Beginnen met daytraden? Leer wat daytraden is

Door Justin Blekemolen


Geschatte leestijd: 11 minutes

daytrading daytraden strategy voordelen daytraden
Daytrading is een ontzettend populaire handelsstrategie, maar langdurig succes vereist veel kennis en ervaring. Succesvol daytraden wordt veelal door professionals gedaan, waar de high-frequency traders de kroon spannen. Deze (veelal algoritmes) kunnen in- en uitstappen binnen een aantal milliseconden. Er zijn echter ook nog steeds veel particuliere daytraders actief.

Bent u voornemens om te beginnen met daytraden? In dit artikel komen de voor- en nadelen van daytrading aan bod. Ook geven we een aantal tips en wijzen we u op de bekende valkuilen. Tot slot bespreken we in het kort een aantal mogelijke strategieën die u kunt gebruiken bij het daytraden. Ben u op zoek naar een broker om te day traden, klik dan hier.

Wat is daytraden?

DEFInitie
Wat is daytraden?

Daytraden is een handelsstrategie waarbij beleggers binnen één dag financiële instrumenten kopen en verkopen om te profiteren van kortetermijnprijsbewegingen. Deze aanpak kan hoog risicovol zijn, maar biedt ook potentieel voor aanzienlijke beloningen.

Daytraden of daytrading betekent dat een belegger vrijwel iedere dag aandelen of andere effecten koopt en verkoopt. Posities worden doorgaans op dezelfde dag geopend en gesloten. De meest actieve belegger is dus de daytrader, ofwel de daghandelaar. Het vereist snelle besluitvorming, sterke analytische vaardigheden en een diepgaand begrip van de markt.

Meestal wordt er bij daytraden ook gebruikgemaakt van een hefboom, bijvoorbeeld in de vorm van margin trading.

Daghandelaren maken ook veelvuldig gebruik van derivaten. Met futures kan relatief eenvoudig worden ingespeeld op indexen, forex (valuta) of grondstoffen, zoals goud en olie. Futures kennen een standaard hefboom en hebben ieder hun eigen margin vereisten.

Beginnen met daytraden:

Beginnen met daytraden kan zowel spannend als uitdagend zijn. Deze vorm van handelen vereist dat je snel reageert op marktveranderingen en slimme beslissingen neemt onder druk. Voordat je begint, is het essentieel om een grondig begrip te hebben van de markten, de benodigde tools, en effectieve strategieën. In deze sectie bespreken we de basisprincipes van daytraden, bieden we tips voor beginners, en benadrukken we belangrijke overwegingen om je te helpen een succesvolle start te maken in de wereld van daytraden.

Voor- en nadelen van Daytraden

Beginnende traders maken vaak dezelfde soort fouten. Daarom is het aan te raden om u goed in te lezen, zodat dit soort fouten voorkomen kunnen worden, u goed voorbereid kan gaan traden en u zich bewust bent van de mogelijke risico’s.

Voor u gaat beginnen met daytraden moet u een aantal zaken op een rij zetten. Welke producten wil u gaan handelen? Kiest u voor aandelen of juist voor derivaten? Dit kan afhankelijk zijn van uw startkapitaal. Hoeveel tijd heeft u en op welke beurs gaat u handelen? Daghandelen kan ontzettend veel tijd kosten en bovendien dient u rekening te houden met de openingstijden van de verschillende beurzen.

De juiste mindset en discipline

Het belangrijkste punt is ongetwijfeld de mindset en de discipline die een daghandelaar dient te hebben. Wanneer u een daytrading strategie heeft, is het essentieel u daar aan vast te houden. Hoe goed uw daytrading strategie ook is, u zult ongetwijfeld een keer een mindere periode beleven. Ook dan dient u zich aan uw oorspronkelijke plan vast te houden. Dit zijn vaak de momenten dat een handelaar op tilt slaat en meer risico gaat nemen, meestal met grote verliezen tot gevolg.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat uw daytrading strategie op een gegeven moment niet meer naar behoren werkt. Probeer daarom altijd kritisch naar uw eigen strategie te kijken en probeer deze te verfijnen waar mogelijk.

De juiste mindset en psychologie maken het grote verschil tussen een verliezende en een succesvolle trader. Wie zich uitvoerig met de psychologische kant van het traden bezighoudt, kan daar mogelijk voordeel uit halen. Het beheersen van uw emoties, het onder controle houden van uw angsten en u niet laten leiden door hebzucht, kunnen helpen om betere beslissingen te maken. Ook helpt inzicht in uw eigen gedrag om fouten te voorkomen en het risico op verlies te verminderen.

Transactiekosten

Een daytrader voert veel transacties uit waardoor er automatisch relatief veel commissie aan de broker betaald zal worden. Logischerwijs is een besparing op de transactiekosten de eerste winst die de handelaar kan behalen.

U moet zich niet blind laten leiden door de transactiekosten. Bij sommige brokers (veelal CFD brokers) betaalt u bijvoorbeeld heel weinig tot helemaal geen commissie. Deze brokers hanteren in plaats daarvan vaak een vergrote spread, waardoor u indirecte kosten maakt bij in- en uitstappen.

Real-time koersinformatie voor daytraden

Niet alleen het platform dient stabiel en betrouwbaar te zijn, hetzelfde geldt voor de koersen die u in het handelsplatform ziet. Deze koersen dienen real-time te zijn, zodat u op de seconde kunt beslissen of u wilt kopen of verkopen. U kunt er bij uw broker vaak voor kiezen een koersdata abonnement af te sluiten. Welke abonnementen u activeert is afhankelijk van uw strategie. Wilt u alleen de beste bied- en laatprijzen zien of juist een aantal lagen in het boek? In het geval dat u meerdere lagen wilt zien, maakt u gebruik van Level II data. Niet elke broker biedt u Level II data, informeer dus van tevoren naar de mogelijkheden.

Handelt u slechts in één product? Dan is het toch verstandig om tevens de koersbundels van andere markten te nemen. Een daghandelaar in de AEX-future (FTI) heeft veelal ook real-time data van de Duitse en Amerikaanse futures. De AEX-future volgt veelal de bewegingen van deze buitenlandse futures. Deze abonnementen kosten u maandelijks een vast bedrag, maar geven u een beter beeld van de dynamiek van de markt.

Handelsplatform

Bij het daytraden is een betrouwbaar en snel platform nog belangrijker dan de transactiekosten. Een daytrader heeft er niets aan om een euro minder te betalen, wanneer hij of zij niet snel genoeg een positie kan innemen of sluiten. Mocht het handelsplatform niet snel genoeg laden of een storing hebben, dan kan dit desastreuze gevolgen hebben. Daarnaast moet het handelsplatform de juiste ordertypes bieden om uw strategie succesvol te laten werken.

Daytraden met technische analyse

De meeste daytraders handelen op basis van grafieken en technische analyse. Daarmee kunnen beleggers op basis van trends en patronen proberen toekomstige koersbewegingen te voorspellen. Doorgaans maakt men ook gebruik van technische indicatoren. Indicatoren kunt u onder andere gebruiken om trends te identificeren of juist draaipunten in de markt te herkennen. Voorbeelden van indicatoren zijn de RSI, Moving Average en MACD. Daarnaast zijn er nog honderden andere indicatoren beschikbaar. Bij LYNX heeft u keuze uit maar liefst 120 indicatoren.

In het LYNX Kennisportaal heeft u de mogelijkheid om alles over technische analyse te leren.

In de onderstaande grafiek ziet u de weekgrafiek van de AEX-future met een aantal indicatoren. Probeer u nooit door slechts één indicator te laten leiden, maar probeer een combinatie van indicatoren te gebruiken om uw visie te bevestigen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat technische analyse totaal niet bij uw strategie past.

Beginnen met daytraden? | Daytraden app | Daytraden betekenis

Tools voor daytraden

In het verlengde van het handelsplatform dienen er ook trading tools beschikbaar te zijn die aansluiten bij uw handelsstrategie. Daarbij bepaalt het product waarin u handelt ook veelal welke tools van toegevoegde waarde zijn.

Handelen in de grafiek

Eén van de belangrijkste tools voor daytraden vind ik het rechtstreeks handelen in de grafiek. Met een dergelijke tool kunt u uw koop- en verkooporders direct op de gewenste niveaus in de grafiek plaatsen. In de onderstaande afbeelding ziet u met de blauwe pijltjes waar aankopen zijn gedaan en rode pijltjes waar verkocht of geshort is. De blauwe lijn in de grafiek toont een actieve kooporder. Onder de grafiek ziet u informatie over uw openstaande posities, orders en transacties.

LYNX biedt u de mogelijkheid om uw limiet en stoploss automatisch op een vooraf bepaalde afstand van uw primaire order te leggen.

Koop order daytraden | daytraden voor beginners | daytraden app

Marktscanner

Een bepaalde groep van daghandelaren zoekt dagelijks naar bewegelijke aandelen om vervolgens te kunnen profiteren van de grote sprongen die deze fondsen maken. Voor deze groep daghandelaren biedt de Marktscanner de ideale uitkomst. U vindt de marktscanner onder de analytische instrumenten.

Met de Marktscanner kunt u bijvoorbeeld met één druk op de knop de grootste stijgers/dalers vinden, daarbij zijn diverse filters toe te voegen. Zo kunt u met prijs- en volumefilters bijvoorbeeld de penny stocks uitsluiten van uw resultaten.

daytraden leren | daytraden betekenis | wat is daytraden

Daytraden strategieën

Er zijn talloze strategieën die gebruikt worden door daytraders. Hier volgen de meest bekende strategieën met een korte toelichting. In de artikelen op onze trading-pagina worden deze strategieën meer uitvoerig besproken en met voorbeelden geïllustreerd.

1. Daytraden: scalpen

Van de daghandelaren zijn scalpers de meest actieve beleggers. Deze beleggers nemen meestal slechts voor een aantal seconden een positie in, dit kan aan de long- en shortkant zijn. Een scalper probeert zoveel mogelijk kleine winsten te pakken. Daarbij wordt een nauwe stoploss gehanteerd, een groot verlies kan namelijk snel alle kleine winsten wegvagen. De target en stop-loss order liggen daarom vaak op ongeveer dezelfde afstand van de primaire order, waarmee een risk/reward ratio van 1 wordt nagestreefd.

Ook voor het scalpen zijn er talloze daytrading strategieën die gebruikt kunnen worden. Doorgaans gebruikt men één of meer technische indicatoren. Maar ook puur handelen op basis van trends, steun en weerstand is erg populair. Eén van de bekendste manieren is het handelen op weerstands- en steunniveaus in de markt. Hier wordt vaak naar korte (minder sterke) intraday niveaus gekeken in plaats van naar weerstanden en steunen op lange termijn.

daytraden voorbeeld | daytraden app | daytraden beginnen

2. Daytraden: momentum

Een momentum daghandelaar zal een aandeel zoeken waar sprake is van een flinke koersbeweging. Deze koersbeweging kan positief, maar ook negatief zijn. Deze belegger zal met de trend mee handelen, maar ook weer snel zijn positie verlaten. Bij het sluiten van de positie wordt gebruikgemaakt van het diepteboek. In het diepteboek probeert de handelaar een groot blok van kopers/verkopers op te sporen en voor het bereiken van dit niveau wordt de positie gesloten.

3. Daytraden: contrair/fading

De contraire belegger doet eigenlijk het tegenovergestelde van de momentumbelegger. De belegger zoekt een fonds met grote koersbewegingen en probeert contrair te handelen aan deze trend. De handelaar gaat uit van een terugval bij een grote koersstijging. Mocht er een terugval volgen, dan wordt de positie wederom snel gesloten. Een andere naam voor deze manier van beleggen is ook fading.

Deze manier van handelen gaat gepaard met een hoog risico. De koers kan namelijk makkelijk nog harder doorstijgen en bij bijvoorbeeld een short squeeze bent u met de stop-loss niet altijd gegarandeerd van een goede exit. Uw risicotolerantie moet dus redelijk hoog zijn om deze strategie succesvol toe te passen.

4. Daytraden: pivot trading

Pivot trading lijkt enigszins op scalpen, de belegger kijkt namelijk naar steun- en weerstandsniveaus. De pivothandelaar houdt de positie echter langer vast dan de scalper. Deze handelaar zoekt naar sterkere steun- en weerstandsniveaus, zoals de laagste of hoogste stand van de dag. Wanneer de hoogste stand van de dag bereikt wordt, neemt de belegger een shortpositie in. Deze wordt gesloten wanneer er sprake van een ommekeer is.

Risicomanagement van deze strategie is redelijk eenvoudig. De stoploss wordt ingelegd net boven de hoogste stand van de dag. Wanneer er dan toch sprake is van een uitbraak, kan de positie snel gesloten worden. LYNX biedt ook pivot points indicatoren aan die mogelijke kantelpunten voor u in de grafiek zetten.

Lees hier meer over de daytrading strategie pivot point trading.

5. Daytraden & automatisch handelen

Wanneer u een goedwerkende strategie heeft, zou u deze kunnen automatiseren. U kunt hiervoor externe programma’s gebruiken zoals MultichartsNinja Trader, Meta Trader en Trade Station. Deze programma’s kunt u vervolgens aan uw LYNX-rekening koppelen om zodoende ook te kunnen profiteren wanneer u niet achter het scherm zit. Lees meer informatie over daytrading via LYNX.

Zelf daytraden via LYNX?

LYNX is de ideale broker voor beleggers die actief willen daytraden. Via LYNX kunt u zelf beleggen in aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

FAQ

Daytraden kan winstgevend zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het ook een hoog risico met zich meebrengt. Het vereist een grondige kennis van de markten, strategieën en risicobeheer om succesvol te zijn.

Om te beginnen met daytraden, moet je de basisprincipes leren, een markt kiezen, de markt grondig bestuderen, een strategie bepalen, een account openen bij een broker, oefenen met een demo-account, een plan opstellen en je eraan houden. Onthoud dat daytraden risicovol is en dat het tijd kost om succesvol te worden.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.