Collar optiestrategie: een strategie voor bescherming

Door Kevin Verstraete


Artikel laten voorlezen
Collar optiestrategie: een strategie voor bescherming
De collar is een optiestrategie die bestaat uit een covered call en een protective put. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het in praktijk helemaal niet. De collar strategie kan zowel gebruikt worden door beginners als gevorderden.

In dit artikel bespreken we uiteraard uitgebreid de collar optiestrategie. Hierbij kijken we naar de theorie achter de collar, een praktisch voorbeeld en de voor- en nadelen van de collar strategie.

Uitleg collar optiestrategie

De collar is een combinatie van een covered call en een long put optie. Of nog duidelijker verwoord, een longpositie in aandelen, long put optie en een short call optie. Bij een collar wordt gebruik gemaakt van out-of-the money opties met dezelfde expiratiedatum.

Er wordt een put optie gekocht en daarnaast wordt een call optie verkocht. Deze opties kunt u in portefeuille nemen tijdens het aankopen van de onderliggende aandelen of erna. Voor elke 100 aandelen wordt een één call optie verkocht en één put optie gekocht.

Het doel van een collar is altijd om een bepaalde vorm van bescherming te hebben. Het wordt niet gebruikt om plots een hoog rendement te realiseren. Deze strategie kan bijvoorbeeld rond de earnings van een bedrijf gebruikt worden wanneer de toekomst wat onzeker is, maar wanneer u als belegger toch nog neutraal tot mild optimistisch bent.

Een collar wordt doorgaans gebruikt door beleggers die een grote aandelenpositie hebben en die vaak al wat in de winst staat. Het doel is om het opwaarts potentieel niet helemaal te verliezen en de positie niet af te sluiten.

Daarentegen worden de puts gekocht, die u kunt beschouwen als een maximaal verlies. Indien u de aandelen al een tijdje in portefeuille heeft, kunt u de strike van de put ook boven het break-even punt leggen om zo zeker geen verlies meer te maken op de aandelenpositie.

opties
Handel in opties via LYNX

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Praktisch voorbeeld collar strategie

Een standaard collar bestaat uit drie elementen, namelijk:

 • Long aandelen
 • Long out-of-the money put
 • Short out-of-the money call
Collar voorbeeld | Collar optiestrategie: een strategie voor bescherming

In het onderstaande voorbeeld ziet u de pay-off grafiek van een collar, bestaande uit:

 • 100 aandelen Telenet
 • Long put optie met strike 46
 • Short call optie met strike 54
Collar pay-off grafiek | Collar optiestrategie: een strategie voor bescherming

In dit voorbeeld hebben we 100 aandelen Telenet gekocht tegen een gemiddelde koers van € 45. Voor de optiecombinatie (short call en long put) hebben we € 0,53 betaald, wat door de standaard multiplier van 100 neerkomt op € 53 in totaal.

Maximale winst = short call strike – gemiddelde prijs onderliggende waarde + netto premie

Maximaal verlies = gemiddelde prijs onderliggende waarde – long put strike – netto premie

Er kunnen zich drie mogelijke scenario’s voordoen. We behandelen hieronder alle drie de scenario’s.

Scenario 1: Telenet boven de call strike

Het eerste scenario is wanneer Telenet op expiratiedatum van de call optie boven de strikeprijs sluit. Betreft de collar dit voorbeeld geldt dit wanneer de koers van het aandeel Telenet op 19 juli sluit boven 54. Dit zou als gevolg hebben dat de 100 aandelen Telenet verkocht worden tegen € 54.

 • Resultaat (per aandeel): € 54 (strike call) – € 45 (gemiddelde aankoopprijs) – € 0.53 = € 8,47 winst per aandeel.

Scenario 2: Telenet onder de put strike

In het tweede scenario is de prijs van het aandeel Telenet op de expiratiedatum onder de € 46 geëindigd. Nu hebben we de mogelijkheid om de putopties uit te voeren tegen € 46. Als u de aandelen niet wilt verkopen, is het ook mogelijk om de putoptie terug te kopen.

 • Resultaat (per aandeel): € 46 (strike put) – € 45 (gemiddelde aankoopprijs) – € 0.53 = € 0,47 winst per aandeel

Scenario 3: Telenet eindigt tussen call – en put strike

In het derde scenario eindigen beide opties out-of-the money. Met andere woorden, ze zijn waardeloos op de expiratiedatum. U behoudt de aandelen in portefeuille en de opties zullen verdwijnen.

 • Resultaat (per aandeel): prijs Telenet op expiratiedatum – € 45 (gemiddelde aankoopprijs) – € 0,53

Zero-cost collar

Een zero-cost collar is een collar waarbij de ontvangen optiepremie van de calls genoeg is om de optiepremie voor de puts te financieren. In normale marktomstandigheden zal de volatility skew ervoor zorgen dat u te maken krijgt met een asymmetrische payoff.

Dat wil zeggen dat de strikeprijs van de call optie dichter tegen de huidige prijs zal liggen dan de put optie. Althans, indien u wenst dat de call premie de volledige putpremie financiert.

De voor- en nadelen van de collar optiestrategie

De collar strategie kent meerdere voor- en nadelen. Hieronder worden deze kort samengevat.

Voordelen collar

 • Maximale winst en verlies staat op voorhand vast.
 • Eenvoudig en niet complex.

Nadelen collar

 • Door de volatility skew moet u doorgaans betalen voor een collar.
 • Wanneer u de strikes zo kiest dat u niet betaalt voor de collar, ontstaat er meestal een asymmetrische risk/reward.

Andere optiestrategieën

Opties zijn instrumenten die het mogelijk maken voor beleggers om extra rendement te behalen en om bepaalde posities te beschermen. Optiestrategieën kunnen als gevolg zowel speculatief als beschermend zijn.

Het is belangrijk om een goed overzicht te houden welke strategieën er beschikbaar zijn. Daarom vindt u op het LYNX Beurs & Kennisportaal een overzicht van de meest relevante optiestrategieën met beschrijvingen van de theorie, kenmerken, voordelen en nadelen.

Handelen in de collar strategie via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig handelen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.