn competitiviteit te boosten ten opzichte van Microsoft en andere chipproducenten. Alibaba wil hiermee meer marktaandeel vergaren in de cloud computing. Nu introduceert Alibaba een uiterst geavanceerde chip. Het Chinese technologiebedrijf communiceert dat de geavanceerde chip eerst voor het bedrijf zelf zal gebruikt worden. Dit om de uitbouw van het Alibaba-ecosysteem te ondersteunen en te versnellen. Pas later zal gedacht worden aan commercialisatie. Voor Beijing zal dit als muziek in de oren klinken, aangezien ze van de technologische zelfvoorzienbaarheid een absolute topprioriteit hebben gemaakt. De chip krijgt de naam Yitian 710 mee en zal gebruikt worden in de Panjiu-servers.

Koers Alibaba - Laatste beursnieuws

Vervuilende steenkool is booming

Doordat de prijzen voor aardgas en olie de pan uit swingen, grijpen de grote economieën richting vervuilende steenkool om elektriciteit op te wekken. In China zet de prijs van steenkool nog maar eens een record neer. In de VS wordt het steenkoolgebruik voor 2021 geschat op plus 22% ten opzichte van vorig jaar. Volgens de EIA (Energy Information Administration) is dit de eerste jaar op jaar stijging sinds 2014. Het rapport dat werd gepubliceerd door het EIA vertelt dat het gebruik van steenkool zal aanhouden zolang de aardgasprijs volatiel en hoog geprijsd staat. De EIA verwacht eind volgend jaar een dalende aardgasprijs, wat gepaard zou moeten gaan met een dalend gebruik van steenkool.

Nederland geeft aanzet tot groen beleggen

In een volle energiecrisis komt Nederland met een waarschijnlijk aanlokkelijk voorstel. Green Spending, ofwel investeringen die vasthangen aan de vergroening, zouden buiten de normale begroting vallen. De aanzet van Nederland om flexibeler om te gaan met overheidsgeld kan een precedent vormen voor andere Europese landen. De Europese Commissie komt normaal in 2023 met nieuwe fiscale regels voor de Europese landen. Groene investeringen zouden de komende jaren zomaar eens aantrekkelijker kunnen worden, ook voor de particuliere belegger. Voor alle duidelijkheid, premier Mark Rutte is op dit moment aan het onderhandelen over dit topic. Het is momenteel nog niet goedgekeurd in de Eerste en Tweede Kamer.

Grootste Belgische economische krimp sinds WO II

De economie in België is enorm gericht op export. Door de pandemie en brexit is de Belgische economie in moeilijk vaarwater verzeild geraakt. Voor 2020 werd begin vorig jaar nog een krimp van 6,3 % verwacht. De economie deed het uiteindelijk beter met een daling van 5,7 %. Desalniettemin is dit de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. De staatsschuld werd geraamd op 114,1 % van het BBP en kwam iets beter uit voor 2020, zijnde 112,8 %. Hiermee is de Belgische staatsschuld relatief gezien één van de hoogste van de eurozone.

Europa opent groen

We beginnen nu goed en wel aan het cijferseizoen voor kwartaal drie. Vandaag hebben we de resultaten van Danone, waarbij de focus zal liggen op de nieuwe CEO. Daarnaast wordt Ericsson al enige tijd gevolgd om te zien of het marktaandeel kan veroveren in de 5G-branche. Het wordt afwachten wat de resultaten zullen zijn.

Voorlopig zien we een voorzichtig groene opening in Europa. De AEX, DAX en Euro Stoxx 50 laten voorbeurs groene cijfers zien.

Beursagenda

14:30 – VS – Bouwvergunningen

14:30 – VS – Bouwstarters