Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Amerikaanse futures toonden vannacht een sterke rally en druk op Chinese ADR’s

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Gisteren werden macro-economische data gepubliceerd in de VS. De PMI-cijfers bleven onder de verwachting en vertaalde zich in wat verkoopdruk. Tijdens de reguliere sessie ging de S&P 500 zo’n 0,93% lager tot 3.941 punten.a De Nasdaq 100 ging 2,35% onderuit en sloot de dag af op 11.765 punten en de Dow bleef als enige van de grote drie indices vrij stabiel. De Dow Jones Industrial Average eindigde 0,13% hoger op 31.933 punten. Vannacht zijn de Amerikaanse index futures wel mooi herstelt. Zo staat de NQ (Nasdaq 100 future) 0,85% hoger en ook de ES (S&P 500 fututre) noteert 0,65% hoger. Op technisch vlak lijken de indices klaar voor een bounce.

S&P 500 index | Laatste beursnieuws

Zoals we gisteren in de LYNX Morning Call al stelden, was het aandeel Snap de trigger voor de kortstondige sell off. Het aandeel Snap zelf had echt een gruweldag. De aandeelhouders zagen gisteren hun aandeel met 43% zakken. Sinds de piek van eind 2021 staat Snap bijna 85% lager. Dit triggerde ook een sterke daling bij bedrijven die actief zijn in social media en digitale advertenties. Een greep uit de dalers: Pinterest (-23,64%), Trade Desk (-18,51%), Meta Platforms (-7,62%) en Roku (-13,74%).

Snap koers | Laatste beursnieuws

Aan de andere kant van de medaille hadden we gisteren sterke prestaties van aandelen uit de nutssector en uit de niet-duurzame consumptiegoederen. McDonald’s (2,74%), Procter & Gamble (1,78%), Coca-Cola (1,85%) en Johnson & Johnson (1,09%) eindigden de dag hoger.

Azië gemengd tot hoger

In Azië kwam de centrale bank van Nieuw-Zeeland in de picture. De bank heeft de rente opnieuw 50 basispunten opgetrokken om de inflatie te counteren. Hiermee bedraagt de rentevoet al 2%. De voorzitter van de centrale bank stelt meer te zullen doen op een sneller tempo. In Japan staat de Nikkei 225 0,16% lager en de TOPIX blijft status quo. De Shanghai Composite uit China staat voorlopig 0,58% hoger en de Hang Seng Index noteert 0,81% hoger. Het zijn voornamelijk de Chinese aandelen met een dubbelen notering die het iets minder doen. De SEC uit Amerika heeft namelijk gesteld dat de tijd bijna op is voor de Chinese bedrijven om zich volledig in regel te stellen met de Amerikaanse wetgeving. Aandelen zoals Alibaba, Baidu en JD.com staan tussen de 1 en 2% lager vandaag.

Hang Seng Index | Laatste beursnieuws

Europa start goed

De AEX index sloot 2,04% lager op 680 punten. Slechts drie Nederlandse aandelen uit de index konden de dag positief afsluiten: RELX (+0,92%), Koninklijke KPN (+0,59%) en Akzo Nobel (0,32%). Het aandeel Adyen zakte het sterkst met een slordige 7%, maar er was ook positief nieuws. Radial, een e-commercebedrijf, heeft Adyen gekozen om hun betalingstransacties te stroomlijnen.

De BEL 20 index eindigde 1,16% lager op 3.893 punten. Ook in België eindigden slechts drie aandelen in de plus: Ageas (+1,58%), Umicore (+1,16%) en KBC (+0,58%). In België staat voornamelijk de retailer Colruyt (-6,90%) onder druk. Omdat het een echte prijsbreker is, kan Colruyt moeilijk als eerste de prijzen omhoog trekken. Gondola stelt dat in België de voedingsmiddelen dit jaar slechts met 1,8% zijn gestegen, terwijl dat in Nederland bijvoorbeeld 6,4% is. De marges van de Belgische retailer komt zo nog meer onder druk te staan en de aandeelhouders van Colruyt lijken het hazenpad te nemen.

In Frankrijk komt TotalEnergies met nieuws rond een deelneming. Het Franse energiebedrijf wordt voor 50% aandeelhouder van Clearway Energy Group. Hiermee neemt TotalEnergies een deelneming in de vijfde grootste speler uit de VS die actief is in hernieuwbare energie.

Vandaag komen o.a. Floridienne en Bone Therapeutics met kwartaalcijfers. Verder staan de Europese beurzen voorbeurs mooi in de plus. Europa lift mee op de rally van de Amerikaanse futures. Resultaten lopen op tot plus 0,80%.

Aandeel Alphabet: blijft Google groeien? | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin elke week een aandeel. Deze week analyseert hij het aandeel Alphabet. Sinds haar all-time high heeft het moederbedrijf van Google flinke klappen gehad. Zo is het aandeel ruim 30% gedaald. Hoe staat het er echter voor met de groeicijfers en de verwachtingen? Bekijk hieronder de video.

Beursagenda

Woensdag 25 meiDE – Brutobinnenlandsproduct (BBP)
DE – GfK Consumentenklimaat
VS – Duurzame Goederenbestellingen
VS – FOMC notulen
08:00
08:00
14:30
20:00

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag. ’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

Wall Street is de week goed gestart nadat Joe Biden overweegt om enkele Amerikaanse invoertarieven op Chinese goederen op te heffen. Door de stijgende interestvoeten in de Verenigde Staten lijken de financials het voortreffelijk te doen. JPMorgan Chase (+6,19%) zou naar eigen zeggen de vooropgestelde rendementsdoelstellingen eerder behalen door het stijgende renteklimaat. Ook andere financials suften mee op de golf van optimisme. Goldman Sachs (+3,20%), American Express (+3,78%), Citigroup (+6,07%) en Bank of America (+5,94%) vuurden de Amerikaanse indices aan. De banken profiteren van de stijgende yields op obligaties. Zo krijgen ze o.a. meer interestinkomsten op de leningen die worden uitgegeven.

De technologie-aandelen deden het ook goed. Apple (+4,01%) steeg behoorlijk en dit weekend  bleek dat het bedrijf de productie wil verhuizen uit China. Daar zijn namelijk heel wat productieproblemen die we kunnen linken aan de COVID-19 maatregelen van Beijing. Op dit moment faciliteert Apple al een deel van hun productie in Vietnam en India. Beleggers onthalen het nieuws positief aangezien dit meer zekerheid biedt.

Overnamegeruchten bij VMware en Broadcom. VMware, een bedrijf dat multi cloud solutions in het aanbod heeft, zou volgens The Wall Street Journal in gesprek zijn met Broadcom over een overname. Voor hoeveel VMware zou worden overgenomen is nog niet gekend. VMware komt donderdag met kwartaalcijfers en het wordt afwachten of er iets gelost wordt over de vergevorderde gesprekken.

Wanneer we de indices erbij nemen, zien we dat de Dow op maandag een stijging heeft neergezet van 2,04% . De oudste Amerikaanse aandelenindex eindigde zo op 31.892 punten. De stijging van de  technologie-index Nasdaq 100 was goed voor 2% en 12.048 punten. De brede S&P 500 klom 1,99% tot 3.978 punten. Deze nacht zijn de futures wel terug aanzienlijk gezakt. Zo staat de Nasdaq 100 future (NQ) voorlopig 1,64% lager nadat Snapchat heeft gecommuniceerd dat de resultaten in het tweede kwartaal waarschijnlijk niet in lijn zullen liggen met de doelstellingen door de verslechterende macro-economische trends. Het aandeel Snapchat ging nabeurs bijna 31% lager. Zo’n forse daling kan duiden op een gebrek een liquiditeit in de markt. Sterke volatiliteit blijkt in het verschiet te liggen.

