Average True Range (ATR) Indicator uitleg | Technische analyse

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 5 minutes

average true range (ATR)
De Average True Range Indicator wordt door veel traders gebruikt voor het bepalen van de juiste stoploss.

De meer ervaren trader heeft de indicator wellicht al gezien of gebruikt in het TWS Handelsplatform.

In dit artikel bespreek ik hoe deze indicator werkt en welke handelsstrategieën u hiermee kunt toepassen.

Wat is de Average True Range Indicator?

De Average True Range (ATR) indicator wordt gebruikt om de volatiliteit van een aandeel of andere onderliggende waarde te meten. Het idee achter de indicator is om de slotkoersen van de vorige dag mee te nemen in de berekening, zodat er ook rekening wordt gehouden met gaps. Gaps, ofwel gaten in de grafiek, ontstaan bij een flink hogere of lagere opening. De Average True Range indicator heeft vooral een bevestigende waarde en wordt voornamelijk gebruikt om de volatiliteit in te schatten en op basis daarvan een stoploss te bepalen.

De indicator is ontwikkeld door technisch analist J. Welles Wilder die bovendien ook de RSI, ADI en Parabolic SAR indicatoren heeft bedacht. Wilder besefte dat het enkel kijken naar de dayrange een te simpele maat voor volatiliteit was. Hij concludeerde dat een trader ook rekening dient te houden met de sluitingsprijs van de vorige dag en met de huidige high en low. Hij ontwikkelde hiervoor de True Range indicator en gebruikte daarvoor de 3 onderstaande waarden:

  • verschil tussen de huidige high en low (hoogste en laagste koers van de dag) (max)
  • verschil tussen de vorige slotkoers en de huidige high (abs)
  • verschil tussen de vorige slotkoers en de huidige low (abs)

De True Range wordt met bovenstaande waarden op de volgende manier berekend:   

Average True Range formule | True range berekening | ATR indicator

Wilder bedacht vervolgens dat het handiger zou zijn als men een gemiddelde van deze waarde over meerdere dagen zou nemen. Op deze manier krijgt men een zinvollere weergave van de volatiliteit. Deze gemiddelde indicator noemde hij Average True Range (ATR) en wordt weergegeven als een voortschrijdend gemiddelde (moving average) van de True Range waarden. U kunt zelf kiezen met hoeveel periodes de indicator rekening moet houden in de berekening. Wilder gaf zelf de voorkeur aan 14 periodes, net als bij de RSI indicator. 

Technische analyse - technische indicatoren bij lynx

Hoe gebruikt u de indicator?

De ATR indicator plot zich onder uw grafiek net als bijvoorbeeld de RSI en MACD. U kunt de indicator op een door u gewenste timeframe gebruiken. De ATR indicator zal op een daggrafiek dus berekeningen maken op basis van data van de afgelopen 14 dagen, ervan uitgaande dat u een periode van 14 heeft ingesteld. Bij een uurgrafiek wordt de uitkomst zoals u begrijpt dus berekend op basis van de afgelopen 14 uren. Op de Y-as verschijnen vervolgens getallen waarmee u de toekomstige volatiliteit kan inschatten om op basis daarvan stoploss orders te plaatsen. In onderstaande grafiek van ING ziet u momenteel dat de ATR op een stand van circa 0,21 noteert. Hiermee is de Average True Range van de afgelopen 14 dagen dus € 0,21. In andere woorden; de gemiddelde volatiliteit (beweging) van ING lag de afgelopen 14 dagen op € 0,21 per dag.

Stoploss bepalen

Indien u nu een positie in zou nemen op basis van de daggrafiek zou u volgens deze indicator een stoploss van minimaal € 0,21 boven of onder uw instapniveau moeten plaatsen. U kunt er ook voor kiezen uw stop op een afstand van 2 of misschien wel 3 keer de ATR te plaatsen. U kunt uw stoploss zodra u in positie bent ook laten meebewegen met de ATR om zo een zogeheten ‘trailing stop’ te bewerkstelligen. Het idee achter deze methode is wanneer de onderliggende waarde met meer dan de ATR beweegt de koers zijn dagelijkse “normale” beweging overschrijdt. Deze “extreme” beweging kan wijzen op een veranderend momentum in het aandeel.

Average True Range Indicator in de grafiek van het aandeel ING

Average True Range Indicator bij LYNX

Via het TWS Handelsplatform beschikt u niet alleen over de Average True Range Indicator maar ook over 120 andere technische indicatoren. Hieronder laat ik zien hoe u de ATR indicator toevoegt:

In de grafiek waar u de Average True Range Indicator wenst te gebruiken, klikt u op de rechtermuisknop. Vervolgens gaat u naar voeg studie toe en navigeert u met de muis naar Average True Range Indicator zoals hieronder aangegeven. U houdt uw muis op “Add Study” of  “Voeg Indicator Toe”, waarna alle indicator categorieën in het volgende menu tevoorschijn komen. In dit geval gaat het om “Volatiliteit Studies”. U houdt hier uw muis op en kiest vervolgens voor ATR of als uw Handelsplatform in het Nederlands is ingesteld op ‘Gemiddelde Bandbreedte’

Average True Range Indicator bij LYNX
Average True Range indicator toevoegen in het TWS Handelsplatform

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.