Aandeel Fugro

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Fugro? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: NL00150003E1
Tickercode: FUR | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Fugro kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Fugro

Na het desastreuze koersverloop van de afgelopen twee jaar, wist Fugro eind februari weer eens positief te verrassen. De jaarcijfers van Fugro vielen goed bij beleggers, het aandeel Fugro sloot na het bekend worden van deze cijfers ruim 30% hoger.

Grafiek van het aandeel Fugro - aandeel Fugro een mooie short kandidaat

Half februari noteerde het aandeel nog net boven de € 10. Een week na de cijfers was de koers nagenoeg verdubbeld. Toch weet het aandeel Fugro sindsdien niet meer te overtuigen. Ondanks een flinke stijging van de olieprijs, noteert het aandeel rond het laagste punt van de afgelopen drie maanden.

Flink herstel olieprijs

Door de lage olieprijzen hebben oliebedrijven als Shell en Total flink gesneden in het budget voor nieuwe investeringen. Dit raakt de omzet van toeleverancier Fugro direct. Het bedrijf krijgt minder orders binnen waardoor het in de problemen is gekomen.

Sinds het dieptepunt in februari van bijna $ 25 dollar per vat, is de olieprijs flink hersteld tot bijna $ 50 dollar per vat. Begin mei was in het aandeel Fugro duidelijk een opleving te zien als gevolg van deze stijgende olieprijs. De afgelopen twee weken is het aandeel echter weer teruggezakt naar een belangrijk steunniveau. Dit is opmerkelijk te noemen, aangezien de olieprijs nog verder is opgelopen.

Grafiek van het Olie future - aandeel Fugro een mooie short kandidaat

Aandeel Fugro een mooie short kandidaat

Gezien het huidige zwakke sentiment op de beurs, is het geen gek idee om uw portefeuille deels te hedgen met een short positie. Ik denk dat het aandeel Fugro hier een mooie kandidaat voor kan zijn. Mocht de olieprijs wat corrigeren na te zijn verdubbeld in vier maanden, kan dit voor extra druk op de koers van Fugro zorgen. Technisch gezien heeft het aandeel genoeg koerspotentie, mocht het steunniveau neerwaarts worden gebroken.

3 maands grafiek van het aandeel Fugro - aandeel Fugro een mooie short kandidaat

Zoals u in bovenstaande grafiek ziet, ligt het steunniveau op een koers van € 15,60. Om de kans op een valse uitbraak zo klein mogelijk te maken, raad ik u aan om uw shortpositie onder de koers van € 15,50 op te bouwen.

Positie in het aandeel Fugro aangaan via het TWS Handelsplatform

Omdat u hoogstwaarschijnlijk niet een hele dag aan het scherm gekluisterd kan zitten om te zien of de koers van Fugro onder de € 15,50 breekt, bestaat een andere manier om de positie toch te openen als u niet achter uw scherm zit.

Via het TWS Handelsplatform heeft u de mogelijkheid om middels een STP order de positie te openen, ook als u niet bent ingelogd in het handelsscherm. In onderstaande screenshot vindt u deze order voor het aandeel Fugro terug.

Shortpositie in het aandeel Fugro - aandeel Fugro een mooie short kandidaat

Bij punt 1 ziet u dat het gaat om een verkooporder, aangezien ik een shortpositie wil innemen. Bij punt twee heb ik gekozen voor een GTC order. Dit betekent dat de order niet alleen vandaag, maar ook daarna blijft inliggen totdat ik deze order annuleer. Bij punt drie vindt u het type order. Het gaat om een STP order, oftewel een stoploss order.

Middels deze order neemt u de shortpositie pas in als het aandeel Fugro op een prijs van € 15,495 noteert of lager. Mocht deze prijs niet worden bereikt, dan wordt de shortpositie dus niet geopend. Middels deze order doet u dus pas echt mee als het steunniveau technisch gezien is gebroken.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Het aandeel Fugro kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Fugro. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel Fugro is niet meer het stabiele bedrijf van drie jaar terug. Terwijl de beurzen afgelopen twee jaar flinke stijgingen hebben laten zien, kelderde de koers van het aandeel Fugro. Hoe heeft het zover kunnen komen? En hoe staat het bedrijf er momenteel voor?

4-jaarse grafiek van het aandeel Fugro

Problemen bij Fugro

Halverwege 2014 werden de problemen bij Fugro algemeen bekend. Na drie winst waarschuwingen kort achter elkaar verliezen beleggers het vertrouwen in het bedrijf en het gezicht van Fugro, Gert-Jan Kramer stapt gedwongen op.

De problemen bij Fugro zijn in een stroomversnelling geraakt door de daling van de olieprijs. Dit zorgde ervoor dat oliemaatschappijen hun projecten gingen uitstellen of dat deze zelfs werden afgeblazen. Dit had grote gevolgen voor Fugro, dat voor 75% van haar omzet afhankelijk is van deze sector. Flinke afschrijvingen op lopende projecten en het schrappen van het dividend maakten de chaos compleet.

Eind 2014 beginnen de geruchten op te steken dat het bedrijf wellicht niet meer binnen de bankconvenanten weet te blijven. Met Imtech nog vers in het geheugen weten beleggers hier wel raad mee. Korte tijd noteert het aandeel zelfs onder de € 10, nog maar een kwart van wat het een half jaar eerder waard was.

Boskalis fungeert als reddingsboei voor het aandeel Fugro

Terwijl beleggers hun aandelen Fugro dumpten, zag Boskalis haar kans schoon om een belang in het bedrijf op te bouwen. De baggeraar bouwde een belang op van 25% in Fugro. Door de overnamegeruchten die hierdoor volgden liep het aandeel Fugro flink op. In onderstaande grafiek heb ik deze koersreactie omcirkeld.

Boskalis nam belang van 25% in het aandeel Fugro

U ziet dat de crash die leidde tot het dieptepunt van € 9 werd opgevolgd door een enorme stijging. In kort tijd steeg het aandeel Fugro met bijna 170%. De overname is er tot dusver nog altijd niet van gekomen en de hoop hierop hebben beleggers verloren. De koers stond eind februari weer terug rond de niveaus van november 2014. Het 25% belang heeft Boskalis echter nog altijd in haar bezit.

Hoe doet aandeel Fugro het nu?

De eerste twee maanden van 2016 kreeg het aandeel Fugro zware klappen te verduren. De olieprijs kelderde tot onder de $ 30 per vat en de aandelenmarkten wereldwijd incasseerden forse verliezen. Geruchten over een nog slechter gevuld orderboek en verdere afschrijvingen op lopende projecten hingen als een donkere wolk boven het aandeel.

Totdat het bedrijf op 26 februari dit jaar vriend en vijand verrast bij het bekendmaken van de jaarcijfers. Het bedrijf maakte een fors verlies bekend, maar de resultaten waren beter dan verwacht. Vooral de netto schuld die aanzienlijk kleiner werd, vatte de markt als uiterst positief op. Het aandeel sloot die dag ruim 35% hoger.

Sindsdien is het een stuk rustiger bij Fugro, de olieprijs is een stuk stabieler dan twee maanden terug en de volatiliteit in het aandeel is afgelopen maand ook flink verminderd. Het blijft echter een uiterst speculatief aandeel met veel onzekerheid.

Voor de komende twee jaar is het bedrijf nog niet van plan de dividenduitkering te hervatten. Aandeelhouders moeten het hierdoor puur hebben van koerswinst. Voor de 2016 en 2017 wordt een verdere omzetdaling verwacht. De omzet ligt in 2017 ruim 15% lager dan in het jaar 2015, is de prognose van analisten.

Wat verwacht ik van het aandeel Fugro?

Door de enorme bewegingen en onzekerheid is Fugro een aandeel waar ik weinig energie in steek. Dit soort aandelen hebben meer weg van een casino. Hiermee is echter niet gezegd dat hier geen winst te behalen valt, in tegendeel. Tegenover een hoog risico staat over het algemeen een groot winstpotentieel. De kans op een overname door Boskalis behoort nog altijd tot de mogelijkheden, al schat ik die kans op dit moment laag in, aangezien het bij de baggeraar een stuk minder gaat dan een jaar terug.

Het is echter niet het spelletje dat ik graag speel. Ik laat het over aan de beleggers die deze bewegingen juist weten te voorspellen en risico durven te lopen. Helaas heb ik de glazen bol die hierbij kan helpen nog altijd niet in bezit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Het aandeel Fugro kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Fugro. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Waarom in aandelen van Fugro beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Fugro. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Fugro kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Fugro

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Fugro : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Fugro: Bedrijfsinformatie Fugro

Fugro verzamelt, verwerkt en interpreteert geologische data. Deze data wordt gebruikt door klanten van Fugro bij de bouw van olieplatforms, tunnels, wegen, pijpleidingen, fabrieken en communicatie kabels. Daarnaast wordt deze data gebruikt voor het zoeken via olie, gas en mineralen. De activiteiten van Fugro zijn ondergebracht in vijf verschillende divisies: Het in kaart brengen van de grond onder de zeebodem en land, het inspecteren en onderhouden van structuren op zee en land en consultancy opdrachten. Fugro werkt wereldwijd met 10.000 werknemers in 65 landen.