Azië worstelt met negatief sentiment

De aandelen uit Azië ondervinden vandaag wat verkoopdruk. Nikkei 225 uit Japan staat 0,78% lager. De brede Japanse aandelenindex TOPIX houdt het verlies voorlopig op 0,69%. In China staat de Shanghai Composite 1,34% lager en de Hang Seng Index uit Hong Kong moet het voorlopig stellen met een rode 1,58% op de borden. De zwakke resultaten vandaag in Azië kunnen we linken aan een waarschuwing die Goldman Sachs de wereld instuurde. De zakenbank denkt dat er meer Chinese faillissementen in aantocht zijn uit de vastgoedsector. Om de sector te ondersteunen besloot de Chinese overheid eerder deze maand om de interestvoeten te verlagen.

Europa holt Azië achterna

De voorzitster van de ECB, Christine Lagarde, stelt dat tegen het einde van het derde kwartaal de negatieve rentes achter ons kunnen liggen. Hiermee verwacht de markt een renteverhoging van 0,25% in zowel juli als september. De euro onthaalde het nieuws alvast met open armen en was één van de sterkste munten op maandag.

De AEX steeg 1,62% tot 694 punten met ING (+4,36%), ArcelorMittal (+4,12%) en ASML (+4;05%) als sterkste Nederlandse aandelen uit de sterindex. Ook in België waren het voornamelijk de financials die de kar trokken. KBC (+4,35%) en Ageas (+2,49) waren de sterkste stijgers.

Vandaag zien we dat de Europese indices een rode opening tegemoet gaan. De verliezen lopen voorbeurs op tot meer dan 1%. Verder wordt het uitkijken naar de Duitse en Franse PMI-cijfers.

Aandeel Tesla: long of short? | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin elke week een aandeel. Deze week analyseert hij het aandeel Tesla. Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal van 2022 zeer indrukwekkende resultaten bekend. Ook de outlook voor de komende jaren is erg sterk, maar we zien technische verslechteringen in de koersgrafiek. De vraag is nu wat zwaarder weegt. Bekijk hieronder de video.

Beursagenda

Dinsdag 24 meiJPY – PMI diensten
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – Markits samengestelde inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Diensten PMI
VS – Markits Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – Nieuwe huizenverkopen
02:30
09:30
09:30
10:00
10:00
10:00
15:45
16:00
Artikel laten voorlezen

Afgelopen week stonden de aandelenbeurzen in New York weer stevig onder druk. Op vrijdag doken de indices ook in rap omlaag en werden er nieuwe dieptepunten opgezocht. In de laatste uren volgde echter een krachtig herstel, waardoor de S&P 500 met een nipte winst naar huis ging. Bij de Nasdaq bleef een klein verlies over van 0,30% op 11.354 punten. Na dit herstel reist de vraag of Wall Street deze week verder kan bouwen aan herstel. De futures wijzen momenteel in ieder geval op een flink hogere opening. We zien de S&P 500 1,28% hoger noteren en de Nasdaq staat voorbeurs zelfs op een plus van 1,5%.

Het sentiment is erg bearish en dat zien we ook terug in de statistieken. De S&P 500 eindigde afgelopen week voor de 7e week op rij met verlies, de slechtste reeks sinds 2001. Ook de Nasdaq zag zijn zevende negatieve week op rij voor de eerste keer sinds maart 2001. De technologiebeurs bereikte daarmee het laagste intraday niveau sinds november 2020.

Aankomende woensdag worden om 20:00 uur de notulen van de laatste vergadering van de FOMC openbaar gemaakt. De agenda voor deze week is verder gevuld met inkoopmanagersindices en cijfers over de huizenverkopen in de VS. Ook druppelen de laatste kwartaalcijfers binnen van onder andere NVIDIA, Zoom Video en Alibaba.  

Azië verdeeld & Europa start hoger

In het Oosten wist de Nikkei vannacht met bijna 1% te stijgen, terwijl de Shanghai index dichtbij huis bleef. In Honkong was er minder optimisme, daar verloor de Hang Seng index 1,24%. De Chinese maker van elektrische voertuigen Xpeng zal maandag zijn resultaten over het eerste kwartaal bekendmaken. De aandelen van het bedrijf in Hong Kong daalden vanaf het hoogtepunt bijna 9% in de Aziatische handel.

In Europa wijzen de futures op een groene start. De indices gaan allemaal ruim 1% hoger openen. Beleggers lijken de zorgen omtrent inflatie, het monetaire beleid en de oorlog in Oost-Europa even naast zich neer te leggen.

Deze week kijken beleggers mogelijk ook met een schuin oog naar het World Economic Forum. Bij dit jaarlijkse evenement in Davos komen politieke en zakelijke leiders uit de hele wereld bij elkaar. De verwachting is dat de leiders zullen spreken over de Russische invasie in Oekraïne.

Beursagenda

Maandag 16 meiCNY – Industriële productie
CNY – Werkloosheidscijfer
EUR – Handelsbalans
VS – NY Empire state productie-index
VS – FOMC-lid Williams spreekt
04:00
04:00
11:00
14:30
14:55
Artikel laten voorlezen

Gisteren wederom een volatiele dag op Wall Street. Per saldo schommelden de indices rond het nulpunt, waarbij de Nasdaq uiteindelijk 0,26% lager eindigde op 11.388 punten. De S&P 500 index moest 0,58% inleveren bij een slot op 3.900 punten. Daarmee staat de belangrijkste aandelenbeurs van de VS zo’n 18,6% onder zijn all-time high van begin januari. Hiermee wordt nog altijd een officiële ‘bearmarket’, waarbij indices meer dan 20% dalen, vermeden.

De beurzen lagen de afgelopen dagen stevig onder druk, na zwakke resultaten van Amerika’s grootste retailers. Het lijkt erop dat de bedrijfsresultaten van deze bedrijven geraakt wordt door de hoge inflatie. Zij kunnen de prijzen niet oneindig blijven verhogen, want de consument begint weg te lopen. Dat blijkt ook uit het feit dat voor het eerst sinds de coronacrisis, de voorraden van winkeliers oplopen. Slecht nieuws voor de Amerikaanse economie dus, maar dat betekent waarschijnlijk wel dat de inflatie gaat zakken.

Ross Stores (ROST), was gisteravond de laatste in de reeks van kwartaalcijfers van retailers. Ook dit aandeel verloor nabeurs ruim 25%. Eerder deze week moesten onder andere Walmart, Target en Kohl’s ook tientallen procenten inleveren.

Vanochtend kijken beleggers tegen hogere futures aan. De S&P 500 klimt met 0,76% en de Nasdaq-100 future staat bijna 1% hoger. Interessant is het feit dat de Nasdaq, ondanks de fell verkoopdruk van de afgelopen dagen, nog boven de low van vorige week staat. Bij een uitbraak boven de 12.000 punten lonkt een groter herstel richting de 13.000. Een duik onder de bodem van vorige week kan echter opnieuw forse verkoopdruk betekenen.

Nasdaq koers | Laatste beursnieuws

Azië in de lift & Europa opent hoger

In het Oosten zaten de beurzen op vrijdag in de lift omhoog. Daarbij won de Nikkei 1,27% en wist de Hang Seng index zelfs met 2,5% te stijgen. Het enthousiasme onder beleggers werd aangewakkerd door de Chinese centrale bank. Die verlaagde de 5-jaars rente met 15 basispunten tot 4,45%. Daarmee lijkt China vooral de huizenmarkt alweer wat extra ademruimte te willen geven. De vraag naar leningen is recentelijk namelijk fors gezakt, wat een gebrek aan vertrouwen onder bedrijven en consumenten signaleert.

