Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Gisteren deden de aandelenbeurzen in New York een klein stapje terug. De S&P 500 index eindigde 0,16% lager op 3.957 punten. Tech lag er wat zwakker bij, Apple (-2,12%), Amazon (-1,6%0 en Tesla (-1,14%) moesten meer dan gemiddeld inleveren. Hierdoor eindigde de Nasdaq Composite index 0,59% lager op 10.983 punten. Mogelijk had de opleving van de rentes op de obligatiemarkten daar iets mee te maken. De Amerikaanse 10-jaars rente steeg met 6,5 basispunten tot 3,76%. Op maandag bereikte de vergoeding op deze staatslening nog een dieptepunt van 3,62%.

Bovendien werd het verschil tussen de korte en lange leningen weer groter, wat blijft wijzen op een mogelijke recessie. Het verschil tussen de rendementen (de rentecurve) vormt een recessiesignaal als beleggers een hoger rendement krijgen voor het kopen van kortere dan langere obligaties. Momenteel bedraagt het verschil tussen de 10-jarige en 2-jarige staatsobligaties meer dan 73 basispunten, het grootste verschil in decennia. Deze omgekeerde rentecurve (inverse yieldcurve) ging historisch gezien vaak vooraf aan een economische recessie. Mogelijk geeft de markt hier ook mee aan dat de Fed voldoende heeft gedaan om de inflatie en de economie af te koelen.

Het volgende rentebesluit van de Fed staat gepland voor 14 december. Voor die tijd krijgen beleggers en de Fed nog een reeks aan economische cijfers die meer inzicht kunnen bieden in de stand van zaken. Vandaag staat het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP op de agenda. Ook kijken beleggers naar het JOLT’s rapport dat gedetailleerd inzicht geeft in de Amerikaanse arbeidsmarkt. De markt kijkt tevens naar de voorlopige huizenverkopen en het Beige Book van de Fed.

Vandaag om 19:30 uur houdt voorzitter Jerome Powell ook een toespraak in het Brookings Institute die eveneens inzicht kan geven in de gedachten van de centrale bank over het monetaire beleid.

11 jan 2023
20:00 – 21:45
LYNX BEleggersdebat 2023

8 experts geven tips, strategieën én inspiratie voor 2023. Meld u vrijblijvend aan voor het grootste beleggersdebat van de Benelux.

Europa opent groen

In Europa gaan de aandelenbeurzen hoger van start, nadat Azië een overwogen groene sessie achter de rug heeft. De Hang Seng index steeg met 1,8%, ondanks dat de Chinese fabriekenactiviteit naar het laagste niveau sinds april is gezakt. Beleggers reageerden waarschijnlijk enthousiast op berichten vanuit China. Daar zouden Chinese gezondheidsambtenaren een nieuwe reeks inentingen voor ouderen tegen het coronavirus stimuleren. Mogelijk kan China haar coronabeleid versoepelen als de zwakke mensen in de maatschappij een prik hebben gehad. Enkel de Japanse Nikkei deed het rustiger aan met een verlies van 0,2%.

Beleggers in Europa kunnen vanwege het tijdstip pas morgen reageren op de speech van Jerome Powell. Maar om 11:00 uur kijken beleggers ook naar de inflatiecijfers in de eurozone. Analisten voorspellen voor november een inflatie van 10,4% op jaarbasis. Dat is iets lager dan de 10,6% uit oktober van dit jaar. Op individueel vlak mag volatiliteit worden verwacht bij onder andere Shell, nu de olieprijs volop in beweging is.

