Groen beleggen en duurzaam beleggen

Door Justin Blekemolen


Geschatte leestijd: 6 minutes

Groen beleggen en duurzaam beleggen
Duurzaam beleggen en groen beleggen zijn steeds belangrijkere thema’s in een wereld waarin we alles op alles zetten om het klimaat te redden.

Groen beleggen is echter niet hetzelfde als duurzaam beleggen en de termen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt.

Maar wat is dan precies het verschil? Wanneer krijgt u bij groen beleggen vrijstelling van belasting en wanneer niet? In dit artikel zet ik de verschillen uiteen en leg ik uit waarom u duurzaam of groen zou moeten beleggen.

Groen beleggen en duurzaam beleggen; wat is het verschil?

De meeste mensen beleggen om een goed rendement te behalen en daarmee hun wensen of doelen te bereiken. Steeds meer mensen hebben echter ook steeds meer oog voor de mens, maatschappij en milieu. Veel beleggers kiezen er  bijvoorbeeld bewust voor om niet in sigarettenfabrikanten of oliebedrijven te beleggen. Duurzaam en groen beleggen is de laatste jaren dan ook erg populair geworden onder beleggers.

Duurzaam beleggen

Zoals ik hierboven al zei is groen beleggen niet hetzelfde als duurzaam beleggen, uiteraard hebben de twee wel raakvlakken. Duurzaam beleggen is echter de algemene benaming voor het investeren in ondernemingen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het wordt daarom ook wel eens maatschappelijk verantwoord beleggen genoemd. Bij duurzame beleggingen moet u denken aan alles wat bijdraagt aan een schoner milieu en beter klimaat. Maar ook het welzijn van mensen, de maatschappij en arbeidsomstandigheden staan voorop. Dit soort fondsen zullen nooit investeren in bijvoorbeeld wapenproducenten of bedrijven die mensenrechten schenden of het milieu schade toebrengen.

Waarom zou u duurzaam beleggen?

 • U belegt dan in en voor de toekomst. Duurzame bedrijven zijn namelijk vaak vooruitstrevende bedrijven, die op zoek gaan naar innovaties om mogelijke toekomstige ontwikkelingen voor te zijn.
 • U wordt er een kritische en betere belegger van. Wie duurzaam belegt, verdiept zich meestal meer in de bedrijven waarin hij belegt.  Als u verder kijkt dan alleen de financiële resultaten ziet u immers beter wat de kansen van een onderneming zijn.
 • Het geeft u een goed gevoel. Uw geld komt niet bij grote milieuvervuilers terecht of bedrijven die de internationale mensenrechten schenden.

Hoe kunt u duurzaam beleggen?

Men kan uiteraard ook gewoon duurzaam beleggen zonder groenfondsen. U hebt dan alleen geen fiscaal voordeel, maar daarover later meer. Zo zijn er beleggingsfondsen die aandelen in duurzame bedrijven kopen. Die bedrijven krijgen dat geld dus niet, maar het fonds neemt de aandelen van een andere belegger over.  U hoeft niet bang te zijn om rendement mis te lopen door duurzaam te beleggen. Uit onderzoek van onder andere Morningstar en Morgan Stanley is gebleken dat duurzame beleggingsfondsen even goed als of zelfs beter dan traditionele fondsen presteren.

Er zijn verschillende uitgevers van duurzame fondsen. Het verschil per fonds wat de criteria zijn voor het selecteren van bedrijven om in te beleggen. De Think Sustainable World ETF  gebruikt bijvoorbeeld als basis de 10 principes van de UN Global Compact.  Zij kijken bijvoorbeeld naar de mate waarin bedrijven rekening houden met mensenrechten, arbeidersrechten, milieu en anti-corruptie.

Enkele voorbeelden van duurzame fondsen zijn:

 • ASN Duurzaam aandelenfonds (ASNU)
 • NN Duurzaam aandelenfonds (INGDZ)
 • RobecoSAM Sustainable European Equities (I399090008)
 • VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF (TSWE)

Uiteraard zijn er nog veel meer van dit soort duurzame beleggingsfondsen.  Indien een beleggingsfonds aangeeft dat het duurzaam belegd, kunt u er in ieder geval met een gerust hart van uit gaan dat u enkel belegd in bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. U kunt uiteraard ook gewoon los in deze aandelen beleggen indien u liever niet een beleggingsfonds of ETF koopt.