Met groene cijfers in Azië en hogere futures in de VS gaan de beurzen in Europa natuurlijk ook hoger van start. Daarmee lijkt de sell-off van de afgelopen dagen geen direct gevolg te krijgen. Mogelijk worden er weer wat koopjesjagers actief. Op macro-economisch gebied blijft het vandaag erg stil.

AEX koers | Laatste beursnieuws

Aandeel Tesla: long of short? | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin elke week een aandeel. Deze week analyseert hij het aandeel Tesla. Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal van 2022 zeer indrukwekkende resultaten bekend. Ook de outlook voor de komende jaren is erg sterk, maar we zien technische verslechteringen in de koersgrafiek. De vraag is nu wat zwaarder weegt. Bekijk hieronder de video.

Beursagenda

Vrijdag 20 meiJPY – Nationale Kern CPI
CNY – Prime rate leningen
DE – Producentenprijzenindex (PPI)
01:30
03:15
08:00
Artikel laten voorlezen

Op woensdag hebben veel aandeelhouders van Amerikaanse aandelen op de verkoopknop gedrukt. De daling startte meteen na het openen van de beurs. Dit resulteerde in een bloedrode dag voor alle aandelenindices. De Dow Jones Industrial Average daalde meer dan 1.300 punten, wat neerkwam op 4%. Geen enkel aandeel uit de Dow kon positief eindigen. Zelfs het stabiele Apple daalde 5,64% door de volatiliteit.

Nasdaq 100 was goed voor een bloedrode min 5,53% op de borden. Ook de S&P 500 ging 4,46% onderuit. Een heleboel aandelen daalden met meer dan 10%. De Amerikaanse aandelenindices noteren nog steeds boven de low van 12 mei, maar het lijkt een kwestie van tijd alvorens de indices lagere koersen gaan opzoeken.

Grafiek Nasdaq 100 - NDX | LYNX Morning Call

Target is tweede slachtoffer uit retailsector

Target is een Amerikaanse warenhuiswinkelketen en heeft gisteren haar kwartaalcijfers gepubliceerd. De winst per aandeel lag op $2,19 tegenover de verwachte $3,07. De omzet eindigde op $25,17 miljard tegenover de verwachte $24,49 miljard. De operationele marge wordt voor dit jaar geschat op 6% i.p.v. 8%. De CEO van Target bracht naar voren dat de groei komend jaar zal terugvallen door de stijgende kosten en de problemen met de toeleveringsketen. Eigenlijk dezelfde boodschap die we eergisteren hoorden bij Walmart. Het aandeel Target besloot gisteren bijna 25% lager. Ook andere retailers zoals Walmart (-6,79%), Costco Wholesale (-12,45%), Dollar Tree (-14,42%) eindigden woensdag heel wat lager.

Grafiek Target - TGT | LYNX Morning Call

Door de steeds hoger dan verwachte inflatie, lijkt Wall Street wel het vertrouwen te verliezen in de Fed. Powell zei enkele dagen terug dat de Fed in principe te laat is gestart met de renteverhogingen. Nu lijkt de centrale bank achter de inflatie aan te lopen. Er komen steeds meer berichten en analisten boven water die opteren voor een renteverhoging van 75 basispunten. Daarbij komt nog eens dat het stagflatieverhaal gevoed wordt door de kwartaalcijfers bij sommige bedrijven, zoals Walmart en Target. Stagflatie is het fenomeen waarbij de inflatie stijgt terwijl de economische activiteit krimpt.

Brengt China redding zoals in 2008?

Gisteren werd de verwachte BBP-groei van de Chinese economie naar beneden bijgesteld. Goldman Sachs verwacht nu maar een groei van 4% i.p.v. 4,5%. Dit zijn geen hoopgevende signalen, aangezien de centrale bank van China nog steeds een soepel monetair beleid voert. Verder is China ook één van de economische motors. In de jaren die volgden na 2008 was China goed voor een bijdrage van 40% aan de wereldwijde economische groei. Volgens cijfers van het IMF zou dit de komende vijf jaar maar 29% zijn. De vraag is wie de komende jaren dan de wereldwijde economische groei helpt dragen.

