Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETF’s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Sterke cijfers Broadcom zetten Nasdaq-future hoger

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

--,--
---% (1D)
1W ---%
1M ---%
1Y ---%
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De Amerikaanse index-futures lieten een gemengd beeld zien in de nachtelijke handel van donderdag op vrijdag. Futures op de Dow Jones Industrial Average bleven vlak, terwijl de S&P 500 met 0,1% steeg en de Nasdaq-100 met 0,4% toenam. Dit herstel volgt op een verliesdag voor Wall Street, waarbij de S&P 500 met 0,54% zakte en de Nasdaq met 0,66% omlaag ging.

Enkele opvallende winnaars na sluiting waren Broadcom (+14%) en RH (+18%). Broadcom rapporteerde beter dan verwachte winstcijfers en een groei van 220% in AI-gerelateerde omzet. De grote koersstijging van Broadcom is dan ook de reden dat de Nasdaq futures in het groen staan. Ook RH verhoogde zijn omzetverwachting voor het vierde kwartaal, wat zorgde voor een forse koersstijging.

De markten blijven echter gespannen door macro-economische cijfers. De producentenprijsindex (PPI) voor november steeg met 0,4%, wat hoger was dan de verwachte 0,2%. Dit voedt zorgen over mogelijke overwaardering van de aandelenmarkten. Ondertussen blijft de obligatiemarkt ook in beweging, met een stijging van de 10-jaarsrente naar 4,334%, een stijging van meer dan zes basispunten. De 2-jaarsrente klom met vier basispunten naar 4,199%.

Met het oog op de Federal Reserve, die volgende week bijeenkomt, speculeren beleggers op een renteverlaging van 25 basispunten. De CME FedWatch Tool schat de kans op een verlaging op meer dan 98%. De markten voorspellen over het algemeen dat de Fed in januari de rente ongewijzigd zal laten.

Beleggers kijken uit naar een relatief rustige dag voor economische data. De aandacht zal vooral uitgaan naar de publicatie van de Amerikaanse import- en exportcijfers voor november.

Azië negatief

In Azië lieten de markten een overwegend negatief beeld zien. De Hang Seng in Hongkong daalde met 1,39%, terwijl de CSI 300 in China 0,94% verloor. Dit kwam nadat Beijing zijn beleidshervormingen bevestigde en plannen aankondigde om de groei te stimuleren. Ook andere Aziatische markten werden meegetrokken in de neerwaartse trend, met de Nikkei 225 in Japan die 1,16% verloor.

Een lichtpunt was de Zuid-Koreaanse Kospi, die 0,23% steeg. De technologie-aandelen, waaronder Kakao (+5%), en bedrijven als Samsung Biologics (+3,6%) droegen bij aan de winst. Beleggers verwerkten ook de Tankan-enquête van de Bank of Japan, die een onverwachte verbetering van het sentiment onder grote Japanse fabrikanten liet zien.

De olieprijzen bleven stabiel na het laatste rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat verwacht dat het aanbod volgend jaar sneller zal groeien dan de vraag. Toch stegen zowel Brent als WTI met meer dan 3% op weekbasis, dankzij zorgen over de impact van sancties tegen Rusland en Iran.

Europa opent vlak

De Europese beurzen sloten donderdag licht lager. De Stoxx 600 eindigde met een verlies van 0,14%, waarbij de sectoren uiteenliepen. Mijnbouwbedrijven verloren 1,7%, terwijl de auto-industrie met 0,87% steeg.

De focus lag op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente met 25 basispunten verlaagde naar 3%. Dit was de vierde verlaging van het jaar en bracht de totale verlaging in 2024 op 1 procentpunt. De beslissing leidde tot een daling van de euro/dollar met 0,3% naar 1,046.

De Zwitserse Nationale Bank verraste de markten door de rente met 50 basispunten te verlagen, wat groter was dan de verwachte verlaging. Dit kwam te midden van aanhoudende druk door lage inflatie en de sterke Zwitserse frank.

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/12/12/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2024/12/12/us-treasury-yields-investors-digest-inflation-data-.html

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Nadat de Amerikaanse markten de voorbije dagen wat gas terugnamen, hebben de belangrijkste indexen van het land de weg naar boven opnieuw gevonden. Althans, de S&P 500 en de NASDAQ. De Dow Jones daarentegen sloot met een verlies van 0,22%. De S&P 500 eindigde 0,82% hoger terwijl de NASDAQ meer dan 1,75% hoger afsloot.

Door deze stijging doorbrak de technologie-index de muur van 20 000 punten. Pas in juni 2020 rondde de index de kaap van 10 000 punten. Voor dit jaar staat de NASDAQ op een winst van 35%.

De rally van de NASDAQ werd voornamelijk gedreven door, hoe kan het ook anders, AI-aandelen.  Nvidia kende een stijging van meer dan 3%, terwijl Meta een stijging van 2,6% liet zien. Ook Tesla draagt fors bij aan de stevige stijging van de NASDAQ. Sinds de herverkiezing van Donald Trump kende het aandeel van de autobouwer van Elon Musk een stijging van 69%. Musk is dan ook één van de hevigste supporters van Trump. Beleggers hopen dat deze goede verstandhouding Tesla zal bevoordelen wanneer Trump zijn nieuwe termijn aanvat.

De inflatie in de Verenigde Staten kwam hiernaast uit op een niveau dat analisten hadden verwacht. De inflatie steeg licht van 2,6% in oktober naar 2,7%. De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, bleef stabiel op een niveau van 3,3%.

Hoewel de inflatie dus lichtjes steeg, zijn beleggers ervan overtuigd dat de Federal Reserve genoeg ruimte heeft om de rente te verlagen bij haar volgende vergadering. De FedWatch Tool van CME rapporteert een kans van 95% op een renteverlaging.

Blik op Azië

De relatief goede inflatiecijfers in de Verenigde Staten, lieten zich ook opmerken op de beurzen in Azië. De belangrijkste indexen in de regio staan mooi in de plus.

De Japanse Nikkei 225 steeg met 1,21%, terwijl de Topix een stijging van zo’n 1% liet zien. Ook in Zuid-Korea gingen de beurzen de hoogte in. De Kospi ging er 1,62% op vooruit. De Kosdaq, die zich focust op small caps, kende een stijging van meer dan 1%. Beleggers proberen hiermee ook de politieke onrust in het land van zich af te schudden. In China steeg de CSI 300 0,9%. De Hang Seng index uit Hong Kong steeg met 1,2%.

Er kwam wel wat verontrustend nieuws uit Japan. Volgens een onderzoek van Reuters verwachten de meeste Japanse bedrijven dat een nieuwe termijn van Donald Trump negatief zal zijn voor de bedrijfswereld. Uit de peiling bleek dat 73% van de respondenten een negatieve impact op hun bedrijf verwacht, waarbij de geplande tariefverhogingen en de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China als redenen voor bezorgdheid worden genoemd. Trump heeft reeds gedreigd met tarieven van meer dan 60% op Chinese goederen.

Europa

Ook in Europa sloten de belangrijkste indexen af in de plus, al waren deze winsten wel bescheidener dan in de Verenigde Staten en Azië. De Duitse DAX steeg met 0,34%, terwijl de Franse CAC 40 0,39% hoger ging. De FTSE 100 index uit het Verenigd Koninkrijk eindigde de handelsdag met een winst van 0,26%. De BEL20 bleef achter ten opzichte van de rest. De belangrijkste index uit België sloot met een klein verlies van 0,17%.

Het belooft een belangrijke dag te worden op het oude continent. De Europese Centrale Bank houdt op donderdag haar laatste vergadering van het jaar. Beleggers verwachten dat de centrale bank de rente opnieuw zal verlagen met een kwart procentpunt. Dit zou de vierde renteverlaging van het jaar zijn. Hiermee zou het belangrijkste rentetarief op 3% uitkomen. Hoewel de inflatie in de regio in de buurt van de doelstelling van 2% van de ECB noteert, is het onwaarschijnlijk dat de centrale bank de rente met 0,50% zal verlagen.

Belangrijk overnamenieuws kwam er van de Duitse webshop voor kleding en schoenen Zalando. Het bedrijf maakte bekend dat het haar sectorgenoot About You wil overnemen voor €1,2 miljard cash, een premie van 67% op de koers. Door de hogere premie die Zalando betaalt, stond het aandeel voor het grootste deel van de handelsdag onder druk. Tegen het einde van de sessie begon het aandeel echter opnieuw te stijgen en sloot het met een winst van 1,63%.

De futures wijzen op een vlakke opening voor de Europese beurzen.

Beursagenda

Donderdag 12 decemberEUR – ECB rentebesluit
VS – PPI
EUR – Christine Lagarde spreekt
14:15
14:45
14:30
Vrijdag 13 decemberDE – Handelsbalans
EUR – Industriële Productie
VS – Exportprijs
VS – Import Prijsindex
08:00
11:00
14:30
14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.tijd.be/markten-live/live-blog/wall-street-op-weg-naar-hogere-opening/10578282.html

https://www.cnbc.com/2024/12/12/asia-markets-live-australia-job-numbers-hong-kong-industrial-output.html

https://www.cnbc.com/2024/12/12/cnbc-daily-open-nasdaq-climbs-past-20000-powered-by-megacap-tech-gains.html

https://www.cnbc.com/2024/12/12/european-central-bank-interest-rate-decision-december-2024.html

https://www.cnbc.com/2024/12/12/european-markets-live-updates-ecb-snb-rate-decisions-in-focus.html

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag opnieuw onder druk. Na een hogere opening sloten zowel de S&P 500 (-0,30%) als de Nasdaq Composite (-0,25%) lager, terwijl ook de Dow Jones Index (-0,35%) zijn vierde opeenvolgende negatieve sessie kende. Dit alles gebeurt in afwachting van cruciale inflatiedata die woensdagmiddag worden vrijgegeven.

Volgens economen wordt verwacht dat de consumentenprijsindex (CPI) in november met 0,3% is gestegen ten opzichte van oktober en met 2,7% op jaarbasis. Exclusief voedsel- en energieprijzen, de zogenaamde kern-CPI, zou deze met 0,3% maand-op-maand en 3,3% op jaarbasis stijgen. Deze gegevens zijn cruciaal omdat ze richting kunnen geven aan het beleid van de Federal Reserve, die volgende week haar volgende rentebesluit neemt. Op basis van de CME FedWatch Tool is er een kans van 85% dat de Fed de rente met 25 basispunten zal verlagen.

Twee techreuzen probeerden de beurzen gisteren overeind te houden. Alphabet steeg dinsdag met maar liefst 6% na de onthulling van hun nieuwe quantumcomputing-chip genaamd Willow. Deze chip markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van kwantumcomputers die veel complexere algoritmes aankunnen dan traditionele computers. Ook steeg het aandeel Tesla met 2,87% na onder meer de aankondiging van een nieuw goedkoper model en diverse koersdoelverhogingen van banken.

Ook General Motors kwam ‘positief’ in het nieuws, wat een stijging van bijna 3% opleverde. Het bedrijf kondigde aan te stoppen met het financieren van robotaxi-ontwikkelingen via Cruise. GM zegt dat het ontwikkelen van de robotaxi te duur en tijdrovend is, terwijl de markt steeds competitiever wordt. In plaats daarvan wil het bedrijf investeren in rij-assistenten.

Aziatische markten

In de Azië-Pacific-regio lieten de markten een gemengd beeld zien op woensdag. Hongkong’s Hang Seng-index verloor 0,74%, terwijl de CSI 300 in China 0,23% daalde. Dit staat in contrast met Zuid-Korea, waar de Kospi met 1,02% steeg, waar de goedkeuring van een afgeslankte begroting door het Zuid-Koreaanse parlement zorgde voor optimisme. Japan sloot eveneens positief met de Nikkei 225 en de bredere Topix-index die kleine winsten boekten.

China trekt bijzondere aandacht nu het zijn jaarlijkse economische werkconferentie start, waar de beleidsdoelen voor 2025 worden bepaald. Het besluit van Beijing om een “gepast ruim” monetair beleid te voeren, is de meest recente poging van het land om de groei te stimuleren. De olie-import van China groeide in november voor het eerst in zeven maanden, wat duidt op herstel van de vraag.

Europese markten openen vlak

In Europa bereiden de markten zich voor op een vlakke tot licht lagere opening in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers. Verder wordt er gekeken naar de resultaten van enkele bedrijven.

Inditex, het moederbedrijf van Zara, rapporteerde sterke resultaten over de eerste negen maanden van het jaar. De omzet steeg met 10,5% op constante valuta, en het bedrijf zag een indrukwekkende groei van 9% in november en begin december vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De resultaten benadrukken de veerkracht van de Europese retailsector, ondanks economische tegenwind.

Wat verder opvalt, is de dalende energie-inflatie in Europa, wat ruimte biedt voor bedrijven en consumenten. Toch blijft de situatie fragiel, vooral nu Duitsland en Frankrijk tegenvallende economische signalen afgeven. Beleggers in Europa zullen zich vandaag richten op de resultaten van de Amerikaanse CPI, aangezien deze ook van invloed kan zijn op de Europese Centrale Bank (ECB), die later deze maand een beleidsupdate geeft.

Beursagenda

Woensdag 11 decemberVS – Maandrapport OPEC
VS – Inflatie (CPI)
VS – Ruwe olievoorraden
14:30
14:30
16:30
Donderdag 12 decemberEUR – ECB rentebesluit
VS – PPI
EUR – Christie Lagarde spreekt
14:15
14:45
14:30
Vrijdag 13 decemberDE – Handelsbalans
EUR – Industriële Productie
VS – Exportprijs
VS – Import Prijsindex
08:00
11:00
14:30
14:30

Gebruikte Bronnen:

Terugblik op de Amerikaanse markten

Op maandag lieten zowel de S&P 500 als de Nasdaq Composite een terugval zien vanaf recordhoogtes. Tijdens de reguliere handelsdag zagen beide indices een daling van iets meer dan 0,6%, mede door de koersval van Nvidia (-2,55%). De Chinese toezichthouder onderzoekt Nvidia wegens mogelijke schendingen van de antimonopoliewetgeving. Andere grote technologiebedrijven, waaronder Meta Platforms (-1,64%), Amazon (-0,4%) en Netflix (-2,25%), sloten eveneens lager. Oracle verloor in de nabeurshandel meer dan 7% nadat het bedrijf teleurstellende kwartaalresultaten bekendmaakte.

De belangrijkste gebeurtenis van de week is het inflatierapport (CPI), dat woensdag wordt vrijgegeven. Dit rapport kan de richting bepalen van het rentebeleid van de Federal Reserve, met de volgende vergadering gepland op 17-18 december. Analisten verwachten een inflatiestijging van 0,3% in november en 2,7% op jaarbasis.

Het aandeel Oracle daalde nabeurs met bijna 8%, ondanks het feit dat het de ramingen voor de winst over het tweede kwartaal licht had overschreden. Het bedrijf rapporteerde een aangepaste winst van $1,47 per aandeel, terwijl analisten gepolst door LSEG rekenden op $1,48 per aandeel. De omzet van Oracle van $14,1 miljard kwam eveneens overeen met de ramingen van analisten.

Aandelen van MongoDB stegen met meer dan 9% nadat het databasebedrijf zijn verwachtingen voor het vierde kwartaal verhoogde. MongoDB verwacht nu een aangepaste winst per aandeel tussen 62 cent en 65 cent, terwijl analisten gepolst door LSEG rekenden op 58 cent per aandeel. Het bedrijf verwacht ook een omzet in het huidige kwartaal van $515 miljoen tot $519 miljoen, tegen een voorspelde $509 miljoen.

Verschillende bedrijven rapporteren dinsdag ook resultaten, waaronder GameStop en Dave & Buster’s Entertainment.

Ontwikkelingen in Azië

Aziatische markten stegen dinsdag, met name in China, na de aankondiging van stimuleringsmaatregelen door Beijing. De CSI 300-index in China steeg met 1,9%, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 0,9% won. Zuid-Korea’s Kospi en Kosdaq zagen respectievelijk winsten van 2,2% en 5,3%, waarbij investeerders de politieke situatie in het land nauwlettend volgen.

China kondigde aan een “pro-actiever” fiscaal beleid te voeren en een “gematigd” soepeler monetair beleid te implementeren in 2024. Dit nieuws gaf een sterke impuls aan de markten, ondanks de eerder negatieve impact van verliezen op Wall Street.

Europese vooruitblik

Europese markten zullen naar verwachting lager openen, na een overwegend positieve handelsdag op maandag. Vandaag wordt de definitieve inflatiedata uit Duitsland gepubliceerd, wat kan helpen om de economische vooruitzichten voor de eurozone verder te bepalen.

Olieprijzen blijven een aandachtspunt, aangezien geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten een risicopremie toevoegen aan de markten. Brent-olie en WTI-olie wonnen op maandag ruim 1%.

Beursagenda

Dinsdag 10 decemberCNY – Handelsbalans
CNY – Import & Export
DE – Inflatie (CPI)
VS – Niet-agrarische productiviteit
VS – WASDE-rapport
04:00
04:00
08:00
14:30
14:30
Woensdag 11 decemberVS – Maandrapport OPEC
VS – Inflatie (CPI)
VS – Ruwe olievoorraden
14:30
15:30
16:30
Donderdag 12 decemberEUR – ECB rentebesluit
VS – PPI
EUR – Christie Lagarde spreekt
14:15
14:45
14:30
Vrijdag 13 decemberDE – Handelsbalans
EUR – Industriële Productie
VS – Exportprijs
VS – Import Prijsindex
08:00
11:00
14:30
14:30

Gebruikte Bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/12/09/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2024/12/10/asia-pacific-markets-set-to-open-mostly-higher-as-investors-await-australia-rate-decision-.html

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse index-futures wezen maandagochtend marginaal lager, na een derde opeenvolgende winnende week voor de S&P 500 en Nasdaq Composite. De S&P 500 en Nasdaq sloten vrijdag op recordhoogtes, met wekelijkse stijgingen van respectievelijk 0,96% en 3,34%. De Dow was de uitzondering met een verlies van 0,6% afgelopen week. Het banenrapport over november gaf een sterker dan verwachte groei aan, zonder de hoop van beleggers op een renteverlaging door de Federal Reserve te temperen. De kans op een renteverlaging bij de komende Fed-vergadering op 18 december wordt momenteel ingeschat op 85%.

De werkloosheidscijfers lieten zien dat het aantal non-farm payrolls in november steeg met 227.000, aanzienlijk boven de verwachtingen van 214.000. Dit was ook een forse stijging ten opzichte van de bijgestelde 36.000 in oktober. Tegelijkertijd steeg het werkloosheidspercentage licht naar 4,2%, wat deels werd veroorzaakt door een daling van de arbeidsparticipatiegraad naar 62,5%.

