Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Onrust rondom de bankensector zorgde afgelopen week voor veel beweging op de beurzen. Op vrijdag openden de Amerikaanse beurzen lager, maar gedurende de dag volgde herstel. De S&P 500 index eindigde 0,56% hoger op 3.970 punten en de Nasdaq kon 0,31% bijschrijven en sloot op 11.824 punten. Ook deze week zullen de banken de gemoederen van beleggers bezig houden.

Door ingang van de Nederlandse zomertijd openen de Amerikaanse beurzen vanaf vandaag weer gewoon om 15:30 uur.

Zojuist werd bekend dat First Citizens een deel van Silicon Valley Bank koopt. De bank uit North Carolina koopt voor ongeveer $ 72 miljard aan activa van Silicon Valley Bank met een korting van $ 16,5 miljard. Nog eens $90 miljard aan effecten en andere activa zullen “onder curatele blijven voor verkoop door de FDIC”, aldus CNBC. Dit weekend meldde CNBC nog dat de uitstroom van deposito’s van kleine banken naar industriereuzen als JPMorgan Chase en Wells Fargo in de afgelopen dagen is vertraagd. In de afgelopen weken werd er voor honderden miljarden aan tegoeden weggehaald bij banken. Ongeveer de helft daarvan komt terecht in zogeheten geldmarktfondsen. Dat gaat doorgaans om beleggingen in kort lopende staatsleningen. Die bieden een hoger rendement dan banken en zijn bovendien veiliger.

Fed-lid Kashkari denkt dat de recente ‘bankencrisis’ de kans op een economische recessie heeft vergroot. Maar hij benadrukte dat het nog onduidelijk is op welke manier het de economie en het monetaire beleid zal beïnvloeden. Vorige week besloot de Amerikaanse centrale bank de rente met 25 basispunten te verhogen. Het volgende rentebesluit staat pas voor 3 mei op de planning. De obligatiemarkt lijkt de recessie alvast in te prijzen, want de omgekeerde rentecurve wordt alsmaar groter.

Deze week verschijnen de Amerikaanse huizenverkopen en het consumentenvertrouwen. Het belangrijkste agendapunt is uiteraard de PCE-prijsindex die op vrijdag verschijnt. Voor de Fed is dit de belangrijkste inflatie indicator voor het bepalen van het monetaire beleid.

S&P 500 Index (SPX) grafiek - beursnieuws vandaag
S&P 500 Index (SPX)

Europa opent hoger

Europese beleggers toonden zich op vrijdag ook ongerust. Onder andere het aandeel Deutsche Bank (-3,1%) stond onder druk en de credit default swaps gingen juist door het dak. Met een credit default swap kopen beleggers een financieel instrument dat als het ware een verzekering tegen wanbetaling door het bedrijf in kwestie. Toch lijken de Europese beurzen hoger aan de nieuwe handelsweek te beginnen. Op de Aziatische markten was een gemengd beeld te zien. De Nikkei sloot 0,33% hoger, maar de Hang Seng verloor 0,95%.

Er wordt vandaag onder andere uitgekeken naar toespraken van enkele ECB-leden vandaag. Later deze week verschijnen onder andere de definitieve inflatiecijfers. Ook is er aandacht voor het aandeel Pharming. Het biotechbedrijf zag zijn nieuwste medicijn goedgekeurd worden in de VS. De potentiële markt is enorm en naar verwachting opent het aandeel tientallen procenten hoger.

AEX Index (EOE) grafiek - beursnieuws vandaag
AEX Index (EOE)