In Azië gingen alle grote indices lager. De Nikkei 225 uit Japan staat 1,71% lager, terwijl de brede TOPIX index 1,21% onderuit gaat. In Hong Kong gaat de Hang Seng Index 2,51% lager en Shanghai Composite 0,22%.

Europa opent aanzienlijk lager

Gisteren vertelde Kit Juckes van Société Générale aan Bloomberg dat Europa quasi zeker in een economische recessie zit in 2023. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het puur geluk, aldus de analist.

In Europa is er een sterke correlatie tussen economische output en de performantie van de autosector. Deze laatste is vaak een voorloper van de economische groei. De verkoop van auto’s is voor de 10e maand op rij gedaald. In april is ook het aantal inschrijvingen met meer dan 20% gedaald in vergelijking met maart. Mogelijk een teken aan de wand dat de analist van Société Générale wel eens gelijk kan hebben.

De Europese beurzen zien er op dit moment fragiel uit. Na de sterke daling van Wall Street en Azië is ook een bloedrode opening niet uitgesloten. Voorbeurs noteren Europese beurzen zo’n 1% lager.

Vandaag komen o.a. Ackermans & Van Haaren, EVS Broadcast Equipment en Easyjet met kwartaalcijfers.

Aandeel Tesla: long of short? | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin elke week een aandeel. Deze week analyseert hij het aandeel Tesla. Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal van 2022 zeer indrukwekkende resultaten bekend. Ook de outlook voor de komende jaren is erg sterk, maar we zien technische verslechteringen in de koersgrafiek. De vraag is nu wat zwaarder weegt. Bekijk hieronder de video.

Azië en Europa gematigd

In Azië zagen we vannacht een gemengd beeld. De Japanse Nikkei steeg 0,74% en de brede Japanse aandelenindex TOPIX noteert 0,79% hoger. Aandeelhouders reageren gematigd optimistisch, omdat de Japanse economie in het eerste kwartaal 1% gekrompen is. De verwachtingen lagen op 1,8%. Bij de overige Aziatische aandelenindices zien we rode cijfers. De Shanghai Composite Index staat 0,34% lager, terwijl de Hang Seng Index 0,38% negatief staat.

In Europa kijken we voornamelijk naar België en Nederland. De AEX eindigde mooi 1,15% hoger op 703 punten. Het was Prosus die de kar trok nadat het een advieswijziging kreeg naar ‘kopen’ met als koersdoel € 73,40. Het aandeel Prosus klom 6,09%. Technisch zien we echter nog steeds veel verkoopdruk. Ook de BEL 20 klom 1,13% tot 4.012 punten. Grootbank KBC (+4,92%) en enkele bedrijven die actief zijn met grondstoffen zoals Aperam (+3,79%) en Umicore (+3,07%) waren de sterkste stijgers.

Op bedrijfsniveau komen o.a. ABN AMRO, Home Invest Belgium en Atenor met kwartaalcijfers. Voorbeurs zien we voorzichtig opverende Europese koersen. Tot slot zal vandaag uitgekeken worden naar het Europese inflatiecijfer.

Beursagenda

Donderdag 19 meiVS – Jobless Claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Bestaande huizenverkopen
14:30
14:30
16:00
Artikel laten voorlezen

De Amerikaanse indices stegen naar de hoogste koers van deze week nadat het beurssentiment opveerde. De core retail sales uit de Verenigde Staten steeg maand over maand 0,6% terwijl 0,4% verwacht werd. Daarbovenop was er in Shanghai voor de derde dag op rij geen nieuw geregistreerd geval van COVID-19. Beleggers verwachten dat de restricties in de korte nabijheid weer opgeheven worden. Tot slot kwamen Fed officials Jerome Powell en Bullard aan het woord. De Amerikaanse economie is volgens hen sterk genoeg om om te gaan met hogere interestvoeten. Voorzitter Bullard van de St. Louis Fed stelt zelfs dat de Amerikaanse arbeidsmarkt supersterk is, waardoor de vraag van de consumenten de Amerikaanse economie overeind kan houden. De vraag die meerdere beleggers zich nu stellen: ‘is de rally nu het begin van een grotere rally of is het enkel een bear market rally?’.

