Aandeel ING

Wat is de koers en verwachting van het aandeel ING? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ING GROUP NV
ISIN: NL0011821202
Tickercode: INGA | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel ING kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel ING

Geschatte leestijd: 6 minutes

Resultaten aandeel Warehouses De Pauw
Het aandeel ING lag de afgelopen maanden onder druk. Dit gebeurde nadat de Tweede Kamer het voorstel om de bankenbelasting te verhogen had goedgekeurd. In dit artikel bespreken we de cijfers over het 3e kwartaal van 2023.

Aandeel ING: koers

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
ING GROUP NV NL0011821202 INGA 16,97 -0,01 % 7,62 % 33,64 % 31,65 %

Medio september kwamen Nederlandse bankaandelen als ING en ABN Amro onder druk te liggen. Dit gebeurde nadat de Tweede Kamer het voorstel om de bankenbelasting te verhogen had goedgekeurd. Over de afgelopen drie maanden wist ING echter gewoonweg knap te presteren.

Aandeel ING: kwartaalcijfers Q3’23

Uit de kwartaalcijfers die vanochtend werden gepubliceerd blijkt dat ING de winst in het 3e kwartaal wist te verdubbelen. De nettowinst kwam uit op ruim € 1,98 miljard, waar een jaar geleden nog winst van slechts € 979 miljoen werd gerealiseerd. ING presteerde het afgelopen kwartaal daarmee veel beter dan verwacht. Analisten gingen namelijk uit van een nettowinst van € 1,83 miljard euro. Daarnaast heeft de bank slechts € 183 miljoen toegevoegd aan voorzieningen voor mogelijke kredietverliezen, wat ook aanzienlijk minder was dan de voorspelde € 322 miljoen.

ING Kwartaalcijfers 2023 | aandeel ING cijfers | aandeel ING dividend

De bank profiteerde uiteraard van de gestegen inkomsten door de hogere rente. De netto rentemarge lag met 1,57% een stuk hoger dan de 1,28% van een jaar De rente-inkomsten stegen dan ook met 23,5% op jaarbasis tot € 4,03 miljard. De totale inkomsten voor het kwartaal stegen ook met 32,4% naar € 5,84 miljard, mede dankzij een flinke stijging van overige inkomsten. Twee bijzondere posten buiten beschouwing gelaten, was de groei van de overige inkomsten voornamelijk te danken aan treasury-diensten en hogere handelsresultaten. Ondertussen stegen de operationele uitgaven met 6,2% op jaarbasis tot € 2,79 miljard, door zowel een toename van reguliere kosten als de regulatory costs.

Aandeel ING nieuws | aandeel ING advies | aandeel ING vandaag

CET1-ratio

De Tier 1 ratio, die aangeeft hoeveel buffer de bank aanhoudt om eventuele verliezen te kunnen opvangen, steeg verder tot 15,2%. Ook dat was beter dan de verwachte 15%, waar analisten op rekenden. Dit is een belangrijke indicator van de financiële gezondheid en stabiliteit van de bank.

Een CET1 ratio van 15,2% is relatief hoog en duidt op een sterke kapitaalpositie van ING. Het betekent dat ING een aanzienlijke financiële buffer heeft om eventuele verliezen op te vangen en om te gaan met economische uitdagingen. Over het algemeen wordt een TIER-1 ratio van 15,2% als zeer gezond en veerkrachtig beschouwd. Het suggereert ook dat de bank goed gepositioneerd is om leningen te verstrekken en andere financiële diensten aan te bieden op een betrouwbare en stabiele manier.

Nieuw aandelen-inkoopprogramma

ING streeft op lange termijn naar een CET1-ratio van 12,5% en kan de komende jaren dus besluiten om meer winst uit te keren of nog meer eigen aandelen in te kopen. Om de CET1-ratio tegen het einde van 2025 naar het streefniveau te laten convergeren, zal ING op 3 november starten met een aandelen-inkoopprogramma van € 2,5 miljard. Deze stap wordt ook gezien als een teken van vertrouwen in de financiële gezondheid van de bank en de toekomstige vooruitzichten.

Aandeel ING dividend

ING heeft op 14 augustus een interim dividend uitgekeerd van € 0,35 per aandeel. Dat is een stuk hoger dan de interim-dividenden die in 2022 ( € 0,17) en 2021 (€ 0,21) werden uitgekeerd. De bank is voornemens om ongeveer 50% van de nettowinst uit te keren als dividend. Als de rente hoog blijft en de nettowinst zoals verwacht in 2023 uitkomt op ruim € 7,1 miljard, dan zal dat mogelijk tot een hoger dividend leiden.

Analisten voorzien voor 2023 een winst per aandeel van € 1,94. Een dividend van ruim € 1,00 over heel 2023 is dan goed mogelijk. Naast het interim-dividend komt er begin 2024 dan vermoedelijk een slotdividend van € 0,65.

Over 2022 werd een dividend uitgekeerd van € 0,64 wat bij de huidige koers van het aandeel ING € 11,80 neerkomt op een dividendrendement van 5,4%. Bij een dividend van € 1,00 spreken we echter over een verwacht dividendrendement van 8,5%.

Waardering aandeel ING

Na wederom een sterk kwartaal hebben analisten hun winstverwachtingen voor 2023 opwaarts bijgesteld. Voor 2023 rekenen analisten nu namelijk op een nettowinst van € 7,1 miljard, wat neerkomt op een winst per aandeel van € 1,94.

Banken in Europa handelen sinds de kredietcrisis en het tijdperk van lage rentes al geruime tijd op lage waardering. Ondanks de fors gestegen koers betaalt u nu slechts 5,9x de verwachte winst voor 2023 en 6,2x de verwachte wins voor 2024. De price-to-book ratio, een financiële ratio die wordt gebruikt om de huidige marktprijs van een onderneming met zijn boekwaarde te vergelijken, is 0,82x.

Uiteraard kleven er ook risico’s aan het aandeel ING, want een eventuele economische recessie kan zorgen voor meer faillissementen en ook weer voor lagere rentes. Bovendien is het onzeker hoeveel opwaartse ruimte er nog is, zeker nu we het einde van renteverhogingen door centrale banken lijkt genaderd. ING is echter voldoende gekapitaliseerd om economische tegenslagen aan te kunnen. Ze hebben de stroppenpotten de afgelopen jaren voldoende gevuld. Dat betekent echter niet dat de winst en dus ook de koers daarvoor immuun zijn.

Beleggen in bankaandelen brengt altijd risico’s met zich mee, maar daartegenover staat momenteel wel een lage waardering met een aantrekkelijk dividend.

Technische analyse aandeel ING

De technische conditie van het aandeel ING is de afgelopen maanden verslechterd. Rond € 13,55 ligt een dubbele top en vervolgens is de stijgende trend afgebroken. Deze is overgegaan in een dalende trend, gekenmerkt door lagere toppen en bodems. Daarbij zakte het aandeel ING bovendien onder de 55-daags en 200-daags voortschrijdende gemiddeldes.

Momenteel zien we dat het aandeel ING de onderkant van het dalende trendkanaal test. Ook wordt de steun rond € 11,50 getest. Een doorbraak onder dit steunniveau maakt ruimte vrij voor een verdere daling. Dan wordt € 10,72 het volgende neerwaartse koersdoel. Daaronder kan ING nog verder omlaag.

Enkel als het aandeel ING terugkeert boven de weerstand en EMA200 rond de € 12,25 klaar de lucht op. Dan krijgt de koers mogelijk ruimte om te herstellen richting de weerstand op € 13,55.

waardering aandeel ING | aandeel ING chart | aandeel ING koers

Beleggen in het aandeel ING via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ING (INGA). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gebruikte bronnen:

https://www.ing.com/Investor-relations/Financial-performance/Quarterly-results.htm

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-02/ing-plans-2-5-billion-buyback-after-interest-rates-buoy-profits

Geschatte leestijd: 6 minutes

Resultaten aandeel Warehouses De Pauw
Het aandeel ING is bezig aan een opmars. Dankzij de gestegen rente ziet de bank zijn inkomsten fors toenemen. In dit artikel bespreken we de cijfers over het 2e kwartaal van 2023.

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
ING GROUP NV NL0011821202 INGA 16,97 -0,01 % 7,62 % 33,64 % 31,65 %

Aandeel ING: 2e kwartaalcijfers

Uit de op 3 augustus gepubliceerde cijfers blijkt dat ING een sterk tweede kwartaal achter de rug heeft. ING lijkt daarbij uitstekend te profiteren van de hogere rente. De netto rentemarge lag met 1,56% een stuk hoger dan de 1,36% van een jaar geleden, maar wel iets lager dan de 1,59% uit het eerste kwartaal. De rente-inkomsten stegen met 19% op jaarbasis tot € 4,06 miljard. Dat was echter minder dan de € 4,14 miljard waar analisten op hadden gerekend. Het bedrijf heeft zijn stijgende rente-inkomsten grotendeels te danken aan de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Met de huidige rente betalen leners nu hogere rentetarieven bij het afsluiten van een lening. Helaas profiteren spaarders slechts in beperkte mate, omdat ING ervoor heeft gekozen om de spaarrente minder snel te laten stijgen (dan andere banken).

Aandeel ING: 2e kwartaalcijfers | Aandeel ING profiteert van stijgende rente-inkomsten

Samen met € 912 miljoen uit fees en commissies en € 785 miljoen aan overige inkomsten (+164,3%) boekte ING een totale omzet van bijna € 5,76 miljard. Dat was 23% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden, toen er nog een omzet van € 4,68 werd gerealiseerd. Ondertussen daalden de operationele uitgaven met 4,1% op jaarbasis tot € 2,63 miljard, voornamelijk dankzij een sterke daling van de regulatory costs. Daar gaf de bank het afgelopen kwartaal nog slechts € 91 miljoen voor uit, 57,5% minder dan in Q2’22.