Beursagenda

Maandag 27 maartDE – Bedrijfsverwachtingen
DE – ifo bedrijfsklimaat index
09:00
09:00
Dinsdag 28 maartVS – Handelsbalans goederen
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – S&P/CS HPI Samengesteld – 20
VS – CB Consumentenvertrouwen
13:30
13:30
14:00
15:00
Woensdag 29 maartDE – GfK consumentenklimaat
VS – Voorlopige huisverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
07:00
15:00
15:30
Donderdag 30 maartDE – Consumentenprijsindex (CPI)
VS – BBP
VS – Jobless claims
13:00
13:30
13:30
Vrijdag 31 maartJPY – Tokyo Basis CPI
JPY – Industriële Productie
JPY – Detailhandelsverkopen
CNY – Productie PMI
DE – Detailhandelsverkopen
DE – Werkloosheidscijfer
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – Werkloosheidscijfer
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU prijsindex
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Michigan consumentenvertrouwen
00:30
00:30
00:50
02:30
07:00
08:55
10:00
10:00
13:30
13:30
14:45
15:00

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag. ’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

De aandelenmarkten blijven bovengemiddeld volatiel. Gisteren zagen we in de eerste uren een sterk herstel, maar gedurende de dag ging steeds meer van de winst verloren. De S&P 500 kon er bij het slot nog een winst uit persen van 0,30%. Onderstaande grafiek laat goed zien dat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde de index de afgelopen dagen weerhield van een verdere stijging. Voornamelijk de bankencrsisis houdt de gemoederen nog altijd bezig. In aanvulling op woensdagavond, besloot minister van Financiën Janet Yellen de boel wat te kalmeren. Toezichthouders zouden toch wel bereid zijn om meer actie te ondernemen als dat nodig is om Amerikaanse banken te stabiliseren. Woensdag zei ze nog dat ze geen algemene dekking voor deposito’s, zonder goedkeuring van het congres, had overwogen of besproken. Ondanks haar woorden sloot de bankensector 2,5% lager.

Ook bij de Nasdaq ging een groot deel van de winst verloren, maar de technologiebeurs steeg nog wel met 1,01% tot 11.787 punten. Voornamelijk de stijging van een aantal techreuzen hielp de index in het groen. Meta steeg met 2,25%, Alphabet en Microsoft wonnen bijna 2% en Apple eindigde met een winst van 0,70%. Tech lijkt vooral te profiteren van de lagere rentes. Maar die lagere rentes zijn veroorzaakt door onrust rondom de bankensector. Dus de vraag is of dit wel als een sterk teken gezien moet worden. De Fed besloot in ieder geval woensdagavond om de rente nog maar eens met 25 basispunten te verhogen. Tijdens de toespraak hintte Fed-voorzitter Jerome Powell echter op het mogelijke einde van de cyclus van renteverhogingen.

Vandaag verschijnen er een heleboel cijfers over de inkoopmanagers. De PMI cijfers geven een goed beeld van de actuele status van de productie- en dienstensector. De cijfers geven een beeld van het vertrouwen dat inkoopmanagers in de economie hebben. Zowel in de VS als Europa wordt gerekend op een groei van de dienstensector, maar een milde krimp van de productiesector.

Verder kijken beleggers naar cijfers over duurzame goederenbestellingen en zal James Bullard, voorzitter van de St. Louis Fed, spreken rond de opening van de Amerikaanse markten om 14:30 uur. Dit weekend gaat de zomertijd in Europa ook weer in. Dat betekent dat vanaf volgende week de Amerikaanse beurzen weer om 15:30 uur Nederlandse tijd openen.

Azië onderuit & Europa opent lager

In het Oosten zijn vrijwel alle aandelenbeurzen met rode cijfers het weekend ingegaan. De Hang Seng index uit Hongkong verloor 0,77%, terwijl de Japanse Nikkei 225 index het verlies beperkt hield tot 0,13%. De Japanse productiesector is in maart voor de 5e maand op rij gekrompen, bleek uit de inkoopmanagersindex die uitkwam op 48,6. Een PMI-waarde boven de 50 wijst op groei, terwijl een waarde onder de 50 wijst op een krimp van de groei. De Japanse dienstensector groeide wel en kwam uit op 54,2 voor maart, iets meer dan de 54,0 van februari en de sterkste stand sinds oktober 2013.

Beleggers in Europa moeten zich mogelijk zorgen blijven maken over de inflatie. Eerder deze week bleek dat de inflatie in het VK vorige maand onverwachts is gestegen tot 10,4%. In januari was dat nog 10,1% en economen gingen juist uit van een daling tot onder de 10%. In reactie hierop verhoogde de Bank of England de beleidsrente met 25 basispunten tot 4,25%. De Zwitserse nationale bank kondigde donderdagochtend ook aan dat ze haar beleidsrente met 50 basispunten zou verhogen tot 1,5%.

De aandelenmarkten in Europa gaan een lagere opening tegemoet. Naast de PMI-cijfers staat er weinig op de agenda. Maar ongetwijfeld blijft er genoeg te beleven. Gisteren zagen we nog enorme uitslagen bij Coinbase en Block. En mogelijk beweegt Volkswagen bij ons vandaag op de uitslag van een rechtszaak omtrent de sjoemelsoftware. De autofabrikant moet 3000 euro betalen aan een Golf-rijder met sjoemelsoftware in zijn auto. Het is de eerste uitspraak van vier procedures die zijn aangespannen door een speciale stichting en de consumentenbond. Met deze uitspraak kunnen ook andere bezitters van sjoemeldiesels een schadevergoeding claimen. De kosten voor schadevergoedingen kunnen dus zomaar eens fors oplopen voor Volkswagen.

Beursagenda

Vrijdag 24 maartJPY – Nationele kern CPI
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
EUR – Productie PMI
EUR – Diensten PMI
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Productie PMI
VS – Diensten PMI
00:30
09:30
09:30
10:00
10:00
10:00
13:30
14:45
14:45
14:45
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 4 minutes

Gisteren heeft de Fed bekendgemaakt dat de rente wordt opgetrokken met 0,25 % en hiermee brengt het de belangrijkste interestvoet van de Fed op 5 %. De voorzitter van de Fed gaf aan dat de volgende renteverhogingen afhankelijk zijn van de macro-economische data en dat het gevecht tegen de inflatie nog niet voorbij is. De toon van het statement was wel zachter dan voorheen. Vorige renteverhoging werd gehamerd op het feit dat voortdurende renteverhogingen gegrond zouden zijn om de inflatie terug te dringen. Gisteren stond in het statement de volgende zin: ‘Het Comité verwacht dat er mogelijk extra beleidsverstrakking nodig is om een monetair beleid te bereiken dat voldoende beperkend is om inflatie op lange termijn terug te brengen naar 2 procent.’ Wat niet zo positief was voor het risk on sentiment was dat Powell uitsloot dat er renteverlagingen zouden zijn in 2023. Iets waar beleggers toch op hadden gehoopt.

Powell probeerde ook de markt gerust te stellen dat de deposito’s in het bankwezen veilig zijn. Maar ongeveer terzelfdertijd getuigde Janet Yellen voor de Senaatscommissie voor Begroting. Daarin stelde ze dat er op dit moment geen uitbreiding is van het Amerikaanse depositogarantiestelsel boven de $ 250.000. Ze voegde er nog aan toe dat de deposito’s boven de limiet misschien gegarandeerd kunnen worden door de overheid indien de falende bank een systemisch risico vormt voor het financiële systeem. De markt lijkt niet zo gunstig te reageren op de uitspraken van Janet Yellen.

Alle grote Amerikaanse indices kenden gisteren hetzelfde verloop. Vlak tot de FOMC meeting waarna een opwaartse spike afspeelde, gevolgd door een sterke daling. De Dow Jones daalde 1,50% en sloot op 32.066 punten. Nasdaq 100 verloor 1,39% en sloot op 12.568 punten. De brede S&P 500 sloot uiteindelijk 1,70% lager op 3.939 punten. Gisteren waren het de vastgoedsector en de financials die opnieuw tot de zwakste sectoren behoorden op de Amerikaanse beurs.

Trader Workstation, Nasdaq 100, 23/03/2023

Voor de volledigheid vindt u hieronder de dot plot die gisteren werd gepubliceerd door de Fed welke het verwachte renteverloop weergeeft. Alle andere economische projecties van de Fed kunt u terugvinden via de link in de bronvermelding.

Dot Plot, 23/03/2023

Blik op Azië en Europa

Met uitzondering van de Nikkei 225 zien we de belangrijkste indices een herstelbeweging maken. De Hang Seng index noteert 1,58% hoger en de Shanghai Composite noteert voorlopig 0,46% in de plus. Nikkei 2225 staat mild negatief voor zo’n 0,17%.

Vandaag komen nog twee grote centrale banken met een nieuw rentebesluit. Zowel de Zwitserse centrale bank als de Bank of England worden verwacht de rente op te trekken. In Zwitserland ligt de verwachting op een renteverhoging van 0,50% en in het Verenigd Koninkrijk ligt de verwachting op een verhoging van 0,25%.

Vandaag komt Christine Lagarde van de ECB op bezoek in Brussel. Ze heeft een meeting met de leiders van de Europese Unie omtrent de bankensector. Vooralsnog lijkt Europa vertrouwen te hebben in het Europese bankensysteem.

In Europa hebben we op bedrijfsniveau nog enkel cijferpublicaties van o.a. Exmar, Galapagos en Tessenderlo Group. Op macro-economisch niveau kijken we dan weer richting het Europees consumentenvertrouwen van deze middag.

Vandaag lijken de Europese beurzen voorbeurs de dag aan te vatten met een milde daling. Het voorlopige verlies loopt op tot 0,24%.

Beursagenda

Donderdag 23 maartVS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Nieuwe woningenverkoop
13:00
13:30
15:00
Vrijdag 24 maartJPY – Nationele kern CPI
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
EUR – Productie PMI
EUR – Diensten PMI
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – Productie PMI
VS – Diensten PMI
00:30
09:30
09:30
10:00
10:00
10:00
13:30
14:45
14:45
14:45

Gebruikte bronnen:

Federal Reserve, Monetary policy file, 23/03/2023, www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/fomcprojtabl20230322.pdf

Financial Times, Bank shares slide as Janet Yellen plays down blanket deposit guarantee, 23/03/2023, www.ft.com/content/d6a298d1-6358-4107-a51c-644dc251dd85

Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 4 minutes

Gisteren liep de winst op de beurs vlot op nadat de spanning rond de banken wat was gaan liggen. Ondanks de koersdalingen op de Amerikaanse beurs, liep de VIX maar matig op. Wat ons een signaal geeft dat er niet zo’n grote paniek was. Gisteren is de VIX zelfs al teruggelopen naar 21,39 punten, wat een vrij normaal niveau is. Janet Yellen trachtte de Amerikaanse consument te kalmeren dat de Amerikaanse overheid eventueel garant kon staan voor nog deposito’s mocht er een bepaalde bank in het gedrang komen en dit een gevaar zou zijn voor de volledige financiële sector.

De Dow Jones klom 0,94 % richting 32.553 punten. Technologiebeurs Nasdaq 100 won 1,39 % terrein en realiseerde een slot op 12.745 punten. S&P 500 sloot opnieuw boven de 4.000 punten (4006,70 om correct te zijn), wat een dagresultaat is van 1,30 %. Het was gisteren de energiemarkt die het sterkste was, gevolgd door de duurzame consumptiegoederen en daarna vonden we de financials. Enkele positieve uitschieters waren o.a. American Express (+3,67 %), Tesla (+ 7,82 %), Lucid Group (+ 6,36 %), Keycrop (+ 9,34 %), U.S. Bancorp (+ 8,91%) en Zions Bancrop (+ 6,99 %).

Trader Workstation, Nasdaq 100, 22/03/2023 -  beursnieuws vandaag
Trader Workstation, Nasdaq 100, 22/03/2023

Vandaag gaat de Fed met alle aandacht gaat lopen. Vanavond om 19:00 uur wordt het rentebesluit gepubliceerd en een halfuurtje later zal Jerome Powell tekst en uitleg geven tijdens de persconferentie. Het zal zeer belangrijk zijn om de markt goed uit te leggen hoe de Fed de huidige situatie analyseert. Verder zal veel aandacht gaan naar de dot plot. Elke meeting in het verleden werd de dot plot gepubliceerd met uitzondering van één meeting tijdens de pandemie. Indien de Fed zich weerhoudt om de dot plot te publiceren, kan dit een signaal zijn naar de markt dat zelfs de Fed bezorgd is.