Beursagenda

Woensdag 30 novemberJPY – Industriële Productie
CNY – Productie PMI
DE – Werkloosheidscijfers
EUR – Inflatie (CPI)
VS – ADP banenrapport
VS – BBP
VS – Detailhandelsvooraden excl. auto’s
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – JOLT’s vacatures
VS – Voorlopige huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Beige Book
00:50
02:30
09:55
11:00
14:15
14:30
14:30
15:45
16:00
16:00
16:30
20:00

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

In de VS gingen de beurzen aanzienlijk lager. De sterkst dalende sectoren waren de vastgoed- en energiesector. Bloomberg houdt sinds begin 2000 een gemiddelde yield curve bij waarbij de looptijd 10 jaar tegenover de 1 tot 3 jaar wordt gezet. In de berekening van deze gemiddelde yield curve worden 32 landen opgenomen waarbij het resultaat een geaggregeerde yield curve is. Het is nu voor de eerste keer dat deze yield curve inverted noteert. Hiermee lijkt een wereldwijde recessie dichter en dichter bij te komen. Althans, indien de obligatiemarkt het bij het rechte eind heeft. Goldman Sachs vertelde haar klanten dat ze de komende drie maanden defensief moeten blijven. Reden zijn de stijgende yield curves in de obligatiemarkt en de onzekerheid omtrent economische groei.

Bron: https://www.bloomberg.com/

De aandelenmarkt in de VS eindigde stevig lager. Veel beleggers kozen eieren voor hun geld na hawkish comments van enkele Fed officials. Bullard zei dat de markt te zeker is dat de Fed zal afwijken van haar plan om nog enkele agressieve renteverhogingen door te voeren. Mester zei dan weer dat de Fed nog ver weg is van een pauze in de renteverhogingscyclus. En tot slot zei Williams dat de robuustheid van de Amerikaanse economie een snellere renteverhoging aan kan dan dat hij eerst had vooropgesteld. Het lijkt wel een gecoördineerde communicatie om de beleggers een halt toe te roepen. Aandelen reageren duidelijk lager.

Nasdaq 100 verloor 1,36% tot 11.598 punten. Het aandeel Pinduoduo viel in de smaak na sterke kwartaalcijfers. Het Chinese e-commerce bedrijf sloot meer dan 12% hoger. Dit trok andere Chinese aandelen zoals JD.com en Alibaba aanzienlijk hoger. S&P 500 daalde 1,50% tot 3.966 punten. De Dow Jones onderging een daling van 1,50% tot 33.848 punten. Merck & Co, Walmart en Salesforce waren de enige aandelen die nog net groen konden eindigen. De VIX lijkt nu opwaarts te gaan bewegen nadat de steunzone rond 20 punten is geraakt. Dit kan een voorbode zijn van lagere aandelenkoersen.

U kunt vandaag de kwartaalcijfers verwachten van o.a. BHP Group, Intuit, Bank of Nova Scotia, en Workday. Op macro-economisch vlak is het wachten op het consumentenvertrouwen uit de VS.

11 jan 2023
20:00 – 21:45
LYNX BEleggersdebat 2023

8 experts geven tips, strategieën én inspiratie voor 2023. Meld u vrijblijvend aan voor het grootste beleggersdebat van de Benelux.

Blik op Azië en Europa

Vandaag ging in China de aandacht naar de vastgoedaandelen. De toezichthouder heeft aangegeven dat beursgenoteerde vastgoedbedrijven nieuwe aandelen mogen uitgeven met als doel financiering te garanderen. Beleggers beschouwen dit als een duidelijk signaal dat Beijing de sector zal ondersteunen. Hiermee gaan aandelen zoals Country Garden Services en Longfor Group respectievelijk 16% en 9% hoger.

Verder komt er vandaag nog een COVID-19 briefing van Beijing. Waarschijnlijk naar aanleiding van de protestacties van afgelopen dagen. Bij positief nieuws zou dit wel eens de driver kunnen zijn voor aandelen. De Hang Seng index noteert 4,22% hoger. Shanghai Composite staat 2,17% hoger en Nikkei moet het ontgelden met een verlies van 0,45%.

In Europa was de AEX het groene datapunt in de rode zee. De Nederlandse index werd aangevuurd door een sterk Prosus. De BEL 20, DAX, Euro Stoxx 50 daalden respectievelijk 0,70%, 1,29% en 0,97%.Volgens Barclays zal de impact van de Europese renteverhogingen een reële impact hebben op de winstgroei van Europese bedrijven. Deze trend zou dan midden of eind 2023 opnieuw omkeren wanneer de voorspelde renteverhogingen achter de rug zijn.

Beursagenda

Dinsdag 29 novemberJPY – banen/aanvragen ratio
JPY – Detailhandelsverkopen
DE – Inflatie (CPI)
VS – S&P/CS HPI Samengesteld
VS – CB consumentenvertrouwen
00:30
00:50
14:00
15:00
16:00
Woensdag 30 decemberJPY – Industriële Productie
CNY – Productie PMI
DE – Werkloosheidscijfers
EUR – Inflatie (CPI)
VS – ADP banenrapport
VS – BBP
VS – Detailhandelsvooraden excl. auto’s
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – JOLT’s vacatures
VS – Voorlopige huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Beige Book
00:50
02:30
09:55
11:00
14:15
14:30
14:30
15:45
16:00
16:00
16:30
20:00
Donderdag 1 decemberJPY – Kapitaalsuitgaven
CNY – Caixin Industriële Productie PMI
DE – Detailhandelsverkopen
DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Werkloosheidscijfer
VS – Kern PCE Prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
00:50
02:45
08:00
09:55
10:00
11:00
14:30
14:30
15:45
16:00
Vrijdag 2 decemberDE – Handelsbalans
VS – Banenrapport
08:00
14:30

Artikel laten voorlezen

Onrust in de Chinese straten. Het is de eerste keer dat mensen in zulke getalen de straat op gaan. Een groot deel van de Chinese bevolking lijkt het gehad te hebben met het COVID-19 beleid van Beijing. Dit heeft meteen ook zijn weerslag op de beurs. Enerzijds zien we de olieprijs meer dan 3% zakken. Anderzijds zakken de Aziatische aandelenkoersen. De Hang Seng index staat voorlopig 2,44% lager en de Shanghai Composite verliest 1,41% aan terrein. Nikkei 225 beperkt het verlies voorlopig tot 0,57%.

De urgentie is ook te zien bij de Hon Hai Precision Industry, het Chinese bedrijf dat iPhones produceert. Er worden bonussen toegekend tot 13.000 yuan per maand om de productielijnen te kunnen bemannen. Zeer ongebruikelijk en Apple is nog jaren weg van een operationele productie in India. Apple doet er naar eigen zeggen alles aan om de productie draaiende te houden. Het aandeel Apple noteert nu rond $ 148, wat zo’n 18% onder de all-time high van $ 183 per aandeel ligt.

De onrust in China lijkt ook invloed te hebben op de Amerikaanse futures. Nasdaq 100 future noteert 0,91% lager. De S&P 500 future daalt 0,68% en de Dow Jones futures houdt het op een voorlopig verlies van 0,46%. Door de onrust noteert de Amerikaanse dollar iets hoger, maar voorlopig nog niets significants. Technisch gezien noteert de dollar index wel rond een steunzone. Een opwaardering van de munt valt niet uit te sluiten.

11 jan 2023
20:00 – 21:45
LYNX BEleggersdebat 2023

8 experts geven tips, strategieën én inspiratie voor 2023. Meld u vrijblijvend aan voor het grootste beleggersdebat van de Benelux.

Spreads zakken fors

Olie zakt naar een laagste koers sinds 2022. WTI Light Sweet Crude noteert rond 74 $ per vat. De beurs lijkt een hard response van Beijing te verwachten met extra controles en beperkende maatregelen. Kepler, een data-analysebedrijf, stelt dat in kwartaal vier vorig jaar de Chinese vraag naar olie gemiddeld lag op 15,82 miljoen vaten per dag. Dezelfde periode dit jaar zou de vraag op 15,11 miljoen vaten liggen per dag. Indien we kijken wat de prijs is van de futures met een latere vervaldag, zien we dat de markt voorlopig niet gelooft in de veelbesproken commodity super cycle, althans indien we de prijs bekijken van de olie futures. Voorheen liepen de spreads tussen de futures erg hoog op.