Bovendien zette ING het afgelopen kwartaal een stuk minder geld opzij voor ‘slechte leningen’. De bank boekte voor € 98 miljoen aan provisies, tegenover € 202 miljoen een jaar eerder. Dat betekent dat voor slechts 6% van de hele krediet- en leningenportefeuille geld opzij is gezet. Onder aan de streep resulteerde dit in een stijging van de nettowinst met 82,9% tot bijna € 2,16 miljard. Dat was flink meer dan de € 1,72 miljard waar analisten op hadden gerekend.

Volgens de CEO Stevan van Rijswijk zat het 2e kwartaal vol met uitdagingen. Hij wees daarbij op een verzwakt economisch sentiment, geopolitieke onzekerheden en de aanhoudend hoge inflatie.

De Tier 1 ratio, die aangeeft hoeveel buffer de bank aanhoudt om eventuele verliezen te kunnen opvangen, steeg licht tot 14,9%.

Aandeel ING: 2e kwartaalcijfers | Aandeel ING profiteert van stijgende rente-inkomsten

ING blijft eigen aandelen inkopen

Eerder dit jaar kondigde ING een nieuw aandelen-inkoopprogramma aan. De bank gaf toen aan voor een bedrag van maximaal € 1,5 miljard euro eigen aandelen te willen inkopen. Dit programma loopt momenteel nog en zal naar verwachting uiterlijk 18 oktober 2023 aflopen.

CFO Phutrakul zei dat verdere aankondigingen over het inkoopprogramma mogelijk komen tijdens de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal. Sinds 2018 heeft de bank al ongeveer € 18 miljard terug laten vloeien naar de aandeelhouders in de vorm van dividend en aandelen-inkoopprogramma’s.

Aandeel ING dividend

ING zal op 14 augustus een interim dividend betalen van € 0,35 per aandeel. Dat is een stuk hoger dan de interim-dividenden die in 2022 ( € 0,17) en 2021 (€ 0,21) werden uitgekeerd. De bank is voornemens om ongeveer 50% van de nettowinst uit te keren als dividend. Als de rente hoog blijft en de nettowinst in de tweede jaarhelft verder stijgt dan zal dat mogelijk tot een hoger dividend leiden.

Analisten voorzien voor 2023 een winst per aandeel van € 1,80. Een dividend van € 0,90 over heel 2023 is dan goed mogelijk. Naast het interim-dividend komt er begin 2024 dan vermoedelijk een slotdividend van € 0,55.

Over 2022 werd een dividend uitgekeerd van € 0,64 wat bij de huidige koers neerkomt op een dividendrendement van 4,8%. Bij een dividend van € 0,90 spreken we echter over een verwacht dividendrendement van 6,7%.

Waardering aandeel ING

Na een sterk tweede kwartaal hebben analisten hun winstverwachtingen voor 2023 opwaarts bijgesteld. Voor 2023 rekenen analisten nu namelijk op een nettowinst van € 6,26 miljard, wat neerkomt op een winst per aandeel van € 1,79.

Banken in Europa handelen sinds de kredietcrisis en het tijdperk van lage rentes al geruime tijd op lage waardering. Ondanks de fors gestegen koers betaalt u nu slechts 7,4x de verwachte winst voor 2023. De price-to-book ratio, een financiële ratio die wordt gebruikt om de huidige marktprijs van een onderneming met zijn boekwaarde te vergelijken, is 0,89. Uiteraard kleven er ook risico’s aan het aandeel ING, want een eventuele economische recessie kan zorgen voor meer faillissementen en ook weer voor lagere rentes. Bovendien is het onzeker hoeveel opwaartse ruimte er nog is, zeker nu we het einde van renteverhogingen door centrale banken lijken te naderen. ING is echter voldoende gekapitaliseerd om economische tegenslagen aan te kunnen. Ze hebben de stroppenpotten de afgelopen jaren voldoende gevuld. Dat betekent echter niet dat de winst en dus ook de koers daarvoor immuun zijn.

Beleggen in bankaandelen brengt altijd risico’s met zich mee, maar daartegenover staat momenteel wel een lage waardering met een aantrekkelijk dividend in combinatie met positieve vooruitzichten.

Technische analyse aandeel ING

In de lange termijn weekgrafiek zien we een volatiel koersverloop. Er ligt een duidelijke weerstand rond de € 14,00. Het aandeel ING moet hierboven breken en sluiten om ruimte vrij te maken voor een verdere stijging richting de top van 2018 rond de € 17,00.

Op korte termijn moeten beleggers de steun rond € 13,21 in de gaten houden. Bij een eventuele doorbraak onder deze bodem kan een grotere correctie optreden. ING kan dan mogelijk terugzakken richting de bodem van eerder dit jaar rond € 9,59.

Grafiek aandeel ING (INGA) | Aandeel ING profiteert van stijgende rente-inkomsten

Beleggen in het aandeel ING via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ING (INGA). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gebruikte bronnen:

https://www.ing.com/Investor-relations/Financial-performance/Quarterly-results.htm

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-03/ing-earnings-beat-estimates-as-credit-provisions-decrease

Geschatte leestijd: 6 minutes

Resultaten aandeel Warehouses De Pauw
Vanochtend maakte ING de cijfers over het 1e kwartaal van 2023 bekend. De grootste bank van Nederland wist de winstverwachtingen te overtreffen, dankzij stijgende rente-inkomsten.

Aandeel ING koers

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
ING GROUP NV NL0011821202 INGA 16,97 -0,01 % 7,62 % 33,64 % 31,65 %

Aandeel ING: kwartaalcijfers Q1’23

De koers van ING stond na publicatie van de cijfers zo’n 3,5% hoger. ING presenteerde namelijk beter dan verwachte resultaten over het 1e kwartaal van 2023. Na jaren van enorm lage marges en alsmaar stijgende reguleringskosten is er nu eindelijk verbetering zichtbaar voor de banken. Kredietverstrekkers profiteren van de stijgende rente, nadat de centrale banken de beleidsrente in hoog tempo verhoogden om de inflatie te beteugelen. Terwijl de rente op hypotheken na de renteverhogingen door de ECB sterk is gestegen, is de rente op spaarrekeningen nog maar beperkt gestegen. Dat banken de renteverhogingen door ECB niet in gelijke mate doorgeven aan hun klanten, komt doordat ze hun rentemarge op peil willen houden. Ook bij eerdere renteverhogingen was hier sprake van. Dat blijkt uit een analyse van DNB-economen.

ING heeft nog altijd een groeiende klantenbasis en verwelkomde het afgelopen kwartaal 106.000 nieuwe klanten. De omzet steeg op jaarbasis met 21% tot bijna € 5,57 miljard. We zien vooral een enorme verbetering van de rente-inkomsten, vanwege sterk verbeterende rentemarges. In Q1’22 lag de netto rentemarge nog op 137 basispunten en afgelopen kwartaal steeg deze tot 159 basispunten. Hierdoor stegen de rente-inkomsten met 20,4% tot € 4,01 miljard, ten opzichte van de € 3,33 miljard een jaar eerder. Ook de overige inkomsten liepen stevig op tot € 644 miljoen, ten opzichte van € 222 miljoen vorig jaar. Dat was vooral te danken aan hogere inkomsten uit trading-activiteiten. 

De uitgaven exclusief reguleringskosten, stegen met 10,9% tot € 2,55 miljard. Positief gegeven is dat de reguleringskosten (kosten voor compliance) met 19,1% daalde tot € 525 miljoen. In totaal stegen de operationele kosten met 4,3% tot € 3,07 miljard. Dit resulteerde onder aan de streep in een brutowinst van bijna € 2,5 miljard, een stijging van 50,8% op jaarbasis.

Verder heeft de bank in het afgelopen kwartaal flink minder opzij gezet voor ‘slechte leningen’. ING boekte voor slechts € 152 miljoen aan provisies, ten opzichte van € 987 miljoen in Q1’22. Vorig jaar werd nog € 834 miljoen opzij gezet in verband met blootstelling aan Rusland. Al met al bleef er na belasting en rente een nettowinst over van € 1,59 miljard. Dat was maar liefst 270,9% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Analisten hadden vooraf gerekend op een winst van € 1,11 miljard.

De Tier 1 ratio, die aangeeft hoeveel buffer de bank aanhoudt om eventuele verliezen te kunnen opvangen, bleef nagenoeg stabiel op een keurige 14,8%.

ING lanceert nieuw share buyback programma

Het kondigde ook de start aan van een nieuw aandelen-inkoopprogramma. De bank wil voor een bedrag van maximaal € 1,5 miljard euro eigen aandelen inkopen. Dat komt neer op ongeveer 3,7% van de huidige beurswaarde. ING is voornemens om de aandeelhouders te blijven belonen, zoals het dat de afgelopen jaren ook al deed. Sinds 2018 heeft het bedrijf al ongeveer € 17 miljard terug laten vloeien naar de shareholders in de vorm van dividend en aandelen-inkoopprogramma’s.

Aandeel ING dividend

Op 5 mei keerde ING een slotdividend van € 0,389 per aandeel uit over het jaar 2022. Dit kwam bovenop het interim-dividend en het aanvullende interim-dividend van respectievelijk € 0,082 en € 0,17 per aandeel. Begin augustus staat het interim-dividend voor 2023 gepland, maar de hoogte daarvan is nog onbekend. Vorig jaar lag het dividend dus op € 0,64 per aandeel, maar dat zou dit jaar vanwege hogere winsten zomaar eens hoger kunnen uitvallen. Het verwachte dividendrendement ligt momenteel op 5,7% met zich op meer.

Voor 2023 rekenen analisten namelijk op een nettowinst van € 5,34 miljard, wat neerkomt op een winst per aandeel van € 1,50. In 2024 kan de winst zelfs verder oplopen tot ruim € 5,82 miljard, aldus analisten. ING is voornemens 50% van de nettowinst uit te keren als dividend, wat dus neerkomt op een dividend van € 0,75 over 2023 en € 0,90 over 2024. Daarmee ligt het verwachte dividendrendement voor 2023 bij de huidige koers van € 11,36 op 6,6%.

Waardering aandeel ING

Banken in Europa handelen sinds de kredietcrisis en het tijdperk van lage rentes al geruime tijd op lage multiples. Het aandeel ING koopt u nu voor slechts 7,3x de verwachte winst voor 2023. De price-to-book ratio, een financiële ratio die wordt gebruikt om de huidige marktprijs van een onderneming met zijn boekwaarde te vergelijken, is slechts 0,76. Dat is allemaal erg aantrekkelijk, zeker met het zicht op groeiende winsten, dankzij de hogere rentes. Er zijn echter ook risico’s, want een eventuele economische recessie kan zorgen voor meer faillissementen en ook voor lagere rentes. ING is echter voldoende gekapitaliseerd om economische tegenslagen aan te kunnen. Dat betekent echter niet dat de winst en dus ook de koers daarvoor immuun zijn.

Beleggen in bankaandelen brengt altijd grotere risico’s met zich mee, maar daartegenover staat momenteel wel een een lage waardering met een aantrekkelijk dividend in combinatie met positieve vooruitzichten.

Technische analyse aandeel ING

De koers van ING maakte medio maart een flink smak omlaag, naar aanleiding van de regionale bankencrisis in de VS. Deze lijkt echter niet over te waaien naar Europa, maar toch zijn beleggers geschrokken. Op dit moment zien we een potentiele hogere bodem op € 10,72. Een eventuele doorbraak boven de top op € 12,23 maakt ruimte vrij voor een verdere stijging richting de toppen op € 13,55 en € 14,00. De gap tussen € 12,59 en € 12,97 kan mogelijk ook voor weerstand zorgen mocht de koers daar heen bewegen.

Onder de € 10,72 moeten beleggers echter rekening houden met een nieuwe test van de steunzone rond de € 10,00. Daaronder komende bodems van 2022 rond de € 8,50 weer in zicht.

Beleggen in het aandeel ING via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ING (INGA). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Geschatte leestijd: 6 minutes

Resultaten aandeel Warehouses De Pauw
De koers van het aandeel ING is bezig aan een sterk herstel. Hogere rentes zetten veel aandelen onder druk, maar banken profiteren juist.

Uit de 3e kwartaalresultaten blijkt dat ING zijn rente-inkomsten ziet stijgen. Door eenmalige uitgaven daalde de winst echter, maar de onderliggende resultaten zijn veelbelovend.

Aandeel ING

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
ING GROUP NV NL0011821202 INGA 16,97 -0,01 % 7,62 % 33,64 % 31,65 %

Aandeel ING: kwartaalcijfers Q3

Op 3 november voorbeurs heeft ING de resultaten over het 3e kwartaal bekendgemaakt. Waar veel bedrijven last hebben van de inflatie en hogere rentes, weet ING hiervan juist te profiteren.

De rente-inkomsten daalden op jaarbasis weliswaar met 1,7% tot € 3,39 miljard, maar dit kwam door een eenmalige tegenvaller. Nieuwe regelgeving in Polen zorgde namelijk voor een negatieve impact van € 343 miljoen bij de rente-inkomsten. Een nieuwe wet geeft mensen met een hypotheek namelijk het recht om tot wel 8 maandbetalingen uit te stellen. Hierdoor daalde de netto rentemarge tot 1,28%, maar exclusief Polen liep de rentemarge juist op tot 1,42%. Exclusief Polen zouden de rente-inkomsten dus zijn gestegen met 10% tot € 3,73 miljard.

netto rentebaten en netto rentemarge ING - aandeel ING

De provisiebaten (fees + commissies) bleven ongeveer gelijk, doordat lagere provisies uit beleggingsproducten, als gevolg van een daling van de aandelenmarkten en zwakke handelsactiviteiten werden gecompenseerd door hogere provisies uit dagelijkse bankactiviteiten. De inkomsten uit beleggingen stegen in het 3e kwartaal met 50% op jaarbasis tot € 111 miljoen. Deze omvatten onder andere een jaarlijks dividend van € 111 miljoen uit een belang in de Bank of Beijing.

Other income daalde met 69,4% tot slechts € 93 miljoen, maar ook hier had de bank te maken met eenmalige kosten. Zo betaalde ING € 288 miljoen voor het compenseren van Nederlanders die in het verleden te veel rente hadden betaald over hun doorlopende kredieten.

Door deze twee eenmalige uitgaven daalde het totale inkomen met 5,1% tot € 4,41 miljard. Zonder de uitzonderlijke posten zouden de totale inkomsten juist met 8,4% zijn gestegen en dus € 5,04 miljard hebben bedragen.

Uiteraard heeft de bank wel te maken met uitdagende economische en geopolitieke omstandigheden. Begin dit jaar deed het bijvoorbeeld nog forse afschrijvingen in Rusland en Turkije. Afgelopen kwartaal zette ING opnieuw € 403 miljoen opzij voor ‘slechte leningen’. Daarmee bouwt de bank een buffer op nu de macro economische vooruitzichten verslechteren. Zo ziet de bank dat klanten door de hoge energieprijzen, hogere rentes en de hoge inflatie mogelijk in problemen kunnen raken. Andere uitgaven voor regulering en personeel lieten juist een daling zien. De totale operationele uitgaven daalden op jaarbasis met 2,1% tot € 2,63 miljard. Onder aan de streep bleef een winst over van € 979 miljoen, tegenover de € 1,37 miljard uit Q3’21.

Bedrijfsresultaten ING - Aandeel ING koers

ING gaat eigen aandelen inkopen

ING is tevreden over haar eigen resultaten. De bank wijst op de hoge kwaliteit van de kredietportefeuille. Ook is het bedrijf te spreken over het gediversifieerd risicoprofiel en het riante voorzieningenniveau. In het afgelopen half jaar kocht ING voor € 380 miljoen aan eigen aandelen in.

In combinatie met de sterke kapitaalpositie denkt ING dat er opnieuw ruimte is voor een extra beloning aan de aandeelhouders. De bank kondigt vandaag dan ook een aandelen inkoopprogramma aan van € 1,5 miljard. Dit komt neer op ongeveer 3,8% van de uitstaande aandelen.

Aandeel ING dividend

ING streeft naar een pay-out ratio van 50%. Over het jaar 2021 heeft ING een dividend van € 0,62 uitgekeerd. ING heeft het het interim-dividend 2022 vastgesteld op € 0,17, iets lager van de € 0,21 van 2021.

Op de jaarlijkse beleggers-dag heeft ING laten weten binnen vier jaar – onder voorbehoud van veranderende omstandigheden – voor € 17 miljard euro aan kapitaal uit te keren. De helft van de verwachte winst van € 20 miljard euro in de periode 2022 tot en met 2025 en € 7 miljard euro uit overtollig kapitaal. Op dit moment heeft ING een kleine 3,8 miljard aandelen uitstaan, dus dat betekent dat aandeelhouders de komende 4 jaar kunnen rekenen op € 4,47 dividend per aandeel. Dat zou neerkomen op € 1,12 dividend per aandeel per jaar. Bij de huidige koers van € 10,50 betekent dat een dividendrendement van 10,6% per jaar.

Uiteraard is de haalbaarheid van deze doelstelling afhankelijk van de resultaten. Realistisch lijkt het dat beleggers jaarlijks op minimaal € 0,62 aan dividend kunnen rekenen. Ook dan geeft het aandeel ING een keurig dividendrendement van een kleine 6%.

Waardering aandeel ING

Het aandeel ING wordt verhandeld tegen pakweg 10x de winst. Daarmee is ING ongeveer even duur als het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar, dat op 9,5 ligt. Wel lijkt de bank daarmee goedkoper dan de rest van de markt. De gemiddelde P/E ratio van de Europese banksector ligt namelijk rond de 13.

De price to book ratio bedraagt 0,69 en vergelijkt de huidige marktprijs van een onderneming met zijn boekwaarde. Daarmee lijkt ING goedkoop, want de gemiddelde P/B ratio over de afgelopen 5 jaar lag op 0,76.

Met de relatieve onderwaardering, het riante dividend en geplande aandeleninkoopprogramma’s lijkt ING een aantrekkelijke belegging. Bovendien zijn de rentemarges nu snel aan het herstellen en liggen daarmee hogere winsten op de loer. Risico’s zitten in de verslechterende economische vooruitzichten, waardoor de bank weer voorzieningen moet treffen.

Technische analyse aandeel ING

De grafiek van ING laat flinke verbeteringen zien. Binnen de neutrale bandbreedte van het afgelopen jaar is de koers van ING uit de correctieve fase gebroken. Ook werden er hogere bodems gevormd en is de koers boven het 200-daags gemiddelde gebroken.

ING is vandaag hard op weg naar de weerstand rond € 10,75. Na een doorbraak hierboven komt er ruimte vrij voor een herstel richting de € 12, maar ook een aanval op de weerstand van € 14 is mogelijk.

Het positieve technische plaatje wordt enkel teniet gedaan na een doorbraak onder de steun rond € 9,72. Dan zakt de koers namelijk terug onder de laatste bodem en de 200EMA. Een nieuwe daling richting de € 8 wordt dan weer mogelijk.

koers aandeel ING - grafiek aandeel ING

Beleggen in aandeel ING (INGA) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ING (INGA). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Geschatte leestijd: 7 minutes

Het aandeel ING heeft het de afgelopen maanden lastig. De koers van ING beweegt al maanden in een zijwaartse bandbreedte. Ondanks stijgende rentes hebben banken het moeilijk. Aanhoudende geopolitieke onzekerheden en zorgen over de economie zetten bankaandelen onder druk. In deze update bespreken we de resultaten van ING over het tweede kwartaal van 2022.

Aandeel ING: koersdata & video

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
ING GROUP NV NL0011821202 INGA 16,97 -0,01 % 7,62 % 33,64 % 31,65 %

Kwartaalcijfers aandeel ING Q2 2022

Begin augustus maakte ING resultaten over het 2e kwartaal van 2022 bekend. Met rente-inkomsten werd afgelopen kwartaal bijna € 3,47 miljard verdiend, een stijging van 3,7% op jaarbasis. Dit was met name te danken aan stijgende rentemarges. De netto inkomsten uit hypotheken daalden echter, door stijgende financieringskosten en omdat de inkomsten uit boetes voor vervroegde aflossing verder daalden. De rentebaten uit overige kredietverlening waren relatief stabiel, omdat hogere gemiddelde volumes bijna volledig compenseerden voor de lagere marges.

De fee en commissie inkomsten stegen eveneens met 3,9% tot € 888 miljoen. Retail Banking liet een stijging van de provisiebaten met 10,3% op jaarbasis, dankzij een sterke groei van de provisies voor dagelijks bankieren als gevolg van hogere provisies voor betaalpakketten en vergoedingen voor nieuwe diensten. Een daling van de provisies op beleggingsproducten, als gevolg van dalende aandelenmarkten en een lagere handelsactiviteit hadden juist een negatieve impact op deze post.

De totale omzet steeg hierdoor met 3,7% tot € 4,68 miljard. ING zag echter ook de kosten stevig oplopen. De kosten voor onder andere personeel stegen met 6,4% tot € 2,52 miljard. Daarvan waren € 159 miljoen aan kosten eenmalig. Ook de kosten voor regulering stegen opnieuw fors met 24,4% tot € 214 miljoen, maar ook hiervan is € 92 miljoen toe te schrijven aan een eenmalige bijdrage aan een nieuw beschermingsstelsel in Polen.

Exclusief reguleringskosten en incidentele posten lieten de totale kosten slechts een stijging van 1,4% op jaarbasis en dus ruim onder de inflatie. Deze stijging was voornamelijk het gevolg van salarisverhogingen, die de bank ook weer deels kon compenseren door kostenbesparende initiatieven en de terugtrekking uit bepaalde retailmarkten.

De brutowinst daalde met 1,5% tot € 1,94 miljard. De bank moest echter opnieuw €202 miljoen opzij zetten voor ‘slechte leningen’. Ook Turkije had wegens de hyperinflatie een negatieve invloed van maar liefst € 277 miljoen op de nettowinst. De bank paste een zogeheten IAS 29 toe, die samen met een afschrijving op de goodwill een negatieve impact had op de nettowinst. Onder aan de streep daalde de winst dan ook met 19,3% tot een kleine € 1,18 miljard.

Aandel ING consolidated results

Beleggers vrezen economische crisis

ING heeft in de eerste helft van 2022 aardige resultaten weten neer te zetten, maar wijst ook op economische uitdagingen in de nabije toekomst. Naar verwachting zal de ECB de rente de komende periode fors opschroeven. ING denk de komende jaren flink te profiteren van hogere rentebaten.

Met stijgende rentes lijkt het vooruitzicht van bankaandelen rooskleurig, maar er zijn ook nadelen. Zo zorgen hogere rentes ook voor problemen bij huishoudens met schulden. Hoge inflatie zorgt er in sommige gevallen al voor dat mensen moeite krijgen om rond te komen.

Dit resulteert mogelijk in het probleem dat sommige mensen hun hypotheek of andere lening niet meer kunnen terugbetalen. Voor dit soort slechte leningen zullen banken als ING ongetwijfeld de komende jaren voorzieningen moeten treffen. Zorgen over de economie zien we dus ook duidelijk terug in de koersontwikkeling van ING. De bank wijst echter op haar sterke kapitaalpositie en beperkte kosten voor risico in het 2e kwartaal.

