AEX future: Nederlands’ meest populaire future

Door Justin Blekemolen


AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

AEX future - Nederlandse future handelen
AEX futures zijn voor veel Nederlandse beleggers een ontzettend interessante future om in te (dag) handelen en deze geniet veel populariteit onder handelaren via LYNX.

In dit artikel gaan we dieper in op AEX futures en bespreken we de voordelen, nadelen en risico’s van het handelen in deze futures.

Na het lezen van dit artikel weet u alles over de werking van AEX futures en de belangrijkste factoren die de prijs van deze contracten beïnvloeden. Daarnaast bieden we handige tips en adviezen om uw handelsstrategieën te verbeteren. Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen, klik dan hier.

Definitie

Wat is een AEX future?

De AEX future is een future met de AEX-index als onderliggende waarde. Omdat de index zelf niet verhandeld wordt, is deze future leidend voor het koersverloop van de AEX-index. De AEX future is gebaseerd op de koersen van alle 25 aandelen die in de AEX zijn opgenomen.

De AEX future

De Amsterdam Exchange Index is de belangrijkste Nederlandse beursindex. In de index zijn de aandelen opgenomen van de 25 bedrijven met de grootste beurswaarde van Nederland. Om in de AEX te komen, wordt gekeken naar de handelsomzet van een aandeel (gemiddelde koers maal het verhandelde volume). In de AEX zijn 25 bedrijven opgenomen met de grootste handelsvolume van Nederland. Voor de uiteindelijke weging, wordt gekeken naar de marktkapitalisatie. Bedrijven met een grotere beurswaarde krijgen een grotere weging. Daarnaast is er nog één bijzondere regel. De weging van een aandeel in de AEX-index mag namelijk niet groter zijn dan 15%. Zo wordt voorkomen dat één of klein groepje aandelen te bepalend worden voor de Nederlandse beursindex.

De AEX future is net als de meeste grote Europese index futures dagelijks verhandelbaar van 8.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds. De liquiditeit is het grootste tijdens de reguliere handelstijden van de AEX-index; tussen 9.00 uur en 17.35 uur. Een groot deel van dit volume komt van marketmakers die hun indexopties hedgen in de future.

Dagelijks worden er ongeveer 25.000 contracten verhandeld; dit aantal ligt lager dan bij andere toonaangevende Europese futures zoals de DAX future en de Euro Stoxx 50 future.

AEX future koers | AEX future chart | Beleggen in futures

AEX future contractspecificaties

De multiplier van een AEX future bedraagt 200, waardoor de nominale waarde van het contract op de huidige stand van 440 punten zo’n € 148.000 bedraagt. Qua waarde is het dus een grote jongen, maar wel kleiner dan bijvoorbeeld de DAX future die momenteel een waarde van € 397.500 vertegenwoordigt.

De ticksize, het minimale verschil tussen de bied- en laatprijs, is 0,05 in de AEX future. De spread is voor beleggers een indirecte kostenpost. Wanneer u koopt op 742,50 en u verkoopt op 742,45, bedraagt het verlies 0,05 punt. Dit verschil, wat de spread wordt genoemd, komt neer op € 10. Dit komt neer op een percentage van ongeveer 0,01% over de nominale waarde. In tijden van hoge volatiliteit kan deze spread groter zijn, maar over het algemeen vindt u in het orderboek deze spreads.

In onderstaande overzicht vindt u alle specificaties met betrekking tot de AEX future. Door de relatief hoge nominale waarde van het contract, zijn de marginvereisten aanzienlijk. Om een positie van één future aan te gaan is via LYNX op dit moment een intraday margin van € 10.000 vereist. Om de positie mee te nemen naar de volgende dag is de overnight margin van € 11.425 vereist.

FutureAEX future
SymboolEOE
BeursFTA
ValutaEUR
ExpiratiedataMaandelijks
OpeningstijdenMaandag - Vrijdag
08:00-18:30
18:35-22:00
(CEST)
Ticksize0,05 punt
Multiplier200
Initial Margin $ 9.785
Overnight Margin$ 13.978

Expiratie AEX future

De expiratie van de AEX vindt maandelijks plaats, op de derde vrijdag van de maand. Dit is redelijk uitzonderlijk, de meest gangbare vorm is een drie-maandelijkse expiratie.

De expiratieprijs wordt, zoals gezegd, op de derde vrijdag van de maand vastgesteld. De gemiddelde prijs van de AEX-index tussen 15.30 uur en 16.00 uur is de uiteindelijke prijs waarop de opties en future expireren.

FUTURES
Handel in futures via lynx

Via LYNX kunt u vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag, handelen op s’ werelds bekendste futuresmarkten

AEX mini-future

Vanwege de relatief hoge bedragen waar de AEX future mee gemoeid is kwam Euronext met het idee om mini-futures aan te bieden. In 2013 werd de AEX mini-futures geïntroduceerd. Deze futures hebben een multiplier van 20; tien keer zo klein als de standaard future. Het idee kwam over uit Amerika, waar de mini-future op de S&P-index inmiddels de standaardfuture zelfs heeft vervangen.

Helaas heeft het idee niet de gewenste populariteit opgeleverd in Nederland. Als we kijken naar het dagelijkse volume van slechts enkele contracten, kan men niet anders stellen dan dat dit product is geflopt de eerste jaren. Echter zijn deze producten nog altijd verhandelbaar op de Nederlandse beurzen. Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat de spread op de AEX mini-future enorm is. Handelaren met kleinere accounts kunnen beter een blik werpen op de micro-futures die op Wall Street worden verhandeld.

Waarom de AEX future?

Veel Nederlandse beleggers kiezen ervoor om te handelen op de AEX, puur om het simpele feit dat deze Nederlandse index het dichtstbij huis staat. Daarnaast is de spread in deze future klein, waardoor de indirecte kosten die hiermee worden gemaakt laag zijn.

Naast het voordeel van deze zogenoemde kleine spread, kunt u met een future tegen relatieve lage transactiekosten een positie innemen met een hoge nominale waarde. Zowel de directe als indirecte kosten van een future zijn een stuk lager. De future is een uitstekend en goedkoop alternatief voor hefboomproducten zoals turbo’s en sprinters. Belangrijk feit is dan ook dat uitgevende partijen van deze hefboomproducten, uw ingenomen posities hedgen met futures.

Risico’s AEX future

Voordat u besluit te gaan handelen in AEX futures is het belangrijk dat u begrijpt dat financiële instrumenten zoals futures risico’s met zich meebrengen. Als de markt de verkeerde richting uitgaat kan dit tot aanzienlijke verliezen lijden. Beleggers moeten daarom goed begrijpen welke risico’s ze lopen voordat ze in AEX futures investeren. Het gebruik van stop loss orders wordt aangeraden.

AEX futures zijn complexe financiële instrumenten die enige ervaring en kennis vereisen om effectief te kunnen verhandelen. Beleggers moeten daarom de nodige onderzoek doen voordat ze beginnen met handelen in deze futures.

AEX Futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. 

KID informatie: Long & Short

FAQ

Via online broker LYNX is het mogelijk om te handelen in AEX futures, zoals de AEX mini-future (MFA). In het handelsplatform is de AEX future terug te vinden met de ticket EOE.

De AEX future kan verhandeld worden op Euronext Amsterdam tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 22.00 uur ‘s avonds (CEST)

De AEX future volgt de index van de AEX. De bedrijven met de meeste invloed op deze index en dus de AEX future zijn:

  • ASML Holding
  • Unilever
  • Royal Dutch Shell
  • Adyen
  • RELX

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.