ETF uitleg

ETF’s (Exchange Traded Funds), ook wel trackers genoemd, zijn zeer populair bij beginnende beleggers. Het succes van ETF’s zit hem voornamelijk in de kosten en eenvoud van het product. Met trackers kunt u gemakkelijk en goedkoop een gespreide portefeuille opzetten. ETF’s zijn transparant en zeer toegankelijk, omdat ze net als aandelen vrij verhandelbaar zijn op de beurs.

Een ETF biedt u het bijvoorbeeld het voordeel dat u een aandelenindex, een sector, een land of wereldindex aan uw portefeuille kunt toevoegen met de aankoop van één enkel product. Het is echter belangrijk om het verschil tussen een fysieke ETF en een synthetische ETF te kennen. Ook kunnen we onderscheid maken tussen ETF’s die een bruto of een netto herbeleggingsindex als benchmark gebruiken.

Zodra u de basis van ETF’s begrijpt, zult u het veel gemakkelijker vinden om de beste ETF’s voor uw portefeuille te selecteren. Naast de bekende ETF’s, zoals de World ETF’s, AEX ETF’s of Emerging Markets ETF’s, bieden trackers die op de beurs verhandeld worden nog tal van mogelijkheden. Met ETF’s kunt u profiteren van veelbelovende beleggingskansen in welke vorm dan ook.

ETF beleggen: uitleg voor beginners

Inzicht in de structuur, de kenmerken en de risico’s van ETF’s zijn belangrijk als u besluit om te gaan beleggen in ETF’s. Het leren van de basisprincipes van ETF’s is daarom erg belangrijk voor beginnende beleggers.

ETF’s kunnen een aantrekkelijk alternatief vormen voor spaarders die, zonder al te veel kennis, kunnen profiteren van stijgingen op de aandelenmarkten. Indien u op de hoogte bent van de rendementen en risico’s, kan het ook interessant zijn om te beleggen in ETF’s voor uw pensioen. U kunt met ETF’s ook werken aan een andere financiële planning en/of simpelweg vermogensopbouw. Daarom leggen wij in onderstaande artikelen op een begrijpelijke manier uit hoe ETF’s werken en waar u op moet letten bij het selecteren en kopen ervan.

Een ETF volgt als het ware de waarde van een bepaalde index en zal vrijwel exact hetzelfde beleggingsresultaat behalen als de index die hij volgt. Als u dus een AEX ETF koopt, dan volgt deze ETF de waarde van de 25 aandelen uit de AEX index. Er zijn talloze indices en u kunt daarbij ook kiezen voor specifieke thema’s. Denk bijvoorbeeld aan ETF’s die waterstof aandelen volgen.

ETF's kopen en verkopen: hoe werkt het?

Als u een markt, land of sector hebt gekozen waarin u met ETF’s wilt beleggen, moet u deze ETF’s zelf nog met elkaar vergelijken.

ETF’s zijn namelijk afkomstig van verschillende aanbieders, de zogenaamde emittenten. Bekende aanbieders van trackers zijn: Blackrock, Think, SPY en iShares. ETF’s op exact dezelfde index kunnen per uitgever aanzienlijk verschillen in prestaties en kosten. Let hierom bij het vergelijken van de verschillende ETF’s dus goed op of het type en de kosten overeenkomen met uw verwachtingen.

Indien u besloten heeft welke ETF’s u wilt aankopen, dan is het aan- en verkoopproces eigenlijk heel eenvoudig. Aangezien ETF’s net als aandelen op de beurs worden verhandeld, heeft u slechts een effectenrekening nodig – bij voorkeur bij een gespecialiseerde online broker. Na het openen van een rekening kunt u zeer eenvoudig uw orders plaatsen via het handelsplatform.

Tips voor het beleggen in ETF's