ING dividend

ING streeft naar een pay-out ratio van 50%. Over het jaar 2021 heeft ING een dividend van € 0,62 uitgekeerd. Na de kwartaalcijfers heeft ING het interim-dividend 2022 vastgesteld op € 0,17, iets lager van de € 0,21 van 2021.

Definitie
Wat is de pay-out ratio?
De payout ratio geeft aan welk deel van de netto winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. De hoogte van de payout ratio wordt mede beïnvloed door het dividendbeleid dat de onderneming nastreeft.

Op de jaarlijkse beleggersdag heeft ING laten weten binnen vier jaar – onder voorbehoud van veranderende omstandigheden – voor € 17 miljard euro aan kapitaal uit te keren. De helft van de verwachte winst van € 20 miljard euro in de periode 2022 tot en met 2025 en € 7 miljard euro uit overtollig kapitaal. Op dit moment heeft ING een kleine 3,8 miljard aandelen uitstaan, dus dat betekent dat aandeelhouders de komende 4 jaar kunnen rekenen op € 4,47 dividend per aandeel. Dat zou neerkomen op € 1,12 dividend per aandeel per jaar. Bij de huidige koers van € 8,75 betekent dat een dividendrendement van 12,7% per jaar. Uiteraard is de haalbaarheid van deze doelstelling afhankelijk van de resultaten. Realistisch lijkt het dat beleggers jaarlijks op minimaal € 0,62 aan dividend kunnen rekenen. Ook dan geeft het aandeel ING een keurig dividendrendement van ruim 7%.

Aandeel ING als belegging

ING is een stabiele bank met sterke posities in internationale markten. De CET1-ratio daalde op kwartaalbasis licht tot 14,7%, maar is nog steeds erg robuust. Deze ratio geeft aan hoeveel kapitaal een bank heeft in vergelijking met haar activa. Verwacht wordt dat alle banken minimaal een CET1-ratio van 10,5% handhaven. Het is een kapitaalmaatregel die in 2014 is ingevoerd als voorzorgsmaatregel om de economie te beschermen.

De bank zet overigens vol in op verdere groei, blijkt ook uit het feit dat het klantenbestand dit jaar met 228.000 is gegroeid. ING richt zich op het leveren van waarde via zowel retail als wholesale activiteiten. Bij Retail Banking probeert de bank superieure klantproposities te bieden. De kracht bij zakelijke klanten ligt in de combinatie van het wereldwijd bereik, lokale kennis en sectorexpertise, aldus ING.

Voor de periode 2022 tot en met 2025 streeft ING naar een gemiddelde jaarlijkse groei van de inkomsten met 3%. Met een aantrekkelijk dividend, uitzicht op groei en een sterke positie is het aandeel ING mogelijk interessant voor beleggers.

ING wordt verhandeld op een koers/winstverhouding van 8,5, terwijl het gemiddelde van de sector iets boven de 10 ligt. ABN AMRO wordt overigens verhandeld tegen slechts 7,4 de verwachte winst over 2022. ABN is echter minder stabiel en er lijkt daar weinig zicht op groei.

Technische analyse aandeel ING

Het aandeel ING is sinds begin dit jaar enorm verzwakt. De stijgende trend werd eind februari gebroken en ook zakte de koers onder de steun rond € 11,50. In de afgelopen maanden heeft de koers van ING voornamelijk zijwaarts bewogen. Wel waren er binnen deze zijwaartse bandbreedte flinke uitslagen zichtbaar. In de zomer werd het dalende 200-daags gemiddelde getest en vervolgens is de koers weer hard weggeleden.

Duidelijk is dat er een steunniveau rond de € 8,50 ligt. Een doorbraak hieronder zal een verdere daling inluiden waarbij de volgende steun op circa € 7,15 als volgende koersdoel mag worden beschouwd. Een doorbraak boven de weerstand op € 9,60 is noodzakelijk om van een technische verbetering te kunnen spreken. Een herstel richting de € 10 of zelfs € 10,75 wordt dan weer mogelijk.

technische analyse aandeel INGA

Beleggen in aandeel ING (INGA) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ING (INGA). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Meer informatie over het aandeel ING

Aandelen kopen

ING: Analyses & tipsWaarom in aandelen van ING beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook ING. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen ING kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel ING

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

ING : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel ING: Bedrijfsinformatie ING GROUP NV

ING is de afkorting voor Internationale Nederlanden Groep en is hoofdzakelijk actief in Europa. ING biedt een ruim scala aan financiële dienstverlening aan. Gaande van spaarproducten, leningen en beleggingsproducten. Eind 2017 had de bank 37,4 miljoen klanten wereldwijd. Meer dan 70 procent van de omzet wordt gerealiseerd in Europa. De financiële instelling heeft meer dan 51.000 werknemers in dienst. ING is één van de marktleiders in de Benelux en legt nu de focus op de groei in landen zoals Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en Australië.