FiFa wereldkampioenschap geeft clubwaardering een boost

Met de voetbalgekte die gestart is tijdens de wereldbeker voetbal, is het interessant om eens naar de beursgenoteerde clubs te kijken. De koersbewegingen van Manchester United valt hierbij op. De prijs van een aandeel Manchester United op de Amerikaanse beurs is in drie dagen tijd met meer dan 60 % gestegen. De marktkapitalisatie ligt nu op $ 3,5 miljard. Er dwarrelen speculaties dat de huidige eigenaars een verkoop overwegen. De vraag is wie enkele miljarden op tafel wil leggen voor de iconische club. Zal het opnieuw geld zijn uit Saudi Arabië?

Blik op Europa

Vorige week sloten de Europese beurzen gemengd de week af. Euro Stoxx 50 en DAX daalden respectievelijk 0,66% en 0,63%. Anderzijds ging de BEL 20 er 0,17% op vooruit en de AEX hield het stabiel op een stijging van 0,03%. Bij de Nederlandse small caps valt Sligro in de smaak. Er is speculatie dat het noodlijdende bedrijf Metro zou overnemen.  Op die manier zou Sligro in één klap overal in België aanwezig zijn via de groothandelswinkel van Metro. Het aandeel Sligro sloot vrijdag meer dan 7% hoger.

Voorbeurs lopen de verliezen in Europa op tot 0,47%.

Beursagenda

Dinsdag 29 novemberJPY – banen/aanvragen ratio
JPY – Detailhandelsverkopen
DE – Inflatie (CPI)
VS – S&P/CS HPI Samengesteld
VS – CB consumentenvertrouwen
00:30
00:50
14:00
15:00
16:00
Woensdag 30 decemberJPY – Industriële Productie
CNY – Productie PMI
DE – Werkloosheidscijfers
EUR – Inflatie (CPI)
VS – ADP banenrapport
VS – BBP
VS – Detailhandelsvooraden excl. auto’s
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – JOLT’s vacatures
VS – Voorlopige huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Beige Book
00:50
02:30
09:55
11:00
14:15
14:30
14:30
15:45
16:00
16:00
16:30
20:00
Donderdag 1 decemberJPY – Kapitaalsuitgaven
CNY – Caixin Industriële Productie PMI
DE – Detailhandelsverkopen
DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Werkloosheidscijfer
VS – Kern PCE Prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
00:50
02:45
08:00
09:55
10:00
11:00
14:30
14:30
15:45
16:00
Vrijdag 2 decemberDE – Handelsbalans
VS – Banenrapport
08:00
14:30

Artikel laten voorlezen

Gisteren bleven de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met Thanksgiving. Vandaag wordt de handel hervat, maar Wall Street sluit zijn deuren alweer om 19:00 uur Nederlandse tijd. Een verkorte handelsdag in verband met het ‘Thanksgiving weekend’ en Black Friday. Mogelijk dat in verband met de koopgekte er nog wat extra aandacht van beleggers uitgaat naar retailers als Amazon.com (AMNZ), Walmart (WMT) en bijvoorbeeld Alibaba (BABA). Wat betreft macro-economische cijfers hoeft men niets te verwachten.

Op de grafiek van de S&P 500 zien we dat de index opnieuw een poging onderneemt om boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde te breken. Als dit lukt is dat een eerste technische verbetering, maar een doorbraak boven de dalende trendlijn zou echt een omslagpunt kunnen betekenen. Wat opvalt is dat ook de euro/dollar alsmede de goudprijs in november zijn uitgebroken. Ondertussen is de Amerikaanse 10-jaars rente tot 3,66% gezakt, het laagste niveau sinds begin oktober. Daarmee lijkt het sentiment volledig te zijn gekeerd. Bovendien zakt de VIX hard weg en met een beetje geluk vandaag zelfs onder een stand van 20, waarmee ook de onrust volledig lijkt te verdwijnen.

Het positieve sentiment onder beleggers wordt bovendien aangewakkerd door ‘dovishe’ geluiden vanuit de Fed. Afgelopen woensdag bleek uit de notulen van de Fed, dat de centrale bankiers vooruitgang zien in de strijd tegen de hoge inflatie en het tempo van de renteverhogingen mogelijk wil vertragen. Uit de CME FedWatch Tool blijkt dat de meerderheid van de markt (75 procent) rekent op een verhoging van 50 basispunten op 14 december.

11 jan 2023
20:00 – 21:45
LYNX BEleggersdebat 2023

8 experts geven tips, strategieën én inspiratie voor 2023. Meld u vrijblijvend aan voor het grootste beleggersdebat van de Benelux.

Europa opent vlak

In Europa gaan de beurzen vlak tot licht hoger van start. Gisteren was er in Europa nog wel wat beweging, maar in de namiddag lag de handel vrijwel stil en de AEX-index eindigde slechts 0,18% hoger. Vandaag mogelijk iets meer actie als Wall Street de handel hervat, maar het zal relatief rustig blijven.

Enkele speeches van ECB-leden kunnen de markt wellicht in beweging zetten. Om 08:00 uur vanochtend bleek dat de Duitse economie op kwartaalbasis met 0,4% is gegroeid. Op jaarbasis werd een groei van het BBP van 1,2% gemeten. Beide cijfers waren beter dan verwacht. Ook werd een verder herstel van het Duitse consumentenvertrouwen waargenomen.

Wat opvalt is dat de Nederlandse beurs is uitgebroken. Daarmee is het een van de eerste beurzen die de dalende trend achter zich lijkt te laten. Andere beurzen moeten nu snel volgen voor een bevestiging.

Beursagenda

Vrijdag 25 novemberVS – Dag na Thanksgiving Day
JPY – Tokyo Basis CPI
DE – BBP
DE – GfK Duitse Consumentenklimaat
NYSE sluit 19:00
00:30
08:00
08:00

Artikel laten voorlezen

Gisteren stelden de PMI-cijfers uit de VS toch wel wat teleur. Ook de werkloosheidsaanvragen stegen onverwacht richting 240.000 tegenover de verwachte 225.000. De arbeidsmarkt is een indicator die vertraagd de gezondheidstoestand van de economie weergeeft. Ontslagen worden onder normale omstandigheden wordt zo lang mogelijk uitgesteld door de werkgevers. Dit toont dat de Amerikaanse economie niet meer zo sterk is als voorheen en deze signalen zagen we dan ook in de FOMC Minutes.

In de FOMC Minutes stond dat de Fed openstaat voor kleinere renteverhogingen de komende tijd. Wat meteen de verwachting creëert van een 0,50% renteverhoging in december en niet een van 0,75%. Sommige Fed officials hebben hun bezorgdheid geuit over de impact van de renteverhogingen op de financiële stabiliteit. Goed nieuws voor de aandelenmarkt. De Dow Jones klom 0,36 % richting 34.217 punten. Nasdaq 100 klom 1,16% aangevuurd door Tesla. Het aandeel van de autobouwer klom nadat Citigroup het advies wijzigde van ‘sell’ naar ‘neutral’. S&P 500 eindigde 0,73% hoger op 4.030 punten. Het was opnieuw Walt Disney die de sterkste stijger was. Het vertrouwen van beleggers lijkt opnieuw enigszins hersteld na retour van de CEO Bob Iger.

In zijn algemeenheid kwamen de aandelen uit de duurzame consumptiesector er het beste uit. En dan met name de automobielsector. De energiesector was dan weer de sector die het slechtst presteerde. Dit heeft te maken met de opnieuw sterke daling van de olieprijs.

Belangrijke informatie

Wegens Thanksgiving Day zal de Amerikaanse beurs op donderdag 24 november gesloten zijn. Voor een gedetailleerd overzicht kan u de ‘Beurzen gesloten‘ pagina bekijken.

Blik op Azië en Europa

In Azië noteert de Hang Seng index 0,63% hoger en Shanghai Composite noteert 0,06% lager. Nikkei 225 is vandaag opnieuw open en staat 1,02% hoger voor de dag. Op woensdag zijn er in China 31.000 COVID-besmettingen geregistreerd, het hoogste cijfer sinds april. Hier en daar beginnen er ook spontane protestacties plaats te vinden, zoals in de productiesite waar iPhones worden gemaakt. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. De Chinese overheid heeft laten verstaan de vereiste reserveratio’s te dempen voor banken indien dit noodzakelijk zou zijn. Dit moet voor voldoende liquiditeit zorgen in het systeem. Ook voor de vastgoedsector voorziet China $ 38 miljard.

In Europa zagen we gisteren een gemengd beeld. De BEL 20 en de DAX daalden respectievelijk 0,11% en 0,34%. Terwijl de AEX en de Euro Stoxx 50 respectievelijk 0,71% en 0,08% stegen. De EU zou het prijsplafond voor Russische olie tussen $ 65 en $ 70 leggen. Hiermee is de EU volgens sommige bronnen gul, want dit ligt boven de productiekost voor Rusland. Ook vandaag de dag verkoopt Rusland olie onder de marktprijs, dus op het eerste gezicht zal het geen invloed hebben onder de huidige marktomstandigheden. Net daarom dringt Polen aan om opnieuw te werken aan een sanctiepakket om de Russische staatskas te raken.

In Europa krijgen we de kwartaalcijfers van Envipco Holding. Op macro-economisch vlak zien we de ifo bedrijfsklimaat index tegemoet. Maar indien we naar het verleden kijken, is de kans groot dat het een saaie dag wordt op de beurs. Vorig jaar bewoog de Euro Stoxx 50 op Thanksgiving slechts 0,12% en in 2020 slechts 0,03%.

Desalniettemin starten de Europese indices voorbeurs in de plus.

Aandeel Walmart: outlookverhoging ondanks miljardenschikking | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin Blekemolen elke week verschillende aandelen op basis van fundamentele en technische analyse. Deze week bespreekt hij het aandeel Walmart (WMT).

De koers van de supermarktketen zit in de lift, nadat het bedrijf zijn resultaten over het 3e kwartaal publiceerde. Beleggers werden blij verrast door de outlookverhoging en de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van $20 miljard. Abonneer op ons Youtube kanaal: https://goo.gl/ukhglM

Beursagenda


Woensdag 23 november


JPY – Dag van de Arbeid
DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS- Nieuwe huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-notulen

TSE gesloten
09:30
10:00
14:30
16:00
16:00
16:30
20:00

Artikel laten voorlezen

Gisteren had Wall Street een sterke dag. Als we naar de resultaten per sector bekijken, zien we dat de energiesector het ruimschoots het beste deed. Een degelijk algemeen beurssentiment en een stijgende olie- en aardgasprijs zorgde voor de winnende formule. Enkele energie-aandelen die sterk stegen waren o.a. APA, Devon Energy, Marathon Petroleum, Valero Energy en Occidental Petroleum. De bovengenoemde aandelen stegen allen rond de 5 %.

Wanneer we de brede markt bekijken zagen we meer dan degelijke resultaten. De Dow Jones klom meer dan 400 punten richting een dagresultaat van plus 1,18 %. De koplopers uit de Dow waren Intel, Saleforce en Walgreens Boots Alliance. Technologie-beurs Nasdaq 100 realiseerde een spurt van 162 punten wat neerkwam op een rally van 1,33 %. NVIDIA, Analog Devices en Intuit waren de outperformers. De S&P 500 klom ook 1,29 % en sloot af rond de 4.000 punten. Dit is meteen ook de verwachtte slotkoers van de S&P 500 eind 2023 volgens Goldman Sachs. Maar gedurende het jaar kan bij een recessie de S&P 500 zakken tot 3.150 punten, aldus de zakenbank.

Vandaag komen de volgende bedrijven met kwartaalcijfers: Deere & Company, Banco Santander Brasil, iQIYI, UP Fintech Holding. Verder wordt uiteraard uitgekeken naar 20:00 uur wanneer we de FOMC Meeting Minutes krijgen. Deze keer is er geen persconferentie van Powell voorzien. Maar we zien wel degelijk dat er meer en meer mensen hun baan verliezen, wat ook de Fed niet ontgaan kan zijn. HP zei gisteren al dat het de komende drie jaar tussen 4.000 en 6.000 werknemers zal laten afvloeien.

De VIX noteert nu rond 21 punten, wat de afgelopen maanden in bepaalde gevallen de zone was waar een daling in de S&P 500 heeft plaatsgevonden. Dit hoeft geen reden te zijn voor een dalende S&P 500 koers maar enige voorzichtigheid is geboden. In dergelijke marktomstandigheden blijkt dit geen overbodige luxe te zijn.

Greep uit enkele kwartaalcijfers

Zoom Video Communications opende de boeken en realiseerde een omzet die lager was dan verwacht. Maar kon wel een betere winst per aandeel voorleggen, $ 1,07 versus $ 0,83. De kwartaalgroei zakte naar het laagste niveau en dit zorgde dat het aandeel gisteren met bijna 4 % daalde.

Dollar Tree zakte bijna 8 % weg na teleurstellende kwartaalcijfers. Reden is de herziening van de verwachtte winst per aandeel. De discount retailer mikt nu op de laagste helft van de opgegeven range $ 7,10 en $ 7,40.

Best Buy was één van de sterkste aandelen uit de S&P 500. Het aandeel realiseerde een stijging van meer dan 12 % nadat het de verwachtingen van Wall Street klopte. Winst per aandeel lag afgelopen kwartaal op $ 1,38 versus de verwachtte $ 1,03 en ook de gerealiseerde omzet klopte de verwachtte omzet.

Belangrijke informatie

Wegens Thanksgiving Day zal de Amerikaanse beurs op donderdag 24 november gesloten zijn. Voor een gedetailleerd overzicht kan u de ‘Beurzen gesloten‘ pagina bekijken.

Blik op Azië en Europa

In China blijven de COVID-19 gevallen oplopen. Volgens Nomura ondervindt nu 20 % van het Chinese BBP een impact van het beleid rond COVID. Het lijkt dan ook niet realistisch om terug naar het harde beleid te grijpen van strenge lockdowns, zonder de Chinese economie ernstig te schaden.

De Aziatische beurzen laten het op het eerste zicht nog niet aan hun hart komen. De Shanghai Composite staat 0,23 % hoger en de Hang Seng index noteert nu zo’n 0,65 % in het groen. De Japanse beurs is vandaag gesloten wegens Dag van de Arbeid.

In Europa gingen alle indices over het algemeen er op vooruit. BEL 20, AEX, DAX en Euro Stoxx 50 lieten winsten optekenen. In Europa waren het de financials en energiesector het sterkst.

Credit Suisse voorziet een verlies in het vierde kwartaal van maar liefst $ 1,6 miljard. De bank ondergaat een outflow van assets, net nu er hogere interestvoeten gehanteerd worden. De Zwitserse bank heeft een Amerikaanse notering en zit al jaren in een dalende trend.

Vandaag krijgen tussen 9:15 uur en 10:00 uur heel wat macro- economische cijfers uit Europa. Denk hierbij aan industriële bestellingen uit Frankrijk en Duitsland samen met enkele PMI-cijfers. Voorbeurs laten Europese indices groene cijfers zien.

Aandeel Walmart: outlookverhoging ondanks miljardenschikking | LYNX Beursflash

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin Blekemolen elke week verschillende aandelen op basis van fundamentele en technische analyse. Deze week bespreekt hij het aandeel Walmart (WMT).

De koers van de supermarktketen zit in de lift, nadat het bedrijf zijn resultaten over het 3e kwartaal publiceerde. Beleggers werden blij verrast door de outlookverhoging en de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van $20 miljard. Abonneer op ons Youtube kanaal: https://goo.gl/ukhglM

Beursagenda


Dinsdag 22 november

VS – FOMC-lid Mester spreekt
VS – FOMC-lid George spreekt
VS – FOMC-lid Bullard spreekt
<
17:00
20:15
20:45