Woensdag staat de publicatie van de consumentenprijsindex (CPI) voor november centraal, waarbij een lichte stijging van de inflatiedruk wordt verwacht. Economen voorspellen een maandelijkse en jaarlijkse stijging van respectievelijk 0,3% en 2,7%. Deze cijfers kunnen cruciaal zijn voor het beleid van de Fed. Daarnaast staan op maandag de gegevens over de groothandelsvoorraden in oktober op de agenda.

Olieprijs stijgt na afzetting Assad

Olieprijzen toonden maandag een lichte stijging. De Brent crude futures en West Texas Intermediate (WTI) stegen met ongeveer een half procent. Beide oliesoorten noteerden echter verliezen vorige week, met Brent dat meer dan 2,5% verloor en WTI dat 1,2% daalde. De markten blijven bezorgd over een zwakke vraag vanuit China en een mogelijk aanbodoverschot in 2024, ondanks verlengde productieverlagingen door OPEC+ tot eind 2026.

De recente afzetting van de Syrische president Bashar al-Assad door rebellen heeft wel geleid tot toegenomen onzekerheid in het Midden-Oosten. Hoewel deze geopolitieke instabiliteit de oliemarkten beïnvloedt, blijven andere factoren, zoals stijgende productie in de VS mogelijk zorgen voor neerwaartse druk op de prijzen.

Blik op Azië

In Azië lieten de markten maandag een gemengd beeld zien. De Zuid-Koreaanse Kospi daalde met 2,78% tot 2.360,58 na een politiek turbulent weekend waarin president Yoon Suk Yeol een impeachment stemming overleefde. De politieke instabiliteit blijft echter een bron van zorg, met aanklachten tegen Yoon wegens mogelijk machtsmisbruik.

In Japan kende de Nikkei 225 een lichte stijging van 0,18%, dankzij een opwaartse herziening van het BBP voor het derde kwartaal. Deze werd bijgesteld naar 0,3% kwartaal-op-kwartaal, wat hoger is dan de eerdere schatting van 0,2%. In China bleef de groei van de consumentenprijzen in november achter bij de verwachtingen, met een stijging van slechts 0,2% op jaarbasis, wat wijst op aanhoudende zwakte in de binnenlandse vraag.

Europa opent vlak

Europese markten bereiden zich voor op een terughoudende start van de nieuwe handelsweek. De FTSE 100, DAX en CAC worden verwacht vlak tot licht lager te openen. Geopolitieke onzekerheden in het Midden-Oosten, na de afzetting van de Syrische president Bashar al-Assad, zetten beleggers aan tot voorzichtigheid.

Op de Europese agenda ontbreken maandag belangrijke winstcijfers of macro-economische data. Beleggers richten zich op de ontwikkelingen in de Aziatische en Amerikaanse markten, evenals de naderende inflatiecijfers uit de VS.

Beursagenda

Maandag 9 decemberJPY – BBP
CNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijzen (PPI)
00:50
02:30
02:30
Dinsdag 10 decemberCNY – Handelsbalans
CNY – Import & Export
DE – Inflatie (CPI)
VS – Niet-agrarische productiviteit
VS – WASDE-rapport
04:00
04:00
08:00
14:30
14:30
Woensdag 11 decemberVS – Maandrapport OPEC
VS – Inflatie (CPI)
VS – Ruwe olievoorraden
14:30
15:30
16:30
Donderdag 12 decemberEUR – ECB rentebesluit
VS – PPI
EUR – Christie Lagarde spreekt
14:15
14:45
14:30
Vrijdag 13 decemberDE – Handelsbalans
EUR – Industriële Productie
VS – Exportprijs
VS – Import Prijsindex
08:00
11:00
14:30
14:30

Gebruikte Bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/12/06/us-treasury-yields-investors-await-key-jobs-report-.html

https://www.cnbc.com/2024/12/08/stock-market-today-live-updates.html

De Amerikaanse index-futures lieten een gemengd beeld zien in de nachtelijke handel van donderdag op vrijdag. Futures op de Dow Jones Industrial Average bleven vlak, terwijl de S&P 500 met 0,1% steeg en de Nasdaq-100 met 0,4% toenam. Dit herstel volgt op een verliesdag voor Wall Street, waarbij de S&P 500 met 0,54% zakte en de Nasdaq met 0,66% omlaag ging.

Enkele opvallende winnaars na sluiting waren Broadcom (+14%) en RH (+18%). Broadcom rapporteerde beter dan verwachte winstcijfers en een groei van 220% in AI-gerelateerde omzet. De grote koersstijging van Broadcom is dan ook de reden dat de Nasdaq futures in het groen staan. Ook RH verhoogde zijn omzetverwachting voor het vierde kwartaal, wat zorgde voor een forse koersstijging.

De markten blijven echter gespannen door macro-economische cijfers. De producentenprijsindex (PPI) voor november steeg met 0,4%, wat hoger was dan de verwachte 0,2%. Dit voedt zorgen over mogelijke overwaardering van de aandelenmarkten. Ondertussen blijft de obligatiemarkt ook in beweging, met een stijging van de 10-jaarsrente naar 4,334%, een stijging van meer dan zes basispunten. De 2-jaarsrente klom met vier basispunten naar 4,199%.

Met het oog op de Federal Reserve, die volgende week bijeenkomt, speculeren beleggers op een renteverlaging van 25 basispunten. De CME FedWatch Tool schat de kans op een verlaging op meer dan 98%. De markten voorspellen over het algemeen dat de Fed in januari de rente ongewijzigd zal laten.

Beleggers kijken uit naar een relatief rustige dag voor economische data. De aandacht zal vooral uitgaan naar de publicatie van de Amerikaanse import- en exportcijfers voor november.

Azië negatief

In Azië lieten de markten een overwegend negatief beeld zien. De Hang Seng in Hongkong daalde met 1,39%, terwijl de CSI 300 in China 0,94% verloor. Dit kwam nadat Beijing zijn beleidshervormingen bevestigde en plannen aankondigde om de groei te stimuleren. Ook andere Aziatische markten werden meegetrokken in de neerwaartse trend, met de Nikkei 225 in Japan die 1,16% verloor.

Een lichtpunt was de Zuid-Koreaanse Kospi, die 0,23% steeg. De technologie-aandelen, waaronder Kakao (+5%), en bedrijven als Samsung Biologics (+3,6%) droegen bij aan de winst. Beleggers verwerkten ook de Tankan-enquête van de Bank of Japan, die een onverwachte verbetering van het sentiment onder grote Japanse fabrikanten liet zien.

De olieprijzen bleven stabiel na het laatste rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat verwacht dat het aanbod volgend jaar sneller zal groeien dan de vraag. Toch stegen zowel Brent als WTI met meer dan 3% op weekbasis, dankzij zorgen over de impact van sancties tegen Rusland en Iran.

Europa opent vlak

De Europese beurzen sloten donderdag licht lager. De Stoxx 600 eindigde met een verlies van 0,14%, waarbij de sectoren uiteenliepen. Mijnbouwbedrijven verloren 1,7%, terwijl de auto-industrie met 0,87% steeg.

De focus lag op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente met 25 basispunten verlaagde naar 3%. Dit was de vierde verlaging van het jaar en bracht de totale verlaging in 2024 op 1 procentpunt. De beslissing leidde tot een daling van de euro/dollar met 0,3% naar 1,046.

De Zwitserse Nationale Bank verraste de markten door de rente met 50 basispunten te verlagen, wat groter was dan de verwachte verlaging. Dit kwam te midden van aanhoudende druk door lage inflatie en de sterke Zwitserse frank.

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/12/12/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2024/12/12/us-treasury-yields-investors-digest-inflation-data-.html