Het meest voor de hand liggende uitkomst is een renteverhoging van 0,25 %. Indien de Fed een pauze inlast zou dit een bevestiging zijn dat de situatie ernstig is en dat de Fed er zelfs de inflatiestrijd even voor staakt.

Blik op Azië en Europa

In Azië zien we de indices de Amerikaanse beurzen achterna hollen. De Nikkei 225 uit Japan realiseert een koersstijging van 1,93 %. Hang Seng index stijgt 1,86 % en de Shanghai Composite staat 0,23 % hoger voor de dag.

In het Verenigd Koninkrijk werd vandaag het inflatiecijfers gepubliceerd. De verwachting lag op 9,9 % maar de CPI verrast naar boven toe met 10,4 %. Ook de core CPI komt 0,5 % hoger uit dan verwacht op 6,2 %. Ondanks de renteverhogingen van de Bank of England, lijkt er nog geen ommekeer te komen in de inflatie van het Verenigd Koninkrijk. Opvallend want indien we kijken naar bijvoorbeeld de olieprijs, zien we dat deze nu zo’n 40 % lager noteert dan een jaar terug.

Gisteren hadden de Europese beurzen een goed dagje.  BEL 20 klom 1,49 % naar 3.685 punten. De AEX steeg 0,98 % richting 736 punten en de DAX en Euro Stoxx 50 klommen respectievelijk 1,77 % en 1,42 %. De uitblinkers vonden we terug in de financiële sector. Denk hierbij aan ING (+ 5,98 %), Banco Santander (+ 4,97 %), BNP Paribas (+ 4,27 %) en KBC (+ 3,11 %). In België was de handel van het aandeel Telenet al enkele dagen opgeschort. Gisteren werd bekend dat meerderheidsaandeelhouder Liberty Global het bedrijf van de beurs wil halen voor een slordige € 930 miljoen.

Beursagenda

Woensdag 22 maartEUR – 10-jaars Bund Veiling
VS – Fed Rentebesluit
VS – Fed persconferentie
11:30
19:00
19:30
Donderdag 23 maartVS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Nieuwe woningenverkoop
13:00
13:30
15:00
Vrijdag 24 maartJPY – Nationele kern CPI
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
EUR – Productie PMI
EUR – Diensten PMI
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – Productie PMI
VS – Diensten PMI
00:30
09:30
09:30
10:00
10:00
10:00
13:30
14:45
14:45
14:45

Gebruikte bronnen:

Bloomberg, Equities Advance in Calm Before Fed Rate Decision , 22/03/2023, www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-21/stock-market-today-dow-s-p-live-updates?srnd=markets-vp

Artikel laten voorlezen

In de Verenigde Staten zijn de aandelenbeurzen hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen. De S&P 500 eindigde 0,9% hoger op 3.951 punten en de Nasdaq-100 klom met 0,34% tot 12.562 punten. Beleggers reageerden positief op de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS. Ook verwerkten de markten het nieuws dat JPMorgan Chase het geplaagde First Republic Bank gaat adviseren. Toch verloor het aandeel gisteren ruim 47%. Enkele andere regionale banken toonden wel herstel. Bancorp, dat Signature Bank overnam, steeg met 31,6% en PacWest Bancorp eindigde 10,8% hoger. Western Alliance Bancorporation zag zijn koers echter met 6,7% dalen.

In reactie op het nieuws uit Zwitserland nam het vertrouwen van beleggers iets toe. Hierdoor herstelden ook de rentes iets, maar dat was niet per se de reden dat de performance van technologie-aandelen achterbleef. Het aandeel Amazon verloor namelijk 1,25%, nadat het bekendmaakte 9000 mensen te ontslaan. De ontslagronde komt bovenop de eerste ronde, waarbij 18.000 mensen op straat werden gezet. Zwaargewichten Microsoft (-2,6%) en Alphabet (-0,52%) gingen eveneens met rode cijfers de dag uit.

