Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Beleggers krijgen reality check door FOMC Minutes

Door |

NXP
ISIN: NL0009538784
|
Ticker: NXPI --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
NXP aandeel
Artikel laten voorlezen

De woorden die nazinderen door de FOMC van gisterenavond: ‘inflatie is te hoog’. Hiermee wijst de Fed mogelijks op nog enkele agressieve renteverhogingen voor 2022. Na de hoopgevende CPI- en PPI-cijfers van vorige week had de beurs de zinnen gezet op een renteverhoging van 0,50%. Maar na gisterenavond lijkt dat helemaal niet zeker en zou een verhoging van 0,75% terug een optie zijn. In de minutes stond bovendien dat naast de renteverhogingen, de hogere rente ook langere tijd zal worden vastgehouden. Met andere woorden, eens de Fed de pauzeknop indrukt, zullen ze kort daarna niet meteen terug starten aan de renteverlagingen.  

Als gevolg van de FOMC gingen de yields van de obligatiemarkt hoger. Dit temperde het enthousiasme op Wall Street. De Amerikaanse aandelenindices reageerden initieel met een kortstondige rally, om daarna terug alles af te geven. Uiteindelijk sloot de S&P 500 zo’n 0,54% lager op 4.277 punten terwijl de Nasdaq 100 meer dan 1% lager eindigde op 13.482 punten. Apple eindigde 0,88% positief ondanks de druk op de technologiebeurs Nasdaq 100. Beleggers wachten vol spanning op de voorstelling van de iPhone 14 later in september. Volgens Bloomberg zou Apple streven naar 7 september, hoewel nog niks vaststaat. Dow Jones hield het op een slot van 34.009 punten ofwel min 0,34%.

De halfgeleideraandelen in de VS kregen een tik. Analog Devices sloot bijna 5% lager nadat de CEO melding maakte van druk op de inkomende orders door de economische onzekerheid. Dit sleurde meteen ook andere bedrijven zoals Align Technology, NXP Semiconductors en Microchip Technology kopje onder.

Vandaag kijken we in de VS naar de Philadelphia Fed Productie-index en de huizenverkopen. Ook zal Esther George spreken, de voorzitter van de Federal Reserve Bank of Kansas City. Op bedrijfsniveau wordt uitgekeken naar de kwartaalcijfers van Estee Lauder, Applied Materials, NetEase en Bill.com.

Hoge aardgasprijs en potentiële tol op bedrijfsleven

In de VS had de benchmark voor aardgas eergisteren zijn hoogste sluitingskoers op de daggrafiek sinds eind 2008. Maar de Amerikaanse prijs is klein bier in vergelijking met de Europese prijs voor aardgas. Relatief gezien betalen we in Europa nu 7 keer meer dan Amerika voor dezelfde hoeveelheid. De vrees dat de hoge prijs een rem op de economie is komt meer en meer boven sijpelen. Europa kampt met een lage voorraad aardgas, maar hetzelfde probleem vinden we terug in de VS. Grote ladingen LNG uit de VS moeten we in Europa dus niet verwachten. Metaalbedrijf Nyrstar is één van de eerste Europese bedrijven die bepaalde bedrijfsactiviteit volledig stil heeft gelegd wegens de torenhoge energieprijzen. Dit zou zomaar eens de eerste Europese dominosteen zijn die neervalt met de winter voor de deur.

Blik Azië en Europa

In Azië zien we de resultaten van de FOMC bovendrijven. Nikkei 225 noteert 0,87% lager terwijl Hang Seng Index en Shanghai Composite respectievelijk 0,55% en 0,44% lager noteren. Het sentiment in Azië is ook niet geholpen door de omzetdaling van Tencent. De eerste ooit trouwens. Tencent rapporteerde een omzet van 134,03 miljard Chinese yuan terwijl 134,6 miljard Chinese yuan werd verwacht. Bedrijf wijst met de vinger naar het nultolerantiebeleid van de Chinese overheid inzake COVID-19. Verder werd ook strikte regelgeving geïntroduceerd voor game-ontwikkeling en werden nieuwe games on-hold gezet voor goedkeuring.

In Europa zagen we ook een rode zee van cijfers. De BEL 20 ging bijna 1% lager met een slot van 3.821 punten. De AEX daalde 0,69% tot 723 punten en Euro Stoxx 50 realiseerde een daling van 0,34% tot 3.758 punten.

In de voormiddag vandaag krijgen we de finale jaarlijkse CPI-cijfers uit Europa. Er wordt 8,9% inflatie verwacht op jaarbasis. Vandaag krijgen we verder de halfjaarresultaten te zien van Koninklijke BAM Groep, Sipef, Kinepolis en Adyen. We zien een vlakke opening tegemoet voor de Europese aandelenindices.

Beursagenda

Donderdag 18 augustusEUR – Inflatie (CPI)
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Bestaande huizenverkopen
11:00
14:30
16:00

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag. ’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

Gisteren leek het de beurzen in New York een beetje aan kracht te ontbreken. Zowel de S&P 500 als de Nasdaq schommelden heen en weer rond het nulpunt. Per saldo kwamen deze indices niet ver van hun plek. De Nasdaq eindigde uiteindelijk 0,19% lager op 13.102 punten en de S&P 500 wist er een winst van 0,19% uit te persen bij een slot op 4.305 punten.

De aandacht van beleggers ging vooral uit naar een aantal retailers die met beter dan verwachte cijfers naar buiten kwamen. Walmart (+5,11%) en Home Depot (+4,06%) konden beide profiteren van de inflatie, die ook de midden- en hogere inkomensklassen naar de discounters dwingen. Toch zet de inflatie ook de winstgevendheid van het concern onder druk. Maar Walmart liet wel de outlook voor de 2e helft van het jaar ongewijzigd. De stijging van deze aandelen trokken ook andere retailers zoals Target, Best Buy en Bath & Body Works omhoog. Hierdoor wist de Dow Jones index voor de vijfde dag op rij te stijgen. De oudste aandelenbeurs van de Verenigde Staten steeg met 0,71% tot 34.152 punten.

Vandaag volgen kwartaalcijfers van Macy’s en Target voor de opening van de beurs. Om 14:30 uur worden ook de detailhandelsverkopen over juli bekendgemaakt. Economen verwachten volgens Dow Jones dat het rapport zal aantonen dat de consumenten slechts 0,1% meer hebben uitgegeven dan de maand daarvoor. De winkelverkopen stegen in juni nog met 1%, waarbij benzinestations, online verkopen en cafés en restaurants tot de grootste bijdragen behoorden.

Azië in het groen en Europa opent licht hoger

De beurzen in Azië zijn overwegend hoger gesloten. In Japan steeg de Nikkei met ruim 1,2% en de Hang Seng index uit Hongkong eindigde 0,8% hoger. De geplaagde Chinese maaltijdbezorger Meituan Dianping wist met ruim 4% te herstellen. Een dag eerder ging het aandeel nog met 9% onderuit, nadat bekend werd dat Tencent van plan is om zijn belang van $24 miljard in het bedrijf te verkopen.

In Europa staan de futures voorbeurs licht hoger. Uit het VK kwam het nieuws dat de inflatie opnieuw is gestegen tot 10,1%, een 40-jaars hoogtepunt. Hoewel de beurzen in New York naar hogere niveaus weten te klimmen, blijven de beurzen in Europa wat achter. We zien de AEX bijvoorbeeld al 3 handelsweken rond de 720-730 bivakkeren. Beleggers verwerken gedurende de ochtend cijfers over het BBP van de eurozone voor het tweede kwartaal. Ook komen er nieuwe cijfers over de werkloosheid in de eurozone.

Beursagenda

Woensdag 17 augustusJPY – Export
JPY – Handelsbalans
EUR – BBP
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden exl. auto’s
VS – Ruwe olievoorrraden
VS – FOMC-notulen
01:50
01:50
11:00
14:30
16:00
16:30
16:30
20:00

Artikel laten voorlezen

Wall Street is de nieuwe beursweek met groene cijfers van start gegaan. De S&P 500 klom met 0,40% tot 4.297 punten en de Nasdaq-100 ging met 0,75% omhoog tot 13.667 punten. De indices blijven maar oplopen en de Nasdaq is nu al zo’n 24% hersteld sinds de dieptepunten uit juni. Voornamelijk de sectoren niet-duurzame consumptiegoederen, communicatiediensten en discretionaire consumptiegoederen deden het goed. Coca-Cola, PepsiCo en Costco Wholesales stegen allemaal met ruim 1%. De meeste tech-fondsen hielden de winsten beperkt, maar Tesla blonk wederom uit met een winst van ruim 3%.

