Calendar spread: inspelen op verschillende looptijden

Door Justin Blekemolen

....

Artikel laten voorlezen

De calendar spread speelt in op een verschil in de uitoefeningsdatum. Op alle andere vlakken is het verhandelde product bij deze optiestrategie hetzelfde. Zo heeft een calender spread bijvoorbeeld dezelfde uitoefenprijs, maar wel een andere datum van expiratie.

In dit artikel leggen we de calendar spread uit en geven we u voorbeelden van hoe de calendar spread gebruikt kan worden.

Wat is een calendar spread?

Een calendar spread (of time spread) wordt in het Nederlands ook wel een agenda spread genoemd. In de financiële wereld wordt een calendar spread gebruikt om een optie of future met dezelfde uitoefenprijs, maar een andere uitoefendatum tegen elkaar te handelen. Deze strategie wordt toegepast als investeerders denken dat de waarde van een bepaald goed verder in de toekomst meer of juist minder waard wordt.

Uitleg calendar spread

De calendar spread wordt vooral gebruikt om te profiteren van het feit dat de tijdswaarde sneller uit de korter lopende optie loopt. Mocht de prijs van de onderliggende waarde in deze periode niet veranderen, dan wordt met de calendar spread geld verdiend. De langer lopende optie is wel duurder en mocht de koers dus stevig tegen de opties inlopen, dan zal de trade toch voor verlies zorgen. Loopt de koers echter langzaam richting de strike prijs toe, dan wordt maximaal geprofiteerd van het verschil in expiratie.

De eerst optie verloopt dan waardeloos, terwijl de langer lopende optie nog tijdswaarde in zich heeft en nu eerder ‘in the money’ komt. Hierdoor is de optie meer waard en wordt de winst dus gemaximaliseerd. Het voordeel is dat de winst die op deze manier gerealiseerd kan worden relatief groot is vergeleken met de beperkte inleg en het beperkte maximale verlies.

opties
Handel in opties via LYNX

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Risico’s calendar spreads

Een extra risico is dat de koersen te hard oplopen voor de spread. In dat geval raakt de kortlopende optie al ‘in the money’ en wordt het steeds duurder deze terug te kopen. Wanneer er veel intrinsieke waarde in de opties loopt, neemt bovendien de waarde van de nog resterende tijd af. De tijd is namelijk niet enkel positief meer.

Wanneer de optie weer de andere kant op beweegt, kan namelijk ook intrinsieke waarde verloren gaan. Het verlies blijft echter beperkt, omdat beide opties dezelfde onderliggende uitoefenprijs hebben. De winst of het verlies van calender spreads wordt dus enkel indirect geraakt door de verandering in de onderliggende waarde.

Calendar spreads kunnen zowel met put opties als call opties gebruikt worden. Met put spreads speel je in op een daling, terwijl met een call spread juist stijging voor het ideale resultaat zorgt.

Minder gebruikt, maar ook mogelijk met opties, is juist het aangaan van een omgekeerde spread. In dit geval speel je juist in op een korte snelle beweging op de korte termijn. Hierdoor daalt de waarde van de langer lopende optie. Deze omgekeerde constructie wordt echter gecompliceerd door het feit dat door meer beweging de waarde van de nog langer lopende optie toeneemt.

Voorbeeld calendar spread

Met het kopen van een calendar spread speelt u, zoals hierboven besproken, in op het verschil in tijdswaardeverlies. Langer lopende opties verliezen namelijk minder snel tijdswaarde dan korter lopende opties.

U koopt en verkoopt dezelfde hoeveelheid call of put opties. Met deze optieconstructie betaalt u premie, maar heeft u een positieve theta. Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Het risico is beperkt tot de betaalde premie.

In het voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

  • Koop: call optie met strikeprijs € 40 en expiratie juni
  • Verkoop: call optie met strikeprijs € 40 en expiratie april
Voorbeeld calendar spread | Calendar spread: inspelen op verschillende looptijden

De opties lopen op verschillende momenten af. Deze calendar spread combinatie kost € 20 aan premie. Wanneer de kortlopende optie in mei waardeloos expireert, heeft de langer lopende optie nog steeds waarde. U kunt ervoor kiezen deze optie te verkopen en winst te nemen of opnieuw een korter lopende optie te schrijven.

Meer weten over opties? Via het LYNX Kennisportaal kunt u alles te weten komen over de werking van opties en de populairste optiestrategieën.

Handelen in calender spreads via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig handelen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties