Aandeel ASML

Wat is de koers en verwachting van het aandeel ASML? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ASML Holding
ISIN: NL0010273215
Tickercode: ASML | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel ASML kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel ASML

Vanochtend vroeg heeft ASML de cijfers over het 4e kwartaal en dus ook heel 2022 gepubliceerd. Opnieuw kwam de chipmachinefabrikant met sterke cijfers over de brug. Ondanks toenemende economische en geopolitieke onzekerheden blijft ASML profiteren van de groeiende vraag naar chips.

Aandeel ASML: koers

Loading ...
Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML EUR 225,39 559,10 1,51 % -8,03 % 28,94 %

Aandeel ASML kwartaalcijfers Q4

Sinds de oktoberbodem in 2022 is het aandeel ASML met circa 50% hersteld. Kwartaalcijfers van vanochtend laten zien dat de aanhoudende interesse voor aandelen ASML mogelijk terecht was. Want ook in het 4e kwartaal heeft de chipmachinereus de verwachtingen weer waar kunnen maken. De omzet kwam namelijk uit op € 6,4 miljard, aan de bovenkant van de eerder afgegeven range tussen € 6,1 en € 6,6 miljard. Daarmee lag de omzet in Q4 ruim 28% hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verkoop van 106 chipmachines leverde € 4,7 miljard op en de overige € 1,7 miljard omzet kwam uit de Installed Base Management tak. Dit onderdeel dat voornamelijk langlopende servicecontracten bevat liet de afgelopen jaren een sterke groei zien en is inmiddels goed voor 27% van de jaaromzet.

De winst steeg op jaarbasis met slechts 2,6% tot € 1,82 miljard, de marges lagen in Q4’21 namelijk een stuk hoger. Maar wel werd daarmee de gemiddelde winstverwachting door analisten van € 1,7 miljard verslagen. De brutomarge kwam met 51,5% eveneens uit boven de voorspelde 49%.

ASML benadrukt nog maar eens dat, ondanks de economische onzekerheid, de vraag naar de chipmachines groot blijft. In het 4e kwartaal sleepte het bedrijf dan ook weer voor € 6,3 miljard aan nieuwe orders binnen, waarvan € 3,4 miljard voor de nieuwste EUV-machines. Dat was minder dan in het 3e kwartaal van 2022, maar daarmee klom de totale orderportefeuille wel weer tot een record van ruim € 40 miljard. Bovendien mag ASML vanwege de Amerikaanse restricties de nieuwste EUV-machines niet meer verkopen aan China. Het totale aantal machines dat naar China werd verscheept daalde dan ook van 15% naar 9% op kwartaalbasis.

Jaarcijfers 2022

Ook over het hele jaar 2022 kan ASML met tevredenheid terugkijken. Het bedrijf boekte een omzet van € 21,17 miljard, een brutomarge van 50,5% en dat resulteerde in een nettowinst van € 5,6 miljard. Bovendien werd het resultaat nog behoorlijk gedrukt vanwege de nieuwe manier van verkopen. In 2022 besloot ASML namelijk om te werken met de zogeheten ‘fast shipment’ methode, waardoor chipmachines pas na verkoop op locatie worden getest. ASML kan de omzet van deze machines dus pas in de boeken zetten na de tests en dus pas na een formele acceptatie van de koper. Maar liefst € 3,1 miljard omzet uit 2022 zal pas in 2023 in de boeken worden verwerkt. De omzet in het 4e kwartaal had zelfs op € 7,4 miljard gelegen als ASML de fast shipments in de boeken had kunnen opnemen.

Aandeel ASML | ASML koers | ASML dividend

ASML maakte ook bekend om op 15 februari aanstaande een interim-dividend van € 1,37 uit te keren. Het bedrijf stelt de aandeelhouders bovendien voor een slotdividend van € 1,69 per aandeel uit te keren over het jaar 2022. In totaal komt het jaardividend daarmee uit op € 5,80 per aandeel, een stijging van 5,5% ten opzichte van 2021. In Q4 werden bovendien 600.000 aandelen ingekocht voor een bedrag van € 300 miljoen. Aandeelhouders van ASML worden dus beloond met groeiende kapitaalopbrengsten.

Aandeel ASML | ASML koers | ASML dividend

Outlook 2023

Uiteraard staat ASML ook even stil bij de onzekere economische en geopolitieke situatie. Het Veldhovense bedrijf verwacht ondanks alles ook in de eerste maanden van 2023 een groeiende omzet te kunnen realiseren. Klanten van ASML hebben namelijk al aangegeven dat de markt in de 2e helft van dit jaar weer zal herstellen. Dit wordt onder andere verwacht vanwege de heropening van China.

