Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

koers- winstverhouding lynx
De koers-winstverhouding (K/W) is een essentiële tool binnen de fundamentele analyse van aandelen die beleggers helpt om weloverwogen beslissingen te nemen. In dit artikel verkennen we de K/W-ratio en hoe u deze kunt toepassen in uw trading strategie. Zo kan u kansen op de aandelenmarkt identificeren en beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen.

Ontdek wat de koers-winstverhouding precies inhoudt, hoe u deze kunt berekenen, en welke aanvullende factoren u in overweging moet nemen voordat u beslist of een aandeel gekocht of verkocht moet worden. Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht om u te helpen bij het navigeren door de complexe wereld van fundamentele analyse en aandelenhandel.

Wat is een koers-winstverhouding (k/w-verhouding)?

De koers-winstverhouding wordt berekend door de koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel. Hoe hoger de k/w-verhouding, des te duurder het aandeel. Deze ratio zegt iets over de waardering van het aandeel en de winstverwachtingen van het bedrijf. Als een bedrijf geen winst maakt, kan de koers-winstverhouding niet worden berekend.

Hoe hoger deze ratio, des te duurder het aandeel. Toch kan een hoge koers-winstverhouding aangeven dat een aandeel aantrekkelijk is. De ratio kan op twee manieren iets zeggen over het aandeel.

Allereerst kan de koers-winstverhouding iets zeggen over de waardering van een aandeel. Een lage ratio kan erop duiden dat de koers is ondergewaardeerd. Is de verhouding hoog, dan kan dit wijzen op een overwaardering.

Echter, de verhouding kan ook iets zeggen over de winstverwachtingen van het bedrijf in de komende jaren. Bij een lage ratio wordt verwacht dat de winst van een onderneming afneemt. Een hoge verhouding kan erop duiden dat een grote winststijging wordt verwacht.

Koers-winstverhouding voorbeeld

Hieronder wordt uitgelegd wat de getallen van de koers-winstverhouding betekenen.

 n.v.t. Bij een bedrijf zonder winst kan geen k/w verhouding worden berekend.
 0 t/m 10 De koers is ondergewaardeerd of de winst uit de onderneming neemt (naar verwachting) af.
 10 t/m 17 Voor veel bedrijven wordt deze k/w verhouding gezien als redelijk.
 17 t/m 25 De koers is overgewaardeerd of de winstverwachtingen voor het aandeel liggen ontzettend hoog.
 25+ De onderneming heeft een mooiste toekomst of er is  sprake van een  zeepbeleffect. Daarnaast kan een dergelijke k/w verhouding duiden op een groeiaandeel.

Waarom kopen beleggers een ‘duur’ aandeel?

Een aandeel Tesla noteert bijvoorbeeld 50 keer de winst. U zou denken dat bij een dergelijke verhouding geen enkele belegger wil betalen voor een aandeel. Waarom kopen beleggers dan toch net aandeel Tesla en kiezen ze niet voor een goedkoop aandeel zoals ING (K/W van 10?)

Dit heeft alles te maken met de groeiverwachtingen van Tesla. Beleggers gaan ervan uit dat de omzet en winst de komende jaren flink zullen stijgen, waardoor deze ratio vanzelf daalt (koers delen door een hogere winst geeft een lagere K/W verhouding).

Bij de oplettende lezer gaat waarschijnlijk al een lichtje branden: wat als het bedrijf niet aan die winstverwachtingen kan voldoen? Juist, dan is het opeens een ontzettend duur aandeel en keldert de koers van het aandeel hoogstwaarschijnlijk.

Aan aandelen met een hoge koers-winstverhouding kleven dus de nodige risico’s. Toch bestaan ook genoeg succesverhalen van aandelen met een hoge K/W. Sommige aandelen zijn vrijwel altijd duur, maar blijven toch stijgen als het succes voortduurt.

Beleggers gebruiken deze ratio vaak voor zijn eenvoud. De verhouding is heel gemakkelijk en snel te berekenen. Toch heeft deze berekening ook zijn tekortkomingen.

De koers-winstverhouding geeft u geen duidelijke conclusie

U kunt met de ratio dus gemakkelijk en snel berekenen of u relatief veel of relatief weinig betaalt voor een aandeel. Toch geeft de ratio u geen duidelijk antwoord of een aandeel koopwaardig is of niet. Hiervoor is het zaak om dieper in de resultaten van het bedrijf te duiken.

Omdat kosten zoals afschrijvingen invloed hebben op de nettowinst, is de winst gemakkelijk te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door in een bepaald jaar de post afschrijvingen te vergroten of te verkleinen. Een post waar niet mee gesjoemeld kan worden is de cashflow. Dit zijn de keiharde euro’s die bij een bedrijf binnenkomen of wegvloeien.

Heeft u dus een mooi bedrijf in gedachte en staat de koers-winstverhouding u aan? Ga dan niet blind op deze ratio af maar kijk bijvoorbeeld nog naar de cashflow van het bedrijf om uw gedachte kracht bij te zetten. U kijkt in dit geval naar de koers-cashflowverhouding. Conclusie: de koers-winstverhouding is een snelle en gemakkelijk te berekenen ratio, maar vertelt u niet alles.

Koers-winstverhouding via het TWS Handelsplatform

Via het TWS Handelsplatform kunt u de kolom K/W verhouding toevoegen, zodat u een goede koers winst verhouding overzicht van de aandelen heeft. In het onderstaande screenshot laat ik zien hoe u deze kolom kunt toevoegen.

Koers winst verhouding AEX voorbeeld tabel
Koers winst verhouding AEX voorbeeld tabel

Als u voor “weergave aanpassen” heeft gekozen (Customize Layout bij een Engelse versie) verschijnt het volgende scherm:

koers winst verhouding gebruiken in het TWS Handelsplatform
koers winst verhouding gebruiken in het TWS Handelsplatform

Door de stappen in bovenstaande screenshot te volgen kunt u de kolom K/W toevoegen. Het toevoegen is een eenmalige handeling, de eerstvolgende keer dat u inlogt staat de kolom standaard in uw handelsplatform toegevoegd.

FAQ

De koers-winstverhouding (K/W) is een financiële ratio die wordt gebruikt in de fundamentele analyse van aandelen. Het helpt beleggers de relatieve waarde van een aandeel te beoordelen door de huidige marktprijs te delen door de winst per aandeel (WPA).

Om de koers-winstverhouding te berekenen, deel je de huidige marktprijs van een aandeel door de winst per aandeel (WPA) over een bepaalde periode, meestal het afgelopen boekjaar. K/W = (Marktprijs per aandeel) / (Winst per aandeel).

Een hoge K/W-ratio kan duiden op een overgewaardeerd aandeel, wat betekent dat de markt hoge verwachtingen heeft voor toekomstige groei. Een lage K/W-ratio kan voorkomen wanneer een aandelenkoers daalt bij een grotendeels onveranderde winst.

Zelf beleggen via LYNX?

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.