In de energiesector eindigden vrijwel alle aandelen in het rood. Dit had te maken met de olieprijs die op een gegeven moment zo’n 5% lager stond. Verkoopdruk bij olie ontstond mogelijk na zwakke economische cijfers uit China, ‘s werelds grootste importeur van ruwe olie. Dit leidde tot nieuwe zorgen over een mogelijke wereldwijde recessie die de vraag naar energie zou kunnen raken. Ook vandaag staat de olieprijs alweer bijna 1% lager, nadat maandagmiddag een klein herstel te zien was.

Vandaag zullen de grote retailers als Home Depot en Walmart hun cijfers voor het openen van de markt bekendmaken. Verder kijkt de markt uit naar de detailhandelsverkopen die voor woensdag op de agenda staan. Op woensdagavond worden ook de Fed-notulen openbaar gemaakt. De notulen van de laatste beleidsvergadering kunnen beleggers mogelijk verdere aanwijzingen geven over de hoogte van de aanstaande renteverhoging.

Azië kijkt kat uit de boom, maar Europa opent hoger

De aandelenbeurzen in het Oosten laten wederom een gemengd beeld zien. In Japan staat de Nikkei vrijwel onveranderd en in Australië en Zuid-Korea zien we kleine winsten. De Hang Seng index staat zo’n 0,5% lager, nadat de Chinese centrale bank de rente onverwachts heeft verlaagd.

In de VS staan de futures momenteel licht lager, maar toch lijkt Europa overwegend hoger van start te gaan. Om 11:00 uur verwerken beleggers cijfers over het Duitse ondernemersvertrouwen. Om 13:00 uur volgen de cijfers van Amerikaanse retailers. En later in de middag gaat de aandacht uit naar de bouwvergunningen en de industriële productiecijfers.

De Europese gasprijs bereikte gisteren een record en de vraag is in hoeverre deze hoge gasprijzen de Europese economie zullen raken. Voor bedrijven als Shell lijkt de hoge gasprijs juist gunstig, maar de lagere olieprijs lijkt momenteel zwaarder te wegen. Het aandeel lag gisteren bij een lagere olieprijs stevig onder druk.

Voorlopig zien beleggers nog weinig gevaren en blijft de koopbereidheid onder beleggers hoog. De AEX-index stabiliseert op hoog niveau, maar er is relatief weinig beweging te zien. Rond de 740/743 punten ligt een zware weerstand en steun zien we rond de 713 punten. Een uitbraak is nodig om de toekomstige richting te kunnen vaststellen.

Beursagenda

Dinsdag 16 augustusDE – ZEW economisch sentiment
EUR – Handelsbalans
VS – ZEW economisch sentiment
VS – Bouwvergunningen
VS – Bouwstarters
VS – Industriële Productie
11:00
11:00
14:30
14:30
15:15
15:15

Artikel laten voorlezen

De aandelenbeurzen in New York hebben een prachtige beursweek achter de rug. Op vrijdag ging de S&P 500 nog maar eens met 1,73% omhoog tot 4.280 punten. De Nasdaq Composite kon zelfs 2,09% bijschrijven en eindigde op 13.047 punten. Aandelen gingen over een breed front omhoog. Big Tech was duidelijk in trek, met winsten voor Tesla van 4,7% en 2,4% voor Alphabet.

Voornamelijk de afkoelende inflatie lijkt de koopbereidheid onder beleggers weer aan te wakkeren. Wall Street kon hierdoor voor de 4e week op rij met winst de week afsluiten. Maar beleggers vragen zich nu vooral af of de bodem uit juni het dieptepunt is geweest of dat we te maken hebben met een klassieke bearmarket rally. De afname van de inflatie is in ieder geval hoopvol en zal mogelijk de Fed doen besluiten de rente eind september met slechts 50 basispunten te verhogen in plaats van met 75. Tegelijkertijd is een inflatie van 8,5% nog altijd schrikbarend hoog en de werkloosheid laag. De mismatch op de arbeidsmarkt zet bovendien druk op de participatiegraad en zorgt voor stijgende lonen. Hogere lonen kunnen mogelijk weer een voedingsbron vormen voor aanhoudende inflatie.

Deze week kijken beleggers vooral uit naar cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen. In het kielzog daarvan verwerken beleggers een reeks aan kwartaalcijfers van de grote retailers, waaronder Home Depot, Walmart, Macy’s en Target.

Azië gemend, maar Europa opent duidelijk hoger

De beurzen in Azië zijn met een gemengd beeld aan de nieuwe beursweek begonnen. De Japanse Nikkei kon 1,14% bijschrijven en de beurzen in Australië en Zuid-Korea gingen ook omhoog. In China lieten de Shanghai en de Hang Seng index kleine verliezen zien. Beleggers reageerden teleurgesteld op slechter dan verwachte data. Zo groeiden de detailhandelsverkopen met slechts 2,7% op jaarbasis, terwijl analisten een stijging van 5% hadden voorspeld. De industriële productie steeg met 3,8% en bleef daarmee ook fors onder de verwachte 4,8%. Ook de hoge werkloosheid onder jongeren tussen de 16 en 24 jaar blijft opvallend hoog in China. Met 19,9% werkloosheid onder de jeugd, is dat het hoogste percentage ooit gemeten.

In Europa gaan de beurzen vermoedelijk flink hoger van start. Voorbeurs staat de AEX 0,7% hoger op 731 punten en ook in Duitsland en Italië staan de beurzen circa 0,5% hoger. Opvallend is het feit dat de futures in de VS juist licht lager staan. Maar de winsten van vrijdag op Wall Street moeten hier nog worden ingelopen. Vandaag blijft het op macro-economisch vlak vrij rustig. Beleggers kijken uit naar cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen later deze week. Op donderdag verschijnen nieuwe inflatiecijfers uit de eurozone.

Beursagenda

Maandag 15 augustusJPY – BBP
CNY – Industriële Productie
JPY – Industriële Productie
VS – NY Empire State Productie-index
01:50
04:00
06:30
14:30

Artikel laten voorlezen

Het leek er op dat Wall Street gisteren de stijging van woensdag een vervolg zou geven. Na een uur stonden de beurzen flink in de plus, maar gedurende de dag zagen we vooral winstnemingen. Daardoor belandde de S&P 500 bij het slot 0,07% in het rood. De Nasdaq-100 leverde zelfs 0,65% in bij een slot op 12.779 punten. Het lukte de technologiebeurs daarmee ook niet om een duurzaam slot boven het 200-daags gemiddelde neer te zetten. Dit gemiddelde is doorgaans belangrijk voor de richting van de trend en wordt veelvuldig gebruikt door beleggers over de hele wereld. De S&P 500 lukte dat overigens wel al, maar de vraag is nu welke beurs belangrijker is voor het sentiment. Ik vermoed de Nasdaq.

De beurzen reageerden aanvankelijk positief op de bekendmaking van de producentenprijsindex (PPI). Dit inflatiecijfer dat de prijzen bij de groothandels meet, daalde in juli met 0,5% op maandbasis. Economen hadden vooraf op een stijging van 0,2% gerekend. Op jaarbasis stegen de prijzen met 9,8%, en dus ook minder hard dan de voorspelde 10,4%. Deze cijfers gaven beleggers opnieuw signalen dat de top van de inflatie mogelijk achter ons ligt. Beleggers speculeren ook dat de Fed hierdoor haar agressieve beleid van renteverhogingen iets zal terugschroeven. Maar de markt weet ook dat de inflatie nog altijd erg hoog is en dat een recessie op de loer ligt. Bovendien zijn veel supply-chain problemen nog niet opgelost en vormt personeelstekort in veel landen nog altijd een probleem.

Uiteindelijk sloten 6 van de 11 S&P sectoren in het rood. De grote technologie-namen moesten allemaal inleveren, waarbij Tesla 2,6% verloor. De energiesector eindigde gisteren wel 3% hoger, geholpen door hogere olie- en gasprijzen. Vandaag staan onder andere de import- en exportprijzen op de agenda. Om 16:00 uur volgt het rapport van Michigan over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Azië groen, maar Europa opent vlak

De Japans beurs bleef op woensdag dicht vanwege een feestdag. Vannacht werden de gemiste rendementen ingelopen. De Nikkei eindigde 2,6% hoger, terwijl de Chinese beurzen het moesten doen met kleinere winsten tot 0,4% voor de Hang Seng index.