Met alle onrust rondom de bankencrisis zal er ongetwijfeld ook vandaag voldoende beweging te zien zijn op de beurzen. Er wordt onder andere gekeken naar de bestaande huizenverkopen en de ruwe olievoorraden. Nabeurs is er aandacht voor cijfers van Nike en Gamestop.

Beleggers zijn verder voornamelijk in afwachting van het rentebesluit. Op woensdag zal de Amerikaanse centrale bank naar verwachting de rente met 25 basispunten verhogen. Al gaan er ook geluiden in de markt rond over een rentepauze in het licht van de bankencrisis.

Op de grafiek hieronder oogt de Nasdaq-100 technisch gezien steeds beter. De index brak uit een bullflag patroon en staat bovendien weer boven het 200-daags gemiddelde. Bij de S&P 500 index zien we deze technische verbeteringen echter nog niet.

Europa opent vlak

Gisteren gingen de aandelenbeurzen in Europa flink lager van start. Maar uiteindelijk konden beleggers de gedwongen overname van Credit Suisse blijkbaar wel waarderen. De reddingsoperatie zorgt voor herstel van het vertrouwen en de onrust neemt langzaam af. Het aandeel Credit Suisse duikelde omlaag naar het overnamebedrag van circa 0,82 CHF. En het aandeel UBS wist zijn verlies om te zetten in een winst van 3,8%.

Op het Damrak wordt onder meer gekeken naar de overname van Ordina. Het bod van 5,75 euro per aandeel door het Franse Sopra Steria werd geaccepteerd. De overnameprijs betekent een premie van 20% bovenop de slotkoers van gisteren.

Het aandeel Galapagos komt mogelijk onder druk te staan, nadat het bedrijf zijn kapitaal verhoogde met de uitgifte van nieuwe aandelen.

De AEX-index blijft in gevecht met het 200-daags gemiddelde. Gisteren veerde de index wederom op vanaf dit niveau. Maar technisch gezien klaart de lucht pas op na een terugkeer boven de weerstandszone rond de 740 punten. Bij een slot onder de EMA 200 kan de index mogelijk verder omlaag naar de steun rond 688 punten.

Beursagenda

Dinsdag 21 maartJPY – Lente Equinox
DE – ZEW Economisch sentiment
EUR – ZEW Economisch sentiment
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe Olievoorraden
TSE gesloten
11:00
11:00
15:00
15:30
Woensdag 22 maartEUR – 10-jaars Bund Veiling
VS – Fed Rentebesluit
VS – Fed persconferentie
11:30
19:00
19:30
Donderdag 23 maartVS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Nieuwe woningenverkoop
13:00
13:30
15:00
Vrijdag 24 maartJPY – Nationele kern CPI
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
EUR – Productie PMI
EUR – Diensten PMI
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – Productie PMI
VS – Diensten PMI
00:30
09:30
09:30
10:00
10:00
10:00
13:30
14:45
14:45
14:45
Artikel laten voorlezen

Dit weekend hebben heel wat topbestuurders van Credit Suisse, UBS en de Zwitserse centrale bank de koppen bij elkaar gestoken om een deal te beslechten. Het was een race tegen de klok, want bij geen deal zou het een enorm bloedbad geweest zijn op de beurs. Een liquiditeitscrisis ging zich bijna met zekerheid hebben voorgedaan, waarna een systeembank als Credit Suisse zou zijn omgevallen. Het volledige banksysteem en de functie van geld is opgebouwd op vertrouwen. Bij geen vertrouwen zouden mensen hun deposito’s kunnen opvragen en een bank run teweeg brengen. Overheden en centrale banken lijken er alles aan te doen om het vertrouwen zo snel mogelijk te herstellen.