Wall Street herstelt fors

Dit alles resulteerde in een S&P 500 koers die 2,23% steeg richting 4.094 punten. Uitblinkers waren Southwestern Energy (+8,90%), United Airlines (+7,88%) en Synchrony Financial (+6,76%). Uitschieter naar beneden toe was het aandeel Walmart (-11,38%). De Amerikaanse retailer maakt de grootste duik (op dagbasis) in meer dan 30 jaar wegens een waarschuwing dat komend kwartaal een pak minder winst verwacht wordt. Walmart is traditioneel één van de stabielere Amerikaanse aandelen maar het bedrijf ervaart veel druk van de hogere lonen en energiekosten en de opverende onregelmatigheden in de toeleveringsketen.

Koers Walmart | Laatste beursnieuws

Wat technologie-index Nasdaq 100 betreft klommen Take-Two (+11,78%), AMD (+8,73%) en Fastned (+7,25%) het sterkst. De index zelf zag een stijging van 2,74%. Het lijkt er verder op dat Warren Buffet zijn magie nog niet heeft verloren bij vele beleggers. Gisteren werd een deelneming aangekondigd van Berkshire Hathaway in het bedrijf Paramount Global. Dit resulteerde in een koersstijging van een slordige 15%. De Dow Jones Industrial Average kon ondanks de sterke daling van Walmart degelijk presteren. De index klom 487 punten tot 32.672 punten, wat neerkomt op 1,51%. Vandaag komen o.a. Cisco, Experion en Otonomo Technologies met kwartaalcijfers.

Nasdaq koers | Laatste beursnieuws

Aandeel Tesla: long of short? | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin elke week een aandeel. Deze week analyseert hij het aandeel Tesla. Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal van 2022 zeer indrukwekkende resultaten bekend. Ook de outlook voor komende jaren is erg sterk, maar we zien technische verslechteringen in de koersgrafiek. De vraag is nu wat zwaarder weegt. Bekijk hieronder de video.

Azië en Europa gematigd

In Azië zagen we vannacht een gemengd beeld. De Japanse Nikkei stijg 0,74% en de brede Japanse aandelenindex TOPIX noteert 0,79% hoger. Aandeelhouders reageren gematigd optimistisch, omdat de Japanse economie in het eerste kwartaal 1% gekrompen is. De verwachtingen lagen op 1,8%. Bij de overige Aziatische aandelenindices zien we rode cijfers. De Shanghai Composite Index staat 0,34% lager, terwijl de Hang Seng Index 0,38% negatief staat.

In Europa kijken we voornamelijk naar België en Nederland. De AEX eindigde mooi 1,15% hoger op 703 punten. Het was Prosus die de kar trok nadat het een advieswijziging kreeg naar ‘kopen’ met als koersdoel € 73,40. Het aandeel Prosus klom 6,09%. Technisch zien we echter nog steeds veel verkoopdruk. Ook de BEL 20 klom 1,13% tot 4.012 punten. Grootbank KBC (+4,92%) en enkele bedrijven die actief zijn met grondstoffen zoals Aperam (+3,79%) en Umicore (+3,07%) waren de sterkste stijgers.

Op bedrijfsniveau komen o.a. ABN AMRO, Home Invest Belgium en Atenor met kwartaalcijfers. Voorbeurs zien we voorzichtig opverende Europese koersen. Tot slot zal vandaag uitgekeken worden naar het Europese inflatiecijfer.

Beursagenda

Woensdag 18 meiJPY – Brutobinnenlandsproduct (BBP)
EUR – Consumentenprijsindex (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Ruwe olievoorraden
01:50
11:00
14:30
16:30