In Europa lijken de beurzen vlak tot licht lager van start te gaan. Beleggers in Europa zullen vrijdag een hele reeks economische cijfers verwerken. Zojuist werd al bekend dat de Britse economie in het tweede kwartaal is gekrompen. Het BBP viel met 0,1%, terwijl economen op een krimp van 0,3% hadden gerekend. De economie heeft last van inflatie, hogere rentes en een dalend besteedbaar inkomen. Later vanochtend volgen inflatiecijfers voor juli uit Frankrijk, Spanje en Italië en de industriële productie van de eurozone voor juni.

De AEX lijkt het iets beter te doen dan de andere beurzen. Op woensdag werd de index opgevangen boven het 200-daags gemiddelde. Een doorbraak boven de toppen op 736 punten is nodig om de hogere bodem te bevestigen. Na een doorbraak kan een grotere stijging worden ingezet, maar rond 743 punten lijkt ook nog een zware weerstand te liggen.

Beursagenda

Vrijdag 12 augustusGBP – BBP (kwartaal) Q2
GBP – BBP (kwartaal) jaarlijks
GBP – Industriële productie
08:00
08:00
08:00

Artikel laten voorlezen

Aandelenbeurzen hebben gisteren een stevige rally laten zien. De S&P 500 steeg met 2,13% tot 4.210 punten en de Nasdaq kon 2,89% bijschrijven bij een slot op 12.854 punten. Daarmee bereikten de beurzen op Wall Street het hoogste niveau in 3 maanden tijd. Beleggers reageerden razend enthousiast op de laatste inflatiecijfers. In juli is de inflatie (CPI) op jaarbasis namelijk uitgekomen op 8,5%, terwijl analisten vooraf op 8,7% hadden gerekend. Een maand eerder in juni lag de inflatie nog op 9,1% en op maandbasis op 1,2%. Nu bleef de CPI op maandbasis onveranderd.

De afname van de inflatie is hoopvol en zal mogelijk de Fed doen besluiten de rente eind september met slechts 50 basispunten te verhogen in plaats van met 0,75%. Tegelijkertijd is een inflatie van 8,5% nog altijd schrikbarend hoog. Voedselprijzen stegen op jaarbasis met 10,9%, de sterkste stijging sinds 1979. Onder andere boter (+26,4%) en eieren (+38%) werden in de VS flink duurder. Koffieprijzen stegen met meer dan 20%.

Zwaar afgestrafte techaandelen, die zwaar hebben geleden onder stijgende rentes en inflatie, waren in trek. De koersen van bijvoorbeeld Meta Platforms en Netflix stegen met respectievelijk 5,8% en 6,2%. Gehavende chipaandelen zoals NVIDIA en Advanced Micro Devices eindigden bijna 6% en 4% hoger.

Vandaag krijgen beleggers meer inzicht in het verloop van de stijgende prijzen. De producentenprijsindex (PPI) toont het verloop van de binnenlandse prijzen en wordt berekend aan de hand van de inkopen van de groothandels. 

Aandeel Disney steelt de show

De koers van Disney steeg met 6,7% in de nabeurs-handel, na het bekendmaken van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Voornamelijk de stijging van het aantal abonnees viel positief op. Maar ook wist Disney de omzet- en winstverwachtingen te overtreffen. Disney maakte ook bekend de prijzen voor haar streamingplatform Disney+ met 38% te verhogen tot $10,99 per maand. Tegelijkertijd werd de outlook verlaagd voor het aantal abonnees. Het bedrijf rekent nu op 215-245 miljoen abonnees in 2024, circa 15 miljoen minder dan eerder werd voorspeld. Verder rekent Disney erop dat Disney+ aan het einde van 2024 zwarte cijfers kan schrijven.

Azië groen en Europa zet herstel voort

In Azië zagen we vannacht een positief beeld in reactie op de Amerikaanse inflatiecijfers. Ook in Europa zal de rally worden voortgezet, waarbij de winsten voorbeurs oplopen tot 1%. De aandacht van beleggers zal vooral uitgaan naar de cijfers van onder andere Aegon, NN Group, Ebusco en Fastned. Ook noteert Shell vandaag €0,25 ex-dividend.

In de middag kijken beleggers uit naar de Amerikaanse jobless claims. Om 14:30 uur wordt de PPI bekendgemaakt. Analisten rekenen op een daling van de producentenprijsindex tot 10,4%, na een stijging van 11,4% in juni.

Beursagenda

Donderdag 11 augustusJPY – Mountain Day
VS – PPI (maandelijks)
TSE gesloten
14:30