De aandeelhouders van Credit Suisse zullen 1 aandeel UBS ontvangen voor elke 22,48 aandelen Credit Suisse. In totaal zou de overname dus CHF 3 miljard kosten. In een statement zegt UBS een onbeperkte lijn te hebben met de Zwitserse centrale bank voor liquiditeit mocht het nodig zijn. De Zwitserse overheid staat garant voor CHF 9 miljard van de verliezen die mogelijks voorvloeien uit de overname door UBS. Tot slot had Credit Suisse nog voor CHF 16 miljard Tier 1 obligaties op de balans staan. Deze post wordt herleidt naar nul op aandringen van de Zwitserse regulator. Wanneer een bank failliet gaat staan normaal de obligatiehouders voor de aandeelhouders om nog iets terug te krijgen. Maar hier blijkt dit niet het geval te zijn tot grote ontevredenheid van de obligatiehouders.

De deal was zo dringend dat de overheid samen met de Zwitserse centrale bank en FINMA ervoor gezorgd heeft dat de aandeelhouders van UBS niks in de pap te brokken hadden. Het wordt bang afwachten hoe de markt en in het bijzonder het aandeel UBS zal reageren bij marktopening.

In de Verenigde Staten zou het team rond Biden contact hebben opgenomen met Warren Buffett. Wat precies besproken werd is niet duidelijk maar Buffett heeft in het verleden al meerdere malen miljarden gegeven aan de banksector toen die in zeer moeilijk vaarwater zijn terechtgekomen.

Komende woensdag hebben we het rentebesluit van de Fed. De markt vraagt zich nu af of de Fed een renteverhoging aandurft en indien ja, met hoeveel %. Een veelgebruikte tool is de FedWatch Tool van de CME. Hieronder vindt u de stand van zaken.

FedWatch Tool, 20/03/2023 - beursnieuws vandaag
FedWatch Tool, 20/03/2023

We kunnen concluderen dat het alvast een zeer volatiele week belooft te worden.

Blik op Azië en Europa

In Azië zien we alvast sterk dalende beurzen. De Hang Seng noteert tijdens het schrijven van dit artikel meer dan 3,20 % lager voor de dag. Shanghai Composite houdt het iets stabieler met een daling van 0,44 %.

In Europa vindt er vandaag ook een herweging plaats van verschillende aandelenindices. De belangrijkste zijn de AEX en de BEL 20. Vanaf vandaag zullen de aandelen ABN AMRO en ASR hun intrede doen in de AEX. Signify keert terug naar de AMX. De BEL 20 aandelen worden opnieuw vervoegd door Melexis en Barco. VGP en Colruyt maken vanaf vandaag geen deel meer uit van de Belgische sterindex.

Voorbeurs gaan de Europese beurzen alvast een pak lager. De verliezen lopen op tot 1,50 %. Alles zal in het teken staan van de bankensector. Logischerwijs kunnen we daar veel volatiliteit verwachten in de koers van bankaandelen.

Beursagenda

Maandag 20 maartDE – Producentenprijsindex (PPI)
EUR – Handelsbalans
08:00
11:00
Dinsdag 21 maartJPY – Lente Equinox
DE – ZEW Economisch sentiment
EUR – ZEW Economisch sentiment
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe Olievoorraden
TSE gesloten
11:00
11:00
15:00
15:30
Woensdag 22 maartEUR – 10-jaars Bund Veiling
VS – Fed Rentebesluit
VS – Fed persconferentie
11:30
19:00
19:30
Donderdag 23 maartVS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Nieuwe woningenverkoop
13:00
13:30
15:00
Vrijdag 24 maartJPY – Nationele kern CPI
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
EUR – Productie PMI
EUR – Diensten PMI
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – Productie PMI
VS – Diensten PMI
00:30
09:30
09:30
10:00
10:00
10:00
13:30
14:45
14:45
14:45

Gebruikte bronnen:

UBS, persbericht , 20/03/2023, www.ubs.com/global/en/media/display-page-ndp/en-20230319-tree.html

Bloomberg, Warren Buffett in contact with Biden officials on banking crisis, 20/03/2023, www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-18/warren-buffett-in-contact-with-biden-officials-on-banking-crisis

Bloomberg, Creduit Suisse in crisis, 20/03/2023, www.bloomberg.com/news/live-blog/2023-03-15/credit-suisse-in-crisis?srnd=premium-europe