ASML wijst ook nog maar eens op de wereldwijde trends in de elektronicasector. Autonoom rijden, Artificiële Intelligentie, VR/AR en steeds betere mobiele telefoons om er paar even een paar te noemen. Al deze technologieën verlangen steeds meer en geavanceerdere chips. Er wordt verwacht dat het innovatieve ecosysteem de groei in de halfgeleidermarkt de komende jaren zal blijven aanwakkeren.

Voor heel 2023 mikt ASML op een omzetstijging van 25% tot € 26,5 miljard. Over het lopende kwartaal lijkt het bedrijf iets minder enthousiast. In het 1e kwartaal wordt namelijk een omzet verwacht van tussen de € 6,1 en € 6,5 miljard met een brutomarge van tussen de 49% en 50%. Ongeveer gelijk aan het 4e kwartaal dus, maar ten opzichte van het relatief zwakke Q1’22 juist een zeer sterke omzetgroei van 77%. Dat heeft echter te maken met twee aspecten. Ten eerste verwacht ASML een lagere groei van de installed base management, en juist deze tak kent zeer hoge marges. Ten tweede wijst het bedrijf op hogere kosten in verband met de opbouw van de capaciteit. De komende jaren wordt er gebouwd aan nieuwe fabrieken om de volumes voor zowel de EUV, DUV en High-NA machines uit te breiden. Dat zal op korte termijn leiden tot hogere kostenniveaus. Hoewel het jaar van start zal gaan met brutomarges van tussen de 49% en 50%, zullen die geleidelijk toenemen gedurende het jaar, aldus CEO Peter Wennink.

Hogere kosten lijken de marges op korte termijn dus nog steeds te drukken. Op langere termijn mikt ASML echter wel op een stuk hogere marges. De chipmachinegigant blijft dan ook vasthouden aan de lange termijn doelen die tijdens de Investor Day in november 2022 werden gepresenteerd. Er wordt gemikt op een omzet van tussen de € 30 en € 40 miljard in 2025, met een brutomarge tussen de 54% en 56%. Voor 2030 mikt ASML zelfs op een jaaromzet tussen ongeveer €44 miljard en €60 miljard, met een brutomarge tussen ongeveer 56% en 60%.

Waardering ASML

ASML heeft momenteel een beurswaarde van circa € 242 miljard en boekte een nettowinst van ruim € 5,6 miljard in het jaar 2022. Dat betekent dat u momenteel ruim 43x de winst betaalt over afgelopen jaar. De P/E-ratio ligt daarmee ook iets boven het gemiddelde (40) van de afgelopen 5 jaar.

Beleggen is echter ook vooruit kijken en het groeipad van ASML lijkt duidelijk. We kunnen niet heen om de vrijwel monopolistische positie die het bedrijf heeft op het gebied van de meest geavanceerde EUV-machines. Bovendien heeft het bedrijf de afgelopen 3 jaar een gemiddelde omzetgroei van 21% en een winstgroei van 41,5% laten zien. Het sterke management heeft de afgelopen jaren bovendien vrijwel keer op keer de verwachtingen kunnen waarmaken. Het is dan ook vrij aannemelijk dat ASML in 2023 de doelen opnieuw zal behalen. Analisten verwachten dat ze bij een omzet van € 26,5 miljard een nettowinst van € 7,5 miljard kunnen realiseren. Daarmee wordt het aandeel ASML bij de huidige koers van € 605 verhandeld op ruim 32x de verwachte winst voor 2023.

ASML denkt naar eigen zeggen de omzet in de jaren daarna nog verder te kunnen verhogen en ook wordt er gerekend op flink hogere marges. De verwachte P/E-ratio in 2024 komt dan ook uit op circa 27x. Beleggers die geloven in het uitgestippelde groeipad kunnen het aandeel ASML dan ook overwegen om de komende jaren te profiteren van de verwachte toename in de vraag naar chips.

Technische analyse aandeel ASML

Het aandeel ASML is het zwaargewicht op de Nederlandse beurs. De grafiek vertoont dan ook veel gelijkenissen met de AEX-index. Eind 2022 brak de koers uit de dalende trend. Inmiddels zien we ook een duidelijk patroon van hogere toppen en bodems die de aanhoudende vraag naar het aandeel ASML bevestigen. Het feit dat de koers boven het 200-daags gemiddelde beweegt is eveneens positief.

Op korte termijn zien we dat een belangrijke schuine weerstandslijn is bereikt. Dit lijkt bovendien de neklijn te zijn van een groot omgekeerde hoofd&schouder patroon. Een eventuele doorbraak betekent dat er potentieel vrijkomt richting de all-time highs van vorig jaar.

Zakt de koers echter terug onder de bodem op € 577 dan moeten beleggers rekening houden met een nieuwe test van het 200-daags gemiddelde of zelfs een daling tot aan de bodem van december op € 498. Een doorbraak daaronder kan zelfs een nieuwe dalende trend inluiden.

Aandeel ASML | ASML koers | ASML dividend

Aandeel ASML kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ASML (ASML). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel ASML staat te glinsteren op de Amsterdamse beurs. Zeker na de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal van 2022. In deze update bespreken we de resultaten, en bekijken we de waardering van het aandeel ASML.

Aandeel ASML: overzicht

Loading ...
Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML EUR 225,39 559,10 1,51 % -8,03 % 28,94 %

ASML kwartaalcijfers Q3

Aandelen staan al geruime tijd zwaar onder druk en ook toppers als ASML kunnen niet ontkomen aan de verkoopdruk. Het aandeel ASML verloor sinds zijn hoogtepunt ruim de helft, maar met de onderliggende prestaties lijkt niets mis. De resultaten waren boven verwachting en dat wordt door beleggers beloond met een stijging van bijna 8%.

ASML zag zijn omzet in het 3e kwartaal op jaarbasis met 10% stijgen tot € 5,77 miljard. Analisten hadden vooraf op een omzet van €5,41 miljard gerekend. Daarmee kwamen de inkomsten fors boven de eerder afgegeven bandbreedte van € 5,1 a € 5,4 miljard uit. Dat had met name te maken met het feit dat de installatie van nieuwe machines bij de klant vlotter verliep. Ook de brutomarge kwam met 51,8% ruimschoots uit boven de verwachtingen. De nettowinst kwam hierdoor uit op € 1,7 miljard.

aandeel ASML | kwartaalcijfers ASML

ASML verkocht 80 nieuwe machines, tegenover 83 in het 2e kwartaal. Ruim € 1,5 miljard van de omzet kwam echter uit de zogeheten Installed Based Management. Dit is het geld dat het bedrijf verdient aan langlopende onderhoudscontracten met klanten voor eerder verkochte machines. Voornamelijk vanwege deze servicecontracten liep de omzet op kwartaalbasis verder op.

Net als vorig kwartaal moest een deel van de omzet vooruit worden geschoven. Via ‘fast shipment’ worden een aantal testen pas op de locatie van de klant uitgevoerd. ASML kan de omzet van deze machines dus pas in de boeken zetten na de tests en dus pas na een formele acceptatie van de koper.

Peter Wennink, CEO van ASML, erkent dat er veel onzekerheid in de markt heerst door een aantal wereldwijde macro-economische zorgen. Teruglopende vraag vanuit de consument zorgt dan ook voor uiteenlopende vraagdynamiek per marktsegment, maar ASML ziet dat de vraag naar hun machines sterk blijft. Ook de vooruitzichten voor de komende kwartalen blijven gunstig. ASML haalde afgelopen kwartaal een record aan orders binnen voor een bedrag van € 8,9 miljard.

ASML vraag

Outlook Q4

Het toenemende aantal orders bevestigt dat ASML voor de lange termijn sterke kaarten in handen heeft. Het bedrijf zegt voorlopig geen last te hebben van de nieuwe Amerikaanse exportregels. Voor het 4e kwartaal mikt het bedrijf op een omzet van tussen de € 6,1 en € 6,6 miljard. Er wordt rekening gehouden met een brutomarge van 49%. Voor heel 2022 wordt op een omzet van € 21,1 miljard gerekend en een brutomarge van richting de 50%.

Door stijgende kosten liet ASML vorig kwartaal al weten dat de beoogde marge voor 2022 van 52% niet behaald zal worden. Toch rekent het bedrijf nu op een marge aan de bovenkant van de bandbreedte die vorige kwartaal werd medegedeeld.

Dividend en aandelen-inkoopprogramma

In het afgelopen kwartaal is voor ongeveer €1 miljard aan aandelen ingekocht. Dit deed ASML in het kader van het huidige aandeleninkoopprogramma dat loopt van 2021 tot 2023. Tijdens de Investor Day op 11 november zal het bedrijf met een update komen over de lange termijn plannen en eventueel een nieuw buy-back programma aankondigen.

Op 14 november 2022 zal het kwartaaldividend van € 1,37 per gewoon aandeel betaalbaar worden gesteld. Bij 4 kwartaaldividenden van €1,37 komt het jaardividend uit op € 5,48, wat neerkomt op een dividendrendement van 1,3% op de huidige koers. Aanhoudende sterke resultaten zouden in de komende periode echter voor een dividendverhoging kunnen zorgen.

ASML dividend

Waardering ASML

Het aandeel ASML heeft de afgelopen jaren altijd een stevige waardering gekend. In de afgelopen 5 jaar lag de koers/winstverhouding boven de 40. Deze hoge waardering is altijd te danken geweest aan een combinatie van een sterke marktpositie en een hoge groei. Oplopende rentes en een hoge inflatie hebben de aandelenbeurzen onder druk gezet en met name groeiaandelen krijgen rake klappen. De koers van het aandeel ASML is met circa 50% gezakt. Toch lijkt er onderliggend niet zo veel aan de hand met het bedrijf. Orders blijven binnenkomen en de omzet blijft groeien. Wel zijn de marges iets afgenomen doordat ook ASML te maken kreeg met hogere kosten voor transport bijvoorbeeld.

Het aandeel ASML is echter in geen jaren zo goedkoop geweest. Tussen 2019 en 2021 werd standaard ruim 40x de winst betaalt voor een aandeel ASML. In 2022 komt de nettowinst naar schatting uit op €6,15 miljard, waarmee u op de huidige koers nog maar 30,3x de winst betaalt. Vervolgens denken analisten dat de marges de komende jaren weer verbeteren en dat de winst verder de lucht in schiet. Voor 2023 wordt gerekend op een winst van € 7,33 miljard en in 2024 zelfs € 10,5 miljard. Daarmee wordt het aandeel ASML verhandeld op respectievelijk 21,7x en 17,6x de winst over 2023 en 2024. Omdat de verwachte K/W’s lager liggen dan de samengestelde jaarlijkse winstgroei (24% afgelopen 3 jaar) komt ook de PEG-ratio (die winst tegen groei afzet) uit onder de 1. Volgens de theorie mogen groeibedrijven met een PEG-ratio onder de 1 als aantrekkelijk worden beschouwd.

In 2025 mikt ASML zelf op een omzet tussen de € 24 en € 30 miljard met een brutomarge van 54% tot 56%.

Technische analyse aandeel ASML

Ondanks de stevige opleving als reactie op de cijfers is het technische plaatje nog niet heel overtuigend. Zowel op korte als lange termijn is de trend neerwaarts. Zolang ASML duurzaam onder het 200-daags gemiddelde (rode lijn) beweegt zit het aandeel nog in een bearmarket. Deze 200EMA bevindt zich momenteel rond de €520 en zakt iedere dag iets.

Op korte termijn kijken we naar een weerstand op €480. De koers van het aandeel ASML moet daar boven zien te breken om een aanval te kunnen inzetten op de dalende trendlijn en de 200-dagen lijn. Een doorbraak boven deze niveaus is noodzakelijk om een duurzame stijging te kunnen starten.

Positief is het feit dat het aandeel ASML weer boven de bodem van juli is geklommen. Hiermee wordt de eerdere neerwaartse doorbraak teniet gedaan. Toch moeten beleggers voorlopig voorzichtig blijven en wachten op meer signalen.

Technische analyse

Chipmachinefabrikant ASML heeft vanochtend de cijfers over het tweede kwartaal van 2022 bekendgemaakt. De koers van het aandeel ASML stond vlak na opening circa 4% lager, maar wist gedurende de dag ook weer te herstellen. Het bedrijf temperde de verwachtingen voor de rest van het jaar, maar dat lijkt eerder een luxeprobleem. In deze update bespreken we de kwartaalcijfers en bekijken de waardering van het aandeel ASML.

Aandeel ASML: overzicht

Loading ...
Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML EUR 225,39 559,10 1,51 % -8,03 % 28,94 %

ASML kwartaalcijfers Q2

ASML heeft in het tweede kwartaal van 2022 een omzet van € 5,4 miljard gerealiseerd. Dat was aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van € 5,1 en € 5,3 miljard. De brutomarge kwam met 49,1% uit aan de onderkant van de geschatte range 49%-50%. Onder aan de streep bleef een nettowinst over van € 1,3 miljard en een winst per aandeel van € 3,54. Het concern kreeg een record aan nieuwe orders binnen ter waarde van € 8,5 miljard. In het eerste kwartaal van dit jaar werd nog voor € 7 miljard aan nieuwe orders binnengesleept. Positief is het feit dat het grootste deel (€ 5,4 miljard) van de orders voor de nieuwste EUV-machines waren. ASML is de enige ter wereld die deze machines kan maken.

Total net sales | Aandeel ASML

Net als in het vorige kwartaal bleef de vraag naar de chipmachines van ASML ongekend hoog. Zo hoog dat men de vraag niet kan bijbenen. Ook dit kwartaal leverde het bedrijf weer machines af bij de klant, die nog getest moeten worden. Dat betekent dat de machines al bij de klanten komen te staan, voordat ze volgens boekhoudkundige regels officieel mogen worden opgenomen. De omzet van de verkoop van deze machines kan dan pas ergens in de komende kwartalen worden gerealiseerd. ASML verwacht dat het dit jaar om circa € 2,8 miljard aan omzet gaat.

Vooral om deze reden heeft ASML voor heel 2022 de verwachtingen neerwaarts bijgesteld. De chipmachinefabrikant rekent nu nog ‘slechts’ op een omzetgroei van 10%, in plaats van de eerdere verwachting van 20%. Deze omzet wordt uiteraard later nog wel gerealiseerd, dus mag zeker niet negatief beoordeeld worden. Verder valt ook de brutomarge valt naar verwachting lager uit in een bandbreedte van 49% a 50%. Eerder rekende ASML op een brutomarge van 52% in heel 2022. De reden voor lagere marges, zijn toegenomen kosten voor onderdelen, energie- en transport.

Outlook Q3

Voor het lopende kwartaal rekent ASML op een omzet in de bandbreedte tussen € 5,1 en € 5,4 miljard. Ook in dit kwartaal zal € 1,1 miljard van de omzet in een later kwartaal geboekt worden. Het bedrijf rekent op een brutomarge van tussen de 49% en 50%.

ASML denkt dat de vraag naar haar machines de komende tijd hoog zal blijven. Ook denkt CEO Wennink dat de inflatie en een mogelijke recessie geen effect zal hebben op de vraag naar de machines van ASML. Wennink wijst daarbij op de digitale transformatie die ervoor zorgt dat er steeds meer geavanceerde chips in veel apparaten nodig zijn. Het bedrijf denkt dan ook nog steeds dat capaciteitsuitbreiding de komende jaren nodig zal zijn.

Beloning van aandeelhouders

In het tweede kwartaal van dit jaar heeft ASML een slotdividend (2021) uitgekeerd van € 3,70. Daarmee komt het totaaldividend over 2021 uit op € 5,50. Vanaf heden zal ASML het dividend ieder kwartaal gaan uitkeren. Op 12 augustus zal het eerste kwartaaldividend van € 1,37 per aandeel volgen.

In Q2 heeft ASML ook zo’n 2,3 miljoen aan eigen aandelen ingekocht voor een bedrag van € 1,2 miljard. In totaal is er nu voor € 7,9 miljard aan aandelen teruggekocht. Het huidige aandelen inkoopprogramma ter waarde van € 9 miljard loopt nog tot en met eind 2023. Bij goede resultaten zal het mij niet verbazen dat dit opkoopprogramma wordt uitgebreid. Ook een verdere verhoging van het dividend lijkt aannemelijk.

Dividend en aandelen inkoopprogramma | Aandeel ASML

Waardering ASML

In 2021 behaalde ASML een omzet van € 18,6 miljard en een nettowinst van € 5,8 miljard. Bij een beurswaarde van € 195 miljard betaalt u 33,6x de winst over vorig jaar. De omzet zal naar verwachting in 2022 slechts 10% groeien en uitkomen op circa € 20,5 miljard. Vanwege oorzaken die we hierboven hebben geschreven valt de brutomarge terug tot circa 49% a 50%. Met een verwacht effectief belastingtarief van 15% a 16%, komt de winst naar verwachting van analisten uit op circa € 6,2 miljard. Daarmee neemt de koers/winstverhouding nog verder af.

Interessanter is om naar 2023 te kijken. Want de € 2,8 miljard omzet die dit jaar wordt uitgesteld komt in 2023 terug in de boeken dus voor volgend jaar kunnen we op veel hogere omzetten en winsten rekenen. Naar verwachting komt de omzet in 2023 uit op circa € 25 miljard. Bij een verwachte nettowinst van € 8 miljard zakt de waardering tot 24 keer de winst.

In 2025 denkt ASML op een omzet te zitten tussen de € 24 en € 30 miljard met een brutomarge van 54% tot 56%

Technische analyse aandeel ASML

De koers van ASML bevindt zich in een dalende trend en onder het 200-daags gemiddelde (rode glooiende lijn). Op korte termijn lijkt de dalende trend wat aan kracht in te boeten. Maar een doorbraak boven de weerstand op € 497,50 is nodig om meer ruimte vrij te maken. Na een doorbraak kan de koers van ASML herstellen richting de toppen op € 580. Het 200-daags gemiddelde zal uiteraard ook nog voor wat verkoopdruk kunnen zorgen.

Technische analyse | Aandeel ASML

Het aandeel ASML is de afgelopen maanden stevig gecorrigeerd. Op een bepaald moment stond de koers van de chipmachinefabrikant ruim 30% onder zijn all-time high. Beleggers deden het aandeel in de uitverkoop vanwege inflatieperikelen, supply-chain problemen en het zwakke marktsentiment.

Op 20 april presenteerde ASML de cijfers over het eerste kwartaal. De omzet en winst kelderden flink, maar daar was een goede reden voor. Het aandeel ASML schoot dan ook stevig omhoog. In deze update bespreken we de kwartaalcijfers en kijken we naar de verwachtingen voor de rest van 2022.

Aandeel ASML: overzicht

Loading ...
Aandeel ASML Tickercode Valuta Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D 1M 1Y
ASML Holding ASML EUR 225,39 559,10 1,51 % -8,03 % 28,94 %

ASML kwartaalcijfers

De koers van het aandeel ASML staat vandaag op 21 april ruim 5% hoger dan voor de cijferpublicatie, en dat lijkt misschien toch gek als je ziet dat de omzet in het eerste kwartaal van 2022 met 19% is gezakt tot slechts € 3,53 miljard. Op kwartaalbasis daalde de omzet zelfs met 29%. Ook de nettowinst kelderde flink, naar slechts € 695 miljoen tegenover € 1,33 miljard in Q1 ’21. Deze resultaten kwamen echter overeen met de eerder gedeelde verwachting. Ook de brutomarge kwam zoals verwacht iets lager uit op 49%.

ASML verkocht volgens de boeken namelijk slechts 62 machines, tegenover 76 in Q1 ’21. In het laatste kwartaal van 2021 verkocht het bedrijf zelfs 82 machines. Schijn bedriegt echter, want het bedrijf geeft aan wel degelijk meer machines te hebben verkocht. De vraag naar de machines van ASML is echter zo hoog dat het bedrijf nog steeds de machines op locatie van de klant test. Dit betekent dat de machines worden verscheept voordat het bedrijf ze volgens de accountingregels in de boeken mag zetten als omzet. Zo staan er dus 3 verkochte EUV machines in de boeken, maar werden er in totaal 9 verscheept. Als we deze machines bij de omzet zouden optellen, dan zou de omzet ongeveer gelijk zijn aan de omzet uit het eerste kwartaal van 2021.

Het bedrijf uit Veldhoven ontving in het eerste kwartaal van 2022 € 7 miljard aan orders, waarvan € 2,5 miljard voor zijn nieuwste (en duurste) EUV machines. Daarmee blijft de vraag naar de chipmachines van ASML ongekend hoog. De vraag is zelfs hoger dan het bedrijf aan kan. Hierom wil het bedrijf zo snel mogelijk de capaciteit verhogen. Samen met verschillende toeleveranciers is ASML hard bezig de productiecapaciteit uit te breiden. Zo wil het bedrijf in 2025 90 EUV systemen en 600 DUV systemen aan het werk zetten. Eerder mikte ASML nog op 70 EUV systemen en 375 DUV’s.

Outlook 2022

De supply-chain crisis en de bijbehorende chiptekorten blijven de boventoon voeren voor ASML. Door de wereldwijde chiptekorten blijft de vraag naar de makers van deze machines zeer groot. Het bedrijf verwacht dat de omzet in het tweede kwartaal tussen € 5,1 miljard en € 5,3 miljard uitkomt en mikt wederom op een brutomarge van tussen 49% en 50%. De marges liggen daarmee iets lager dan in 2021, vanwege toegenomen kosten. Ook in het volgende kwartaal verwacht ASML weer € 800 miljoen aan uitgestelde omzet. Zo’n € 1,2 miljard aan omzet moet komen uit de Installed Base Management. Voor het volledige jaar blijft ASML mikken op een omzetgroei van ongeveer 20%. Daarmee zal de omzet van ASML naar verwachting op een record van ruim € 22 miljard uitkomen.

Ook op lange termijn blijft de chipmachinegigant ongekend enthousiast. Roger Dassen, de CFO van ASML, is van mening dat de vraag naar halfgeleiders zal blijven toenemen. Hij ziet deze industrie dit decennium nog meer dan verdubbelen. Daarbij is de topman van ASML nog positiever dan tijdens de Investor Day in september 2021. Destijds gaf het bedrijf aan te mikken op een omzet van tussen de € 24 en € 30 miljard in 2025. In de tweede helft van dit jaar zal het bedrijf zijn verwachtingen voor de lange termijn dan ook hoogstwaarschijnlijk opwaarts bijstellen.

Het aandeel ASML handelt momenteel op pakweg 35 keer de verwachte winst over 2022. Met deze aanhoudende groei zal de P/E ratio de komende jaren verder afnemen. Zo handelt ASML momenteel op slechts 25 keer de verwachte winst over 2024. Voor beleggers die net als ASML zelf denken dat de vraag naar halfgeleider dit decennium hoog blijft, kan het aandeel ASML mogelijk interessant zijn.

ASML dividend en share buy-backs

In het eerste kwartaal van 2022 heeft ASML 3,6 miljoen eigen aandelen ingekocht voor een bedrag van € 2,1 miljard. Eerder al maakte ASML bekend een dividend van € 5,50 per aandeel uit te keren over 2021. In november 2021 is al € 1,80 uitgekeerd, en later dit jaar volgt het slotdividend van € 3,70 per aandeel.

Het gaat hierbij dus om een verdubbeling van het dividend ten opzichte van 2020. Bij de huidige koers van pakweg € 603 krijgt u een dividendrendement van 0,91%. Dat lijkt weinig, maar beleggers van het eerste uur zullen tevreden zijn.

Technische analyse aandeel ASML

De koers van ASML is de afgelopen periode hard weggezakt. Daarmee belandde het aandeel ook onder het 200-daags gemiddelde (rode glooiende lijn). Dit geeft wel aan dat de kracht er een beetje uit is. Wel wist ASML te bodemen boven de € 500 en lijkt er rond € 540 zelfs een hogere bodem te zijn gevormd.

Om technisch te verbeteren moet het aandeel ASML boven de weerstand € 642 weten te breken. Na een doorbraak hierboven lijkt een herstel richting de koerstoppen rond € 725 aannemelijk. Bij een doorbraak onder de € 540 moet men de steun rond € 500 echter goed in de gaten houden. Indien ASML hieronder zakt ligt het volgende steunniveau pas weer rond € 422.

Technische analyse ASML | Aandeel ASML

Aandeel ASML kopen of verkopen via LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook het aandeel ASML. Via het TWS Handelsplatform kunt u het aandeel ASML (ASML) kopen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 150 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandelen.

Het aandeel ASML was in 2021 goed voor een stijging van maar liefst 81%. Vandaag maakt de chipmachinefabrikant dan ook bekend een recordjaar achter de rug te hebben. In deze update bespreken we de kwartaalcijfers en kijken we naar de verwachtingen voor 2022.

Aandeel ASML

Kwartaalcijfers & jaarcijfers

De supply-chain crisis en de bijbehorende chiptekorten kunnen beleggers niet ontgaan zijn. Uiteraard ook één van de redenen voor de sterke prestaties van de chippers op de beurs vorig jaar. Door de wereldwijde chiptekorten was de vraag naar de makers van deze machines vanzelfsprekend zeer groot. Hierdoor kon ASML uiteraard ook nog eens de prijzen verhogen en die combinatie zorgde in 2021 wederom voor een recordjaar.

De omzet kwam in het vierde kwartaal van 2021 uit op € 4,98 miljard, binnen de verwachte range van het management. De omzet was wel iets minder dan de € 5,24 miljard uit het derde kwartaal, maar wel 18,6% meer dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De brutomarge kwam met 54,2% wel iets hoger uit dan verwacht. Dit was met name te danken aan de sterke resultaten van de ‘Installed Base Management’ divisie. Dit zijn de inkomsten die het bedrijf genereert met de service die ASML verleent bij zowel installatie als onderhoud van de chipmachines. Doordat alleen ASML de know-how heeft zijn dit waardevolle servicecontracten. Het afgelopen jaar lieten bedrijven vooral software upgrades uitvoeren om de capaciteit van de reeds geïnstalleerde machines te verhogen.

De omzet over heel 2021 steeg zelfs met 33% tot € 18,6 miljard, tegenover € 14 miljard in 2020. De winst zat ook flink in de lift. ASML zag de nettowinst met 64% stijgen tot € 5,9 miljard.

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Marktkapitalisatie (mld.)
ASML Holding NL0010273215 ASML 225,39

Outlook 2022

ASML wist dus flink te profiteren van het chiptekort, maar gaf vorige week aan ook zelf hinder te ondervinden. Ook de machines van het bedrijf uit Veldhoven zitten vol met elektronica. Sommige toeleveranciers kunnen niet leveren doordat zij zonder chips zitten, waardoor ook ASML te maken heeft met vertragingen. De vraag naar de machines van ASML is naar eigen zeggen zelfs groter dan de productiecapaciteit.

De meeste bedrijven verwachten dat de problemen in de toeleveringsketen nog tot eind 2022 zullen aanhouden. Ook kreeg de chipmachinefabrikant begin dit jaar te maken met een brand bij een fabriek in Berlijn. Het bedrijf doet geen uitspraken over de exacte financiële gevolgen, maar geeft aan dat de brand geen significante impact zullen hebben op de outlook voor 2022. ASML gaat ervan uit dat de omzet dit jaar met ongeveer 20% zal groeien. Daarmee mikt het bedrijf dus op een omzet van € 22,3 miljard.

Ook over de lange termijn is het bedrijf positief. In 2025 denkt ASML een omzet te boeken in een bandbreedte van € 23 en € 30 miljard.

“Society needs more technology solutions that are driven by semiconductors” – Peter Wennink, CEO ASML

ASML verdubbelt dividend

ASML gaf tijdens de publicatie van de cijfers aan over 2021 een totaal dividend van € 5,50 per aandeel uit te keren. Het gaat hierbij dus om een verdubbeling van het dividend ten opzichte van vorig jaar. Bij de huidige koers van pakweg € 648 krijgt u dus een dividendrendement van 0,84%. Dat lijkt weinig, maar beleggers van het eerste uur zullen smullen.

Aandeel ASML: verwachtingen koers 2022

De koers van ASML is de afgelopen jaren fors gestegen. Daarmee is ook de waardering flink opgelopen, van circa 23 keer de winst in 2018 tot circa 44,5 keer de winst over 2021 die u momenteel zal moeten betalen. Die hogere waardering heeft ASML onder andere te danken aan de aanhoudende groeiverwachtingen. De unieke technologie van ASML heeft natuurlijk ook een enorme waarde en voorlopig uit zich dat ook in steeds hogere koersen.

Analisten schatten dat de groei ook de komende jaren wordt doorgezet. Zo verwacht de markt in 2022 een winst van € 6,7 miljard en in 2023 zelfs € 7,6 miljard. Daarmee liggen de verwachte K/W’s in die jaren dus op respectievelijk 38 en 33 keer. De vraag is natuurlijk of de groei ook de jaren daarna zal aanhouden en of deze waardering daarmee terecht is. Grootste risico blijft dat er een ander bedrijf komt die de technologie van ASML kan evenaren. Al zal dat volgens de topman van het bedrijf heel lastig worden. Om de concurrentie voor te blijven zal ASML ook zelf blijven innoveren.

Technisch gezien ligt de koers van ASML al enkele maanden tussen de € 609 en € 777. Een uitbraak uit deze neutrale bandbreedte zal het toekomstige koersverloop kunnen bepalen. Na een doorbraak boven de weerstand op € 777 kan de koers omhoog richting de € 945. Een doorbraak van de steun kan echter leiden tot een daling richting de steun op € 500.

Koers aandeel ASML | Technische Analyse aandeel ASML

Aandeel ASML kopen via LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook het aandeel ASML. Via het TWS Handelsplatform kunt u het aandeel ASML (ASML) kopen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 150 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel.

Meer informatie over het aandeel ASML

Aandelen kopen

ASML: Analyses & tipsWaarom in aandelen van ASML beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook ASML. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen ASML kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel ASML

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

ASML : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel ASML: Bedrijfsinformatie ASML Holding

ASML werd opgericht in 1984 en heeft haar hoofdkantoor in het Nederlandse Veldhoven. Het hightechbedrijf produceert verschillende toepassingen voor de semiconductor industrie. ASML kan chipfabrikanten als Intel Samsung en TSMC tot haar klantenbestand rekenen. Het bedrijft vervaardigt ook zelf machines die chips maken en zijn hierin marktleider. De Nederlandse multinational heeft vestigingen in 16 landen en heeft 26.000 werknemers in dienst.