Groen beleggen vrijstelling - duurzaam beleggen belastingvoordeel

Groen beleggen

Groene beleggingen zijn ‘beleggingen’ in fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming. Hierbij kunt u denken aan duurzame-energieprojecten, duurzaam bouwen of bijvoorbeeld de aanleg van bossen. Door groen te beleggen steunt u dus belangrijke milieuprojecten en draagt u bij aan een schoner milieu en een beter klimaat. Groen beleggen is echter niet hetzelfde als duurzaam beleggen. Groen beleggen is een vorm van duurzaam beleggen, en heeft betrekking op de fiscale voordelen die u kunt genieten als u op deze manier investeert. 

Dus wat is dan precies een groene belegging? Groen beleggen gaat veelal via een zogeheten groenfonds, ofwel groen beleggingsfonds. Als spaarder of belegger kunt u geld inleggen in een groenfonds. U krijgt een lagere vergoeding van de bank, maar heeft wel een belastingvoordeel. Met het geld uit een dergelijk fonds kan de bank een lagere rente bieden aan groenprojecten. Op deze manier kunnen groenprojecten dus goedkoper geld lenen bij de bank, wat dus weer ten goede komt aan het milieu. In principe stelt men dus via zo een groenfonds geld beschikbaar aan dit soort groenprojecten. Het gaat hier dus niet om beleggen in aandelen. 

Banken mogen zo een lening verstrekken als een bedrijf financiering nodig heeft voor een project met een positief effect op het milieu en de natuur. Voorbeelden hiervan zijn natuurontwikkelingsprojecten of een biologisch landbouwbedrijf dat wil investeren in een duurzame melkveestal. U kunt alleen geld tegen een lagere rente uit dit Groenfonds lenen als u een Groenverklaring heeft. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft hier op een rijtje gezet welke banken en instellingen door de overheid worden erkend als groene instelling.

Voordelen groen beleggen

Groen beleggen kan voordelig zijn voor beleggers met een grote portefeuille. Voor groene beleggingen geldt namelijk een vrijstelling van belasting. Dat betekent dat u alleen belasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomt. U betaalt dan belasting over het verschil tussen het bedrag van de vrijstelling en de waarde van uw groene beleggingen. Het is dus van belang dat u vooraf goed controleert of de belegging wel echt groen is. Als u in aanmerking wilt komen voor belastingvoordelen, moet de uitgevende instelling van de belegging bovendien een zogenoemde groenverklaring hebben.

Voor 2019 ligt het bedrag waarvoor u recht heeft op vrijstelling op € 58.540 zonder fiscale partner en € 117.080 met fiscale partner. De vrijstelling kan nooit hoger zijn dan de totale waarde van uw groene beleggingen op 1 januari. Is de waarde van uw beleggingen bijvoorbeeld € 20.000? Dan is de vrijstelling ook € 20.000. Is de waarde van uw beleggingen hoger dan de maximale vrijstelling? Dan geeft u het verschil tijdens uw belastingaangifte aan in box 3 bij ‘Aandelen, obligaties en dergelijke’.

Behalve op de vrijstelling hebt u ook recht op extra heffingskorting. Deze heffingskorting is 0,7% van het bedrag van de vrijstelling waar u, eventueel samen met uw partner, recht op hebt.

Nadelen groen beleggen

Uiteraard heeft u net als bij elke vorm van beleggen kans op een waardedaling van uw inleg. Groene beleggingen vallen daarnaast niet onder het depositogarantiestelsel. Die tegoeden zijn dus niet gegarandeerd.

Tevens kan het soms lastig zijn om in te stappen in deze fiscaal voordelige vorm van beleggen. Soms zijn bepaalde groenfondsen gesloten voor nieuwe beleggen. De reden is dat er soms onvoldoende nieuwe groenprojecten aangeboden worden. Het opgehaalde kapitaal kan dan niet worden geïnvesteerd in goedgekeurde duurzame projecten, wat uiteraard een vereiste is.

Hoe kunt u groen beleggen?

Om groen te beleggen, ofwel te beleggen met een fiscaal voordeel, dient men te beleggen in een door de overheid goedgekeurd groenfonds. Op de website van de belastingdienst staat een overzicht van de fondsen en beleggingen met belastingvoordeel.

Enkele voorbeelden van (bekende) groenfondsen zijn:

 • ABN AMRO Groen Fonds
 • ASN groenprojectenfonds (ASNGF)
 • Regionaal Duurzaam (Meewind)
 • Triodos Groenfonds (TRIGF)

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.