Diagonal spread: optiestrategie met veel mogelijkheden

Door Justin Blekemolen

....

Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 5 minutes

Diagonal spread: optiestrategie met veel mogelijkheden
Diagonal spreads spelen in op een verschil in de uitoefeningsdatum én strikeprijs. Dit is eigenlijk een cominbatie van de eerder besproken calendar spread met een vertical spread.

Omdat zowel de datum als strikeprijs kan worden gewijzigd, zijn er heel veel verschillende diagonal spreads mogelijk.

In dit artikel gaan we dieper in op de theorie achter de diagonal spread, bekijken we de voor- en nadelen en geven we een voorbeeld van de spread.  Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Wat is een Diagonal Spread?

In de derivatenhandel doelt een diagonal spread op een combinatie van een vertical spread en calendar spread. Deze kan, net als een verticale spread, zowel toegepast worden op put- als call opties. Wanneer de spread met put opties wordt gebruikt, speelt een handelaar in op een daling, terwijl met een diagonal call spread ingespeeld wordt op een stijging.

De diagonal call spread maximaliseert de winst bij een geringe beweging. Dit komt doordat de calendar spread profiteert van een beweging binnen een bepaalde bandbreedte en de vertical spread juist inspeelt op een daling of stijging. Of de calendar spread of vertical spread belangrijker is, hangt af van de constructie.

Wordt het verschil in de uitoefendatum groter, dan neemt het belang van de calendar spread toe. Is het verschil in strikeprijs groter, dan gaat de payoff er steeds meer uitzien als een vertical spread. De combinatie van een vertical call spread en een calendar spread vormt dus een diagonal spread.

Soorten Diagonal Spreads:

Diagonal Debit Spreads:
Een diagonal debit spread is een optiestrategie waarbij een lange optie (call of put) wordt gekocht met een langere expiratiedatum en een kortere optie van hetzelfde type wordt verkocht met een kortere expiratiedatum en een andere uitoefenprijs. Het doel van deze strategie is om te profiteren van zowel het verlies van tijdswaarde als prijsbewegingen van het onderliggende effect. In vergelijking met andere spreads, vereist de diagonal debit spread een initiële inleg (of “debit”), maar biedt het meer flexibiliteit in termen van uitoefenprijzen en expiratiedatum.

Diagonal Credit Spreads:
Bij een diagonal credit spread wordt een optie met een kortere expiratiedatum verkocht en een optie met een langere expiratiedatum gekocht, beide van hetzelfde type maar met verschillende uitoefenprijzen. Het primaire doel is om directe inkomsten te genereren van de ontvangen premie van de verkochte optie. Deze strategie is het meest effectief in markten die licht bullish of bearish zijn, waarbij de verwachting is dat het onderliggende effect binnen een bepaald bereik blijft.

Uitleg Diagonal Spread

Met de diagonal spread optiestrategie kunt u heel precies uw risico’s uitkiezen. Door te variëren in de expiratiedatums en de uitoefenprijs kunt u bepalen of de nadruk meer op een vertical spread of juist op de calendar spread moet komen te liggen. De inleg is doorgaans beperkt en het risico is ook redelijk goed afgedekt. Daarnaast verdient u dankzij de calendar spread ook wanneer de koers van het aandeel niet beweegt.

Nadelen zijn er echter (uiteraard) ook. De constructie wordt namelijk negatief beïnvloed door snelle veranderingen van de koers. Het is zelfs mogelijk dat de koers uw koersdoel overschiet en u daardoor een deel van de winst of zelfs de gehele winst verliest. Als laatste kunnen de vele mogelijkheden van de diagonal spread ook zorgen voor fouten bij de uitvoering. Check dan ook altijd goed of u de juiste opties koopt en wat de payoff is.

In het TWS Handelsplatform is er bovendien een OptieTrader, die het mogelijk maakt om diagonal spreads of andere optiecombinaties in één keer in te leggen. Zeker wanneer u wat minder bekend bent met het inleggen van opties is het verstandig een soortgelijke tool te gebruiken of eerst te starten met losse vertical spreads of calendar spreads.

Voordelen Diagonal Spread:

  • Beperkte inleg
  • Winst bij weinig beweging of beweging richting positie
  • Beperkt verlies

Nadelen Diagonal Spread:

  • Gevoelig voor sterke bewegingen in beide richtingen
  • Veel variabelen hebben invloed op de constructie
opties
Handel in opties via LYNX

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Risico’s van Diagonal Spreads:

Een extra risico bij de diagonal call spread is dat de koersen te hard oplopen. In dat geval zit u directioneel goed, maar maakt u nog steeds verlies. Dit is met name het geval wanneer de calendar spread een grote invloed heeft op de uiteindelijke waarde en het verschil tussen de twee stikeprijzen relatief klein is.

In dit geval moet de de kortlopende optie terug worden gekocht en is de winst van de vertical spread niet voldoende om dit verlies op te vangen.

Reverse Diagonal Spread

Minder gebruikt, maar ook mogelijk als optiestrategie, is het aangaan van een omgekeerde diagonal spread (reverse diagonal spread). In dit geval speelt u juist in op een korte snelle beweging op de korte termijn. Hierdoor daalt als het goed is de waarde van de langer lopende optie. Deze omgekeerde constructie wordt echter gecompliceerd door het feit dat door meer beweging de waarde van de nog langer lopende optie toeneemt.

Voorbeeld Diagonal Spread

Met een diagonal spread combineert u dus de eigenschappen van een vertical spread met die van een calendar spread. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk een call spread met een positieve theta te construeren. U kunt de diagonal spread op veel verschillende manieren insteken.

In het diagonal spread voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

  • Koop: calloptie met strikeprijs € 40 en expiratie juni
  • Verkoop: calloptie met strikeprijs € 39 en expiratie april
Voorbeeld diagonal spread | Diagonal spread option | diagonal call spread

De opties hebben zowel een verschillende expiratiedatum als strikeprijs. Deze combinatie kost door het verkopen van een optie met een lagere expiratiedatum weinig, maar heeft als risico dat je meer kan verliezen als de koers hard oploopt. Tegen een daling ben je door de lagere investering echter wel veel beter beschermd.

Handelen in Diagonal Spreads via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig handelen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties