Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Door Jef Dhondt


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

swing trading vs day trading
Wat past beter bij u, daytrading of langetermijnbeleggen? Er bestaat een strategie die onder geen van beide gerangschikt kan worden. Maak kennis met swingtraden!
Een populaire handelsstrategie is swing trading. Swing traders handelen op een “swing” in het koersverloop van een aandeel. Met deze strategie worden posities een aantal dagen tot hoogstens een paar weken aangehouden.
definitie
wat is swing trading?

Swing trading is een veelgebruikte en oude beleggingsmethode die met name veel door particuliere beleggers wordt gebruikt. De ingenomen posities kunnen zowel long- als shortposities zijn. Beleggers die deze methode hanteren zoeken doorgaans naar aandelen waarvan men een flinke koersbeweging verwacht.

swing trading strategie - technische analyse
Swing Traden Strategie

Voor een swing trader is de technische analyse leidend. Deze belegger gaat op zoek naar trends in bepaalde beleggingsproducten. Met deze techniek wordt gekeken naar steun en weerstand in de grafiek, waar vervolgens positie wordt ingenomen.

Ook bij deze vorm van handelen is een hoge mate van discipline vereist om succesvol te zijn. Handelaren die deze strategie hanteren gebruiken te allen tijden een stoploss order, om het maximale verlies te controleren.

Omdat u met deze strategie rond steun- en weerstandsniveaus handelt, ligt de stoploss op korte afstand van het instapniveau. Geprobeerd wordt om de winst te maximaliseren zodat een uitstekende risico-rendement-verhouding ontstaat.

Welke technische indicatoren worden het vaakst gebruik?

De swing trading strategie baseert zich vooral op technische analyse. Een uitgebreide uiteenzetting van wat technische analyse (TA) is vindt u hier. De technische analist gebruikt meer dan één signaal om een transactie wel of niet uit te voeren. Hieronder vindt u de meest gebruikte indicatoren bij het swing traden.

Op welke manier voert u de swing trading strategie uit?

In onderstaande grafiek ziet u een mooi voorbeeld van swing trading. De groene steunlijn is gebaseerd op een eerder neergezette bodem. De rode lijn is gebaseerd op de driedubbele top.

Swingtrading strategie
Swing Trading Strategie – aandeel Microsoft (MSFT)

Zoals eerder uitgelegd handelen swing traders rond een steun of weerstand in de grafiek. Allereerst heb ik de weerstand voor het aandeel Microsoft aangegeven, waar u had kunnen verkopen, short gaan. Als u eenmaal deze positie heeft ingenomen, kijkt u naar een weerstand in de grafiek.

Rond dit niveau kunt u ervoor kiezen om uw positie te sluiten. Zowel het koop- als het verkoopmoment heb ik in de grafiek aangegeven.

In dit voorbeeld had u een winst kunnen realiseren van zo’n $ 27. Op basis van uw potentiële winst kunt u de afstand van uw stoploss bepalen. Bij het bepalen van deze stop is het belangrijk dat u de positie enige ruimte geeft, aangezien het nagenoeg onmogelijk is om exact op de top in te stappen.

Hier tegenover staat dat het potentiële verlies weer niet te groot mag zijn, omdat deze in verhouding moet staan met uw potentiële winst die u kunt behalen.

De maximale winst was in dit geval zo’n $ 27. U had bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een stop met een afstand van $ 9 van het instapniveau. Hierbij is uw risico-rendement-verhouding 3.

Omdat u rond een belangrijke steun handelt, kunt u positie innemen met deze korte stoploss: als de weerstand breekt moet u op basis van technische analyse namelijk direct uw positie sluiten.

De $ 9 is een marge om de kans te verminderen dat u geen verlies neemt bij een valse uitbraak naar beneden.

Voor- en nadelen van swing traden

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van Swing trading, zeker in vergelijking met daytraden, is dat de uitvoering minder tijdsintensief is. Aangezien de trader een positie aanhoudt langer dan een paar uur of minuten heeft hij de mogelijkheid om deeltijds te handelen en om een andere beroep uit te oefenen. We moeten dit echter met een korrel zout nemen omdat het onderzoek en voorbereiding wel veel tijd in beslag kan nemen maar die kunnen buiten de handelsuren gebeuren. Daarbovenop geeft de kortere tijdsperiode de handelaar meer liquiditeit en meer ruimte met zijn kapitaal. De transactiekosten liggen ook lager dan bij het daytraden omdat het aantal transacties gewoonlijk lager ligt.

Nadelen

Net zoals bij elke trading strategie bestaat de opportuniteitskost wanneer u een positie te vroeg sluit. Hierdoor ontloopt u winst die u met een langetermijnpositie niet zou missen, het omgekeerde met verliezen is ook waar. Een bijkomend prominent risico is de handel buiten reguliere handelstijden. Wanneer een bedrijf met nieuws komt in de nabeurs kan dit uw positie en strategie substantieel in gevaar brengen.

Swing traden in het TWS Handelsplatform

Het TWS Handelsplatform biedt een tool die ideaal is voor swing trading. Met de GrafiekTrader is het mogelijk om direct in de grafiek te handelen. U kunt uw orders direct in de grafiek inleggen.

Daarnaast is het gemakkelijk deze orders te wijzigen door uw order met uw muis te verplaatsen.

Swingtrading in TWS - strategie swing trading
Swing Trading in TWS – aandeel Microsoft (MSFT)

In bovenstaande grafiek ziet u de order. Deze lijn kunt u met uw muis direct verplaatsen of cancelen. Daarnaast ziet u onder de grafiek de order liggen waar het ook mogelijk is om de order aan te passen.

Conclusie

Swing trading is een strategie met een langere tijdspanne. Dit brengt zowel voor en nadelen met zich mee. Zo is er meer ruimte voor emotionele fouten en paniek. Verder is net zoals elke strategie er veel nood aan onderzoek en technische analyse, maar de uitvoering is minder tijdsintensief. Via de Grafiektrader in het LYNX Handelsplatform kan u rechtstreeks in uw grafiek handelen. Deze strategie is dus geschikt voor beleggers die het traden willen combineren met een gewone job

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.