Er kwamen gemengde signalen vanuit de Amerikaanse producent van luxe elektronica. Er was wederom sprake van een record kwartaal betreft omzet en winst, bovenop het overstijgen van de verwachtingen. De initiële reactie van beleggers was dan ook positief en dat wist het aandeel 2% omhoog te trekken buiten de reguliere handelstijden. Althans, tot de conference call met CEO Tim Cook. Hier uitte hij zijn zorgen omtrent de supply chain problemen en waarschuwt voor bevoorradingsproblemen. Dit liet het aandeel Apple vervolgens in de nabeurshandel dalen met 4%.
Aandeel Apple: kwartaalcijfers Q1
Een nieuw record aan omzet voor Apple met een waanzinnige $ 97,7 miljard, na een verwachtte $ 94 miljard. Goed voor een groei van 9% jaar-over-jaar. De omzet per aandeel Apple was $ 1,52, na een omzet van $ 1,40 per aandeel een jaar eerder. Het netto inkomen bedraagt $ 25 miljard. De supply chain problemen door strenge lockdowns in China en de tekorten aan o.a. siliconen maken deze resultaten des te indrukwekkender.
De iPhone kon ondanks de supply chain problemen opnieuw een omzet van $ 50,57 miljard realiseren, $ 1 miljard boven de verwachtingen. De Mac droeg met een omzet van $ 10,44 miljard bij voor het bedrijf, boven de door analisten verwachtte $ 9,23 miljard. De iPad deed het ook beter met $ 7,65 miljard. De wearables konden de verwachtingen niet kloppen met een omzet van $ 8,81 miljard tegen een verwachtte $ 8,98 miljard. Apple Services heeft met een omzet van $ 19,82 miljard ook licht boven verwachting gepresteerd.
Bij de services, waar bijvoorbeeld iTunes en de App Store onder vallen, zien we een groei van 17,2% en een groei van 6,6% voor netto verkopen van Apple producten. Opnieuw een forse groei vanuit de services afdeling dus. Dit wordt tevens meer en meer de focus voor beleggers nu er extra regulatie op Apple afkomt. Vooral de App Store staat nog steeds onder druk; de Europese Unie en de Verenigde staten zijn beiden bezig met een nieuwe wetgeving die Apple zou dwingen ontwikkelaars toe te staan eigen betaalmethoden te gebruiken. Dit zou een klap voor de services betekenen. Ook de service AppleTV+ stond in de bloemetjes. CEO Tim Cook was zeer trots op de ‘Oscar for Best Picture’ voor “CODA”. Het bedrijf is daarmee de eerste streamingsdienst die deze prijs heeft gewonnen.
De sterke operationele cashflow van $ 28 miljard dollar stelde het bedrijf in staat $ 27 miljard beschikbaar te maken voor aandeelhouders in de vorm van aandeleninkopen en dividenden. De raad van bestuur gaf ook groen licht voor een verhoging van $ 90 miljard voor de aankoop van eigen aandelen.

Outlook 2022
Na een verbetering van de supply chain in de eerste drie maanden van het jaar kampt het bedrijf opnieuw met problemen. Het ‘zero-tolerance’ coronabeleid in China zorgt ook voor spanning bij Apple. In het verleden was het bedrijf strategisch enorm sterk om in te spelen op de halfgeleider tekorten. Het is echter volgens CEO Tim Cook niet immuun voor de huidige problemen. Er wordt een negatieve invloed van $ 4 miljard tot $ 8 miljard verwacht op de omzet voor het huidige kwartaal. De CEO zelf legt vooral de nadruk op de tekorten van de iPad, maar ook CFO Luca Maestri gaf aan dat zowel de iPhone als de Mac met problemen kampen. De CEO kon alvast meegeven dat alle productie opnieuw werd opgestart in China.
Ook de stop van verkopen in Rusland zal een negatieve impact hebben op de groei van Apple. De CFO voorspelt een krimp van de groei met 1 basis punt jaar-over-jaar.
Apple kan rekenen op een grote community consumenten die het bedrijf en zijn producten door dik en dun steunt. De toenemende prijs van de producten toont veel prijs zettende macht, wat zeer positief is in tijden van hoge inflatie. Bij een mogelijke recessie kunnen zowel het bedrijf als het aandeel Apple wel een sterke klap krijgen, wanneer mensen besparen op luxeproducten. Apple is voor veel beleggers de definitie van een bluechip aandeel. Deze reputatie weet het aandeel Apple ook opnieuw dit kwartaal waardig te zijn.
Technische analyse en verwachting aandeel Apple
Het aandeel Apple verloor in 2022 al 10% van zijn waarde. Daarmee loopt het sterk gelijk met de S&P 500 en doet het aandeel het 8% beter dan de NASDAQ index. De K/W ratio bedraagt momenteel 27,17 en de market cap / omzet zit op 7,3. Deze premie wordt grotendeels gerechtvaardigd door de komende groei, alhoewel deze ook in een dalende trend zit en analisten niet meer rekenen op een dubbelcijferige groei. Begin dit jaar oversteeg het aandeel Apple als eerste aandeel ooit een marktkapitalisatie van $ 3.000 miljard, maar viel terug tot $ 2.800 miljard.
Het bedrijf kondigde een dividend van 0,23 dollar per aandeel aan, een stijging van 5%. Daarmee is het dividend rendement 0,58% bij een prijs van $ 160. De uitbetaling van het dividend zal plaatsvinden op 12 mei. In de grafiek van het aandeel Apple zien we dat er een sprake is van een steunlijn rond $ 155. Mocht de koers van het aandeel onder deze steun zakken, ligt een verdere daling naar $ 140 voor de hand. Om een technische verbetering te zien, zal het aandeel Apple duurzaam boven zijn lagere top rond $ 174 moeten breken.

Een bedrijf met een trackrecord als Apple op het gebied van innovatie zorgt voor veel speculatie over toekomstige producten. Een verdere uiteenzetting over een eventuele fantasie in de koers vindt u in de onderstaande aflevering van onze LYNX Beursflash over het aandeel Apple.
Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart