Welke technologieën zet het bedrijf in en waarom stijgt de koers van NVIDIA zo hard?
In dit artikel bespreken we de laatste kwartaalresultaten en alles wat u wilt weten over deze techpionier.
De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:
Kwartaalcijfers aandeel NVIDIA Q1 – 2020
De omzet lag in het eerste kwartaal 39% hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2020 (boekjaar 2021 voor NVIDIA) werd een omzet van $3,08 miljard behaald, tegenover een omzet van $2,22 miljard in 2019. De omzet uit gaming steeg year-over-year met 27% tot $1,33 miljard. Bij de divisie professional visualization leidde een groei van 15% tot een omzet van $307 miljoen. De automotive-divisie daalde met 7% tot een omzet van $155 miljoen. De echte groei kwam van de datacenters, waar maar liefst een groei van 80% werd gerealiseerd met een omzet van $1,14 miljard. Indien deze groei doorzet, zal deze divisie mogelijk de omzet van gaming voorbijstreven.
Outlook 2020
Voor het komende kwartaal verwacht NVIDIA een omzet van $3,65 miljard, maar dit heeft met name te maken met de overname van Mellanox (daarover later meer). Voor het gehele jaar mikt NVIDIA (inclusief Mellanox) op een omzet van $14,29 miljard en een winst van $4,95 miljard. Het bedrijf denkt niet veel last te hebben van de coronacrisis. Mogelijk kan er zelfs geprofiteerd worden vanwege de hogere vraag naar cloud en gaming.
Geschiedenis van aandeel NVIDIA Corp.
NVIDIA werd in 1993 opgericht door Jen-Hsun Huang, Chris Malachowsky en Curtis Priem. Huang had daarvoor gewerkt bij AMD en de andere heren werkten als elektrotechnisch ingenieurs bij Sun Microsystems. De mannen hadden het idee dat grafische kaarten essentieel waren voor de toekomst van computers. Ze merkten bovendien al snel op dat snelle videokaarten belangrijk waren voor de ontwikkeling van games.
Een videokaart of grafische kaart is een interface tussen een computer en het beeldscherm. Het belangrijkste onderdeel van moderne grafische kaarten is de GPU, die zoveel mogelijk grafische taken overneemt van de processor.
Het bedrijf besloot zich al snel te focussen op gaming. Het ging van start met slechts $ 40.000 op de bankrekening. Er was echter veel meer kapitaal nodig voor onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf haalde al snel ruim $20 miljoen op bij onder andere Sequoia Capital en andere durfkapitalisten.
Tijdens de internetzeepbel eind jaren 90 ging ook NVIDIA naar de beurs. Datzelfde jaar brachten ze de GeForce grafische processor uit. Dit was de eerste GPU (graphics processing unit), maar inmiddels heeft het bedrijf tientallen verbeterde versies op de markt gebracht.
Welke producten en diensten levert NVIDIA?
NVIDIA is de afgelopen jaren hard gegroeid door haar sterke positie in grafische chips verder uit te breiden. Het bedrijf is vandaag de dag uitgegroeid tot de leider in visuele computertechnologie. Ze leveren niet alleen grafische kaarten, maar ook chipsets voor moederborden voor AMD- en Intel-processors en voor mobiele apparaten. NVIDIA is de onbetwiste nummer 1 op het gebied van grafische chips. NVIDIA maakt de meest geliefde videokaart voor gamers en heeft daardoor geprofiteerd van deze sterke groeimarkt.
Andere belangrijke groeimarkten voor het bedrijf zijn datacentra, producten voor geautomatiseerd rijden en kunstmatige intelligentie. We zullen ze hieronder bespreken.
Gaming
NVIDIA heeft een zeer sterke en dominante positie in de gaming-markt. NVDIA levert onder andere de grafische chips van de Microsoft Xbox en de Playstation. Sinds februari 2020 is er zelfs een speciale cloud gaming-dienst opgericht, genaamd GeForce NOW. De gamestreamingdienst werd op 4 februari 2020 beschikbaar voor het publiek en biedt dertig gratis computerspellen aan. GeForce NOW is een dienst waarbij computerspellen op servers in de datacenters van NVIDIA worden afgespeeld, zodat de speler geen krachtige (spel)computer nodig heeft.
Bij het streamen van games worden de beelden op een cloud-computer berekend en samengesteld om vervolgens naar de eindgebruiker verstuurd te worden via het internet. Het platform heeft nu al meer dan 200 miljoen gebruikers. De omzet lag vorig jaar op $5,52 miljard en daarmee was ruim 51% van de totale omzet afkomstig van deze business.
Datacenter (Artificcial Intelligence)
NVIDIA is een van de pioniers op het gebied van deep learning (machine learning)/AI en concurreert op dit vlak met onder andere Amazon, Alibaba en Alphabet. De datacenters van NVIDIA zijn echter zo goed, dat deze door duizenden grote en kleine cloud-computing bedrijven gebruikt worden. Zelfs de big tech boys, zoals Alibaba, Amazon, Microsoft, IBM en Alphabet, maken gebruik van de High Performance Computing (HPC) diensten van NVIDIA.
Het machinaal en automatisch leren vergt enorm veel rekenkracht. Verder worden de GPU chips ook gebruikt in de medische sector. Ze zouden in de toekomst in staat moeten zijn om een onderscheid te maken tussen kankercellen en gezonde cellen. Vorig jaar was deze divisie goed voor 27% van de omzet, wat gelijk staat aan een bedrag van $2,98 miljard.
Professional Visualization (Augmented Reality & Virtual Reality)
NVIDIA heeft naar eigen zeggen een marktaandeel van ruim 90% in grafische computergeheugens (RAM). Het bedrijf experimenteert volop met AR en VR zodat professionals, gamers en ontwikkelaars deze vernieuwende technologie kunnen gebruiken. Het dragen van zo een speciale bril staat wellicht nog in de kinderschoenen, maar de techniek is veelbelovend. Vorig jaar leverde deze divisie een omzet op van $1,2 miljard, wat goed is voor 11% van de totale omzet.
Automotive (Self-Driving Cars)
Minder bekend bij het grote publiek is dat NVIDIA volop aan het testen is met haar eigen zelfrijdende auto’s. Het gaat om auto’s die gebruikmaken van het DRIVE AGX platform. Dit is een schaalbaar, open en autonoom platform voor voertuigen dat dient als het brein voor autonome voertuigen. Als enige hardwareplatform in zijn soort levert NVIDIA DRIVE AGX krachtige, energiezuinige computers voor functioneel veilige AI-aangedreven zelfsturing. Het bedrijf heeft meerdere partnerships met onder andere Volvo, Toyota, Mercedes-Benz en Didi (China).
De omzet wordt nu nog voornamelijk gedreven door infotainment, informatie die primair tot doel heeft het beoogde publiek te vermaken. In de toekomst denkt NVIDIA dat autonoom rijden enorm veel geld gaat opleveren. Zowel de hardware als software kunnen bijdragen aan een enorme groei. De techpionier denkt dat de totale markt (TAM) in 2025 zo een $25 miljard bedraagt. In het afgelopen boekjaar werd hier $700 miljoen (6% van totaal) aan omzet gedraaid, maar dat zou in de toekomst veel meer kunnen worden.
Overname Mellanox
Eerder dit jaar werd de overname van Mellanox Technologies na een periode van 13 maanden eindelijk afgerond. Mellanox Technologies Ltd. was een Israëlisch-Amerikaanse multinational en leverancier van computernetwerkproducten voor datacenters. NVIDIA sprak zelf over een homerun deal, en is erg enthousiast over de overname waar circa $7 miljard mee gemoeid is.
De overname is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van AI computing en hoge snelheidsnetwerken en gegevensverwerking. NVIDIA hoopt de innovatie te kunnen versnellen en verbazingwekkende dingen te gaan creëren voor datacenters in de toekomst. De cijfers van het bedrijf zullen vanaf het huidige boekjaar worden verwerkt in de kwartaalcijfers en zullen de resultaten in de toekomst een flinke (optische) boost geven.
Omzetontwikkeling van NVIDIA
Alle vier de besproken divisies van NVIDIA groeiden de afgelopen jaren erg hard. Hoewel vooral de grafische kaarten voor gaming en crypto mining de afgelopen jaren de kar trokken, vindt er nu een opvallende verschuiving plaats naar de datacenters. De omzet uit gaming is vrij cyclisch en vorig jaar lag de omzet zelfs ruim 11% lager dan in 2018. De overige divisies laten nog groei zien. Al met al lag de omzet in 2020 licht lager dan in 2019. Het potentieel blijft echter aanwezig, dat heeft het eerste kwartaal van het lopende jaar al bewezen.
Voornamelijk op lange termijn ziet het plaatje voor NVIDIA er rooskleurig uit. Het bedrijf heeft de juiste know-how in huis en bovendien al een vrij dominante positie in het speelveld van de toekomst. Verdere ontwikkelingen en commercialisering van technologieën als Virtual Reality, Augmented Reality en Autonoom rijden zullen de omzet van NVIDIA kunnen laten exploderen. Met de data services hebben ze bovendien, naast gaming, een vrij stabiele inkomstenbron in huis.
Jaar | Omzet | YoY Growth % |
2015 | $ 5,0 miljard | +7% |
2016 | $ 6,9 miljard | +38% |
2017 | $ 9,7 miljard | +40% |
2018 | $ 11,7 miljard | +20% |
2019 | $ 10,9 miljard | – 7% |
2020 (e) | $ 14,62 miljard (inclusief overname Mellanox) | +34% (e) |
Is het aandeel NVIDIA koopwaardig?
NVIDIA heeft momenteel een beurswaarde van $ 215 mrd en er werd in 2019 een winst geboekt van $2,8 miljard. De waardering lijkt met een K/W van 77 (2019) vrij stevig, maar dat heeft onder andere te maken met de potentie van het bedrijf. De winst in 2020 zal naar verwachting uitkomen op circa $4,95 miljard, waardoor de verwachte K/W met 43 al stukken lager ligt. De overname van Mellanox zal bovendien kunnen leiden tot schaalvoordelen en de eerder besproken vooruitstrevendheid van het bedrijf moet de omzet en de winst de komende jaren verder stuwen.
De waardering van NVIDIA zal dan flink afnemen en beleggers lijken daar nu alvast op vooruit te zijn gelopen. Voor de lange termijn zijn de kaarten goed geschud en een eventuele correctie kan interessant zijn voor lange termijn beleggers die willen profiteren van technologische vooruitgang.
Technische analyse aandeel NVIDIA
De koers van NVIDIA knalde in februari/maart hard omlaag, maar de technologische vooruitstrevendheid en de wendbaarheid van het bedrijf hebben de koers razendsnel doen herstellen. Inmiddels noteert het aandeel NVIDIA op een nieuwe all-time high en oogt het lange termijn technische plaatje uitermate positief. Een terugval richting de voorgaande weerstand rond de $300 kan worden benut om in te stappen. Een potentieel koersdoel van circa $475 kan worden berekend aan de hand van de voormalige zijwaartse bandbreedte tussen $125 en $300.
Aandeel NVIDIA kopen via LYNX
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel NVIDIA. U heeft toegang tot ruim 130 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart