Aandeel ASML

Alles wat u moet weten over het aandeel ASML: van de actuele beurskoers en grafiek tot nieuws en analyses van het aandeel.

ASML Holding

ISIN: NL0010273215
Tickercode: ASML | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel ASML kopen De beste aandelen

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel ASML

Het aandeel ASML is de afgelopen maanden stevig gecorrigeerd. Op een bepaald moment stond de koers van de chipmachinefabrikant ruim 30% onder zijn all-time high. Beleggers deden het aandeel in de uitverkoop vanwege inflatieperikelen, supply-chain problemen en het zwakke marktsentiment.

Op 20 april presenteerde ASML de cijfers over het eerste kwartaal. De omzet en winst kelderden flink, maar daar was een goede reden voor. Het aandeel ASML schoot dan ook stevig omhoog. In deze update bespreken we de kwartaalcijfers en kijken we naar de verwachtingen voor de rest van 2022.

Aandeel ASML: overzicht

ASML kwartaalcijfers

De koers van het aandeel ASML staat vandaag op 21 april ruim 5% hoger dan voor de cijferpublicatie, en dat lijkt misschien toch gek als je ziet dat de omzet in het eerste kwartaal van 2022 met 19% is gezakt tot slechts € 3,53 miljard. Op kwartaalbasis daalde de omzet zelfs met 29%. Ook de nettowinst kelderde flink, naar slechts € 695 miljoen tegenover € 1,33 miljard in Q1 ’21. Deze resultaten kwamen echter overeen met de eerder gedeelde verwachting. Ook de brutomarge kwam zoals verwacht iets lager uit op 49%.

ASML verkocht volgens de boeken namelijk slechts 62 machines, tegenover 76 in Q1 ’21. In het laatste kwartaal van 2021 verkocht het bedrijf zelfs 82 machines. Schijn bedriegt echter, want het bedrijf geeft aan wel degelijk meer machines te hebben verkocht. De vraag naar de machines van ASML is echter zo hoog dat het bedrijf nog steeds de machines op locatie van de klant test. Dit betekent dat de machines worden verscheept voordat het bedrijf ze volgens de accountingregels in de boeken mag zetten als omzet. Zo staan er dus 3 verkochte EUV machines in de boeken, maar werden er in totaal 9 verscheept. Als we deze machines bij de omzet zouden optellen, dan zou de omzet ongeveer gelijk zijn aan de omzet uit het eerste kwartaal van 2021.

Het bedrijf uit Veldhoven ontving in het eerste kwartaal van 2022 € 7 miljard aan orders, waarvan € 2,5 miljard voor zijn nieuwste (en duurste) EUV machines. Daarmee blijft de vraag naar de chipmachines van ASML ongekend hoog. De vraag is zelfs hoger dan het bedrijf aan kan. Hierom wil het bedrijf zo snel mogelijk de capaciteit verhogen. Samen met verschillende toeleveranciers is ASML hard bezig de productiecapaciteit uit te breiden. Zo wil het bedrijf in 2025 90 EUV systemen en 600 DUV systemen aan het werk zetten. Eerder mikte ASML nog op 70 EUV systemen en 375 DUV’s.

Outlook 2022

De supply-chain crisis en de bijbehorende chiptekorten blijven de boventoon voeren voor ASML. Door de wereldwijde chiptekorten blijft de vraag naar de makers van deze machines zeer groot. Het bedrijf verwacht dat de omzet in het tweede kwartaal tussen € 5,1 miljard en € 5,3 miljard uitkomt en mikt wederom op een brutomarge van tussen 49% en 50%. De marges liggen daarmee iets lager dan in 2021, vanwege toegenomen kosten. Ook in het volgende kwartaal verwacht ASML weer € 800 miljoen aan uitgestelde omzet. Zo’n € 1,2 miljard aan omzet moet komen uit de Installed Base Management. Voor het volledige jaar blijft ASML mikken op een omzetgroei van ongeveer 20%. Daarmee zal de omzet van ASML naar verwachting op een record van ruim € 22 miljard uitkomen.

Ook op lange termijn blijft de chipmachinegigant ongekend enthousiast. Roger Dassen, de CFO van ASML, is van mening dat de vraag naar halfgeleiders zal blijven toenemen. Hij ziet deze industrie dit decennium nog meer dan verdubbelen. Daarbij is de topman van ASML nog positiever dan tijdens de Investor Day in september 2021. Destijds gaf het bedrijf aan te mikken op een omzet van tussen de € 24 en € 30 miljard in 2025. In de tweede helft van dit jaar zal het bedrijf zijn verwachtingen voor de lange termijn dan ook hoogstwaarschijnlijk opwaarts bijstellen.

Het aandeel ASML handelt momenteel op pakweg 35 keer de verwachte winst over 2022. Met deze aanhoudende groei zal de P/E ratio de komende jaren verder afnemen. Zo handelt ASML momenteel op slechts 25 keer de verwachte winst over 2024. Voor beleggers die net als ASML zelf denken dat de vraag naar halfgeleider dit decennium hoog blijft, kan het aandeel ASML mogelijk interessant zijn.

ASML dividend en share buy-backs

In het eerste kwartaal van 2022 heeft ASML 3,6 miljoen eigen aandelen ingekocht voor een bedrag van € 2,1 miljard. Eerder al maakte ASML bekend een dividend van € 5,50 per aandeel uit te keren over 2021. In november 2021 is al € 1,80 uitgekeerd, en later dit jaar volgt het slotdividend van € 3,70 per aandeel.

Het gaat hierbij dus om een verdubbeling van het dividend ten opzichte van 2020. Bij de huidige koers van pakweg € 603 krijgt u een dividendrendement van 0,91%. Dat lijkt weinig, maar beleggers van het eerste uur zullen tevreden zijn.

Technische analyse aandeel ASML

De koers van ASML is de afgelopen periode hard weggezakt. Daarmee belandde het aandeel ook onder het 200-daags gemiddelde (rode glooiende lijn). Dit geeft wel aan dat de kracht er een beetje uit is. Wel wist ASML te bodemen boven de € 500 en lijkt er rond € 540 zelfs een hogere bodem te zijn gevormd.

Om technisch te verbeteren moet het aandeel ASML boven de weerstand € 642 weten te breken. Na een doorbraak hierboven lijkt een herstel richting de koerstoppen rond € 725 aannemelijk. Bij een doorbraak onder de € 540 moet men de steun rond € 500 echter goed in de gaten houden. Indien ASML hieronder zakt ligt het volgende steunniveau pas weer rond € 422.

Technische analyse ASML | Aandeel ASML

Aandeel ASML kopen of verkopen via LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook het aandeel ASML. Via het TWS Handelsplatform kunt u het aandeel ASML (ASML) kopen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 150 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandelen.

Het aandeel ASML was in 2021 goed voor een stijging van maar liefst 81%. Vandaag maakt de chipmachinefabrikant dan ook bekend een recordjaar achter de rug te hebben. In deze update bespreken we de kwartaalcijfers en kijken we naar de verwachtingen voor 2022.

Aandeel ASML

Kwartaalcijfers & jaarcijfers

De supply-chain crisis en de bijbehorende chiptekorten kunnen beleggers niet ontgaan zijn. Uiteraard ook één van de redenen voor de sterke prestaties van de chippers op de beurs vorig jaar. Door de wereldwijde chiptekorten was de vraag naar de makers van deze machines vanzelfsprekend zeer groot. Hierdoor kon ASML uiteraard ook nog eens de prijzen verhogen en die combinatie zorgde in 2021 wederom voor een recordjaar.

De omzet kwam in het vierde kwartaal van 2021 uit op € 4,98 miljard, binnen de verwachte range van het management. De omzet was wel iets minder dan de € 5,24 miljard uit het derde kwartaal, maar wel 18,6% meer dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De brutomarge kwam met 54,2% wel iets hoger uit dan verwacht. Dit was met name te danken aan de sterke resultaten van de ‘Installed Base Management’ divisie. Dit zijn de inkomsten die het bedrijf genereert met de service die ASML verleent bij zowel installatie als onderhoud van de chipmachines. Doordat alleen ASML de know-how heeft zijn dit waardevolle servicecontracten. Het afgelopen jaar lieten bedrijven vooral software upgrades uitvoeren om de capaciteit van de reeds geïnstalleerde machines te verhogen.

De omzet over heel 2021 steeg zelfs met 33% tot € 18,6 miljard, tegenover € 14 miljard in 2020. De winst zat ook flink in de lift. ASML zag de nettowinst met 64% stijgen tot € 5,9 miljard.

Outlook 2022

ASML wist dus flink te profiteren van het chiptekort, maar gaf vorige week aan ook zelf hinder te ondervinden. Ook de machines van het bedrijf uit Veldhoven zitten vol met elektronica. Sommige toeleveranciers kunnen niet leveren doordat zij zonder chips zitten, waardoor ook ASML te maken heeft met vertragingen. De vraag naar de machines van ASML is naar eigen zeggen zelfs groter dan de productiecapaciteit.

De meeste bedrijven verwachten dat de problemen in de toeleveringsketen nog tot eind 2022 zullen aanhouden. Ook kreeg de chipmachinefabrikant begin dit jaar te maken met een brand bij een fabriek in Berlijn. Het bedrijf doet geen uitspraken over de exacte financiële gevolgen, maar geeft aan dat de brand geen significante impact zullen hebben op de outlook voor 2022. ASML gaat ervan uit dat de omzet dit jaar met ongeveer 20% zal groeien. Daarmee mikt het bedrijf dus op een omzet van € 22,3 miljard.

Ook over de lange termijn is het bedrijf positief. In 2025 denkt ASML een omzet te boeken in een bandbreedte van € 23 en € 30 miljard.

“Society needs more technology solutions that are driven by semiconductors” – Peter Wennink, CEO ASML

ASML verdubbelt dividend

ASML gaf tijdens de publicatie van de cijfers aan over 2021 een totaal dividend van € 5,50 per aandeel uit te keren. Het gaat hierbij dus om een verdubbeling van het dividend ten opzichte van vorig jaar. Bij de huidige koers van pakweg € 648 krijgt u dus een dividendrendement van 0,84%. Dat lijkt weinig, maar beleggers van het eerste uur zullen smullen.

Aandeel ASML: verwachtingen koers 2022

De koers van ASML is de afgelopen jaren fors gestegen. Daarmee is ook de waardering flink opgelopen, van circa 23 keer de winst in 2018 tot circa 44,5 keer de winst over 2021 die u momenteel zal moeten betalen. Die hogere waardering heeft ASML onder andere te danken aan de aanhoudende groeiverwachtingen. De unieke technologie van ASML heeft natuurlijk ook een enorme waarde en voorlopig uit zich dat ook in steeds hogere koersen.

Analisten schatten dat de groei ook de komende jaren wordt doorgezet. Zo verwacht de markt in 2022 een winst van € 6,7 miljard en in 2023 zelfs € 7,6 miljard. Daarmee liggen de verwachte K/W’s in die jaren dus op respectievelijk 38 en 33 keer. De vraag is natuurlijk of de groei ook de jaren daarna zal aanhouden en of deze waardering daarmee terecht is. Grootste risico blijft dat er een ander bedrijf komt die de technologie van ASML kan evenaren. Al zal dat volgens de topman van het bedrijf heel lastig worden. Om de concurrentie voor te blijven zal ASML ook zelf blijven innoveren.

Technisch gezien ligt de koers van ASML al enkele maanden tussen de € 609 en € 777. Een uitbraak uit deze neutrale bandbreedte zal het toekomstige koersverloop kunnen bepalen. Na een doorbraak boven de weerstand op € 777 kan de koers omhoog richting de € 945. Een doorbraak van de steun kan echter leiden tot een daling richting de steun op € 500.

Koers aandeel ASML | Technische Analyse aandeel ASML

Aandeel ASML kopen via LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook het aandeel ASML. Via het TWS Handelsplatform kunt u het aandeel ASML (ASML) kopen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 150 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel.

Het aandeel ASML is uitgegroeid tot het belangrijkste aandeel uit de AEX-index. Het technologische zwaargewicht weet beleggers keer op keer tevreden te houden en de koers blijft nieuwe records vestigen. Hoe zijn de laatste resultaten en kan het aandeel nog verder stijgen?

In dit artikel leest u alles over:

Aandeel ASML

Kwartaalcijfers ASML – Q3

Vanochtend heeft het bedrijf uit Veldhoven de cijfers over het derde kwartaal bekendgemaakt. ASML heeft een hogere omzet en winst behaald dan verwacht. Met een omzet van bijna € 4 miljard en een marge van 47,5% werden de resultaten van het tweede kwartaal overtroffen. Bijna € 3,1 miljard van de omzet kwam van de verkoop van machines en € 862 miljoen werd verdiend met services en field upgrades.

Year-To-Date heeft ASML nu een omzet van ruim € 9,7 miljard behaald in de eerste drie maanden van 2020. Hiermee lijkt het bedrijf goed op weg om de resultaten van 2019 te overtreffen. ASML weet nog steeds te profiteren van lange termijn groeikansen in de markt voor halfgeleiders. De DUV en EUV technieken blijven de belangrijkste groeidrivers voor zowel ASML als haar klanten. Verder lijkt ASML enigszins te profiteren van de coronacrisis dankzij het toegenomen thuiswerken, wat ook de vraag naar steeds geavanceerdere chips stimuleert. Werknemers moeten ten slotte met goedwerkende apparatuur thuis kunnen werken.

ASML houdt wel een slag om de arm en waarschuwt dat een traag herstel van de economie door de coronacrisis uiteindelijk ook technologiebedrijven kan raken. Ook wijst het concern op de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten. In september legde de VS de grootste Chinese chipfabrikant Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) extra handelsbeperkingen op. De belangrijkste leverancier van SMIC is de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. SMIC is echter goed voor slechts 0,12% van de omzet van ASML, maar het geeft wel aan dat risico’s op dit gebied aanwezig zijn.

aandeel asml koers | aandeel asml holding | Beleggen in ASML | Aandeel ASML

Aandeel ASML: outlook Q4

De order intake van € 2,9 miljard wijst erop dat het 4e kwartaal ook goed zal worden. Zelf mikt ASML op een omzet van tussen de € 3,6 en € 3,8 miljard. Daarvan komt € 900 miljoen van Installed Base Management verkopen. De winstgevendheid gaat ook omhoog, want de chipmachinefabrikant mikt op een margin van circa 50%.

Aandeel ASML dividend

ASML verwacht haar aandeelhouders te kunnen blijven belonen in de vorm van dividenden en aandeleninkoopprogramma’s. Op 13 november 2020 zal ASML € 1,20 per aandeel aan interim dividend uitkeren. Het slotdividend over 2020 wordt pas in het voorjaar van 2021 uitgekeerd en was afgelopen jaar € 1,35 per aandeel. Beleggers kunnen rekenen op een soortgelijk of hoger slotdividend als we naar de cijfers kijken.

Het management van ASML hecht belang aan een groeiend dividend, maar door de snel stijgende koers is dit aan de lage kant. Het totale dividendrendement van ASML ligt bij een beurskoers van € 340 namelijk op circa 0,75%.

In het 3e kwartaal werd het aandeleninkoopprogramma stopgezet, maar dat wordt deze week hervat. Het programma heeft een totale omvang van € 6 miljard en tot nu toe werd pas voor € 507 miljoen aan aandelen ingekocht.

Algemene informatie ASML

ASML is een Nederlandse chipmachinefabrikant en werd in 1984 opgericht in Veldhoven. Het bedrijf werd opgericht als een joint venture tussen ASM International en Philips om de Philips stepper (Silicon Repeater 3 ) op de markt te brengen. In de jaren 90 heeft het bedrijf het moeilijk, maar onder meer met eer flinke bezuinigingen en een kapitaalinjectie van 36 miljoen gulden van Philips weet ASML die te overwinnen.

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en in 1995 maakt ASML de stap naar de Amsterdamse beurs. Inmiddels heeft het bedrijf min of meer een monopoliepositie als het gaat om het bouwen van machines die chips kunnen maken. De koers van het aandeel ASML steeg de afgelopen 25 jaar met bijna 16.000% (!) en inmiddels heeft het aandeel ook de zwaarste weging (16%) in de AEX-index. U kunt het aandeel ASML vinden in het TWS Handelsplatform onder de ticker: ASML

Verdienmodellen ASML

ASML is een maker van chipmachines en vrijwel elke grote chipfabrikant gebruikt de machines van het bedrijf. Het ontwikkelen van die machines is niet zomaar iets en eigenlijk is er geen enkel ander bedrijf op de wereld die dat zo goed kan als ASML. De chips vind je vandaag de dag terug in vrijwel alle technologische apparaten, van smartphones tot drones. Het maken van die machines is de core business van het bedrijf, maar de inkomsten daarvan kunnen we wel onderverdelen in 3 segmenten.

Het bedrijf maakt eigenlijk twee soorten machines. Machines die logic chips kunnen produceren en machines die memory chips kunnen produceren. De logic chips werken als het ware als de ‘hersenen’ van een elektronisch apparaat, waarbij ze functies uitvoeren met behulp van wiskundige bewerkingen. De memory chips (geheugenchips) worden gebruikt voor digitale gegevensopslag, zoals computergeheugen.

Aandeel ASML | Koers ASML | logic chips ASML | memory chips ASML | aandeel ASM advies

De vraag naar die logic chips lijkt de afgelopen twee jaar in een stroomversnelling te zijn gekomen. Tegelijkertijd zien we de vraag naar machines die memory chips produceren juist stabiliseren. Die logic chips worden namelijk steeds belangrijker met trends als Artificial intelligence, 5G, fabrieksautomatisering en supercomputers die veel rekencapaciteit vereisen. Doordat ASML een monopoliepositie heeft op de markt is de marge op die machines met ruim 45% lekker hoog.

Een andere belangrijke inkomstenbron voor ASML is de zogeheten Installed Base Management. Dit zijn de inkomsten die het bedrijf genereert door het helpen van haar klanten met het klaarmaken van de machines. Het gaat hier dus om service die ASML verleent bij zowel installatie als onderhoud van de chipmachines. Deze inkomstenbron biedt enige bescherming voor ASML in mindere tijden, want de servicecontracten lopen vaak gewoon door.

Waardering: is het aandeel ASML koopwaardig?

De balans van ASML oogt met € 4,7 miljard aan kasgeld tegenover € 3,1 miljard aan schulden erg sterk. Het orderboek is goed gevolgd en de groeiende omzet lijkt goed voorspelbaar. ASML krijgt hierdoor een A- kredietrating van Fitch en A3 van Moody’s. Dit zijn zeer goede scores, want de cyclische semiconductor industrie kan meestal niet op hoge scores rekenen van de kredietbeoordelaars.

Met een beurswaarde van circa € 144 miljard en een verwachte winst van € 3,03 miljard voor 2020 komt er een koers/winst-verhouding van 47,5 uitrollen. De waardering oogt vrij fors, maar de technologiesector profiteert al het gehele jaar van de coronacrisis. Beleggers zien kansen in deze sector die stevig weet te innoveren en tot nu toe weinig hinder ondervindt van de corona maatregelen. Bovendien weet ASML zijn omzet jaarlijks met dubbelcijferige groei te verhogen. De kennis die het bedrijf in huis heeft en waarmee het een flinke stap voor ligt op de concurrentie kan een hogere waardering eveneens verklaren.

Voor 2021 verwachten analisten een omzet van ruim € 15 miljard en een nettowinst van € 4,1 miljard. Dit betekent dat de K/W voor 2021 zal dalen tot circa 35. Indien de koers echter op de feiten vooruit blijft lopen en door blijft stijgen zal de K/W uiteraard ook hoger blijven, en dit is eigenlijk wat we al jaren zien. Beleggers die wat verder vooruit kijken en de monopoliepositie van ASML juist waarderen zien nog genoeg groeikansen. Analisten verwachten dan ook dat de winst in 2022 zelfs kan stijgen tot ruim € 5,5 miljard. Bij een verwachte K/W van 26 voor 2022 oogt het aandeel ASML ineens veel aantrekkelijker.

Technische analyse aandeel ASML

De koers van ASML laat op de weekgrafiek al jaren een mooie stijgende trend zien. Hogere toppen en bodems signaleren aanhoudende vraag onder beleggers. Recentelijk wist het aandeel ASML weer een hogere bodem te vormen rond de € 290. Zolang de koers daarboven blijft oogt het technische beeld positief. Een doorbraak hieronder zal echter een grotere correctie uitlokken. Steunpunten zien we dan rond € 260 en € 190.

Weerstand zien we nu op € 355,50. Bij een doorbraak hierboven krijgt de stijgende trend een nieuwe impuls en kunnen we rekenen op een rally richting de €400.

aandeel asml koers - aandeel asml koersdoel - aandeel asml grafiek

Aandeel ASML kopen via LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook het aandeel ASML. Via het TWS Handelsplatform kunt u het aandeel ASML (ASML) kopen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 150 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel.

De ASML koers is inmiddels bijna verdubbeld. De onzekerheid eind 2018 drukte het aandeel ASML wat naar beneden, maar dit bleek juist een uitstekend koopmoment. Het aandeel heeft de lift gevonden en profiteert van het goede sentiment. ASML blijft het grootste technologie-aandeel van Nederland en de organisatie heeft een sterke positie in de halfgeleiderindustrie.

In dit artikel geef ik een analyse van het aandeel ASML en de verwachtingen die in de ASML koers verborgen zitten.

Nieuws aandeel ASML

In het derde kwartaal van 2019 was het wat achterblijvende orderboek opeens weer bijzonder goed gevuld met maar liefst 23 orders voor EUV-machines. ASML streeft ernaar in 2019 25 machines af te leveren. Deze sterke toevoeging aan het orderboek laten zien dat bij de klanten de laatste twijfels over de EUV-machines verdwenen lijkt.

Analyse aandeel ASML

ASML heeft een mooie marktpositie en wil deze uitbreiden door middel van EUV-technologie. Deze technologie stelt chipfabrikanten in staat nog kleinere en dus efficiëntere chips te maken. Hierdoor blijft Moore’s law in werking en blijft de rekencapaciteit van de chips met dezelfde snelheid groeien. In het derde kwartaal zette ASML een nieuwe mijlpaal neer, door een order voor 23 EUV-machines binnen te slepen.

Kwartaalcijfers ASML

In het derde kwartaal kwam de omzet uit op € 2,987 miljard, waarvan € 661 miljoen voor het onderhoud van reeds geïnstalleerde machines. De omzet uit nieuwe machines was goed voor € 2,236 miljard. Vergeleken met deze omzet waren de orders uitstekend met € 5,111 miljard. De netto orders waren dus ruim 2 keer zo groot, dan de verkopen van nieuwe machines. Dit betekent dat er nog voldoende groei aanwezig is. Extra machines zorgen namelijk op den duur ook voor een grotere basis om servicediensten te leveren.

In het derde kwartaal leverde ASML opnieuw 7 nieuwe EUV-machines af, daarmee komt het totaal in drie kwartalen op 17 EUV-machines. Het doel van 30 machines in 2019 wordt daarmee lastig te behalen en ASML richt zich nu op 25 EUV-machines. Gelukkig liggen deze tegenvallende verkopen niet aan de vraag, gezien het toenemende orderboek. Het is nu aan ASML om dit orderboek om te zetten in verkopen en uiteindelijk in winst.

Verwachting ASML

ASML schat zelf dat de omzet in het vierde kwartaal uitkomt op € 3,9 miljard. Hierdoor zou de jaaromzet uitkomen op € 11,7 miljard. Dit is een stijging van 7,3% ten opzichte van vorig jaar. Geen geweldige stijging, maar gezien de onzekerheid aan het begin van 2019 toch een getal waar ASML zelf tevreden mee kan zijn. Zeker omdat ook de marges een duidelijk stijgende lijn te pakken hebben. De productie van de nieuwe EUV-machines gaat steeds beter. Mede hierdoor stijgt de bruto marge in het vierde kwartaal tot 48% of zelfs 49%.

Balans ASML

De balans van ASML blijft met € 2,0 miljard aan kasgeld tegenover € 3,2 miljard aan schulden solide. Vooral door het orderboek en voorspelbaar groeiende omzet en winst. ASML krijgt hierdoor een A- kredietrating van Fitch en A3 van Moody’s. Dit zijn goede scores, want de cyclische semiconductorbedrijven kunnen meestal niet op hoge scores rekenen van de kredietscore bureaus.

aandeel ASML advies

Koers & koersdoel aandeel ASML

De verwachtingen voor ASML zijn weer toegenomen, nu de halfgeleiderindustrie de weg omhoog weer heeft gevonden. De EUV-technologie moet de technologische voorsprong van ASML doen groeien, ten opzichte van de concurrentie. ASML heeft lang gedaan over de ontwikkeling van deze technologie, maar weet nu steeds sneller machines te produceren die er gebruik van maken. Nu ook de aandelen van semiconductorproducenten weer oplopen, is ook de verwachte vraag naar de machines van ASML hersteld. Dit herstel heeft voor een enorme koersverschuiving gezorgd. De koers van ASML verdubbelde bijna ten opzichte van eind 2018. Veel beleggers vreesden toen voor een recessie. Door deze sprong in de koers staat het aandeel ASML inmiddels met een koers van € 264,90 dichtbij een nieuwe top. De daling bleek achteraf slechts een kleine dip in de opwaartse trend van het aandeel ASML.

Koers ASML - aandeel ASML

Wat is het advies van analisten over het aandeel ASML?

35 analisten geven advies over het aandeel ASML. 23 analisten geven een koopadvies, zeven analisten adviseren het aandeel ASML te houden en vijf keer krijgt het aandeel ASML een verkoopadvies. Het koersdoel van de analisten is € 182,70, slechts 1,9% boven de huidige prijs. Opvallend is het feit dat analisten het prijsdoel nauwelijks hebben aangepast terwijl het aandeel van € 180 naar € 130 zakte en nu weer tegen een koers van € 180 per aandeel aanzet.

Dat het koersdoel voor het aandeel ASML slechts 1,9% hoger ligt de huidige prijs, dit betekent dat analisten, die doorgaans positief zijn over aandelen de recente rally niet zagen aankomen, of mogelijk verwachten dat er nog een dip komt in de komende twaalf maanden. Wat verder opvalt is dat de meningen van analisten steeds sterker verdeeld zijn. Zowel het aantal met een koopadvies als verkoopadvies is gestegen. Dit gaat ten koste van het aantal analisten dat ASML een houdadvies geeft.

Analyse ASML aandeel - Koers ASML

Dividend ASML

Het management van ASML hecht belang aan een groeiend dividend, maar het dividendrendement van 10,80% is aan de lage kant. ASML gebruikt haar winst echter ook om het bedrijf te laten groeien en uit te breiden. Onderzoek naar nieuwe machines en uitbreiding van de productiecapaciteit heeft ervoor gezorgd dat het dividend sinds 2011 bijna is verdubbeld en de winst met 76% is toegenomen. Het ASML dividend is in deze periode ook gegroeid van € 0,46 per aandeel naar € 2,10. Het dividend is in deze periode dus ruim verviervoudigt. Sinds 2013 daalt ook het aantal uitstaande aandelen gestaag. Dit komt door het inkopen van eigen aandelen. Hierdoor is het aantal uitstaande aandelen gedaald van 441 miljoen in 2013 naar 421 miljoen uitstaande aandelen nu. De inkopen van eigen aandelen heeft ook een extra positief effect gehad op de winst per aandeel die sinds 2013 met 158% is gestegen. Het inkopen van aandelen helpt de koers van ASML omhoog te duwen. Kijk hier voor het dividend en een analyse van andere Nederlandse aandelen.

Conclusie over het aandeel ASML

ASML heeft een sterke positie en lijkt deze met EUV-technologie verder uit te bouwen. Beleggers betalen echter wel behoorlijk voor deze mooie positie met een koers-winstverhouding van 49. Het dividend groeit snel, maar het rendement is met 0,8% laag. Veel beleggers zien ASML als een veilig groeiaandeel, door haar sterke positie. Dit is mogelijk gevaarlijk, want de klanten van ASML zitten in een zeer cyclische sector. Ze zullen af en toe gedwongen zijn om investeringen terug te schroeven. Dit kan dan ook de koers van ASML raken. De terugval eind 2018 is daar een goed voorbeeld van. Beleggers die willen profiteren van de toekomstige successen van ASML moeten dus bereid zijn af en toe tegen flinke verliezen aan te kijken.

Hier staat tegenover dat de markt voor chips snel groeit en ASML in een uitstekende positie is om hiervan te profiteren. Voor het maken van betere kleinere efficiënte chips kunnen semiconductorfabrikanten namelijk nauwelijks om ASML heen. Voor veel nieuwe ontwikkelingen zijn chips nodig en zijn de prestaties en het energieverbruik van groot belang. Zeker wanneer ASML hogere verkopen kan koppelen aan hogere marges, is het goed mogelijk dat haar waardering kan groeien.

Beleggen in het aandeel ASML bij LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook in ASML. Via het LYNX Handelsplatform kunt u  aandelen kopen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 135 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:

Aandelen beleggen bij LYNX

Update 18-4-2019: Koers ASML schiet omhoog


Update 17-4-2019: ASML omhoog op toekomstmuziek

Update 5-7-2018: TA: ‘ASML-beleggers: kijk naar de SOX’

De koersprestaties van het aandeel ASML hebben beleggers de afgelopen jaren geen windeieren gelegd. Het (naar mijn mening) mooiste bedrijf van Nederland heeft de afgelopen vijf jaar een stijging van 135% laten zien.

Als wij kijken naar de marktwaarde, dan heeft ASML haar vorige eigenaar Philips lang en breed ingehaald. Op de huidige koers is ASML ruim € 38 miljard waard, terwijl het bedrijf uit Eindhoven slechts een beurswaarde van € 22 miljard heeft.

 

Koers grafiek van het aandeel ASML - Waarom is het aandeel ASML de beste uit de AEX

Waarom is ASML een prachtig bedrijf?

ASML is een hightechbedrijf en maakt machines die klanten gebruiken voor het maken van chips. De knapste koppen van over de hele wereld weet ASML te strikken om voor het bedrijf uit Veldhoven te komen werken. Omdat dit personeel moeilijk te vinden is, is ASML zuinig op haar personeel. Met goede arbeidsvoorwaarden wordt ervoor gezorgd dat deze mensen het bedrijf niet verlaten.

Technologie van het aandeel ASMLDoor de technologische voorsprong die het bedrijf heeft op haar concurrenten, is het uitgegroeid tot wereldmarktleider in deze sector. Het bedrijf ligt qua technologie zover voor op concurrenten, dat het een marktaandeel van  90% tot 95% in handen heeft. Met de machines met EUV technologie, die nog altijd in ontwikkeling is, heeft het bedrijf zelfs 100% van het marktaandeel in handen. Dit geeft het bedrijf een unieke concurrentiepositie.

Deze positie zorgt voor de ultieme situatie dat de klanten van ASML afhankelijk zijn van het bedrijf. Immers, als het bedrijf steeds betere chipmachines produceert, profiteren grote klanten als Intel, Samsung en TSMC hier ook van.

In 2012 maakte het bedrijf hier optimaal gebruik van. Omdat het ontwikkelen van deze machines een enorm kapitaal vereist, haalde het bedrijf uit Veldhoven geld op middels een emissie. Normaal gezien reageren beleggers negatief op het aankondigen van een emissie, aangezien hun belang daardoor verwatert. Bij ASML was dit echter niet het geval: beleggers reageerden juist ontzettend enthousiast op deze emissie.

Omdat klanten van ASML afhankelijk zijn van het bedrijf, kreeg het bedrijf deze klanten zover om deze nieuwe aandelen af te nemen. Hiermee is dus de situatie ontstaan dat klanten van ASML baat hebben bij een stijgende koers van het aandeel ASML. Dit heeft ervoor gezorgd dat grote klanten als Intel, Samsung en TSMC het Nederlandse bedrijf trouw blijven en hier hun producten afnemen. Hiermee werd een dubbelslag gemaakt: ASML heeft geld om te investeren en ook was men ervan verzekerd dat klanten het bedrijf trouw blijven.

 Omzet in miljarden euro’s
 2013  2014  2015  2016*  2017*  2018*  2019*  2020*
 5,2  5,9  6,3  6,5  7,4  8,4  8,5  9,1

 

Dit alles vindt u terug in de enorme winst die het bedrijf heeft doorgemaakt. Ook voor de komende jaren wordt een forse omzetgroei verwacht. Dit kunt u terugvinden in bovenstaande tabel.

ASML is een cyclisch bedrijf

Ondanks de unieke concurrentiepositie en de afhankelijkheid van haar klanten, leunt ASML niet achterover. De directie van het bedrijf is zich ervan bewust dat ASML een cyclisch bedrijf is en dat het in tijden van laagconjunctuur een stuk minder gaat. Om niet in de problemen te komen houdt het bedrijf hier nu al rekening mee.

 Bedragen in miljarden euro’s
   2012  2013  2014  2015
 Beurswaarde  19,5  30  38,7  35,3
 Cash  2,7  3  2,8  3,4
 Totale schuld  0,8  1,1  1,2  1,1

 

In bovenstaande tabel ziet u enkele financiële kengetallen over de afgelopen vier jaar van ASML. Wat opvalt is de enorme cash die het bedrijf op de balans heeft staan. In 2015 was dit bedrag zelfs ruim drie keer zo groot als de totale schuld. Eerste vraag die hier bij je opkomt is natuurlijk, waarom los je deze schuld niet af als je de cash hiervoor hebt staan?

Een miljard is gereserveerd voor het uitkeren van dividend en het inkopen van eigen aandelen. Het restant van de cash wordt aangehouden om tegenvallers op te vangen in tijden dat het slechter gaat met het bedrijf. In slechtere tijden is het een stuk moeilijker om een financiering rond te krijgen dan nu. Daarnaast moet hoogstwaarschijnlijk veel meer rente worden betaald. De schulden worden dus nu niet afgelost, maar de cash laat het bedrijf staan om te overleven in tijden dat de economie tegenzit. Iets wat mijns inziens valt te prijzen.

 

Het aandeel ASML

Zoals gezegd zijn de prestaties van het aandeel ASML beleggers niet onopgemerkt gebleven. Het bedrijf is afgelopen jaren flink opgelopen, al is de stijging van het aandeel het laatste jaar tot stilstand gebracht. De koers van het aandeel ASML noteert momenteel op het niveau van januari 2015.

1-jaarsgrafiek van het aandeel ASML - Waarom is het aandeel ASML de beste uit de AEX

Of het nu het juiste moment is om het aandeel ASML te kopen denk ik niet. De koers-winst verhouding ligt op 27,5. Het is dus een duur aandeel te noemen. Daarnaast noteert het aandeel bovenin een trading range waar het aandeel zich al sinds september vorig jaar in bevindt.

Ondanks het vandaag niet het juiste moment is om in te stappen, blijf ik positief over het aandeel ASML. Ik kan u dan ook aanraden bij elke neerwaartse beweging in de markt het aandeel op een lagere prijs op te vangen. Daarnaast vind ik dat iedere belegger het mooiste bedrijf van Nederland in zijn of haar portefeuille moet hebben. Het dividendrendement ligt op dit moment iets boven de 1%. De verwachting is dat dit komende jaren gestaag blijft groeien.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

 

Meer informatie over het aandeel ASML

Aandelen kopen

ASML: Analyses & tipsWaarom in aandelen van ASML beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook ASML. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen ASML kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel ASML

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

ASML : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel ASML: Bedrijfsinformatie ASML Holding

ASML werd opgericht in 1984 en heeft haar hoofdkantoor in het Nederlandse Veldhoven. Het hightechbedrijf produceert verschillende toepassingen voor de semiconductor industrie. ASML kan chipfabrikanten als Intel Samsung en TSMC tot haar klantenbestand rekenen. Het bedrijft vervaardigt ook zelf machines die chips maken en zijn hierin marktleider. De Nederlandse multinational heeft vestigingen in 16 landen en heeft 26.000 werknemers in dienst.