Straddle optie strategie: long straddle en short straddle uitgelegd

Door Justin Blekemolen

....

Estimated reading time: 9 minutes

Straddle strategie: de optiestrategie waarmee u inspeelt op beweging
De optiewereld biedt diverse strategieën voor de slimme belegger, met de straddle strategie als een prominente keuze.

Deze tactiek, beschikbaar in zowel een long als een short variant, stelt beleggers in staat om in te spelen op significante bewegingen van de koers van een onderliggende waarde, ongeacht de richting.

In dit artikel duiken we diep in de nuances van zowel de long als de short straddle en bieden we praktijkvoorbeelden om deze concepten te verduidelijken. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Wat is de straddle optiestrategie?

Een straddle is een optiecombinatie waarbij een belegger gelijktijdig call- en put-opties koopt of verkoopt met dezelfde expiratiedatum en uitoefenprijs. Deze strategie richt zich op grote prijsbewegingen en is effectief ongeacht of deze beweging omhoog of omlaag is.

DEFINITIE
Wat is een straddle?

Een straddle is een optiestrategie waarbij gelijktijdig een calloptie en een putoptie met dezelfde uitoefenprijs en vervaldatum worden gekocht.

Long straddle optiestrategie

Bij een long straddle koopt de belegger zowel een put- als een calloptie. Het unieke aan deze strategie is dat, terwijl het risico beperkt blijft tot de betaalde premie, het winstpotentieel ongelimiteerd is. De delta van de positie is neutraal bij aanvang, maar de gamma (de verandering van delta) is de drijvende kracht. Een stijgende markt vergroot de delta van de calloptie en verkleint die van de putoptie, en vice versa bij een dalende markt. Belangrijk is de vega van deze strategie, die aangeeft dat toename in volatiliteit gunstig is, terwijl afname ervan nadelig is.

In een voorbeeld van een long straddle met een onderliggende waarde van $40, wordt $4 aan premie betaald, waardoor de break-even prijzen op $36 en $44 liggen. Winst wordt gemaakt als de koers van de onderliggende waarde buiten deze marges valt bij expiratie. Het maximumverlies is gelijk aan de betaalde premie van $400 (met een multiplier van 100).

  • Koop: calloptie $ 40
  • Koop: putoptie $ 40
Voorbeeld long straddle | long straddle optiestrategie | straddle long put

Uitleg long straddle strategie

Bij een long at-the-money straddle is de delta op het moment dat de positie wordt ingenomen neutraal. De positieve delta van de calloptie wordt opgeheven door de negatieve delta van de putoptie. De positieve gamma is de motor van de positie.

Bij een beweging omhoog neemt de delta van de calloptie toe vanwege de gamma van diezelfde calloptie en de delta van de putoptie neemt af om dezelfde reden. Bij een beweging omlaag geldt het omgekeerde.

Zoals gezegd, maakt het niet uit of de beweging opwaarts of neerwaarts is, zolang deze beweging maar doorzet. De vega van deze optie is groot, omdat beide opties zijn gekocht. Dit betekent dat een toename van de volatiliteit een positief effect heeft op de combinatie, terwijl een afname van de volatiliteit een negatief effect heeft op de gehele constructie. Tot slot is de theta van een gekochte straddle negatief. Het verloop van tijd heeft dus een negatief effect op de waarde van de straddle. Naarmate expiratie dichterbij komt, wordt de impact van de theta groter.

In het bovenstaande voorbeeld van de long straddle wordt $ 4 aan premie betaald, waardoor de break-even prijs van de onderliggende waarde op $ 36 en $ 44 ligt. Noteert de koers van de onderliggende waarde tijdens expiratie onder de $ 36 of boven de $ 44, dan maakt u winst. Deze winst is ongelimiteerd. Expireert de onderliggende waarde tussen $ 36 en $ 44, dan maakt u verlies. Het maximale verlies staat gelijk aan de betaalde premie. Door de multiplier van 100 komt het maximale verlies uit op $ 400.

Met deze optieconstructie betaalt u premie en heeft u een negatieve theta (tijdswaarde). Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw nadeel is. Gedurende de looptijd wordt de tijdswaarde van uw optie dus lager, waardoor de waarde van uw optie daalt, zonder dat de koers van de onderliggende waarde hoeft te bewegen. Voor u als optiebelegger is het dus zaak deze theta zo laag mogelijk te houden.

Voordelen long straddle:

  • Ongelimiteerde winst
  • Geen voorkeur voor richting van de beweging

Nadelen long straddle:

  • Risico tegenover de optiegrieken
  • Hoge investering
  • Grote beweging vereist

Short straddle optiestrategie

Een short straddle omvat het verkopen van zowel een call- als een putoptie. De winst is hierbij gelimiteerd en het risico theoretisch oneindig. In een praktijkvoorbeeld met dezelfde prijsstructuren als de long straddle, is de maximale winst behaald als de onderliggende waarde expireert op $40. Het verlies is niet gemaximaliseerd en kan oneindig zijn als de geschreven opties ongedekt zijn.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een short straddle. In dit voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

  • Verkoop: calloptie $ 40
  • Verkoop: putoptie $ 40
Voorbeeld short straddle | short straddle optiestrategie | straddle short put

Uitleg short straddle optiestrategie

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de straddle juist te verkopen. Een zogenoemde short straddle is exact het tegenovergestelde van de long straddle. De verwachting hierbij is dat de beweging beperkt blijft.

In het bovenstaande voorbeeld van de short straddle wordt dus $ 4 premie ontvangen. Ook bij deze short straddle ligt de break-even prijs op $ 36 en $ 44. In dit geval is het echter zaak dat de koers van de onderliggende waarde binnen deze bandbreedte expireert om winst te maken.

De maximale winst is te behalen op een koers van $ 40. Op deze koers expireren beide geschreven opties waardeloos af en bedraagt de winst $ 400. Tegengesteld aan een long straddle, is hier het verlies niet gemaximaliseerd. Uw geschreven opties zijn niet gedekt, waardoor uw verlies technisch gezien oneindig is.

Wanneer is de straddle strategie interessant?

Long straddles zijn geschikt voor beleggers die een grote beweging verwachten zonder een duidelijke mening over de richting. Short straddles worden gebruikt wanneer men verwacht dat de beweging beperkt blijft.

Opties
handelen in opties via lynx

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Looptijd en uitoefenprijs straddle berekenen

Zoals bij de nadelen van de straddle al duidelijk werd, is het risico tegenover de optiegrieken bij deze strategie groot. Dit maakt wel enig verschil wat betreft de looptijd.

Kiezen uitoefenprijs

Bij het kiezen van de uitoefenprijs voor een long straddle, is een at-the-money straddle gangbaar. De looptijdkeuze is belangrijk vanwege de tijdswaardeverlies (theta). Een kortere looptijd heeft een hogere theta, maar ook een hogere gamma. Voor de meer defensieve belegger kan een langere looptijd met minder tijdswaardeverlies een betere keuze zijn.

Kiezen looptijd

Omdat het om twee gekochte opties gaat, is het verlies aan tijdswaarde groot. Des te korter de looptijd van de opties, des te hoger de theta is. Hier staat wel tegenover dat de gamma hoog is bij kortlopende opties, waardoor u snel geld verdient bij een grote beweging.

Bent u iets defensiever ingesteld, dan is het wellicht raadzaam om een looptijd te kiezen van minimaal vier weken. Bij dergelijke opties is het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde een stuk kleiner. Uiteraard verdient u door de lagere gamma ook minder snel bij een beweging, in vergelijking met een kortere looptijd.

Positiemanagement

Beide straddle-strategieën vereisen zorgvuldig management. Bij een long straddle is het aan te raden de positie vroegtijdig te sluiten om verlies aan tijdswaarde te minimaliseren. Bij winst kan het lonen om tijdig winst te nemen om correcties van de markt voor te zijn. Voor een short straddle is waakzaamheid geboden vanwege het ongelimiteerde verliespotentieel.

Het kopen van een straddle behoort tot de meest risicovolle optiestrategieën. Bij het uitblijven van beweging neemt de waarde van de optiecombinatie snel af naarmate de expiratie dichterbij komt. Het aanhouden van een straddle tot afloopdatum van de opties zorgt voor een grote blootstelling aan de theta. Het kan raadzaam zijn de straddle vroegtijdig te verkopen.


Handelen in optiecombinaties

Het handelen in optiecombinaties zoals straddles kan eenvoudig via online broker LYNX. Beleggers kunnen zowel via het TWS Handelsplatform als LYNX+ met één klik een volledige optiecombinatie innemen. Dit biedt het voordeel dat u voor de gehele combinatie een vaste totaalprijs krijgt en verzekert bent van uitvoering voor beide opties, zonder het risico van slechts een gedeeltelijke uitvoering.

Op deze manier hoeft u niet elke optie apart te kopen of te verkopen. Zo bent u er zeker van dat u voor beide opties daadwerkelijk een uitvoering krijgt tegen een vastgestelde totaalprijs en loopt u dus niet het risico dat u enkel uitvoering heeft voor een gedeelte van de optiecombinatie.

Het inleggen van optiecombinaties kan via de Strategy Builder in de Option Trader. Hier kunt u bij strategie ook voor verschillende opties kiezen, door ze direct bij strategie te selecteren. U kunt echter ook zelf de constructie poot voor poot zelf opzetten en daarna uitvoeren.

handelen in optiecombinaties | Straddle optiestrategie | straddle optie

De prestaties en consequenties van deze trade kunt u makkelijk vinden door te klikken op “profile”. Hier vindt u de effecten van verschillende scenario’s en belangrijke informatie, zoals de break even punten, het maximale verlies en de maximale winst.

straddle strategie | De straddle optiestrategie | long short straddle

Handelen met de straddle strategie via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod van opties. De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie, maakt LYNX dé optiebroker bij uitstek. 

Met enkele simpele muisklikken handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen. Lees meer over ons aanbod via de onderstaande knop.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties