Ordertypes

Er zijn meer dan 60 verschillende ordertypes beschikbaar voor u als belegger. Hieronder worden enkele van de veelgebruikte ordertypes uitgelegd.

Markt Order (MKT)

Met een Markt Order wordt uw order direct ingelegd tegen de marktprijs van dat moment. Dit is dan op basis van de bied- (verkoop) of laatprijs (koop) van dat moment. Indien er onvoldoende liquiditeit is, dan wordt het restant van uw order uitgevoerd voor de daaropvolgende bied- of laatprijs.

Een MKT- order tracht uw order onmiddelijk uit te voeren. Hierbij loopt u wel het risico dat bij onvoldoende liquiditeit de uiteindelijke prijs ongunstiger is.

Limiet Order (LMT)

Met een Limiet Order geeft u de maximumprijs aan waartegen u wilt kopen of de minimumprijs waartegen u wilt verkopen. Zodra deze prijs is bereikt, wordt de order uitgevoerd. In dit geval betaalt u nooit meer (en bij een verkooporder ontvangt u nooit minder) dan de limietprijs die u heeft opgegeven.

Een LMT-order geeft zekerheid tegen welke prijs de order uitgevoerd wordt. Hierbij loopt u het risico dat bij onvoldoende liquiditeit uw order slechts deels uitgevoerd wordt.

Stop Order (STP)

Met een Stop Order kunt u het punt bepalen waarop u bijvoorbeeld uw winst- en/of verliesnemer plaatst. Wanneer de stop wordt bereikt, wordt uw order verstuurd naar de beurs en uitgevoerd. Een Stop Order werkt hetzelfde als een Market Order en is dus afhankelijk van de op dat moment geldende marktprijs en liquiditeit.

Een STP-order zorgt voor uitvoering zodra uw opgegeven Stop bereikt wordt, echter loopt u het risico dat bij onvoldoende liquiditeit de uiteindelijke prijs ongunstiger is.

Stop Limiet Order (STP LMT)

Bij een Stop Limiet Order kunt u net als bij een STP-order het punt bepalen waarop u uw winst- en/of verliesnemer wenst. Het enige verschil is dat u naast de Stop prijs, ook een Limiet prijs dient op te geven. Deze Limiet prijs zorgt er net als bij een Limiet order voor dat de order niet ongunstiger kan worden uitgevoerd dan de opgegeven prijs.

Een STP-LMT order zorgt ervoor dat wanneer de STP prijs wordt geraakt, de LMT prijs actief wordt. Pas wanneer de koers de LMT prijs raakt, dan volgt er uitvoering van uw order.

Trail Stop Order (Trail / Trail %)

Een Trail Stop Order is een order waarbij de Stop prijs een vast van te voren opgegeven bedrag of percentage onder de huidige koers ligt (bij een “long” positie). Als de koers vervolgens stijgt, stijgt de Stop prijs mee met het vaste bedrag of percentage. Wanneer de koers daalt, daalt de Stop prijs niet mee. Door deze mogelijkheid wordt het maximale verlies beperkt, terwijl de mogelijke winst “onbeperkt” is.

Trailing Limiet Order (Trail LMT)

Een Trailing Limiet Order combineert de kenmerken van een Trailing Stop Order en een Limiet Order (zie hierboven). Zodra de opgegeven Stop prijs bereikt wordt, wordt de opgegeven Limiet Order verstuurd naar de beurs. Dit ordertype helpt risico’s te beheren en tegelijkertijd de uitvoeringsprijs te optimaliseren.

Market If Touched Order (MIT)

Een Market If Touched Order is in wezen een omgekeerde stop-order. Zodra de prijs onder een bepaalde triggerwaarde daalt, wordt een MKT-kooporder naar de markt gestuurd en uitgevoerd tegen de volgende verhandelbare prijs (vraagprijs). Houd er rekening mee dat de order meestal wordt uitgevoerd tegen een prijs boven de triggerwaarde.

Limit If Touched Order (LIT)

Een Limit If Touched Order is in wezen een omgekeerde STP LMT order. Zodra de prijs onder een bepaalde triggerwaarde daalt, wordt een LMT-kooporder naar de markt gestuurd. Het voordeel is dat de bestelling door ons systeem wordt vastgehouden totdat de triggerprijs is bereikt. Dit betekent dat u kunt bepalen vanaf welke prijs u met een LMT-order de markt op wilt.

Ordertype kiezen

De beschikbaarheid van ordertypes hangt af van het platform dat u gebruikt en de effectklasse van het financieel instrument, hieronder ziet u welke ordertypes u kunt selecteren op elk platform:

In LYNX+ kunt u de volgende ordertypes gebruiken: MKT, LMT, STP, STP LMT en TRAIL/TRAIL %.


U kunt het ordertype wijzigen door bij het plaatsen van een nieuwe order op het huidige ordertype te klikken. Vervolgens wordt een keuzemenu geopend en hierin kunt u het gewenste ordertype selecteren.


Het is ook mogelijk om een bracketorder toe te voegen door “Voeg target of stoploss toe” te selecteren en aan te geven op welke STP of LMT prijs deze orders worden ingelegd.

In TWS kunt u kiezen uit een enorme hoeveelheid verschillende ordertypes, waaronder alle bovengenoemde. Het platform biedt ook de mogelijkheid om algoritmische ordertypes te gebruiken.

U kunt het ordertype wijzigen door bij het plaatsen van een nieuwe order op het huidige ordertype te klikken. Vervolgens wordt er een keuzemenu geopend en hier kunt u het gewenste ordertype selecteren.

U kunt het ordertype ook selecteren met behulp van een Order Ticket in het TWS-platform. U vindt deze optie onder Order Description.

In de LYNX Trading App is het mogelijk om te handelen met alle hierboven genoemde ordertypes. Buiten deze mogelijkheden kunt u ook specifieke algoritmische ordertypes gebruiken.

U kunt het ordertype wijzigen door bij het plaatsen van een nieuwe order op het huidige ordertype te klikken. Vervolgens wordt er een keuzemenu geopend en hier kunt u het gewenste ordertype selecteren.

Veelgestelde Vragen

Ja, u kunt een order wijzigen of annuleren zolang deze nog niet is uitgevoerd. Het is ook mogelijk om het ordertype te wijzigen als de order nog niet is uitgevoerd.

Ja, dit kan maar let op: indien u een order wijzigt terwijl deze al gedeeltelijk werd uitgevoerd, zal dit order aanzien worden als een nieuw order en zullen er opnieuw transactiekosten van toepassing zijn op dit order. Onze tarieven kunt u terugvinden op deze pagina.

De keuze van het ordertype hangt af van uw handelsstrategie, marktomstandigheden en voorkeuren voor risicomanagement. Als u de kenmerken van elk ordertype begrijpt, kunt u het meest geschikte ordertype voor uw specifieke behoeften kiezen.

Afhankelijk van het product dat u verhandelt, is er een standaard triggermethode die de order activeert. Meer informatie over deze triggermethoden vindt u hier.

Orders worden altijd uitgevoerd aan de realtime koers, ook al wordt er vertraagde data weergegeven. Meer informatie over realtime koersdata kunt u vinden op deze pagina.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam