DAX

Alles wat u moet weten over de DAX 40: Van de actuele koers, de grafiek en krijg snel een overzicht van de grootste stijgers en dalers van de DAX. Bestudeer het laatste nieuws & analyses en lees alles wat u moet weten over deze index en uit welke aandelen deze bestaat. Bent u op zoek naar een broker om wereldwijd te handelen op 150 beurzen in 33 landen, klik dan hier.

Realtime DAX koers

ISIN: DE0008469008
Tickercode: DAX | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

Punten

---Punten
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek DAX

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

Stijgers DAX

Dalers DAX

DAX koers

Laatste koers
Verschil in Punten
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste jaarkoers

Individuele aandelen uit de DAX: koersen, analyses & nieuws

Aandeel Slotkoers vorige handelsdag Laatste koers Hoog Laag +/- % Tijd Analyses
adidas --- --- --- --- --- ---
Airbus --- --- --- --- --- ---
Allianz --- --- --- --- --- --- ---
BASF --- --- --- --- --- ---
Bayer --- --- --- --- --- --- ---
Beiersdorf --- --- --- --- --- --- ---
BMW --- --- --- --- --- ---
Brenntag --- --- --- --- --- --- ---
Commerzbank --- --- --- --- --- --- ---
Continental --- --- --- --- --- ---
Covestro --- --- --- --- --- ---
Daimler Truck Holding --- --- --- --- --- --- ---
Deutsche Bank --- --- --- --- --- ---
Deutsche Börse --- --- --- --- --- --- ---
Deutsche Post --- --- --- --- --- --- ---
Deutsche Telekom --- --- --- --- --- ---
E.ON --- --- --- --- --- --- ---
Fresenius Medical --- --- --- --- --- --- ---
Fresenius SE --- --- --- --- --- --- ---
Hannover Rueck --- --- --- --- --- --- ---
HeidelbergCement --- --- --- --- --- --- ---
Henkel --- --- --- --- --- --- ---
Infineon --- --- --- --- --- --- ---
Mercedes-Benz Group --- --- --- --- --- ---
Merck --- --- --- --- --- --- ---
MTU Aero Engines --- --- --- --- --- --- ---
Münchener Rück --- --- --- --- --- --- ---
Porsche Automobil --- --- --- --- --- --- ---
Qiagen --- --- --- --- --- --- ---
RWE --- --- --- --- --- --- ---
SAP --- --- --- --- --- ---
Sartorius VZ --- --- --- --- --- --- ---
Siemens --- --- --- --- --- --- ---
Siemens Energy --- --- --- --- --- ---
Siemens Healthineers --- --- --- --- --- --- ---
Symrise --- --- --- --- --- --- ---
Volkswagen Vz. --- --- --- --- --- ---
Vonovia --- --- --- --- --- --- ---
Zalando --- --- --- --- --- ---
Porsche --- --- --- --- --- ---

DAX 40

DAX index aandelen

Wat is de DAX index? De Deutsche Aktienindex, beter bekend als de DAX, is de hoofdgraadmeter in Duitsland. De DAX index wordt beschouwd als de belangrijkste indicator van de gehele Duitse aandelenmarkt. De beurs baseert zich op de koersen van het elektronische handelssysteem Xetra. De Duitse index vertegenwoordigt het koersverloop van de 40 grootste en meest actief verhandelde aandelen van de Frankfurt Stock Exchange. De Dax index staat hierdoor ook bekend als de DAX 40.

Eenmaal per jaar, in september, wordt de samenstelling van de index door de beurscommissie herbekeken. Aan de hand van de marktkapitalisatie en handelsvolume wordt bepaald of er eventuele aanpassingen noodzakelijk zijn. Zo kunnen aandelen uit de MDAX bijvoorbeeld in de DAX index terechtkomen en andersom. Naast de jaarlijkse herziening van de indexsamenstelling vindt er ook een drie-maandelijkse plaats, waarbij uitsluitend de criteria "Fast Entry" en "Fast Exit" toegepast worden.

Net als in Nederland heeft Duitsland een Mid-Cap-DAX en een Small-Cap-DAX waarin de wat kleinere bedrijven zijn opgenomen. De MDAX bestaat uit 60 aandelen en de SDAX heeft 50 aandelen in de index. In totaal zijn er zelfs vijf aandelenindices in Duitsland. De overige aandelenindices die verbonden zijn aan de DAX zijn de TecDax en de ÖkoDAX. De TecDAX bestaat uit de 40 grootste technologiebedrijven van Duitsland. De iets minder bekende ÖkoDAX is een Duitse aandelenindex waarin alleen aandelen worden opgenomen die actief zijn in de energiebranch en werken met vernieuwbare of duurzame energiebronnen.

De DAX index verschilt van de AEX omdat de Duitse index een herbeleggingsindex is. Dit houdt in dat het uitgekeerde dividend van de bedrijven niet van de index wordt afgetrokken, zoals bij de AEX het geval is. In plaats daarvan wordt het dividend herbelegd in de index. Dit is ook de reden dat de DAX index wel hogere toppen wist te vormen in de afgelopen jaren terwijl de AEX-index nog ver onder haar toppen uit 2000 en 2007 staat. 

De future op de DAX index is met name populair bij grote particuliere handelaren of professionele partijen. Met een multiplier van 25 en een stand van 12.000 punten kent de future namelijk een enorm grote contractwaarde. Hierom zijn de afgeleide producten van de DAX future populair onder kleinere beleggers. Denk hierbij aan ETF’s, future opties en CFD’s, om te beleggen in de DAX.

Geschiedenis DAX index

De DAX index is in 1988 ontworpen door drie verschillende partijen, waarbij de Frankfurter Wertpapierbörse de bekendste is. De DAX begon op 1000 punten en voor de indexberekening zijn de slotkoersen gebruikt van 30 december 1987 van de bedrijven die bij de invoering van de index er deel van uitmaakten. Vanaf oktober 2006 kunnen ook niet-Duitse bedrijven (die hun hoofdactiviteit in Duitsland hebben of waarvan Frankfurt de voornaamste handelsplaats voor aandelen is) opgenomen worden.

Stand DAX Index Realtime

De stand van de DAX index wordt officieel van 9:00 tot 17:35 uur berekend op basis van de aandelen die deel uitmaken van de index. 

DAX index aandelen voor- en nabeurs handelen

Op de zogenoemde FWB beurs is het via het TWS Handelsplatform nog altijd mogelijk om (Duitse) aandelen te handelen. Het voordeel van deze notering is dat de aandelen op deze beurs al om 08:00 openen. Hierdoor is voorbeurshandel in Europese aandelen via het TWS Handelsplatform mogelijk.

DAX aandelen zijn niet alleen op de Duitse beurs verhandelbaar, waardoor het ook mogelijk is om buiten reguliere handelstijden te handelen in DAX aandelen. Echter is de liquiditeit vaak laag waardoor voor- en nabeurs handelen in DAX aandelen minder populair is.

Koers DAX index vandaag

Op deze pagina vindt u de realtime koersen van de DAX index en alle koersen van de Dax aandelen die zijn opgenomen in de DAX 40. De DAX grafiek laat het koersverloop van de DAX  zien van de afgelopen 12 maanden. Met een simpele muisklik kunt u de tijdsperiode van DAX grafiek aanpassen. Naast de DAX grafiek vindt u belangrijke koersinformatie zoals de opening en slotstand van de DAX, maar ook de hoogste en laagste DAX stand van lopende het jaar. Vervolgens ziet u in één oogopslag de top 5 stijgers en dalers van de DAX 40 vandaag. Naast actuele koersinformatie houden wij u gedurende de dag op de hoogte van het laatste beursnieuws. Voor 9:00 uur verschijnt de LYNX Morning Call, met de verwachte opening van de DAX index, een vooruitblik op de komende beursdag. Voor 15:30 wanneer de Amerikaanse markten openen bespreken we de huidige beursdag op de DAX index en de verwachte openingskoersen op Wall Street.

Dagelijks verzorgt technisch analist Edward Loef een technische analyse van de verschillende indices en aandelen, waaronder de DAX. Daarnaast deelt Justin Blekemolen een keer per week een technische analyse van louter de DAX index. Ook houden we de individuele DAX aandelen scherp in de gaten, wanneer er interessante koers- of fundamentele ontwikkelingen zijn. In het LYNX Kennisportaal worden zo nu en dan enkele bedrijven uitgebreid geanalyseerd. 

U kunt dit alles volgen op deze "DAX koersen en nieuws" pagina of zich aanmelden voor de LYNX Beursupdate, onze vrijblijvende service.