In de loop van vorig jaar schreven wij uitgebreid over de top 5 futures. In deze top 5 staan de naar zijn idee meest interessante futures wereldwijd. Helaas behoort de AEX future niet tot zijn top 5.

Maar waarom eigenlijk niet? 

AEX futures zijn voor veel Nederlandse beleggers een ontzettend interessante future om in te (dag) handelen en deze geniet veel populariteit onder handelaren bij LYNX.

AEX future - Nederlandse future handelen

Na het lezen van dit artikel weet u alles over de futurehandel binnen de AEX en kunt u beter bepalen of AEX futures wel of niet bij uw strategie passen.

We starten met de vraag; wat is een AEX future?

Definitie

Wat is een AEX future?

De AEX future is een future met de AEX-index als onderliggende waarde. Omdat de index zelf niet verhandeld wordt, is deze future leidend voor het koersverloop van de AEX-index. De AEX future is gebaseerd op de koersen van alle aandelen die in de AEX zijn opgenomen.

De AEX future

De Amsterdam Exchange Index is de belangrijkste Nederlandse beursindex. In de index zijn 25 aandelen opgenomen. Om in de AEX te komen, wordt gekeken naar de handelsomzet van een aandeel (gemiddelde koers maal het verhandelde volume). De 25 fondsen met het grootste handelsvolume worden opgenomen in de AEX. Voor de uiteindelijke weging, wordt gekeken naar de marktkapitalisatie. De weging van een aandeel mag niet groter zijn dan 15%.

De AEX future is net als de meeste grote Europese index futures dagelijks verhandelbaar van 8.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds. De liquiditeit is het grootste tijdens de reguliere handelstijden van de AEX-index; tussen 9.00 uur en 17.35 uur. Een groot deel van dit volume komt van marketmakers die hun indexopties hedgen in de future.

Dagelijks worden zo’n 35.000 contracten verhandeld; dit aantal ligt lager dan bij andere toonaangevende Europese futures zoals de DAX en de Euro Stoxx 50 future.

De AEX future is net als de Nederlandse indexopties op twee beurzen verhandelbaar; Euronext en TOM. Het marktaandeel voor futures tussen Euronext en TOM is echter anders verdeeld dan de optiemarkt. Waar het marktaandeel van TOM wat betreft opties rond de 40% ligt, is het percentage voor futures nihil. Op dagen dat er niet wordt gehandeld in de AEX future op TOM zijn niet uitzonderlijk. De spread is vaak meer dan 2 punten. Als u van plan bent om AEX futures te handelen, dan raad ik u aan altijd voor Euronext (FTA) te kiezen.

Grafiek van de AEX futures - meest populaire Nederlandse future de AEX futures

De multiplier van een AEX future bedraagt 200, waardoor de nominale waarde van het contract op de huidige stand van 420 punten zo’n € 84.000 bedraagt. Qua waarde is het dus een grote jongen in vergelijking met bijvoorbeeld de Euro Stoxx 50 future, die op de huidige stand een waarde van bijna € 30.000 vertegenwoordigt.

De ticksize, het minimale verschil tussen de bied- en laatprijs, is 0,05 in de AEX future. De spread is voor beleggers een indirecte kostenpost. Wanneer u koopt op 410,50 en u verkoopt op 410,45, bedraagt het verlies 0,05 punt. Dit verschil, wat de spread wordt genoemd, komt neer op € 10. Dit komt neer op een percentage van ongeveer 0,01% over de nominale waarde.

Dit is een positief gegeven, bij de meest liquide future van Europa, de Euro Stoxx 50, ligt dit op 0,03%. In tijden van hoge volatiliteit kan deze spread groter zijn, maar over het algemeen vindt u in het orderboek deze spreads.

Contractspecificaties van de AEX futures - meest populaire Nederlandse future de AEX futures

In bovenstaand overzicht vindt u alle specificaties met betrekking tot de AEX future. Door de relatief hoge nominale waarde van het contract, zijn de marginvereisten aanzienlijk. Om een positie van één future aan te gaan is bij LYNX een intraday margin van € 5.000 vereist. Om de positie mee te nemen naar de volgende dag is de overnight margin van € 10.000 vereist. Vanwege deze relatief hoge bedragen kwam Euronext met het idee om mini-futures aan te bieden.

AEX mini-future

Om AEX futures voor een breder publiek toegankelijk te maken, zijn in 2013 mini-futures geïntroduceerd. Deze futures hebben een multiplier van 20; tien keer zo klein als de standaard future. Het idee kwam over uit Amerika, waar de mini-future op de S&P-index ontzettend populair is.

Helaas heeft het idee niet de gewenste populariteit opgeleverd. Als ik kijk naar het dagelijkse volume van zo’n 500 contracten, kan ik niet anders stellen dan dat dit product is geflopt. Toch zijn deze producten nog altijd verhandelbaar, wellicht dat Nederlandse beleggers het product op een later tijdstip alsnog oppakken.

Waarom de AEX future?

Veel Nederlandse beleggers kiezen ervoor om te handelen op de AEX, puur om het simpele feit dat deze Nederlandse index het dichtstbij huis staat. Daarnaast is de spread in deze future klein, waardoor de indirecte kosten die hiermee worden gemaakt laag zijn.

Naast het voordeel van deze zogenoemde kleine spread, kunt u met een future tegen relatieve lage transactiekosten een positie innemen met een hoge nominale waarde. Zowel de directe als indirecte kosten van een future zijn een stuk lager. De future is een uitstekend en goedkoop alternatief voor hefboomproducten zoals turbo’s en sprinters.

Belangrijk feit is dan ook dat uitgevende partijen van deze hefboomproducten, uw ingenomen posities hedgen met futures.

Handelen in de AEX futures middels het LYNX Handelsplatform - meest populaire Nederlandse future de AEX futures

Hierboven ziet u één van de mogelijkheden hoe u kunt handelen via het LYNX handelsplatform. Middels de module Booktrader heeft u een duidelijk overzicht van de vraag en het aanbod in de betreffende future. Daarnaast kunt u met één druk op de knop een order naar de beurs versturen, waardoor u kort op de bal zit.

Expiratie AEX future

De expiratie van de AEX vindt maandelijks plaats, op de derde vrijdag van de maand. Dit is redelijk uitzonderlijk, de meest gangbare vorm is een drie-maandelijkse expiratie.

De expiratieprijs wordt, zoals gezegd, op de derde vrijdag van de maand vastgesteld. De gemiddelde prijs van de AEX-index tussen 15.30 uur en 16.00 uur is de uiteindelijke prijs waarop de opties en future expireren.

Future AEX future
Symbool EOE
Beurs Euronext
Valuta EUR
Expiratiedata maandelijks
Openingstijden 8:00 – 22:00, 5 dagen per week
Ticksize 0,05 punt
Multiplier 200
Initial Margin € 5.000
Overnight Margin € 10.000

AEX Futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.