Aandeel Shell

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Shell? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel.

ISIN: GB00BP6MXD84
Tickercode: SHELL | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Shell kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Shell

Het aandeel Shell is de afgelopen tijd populair bij beleggers. De olieprijs staat sky high en dat zorgt voor torenhoge winsten bij oliebedrijven. In het 2e kwartaal van dit jaar heeft Shell opnieuw een recordwinst geboekt.

In dit artikel bespreken we de laatste resultaten en bekijken we de waardering van Shell. Kan de koers van Shell verder stijgen?

Aandeel Shell: koersdata

Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Shell Plc Shell Plc GB00BP6MXD84 GB00BP6MXD84 SHELL SHELL 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

Shell heeft eind vorig jaar het hoofdkantoor van haar vestiging verhuisd van Amsterdam naar Londen. Het bedrijf heeft besloten verder te gaan als volledig Brits bedrijf. Hiermee is ook het predicaat ‘Koninklijke’ verloren gegaan en heet Royal Dutch Shell tegenwoordig simpelweg Shell plc. Ook de TICKER is hierdoor veranderd, waardoor u het aandeel Shell voortaan kan vinden via ‘SHELL’

Kwartaalcijfers aandeel Shell Q2 2022

Shell maakte eind juli bekend een winst van $ 11,5 miljard te hebben gerealiseerd. De winst lag daarmee ruim 112% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarmee werd het record van $ 9,1 miljard uit het 1e kwartaal van dit jaar ruimschoots verbroken. De operationele vrije kasstroom (CFFO) kwam zelfs uit op $ 18,66 miljard. De sterke stijging van de kasstroom werd gebruikt om de schuld van Shell verder te verminderen, die eind juni $46,4 miljard bedroeg, tegenover $48,5 miljard aan het einde van het 1e kwartaal. Shell’s gearing (schuld-kapitaalratio) daalde daardoor tot 19,3%.

De upstream divisie die zich bezighoudt met de exploratie en productie van olie en gas boekte een winst van $ 4,9 miljard. Hiermee profiteert Shell direct van de hogere olie en gasprijzen, aangewakkerd door de Russische invasie in Oekraïne. De raffinagemarges verdrievoudigden in het kwartaal tot $28 per vat, maar zijn de afgelopen periode aanzienlijk gedaald door lagere olie- en gasprijzen. Shell zei verder dat de bezettingsgraad van haar raffinaderijen in het derde kwartaal zouden stijgen tot 90-98%, vergeleken met 84% in het tweede kwartaal.

De integrated gasdivisie boekte een winst van $ 3,75 miljard. Shell produceerde 7,66 miljoen ton aan LNG, tegenover 8 miljoen ton in het 1e kwartaal. Verwacht wordt dat de volumes in het derde kwartaal verder zullen dalen tot tussen 6,9 en 7,5 miljoen ton wegens stakingen in een Australische fabriek en gepland onderhoud.

Kwartaalcijfers aandeel Shell Q2 2022

De inkomsten uit marketing stegen lichtelijk op maandbasis tot $ 751 miljoen. Ook de vraag naar chemische producten van Shell blijft hoog. De aangepaste winst is op kwartaalbasis geleden verdubbeld tot $ 2,03 miljard. Al nemen de verhoogde marges de grootste stijging voor rekening.

De aangepaste winst bij Renewable & Energy Solutions liep ook stevig op tot $725 miljoen. De operationele kasstroom (CFFO) blijft hier nog altijd negatief (-$558 miljoen) vanwege de investeringen in de energietransitie. Dit geeft wel aan dat Shell volop bezig blijft met de ontwikkeling van schone energie.

Shell houdt dividend gelijk, maar koopt meer eigen aandelen in

Er wordt dus ontzettend veel geld binnengehaald en dat komt ten goede aan de aandeelhouders. Waar men in het verleden echter voor een hoog dividend koos, ligt de focus momenteel meer op de inkoop van eigen aandelen.

Shell heeft in de eerste helft van 2022 voor $8,5 miljard aan aandelen teruggekocht en het nieuwe programma is aanzienlijk hoger dan verwacht.

Het bedrijf kondigde eind juli een inkoopprogramma van eigen aandelen van $ 6 miljard aan voor het lopende kwartaal, maar verhoogde zijn dividend van 25 cent per aandeel niet. Daarmee komt het rendement voor de aandeelhouders uit op meer dan 30% van de CFFO ( kasstroom uit bedrijfsactiviteiten). Ook voor de komende jaren is Shell van plan om ruim 30% van haar operationele kasstroom terug te laten vloeien naar de aandeelhouders.

Shell is naar eigen zeggen ook veel efficiënter geworden. In de eerste helft van 2022 zijn de uitkeringen aan aandeelhouders namelijk verdubbeld ten opzichte van de eerste helft van 2013, tien jaar geleden, toen Brent op ongeveer hetzelfde niveau stond.

Verwachting olieprijs: Outlook H2

Het lijkt erop dat de omzet van Shell in het 3e kwartaal zal dalen ten opzichte van de eerste twee kwartalen. Sinds juli (start 3e kwartaal) is de olieprijs namelijk met ruim 15% gedaald. Lagere olieprijzen hebben direct invloed op de winst van Shell. Uiteraard zijn de olie- en gasprijzen historisch gezien nog altijd vrij hoog. De situatie tussen Rusland en Oekraïne lijkt voorlopig uitzichtloos en de OPEC heeft bovendien opvallend genoeg besloten de productie te verlagen. Het kartel besloot eerder deze week om de productie in oktober met 100.000 vaten per dag te verlagen. De oliestaten zien de vraag naar olie namelijk afnemen in verband met lockdowns in China en de vrees voor een economische recessie door renteverhogingen.

Energietekort legt bodem onder olieprijs

Zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt en het Westen geen olie en gas wil afnemen van Rusland zullen de energieprijzen vermoedelijk niet veel zakken. Momenteel ziet de markt ook een verhoogde vraag naar stookolie voor de winter. De recente rally op de Amerikaanse stookoliemarkt en de stijgende aardgasprijzen hebben de verwachtingen voor een sterkere vraag naar stookolie verder aangewakkerd. Hierdoor lijkt het aannemelijk dat Shell de komende kwartalen nog enorme winsten kan maken.

Waardering Shell

De koers/winstverhouding van Shell en andere olieproducerende bedrijven zijn de afgelopen periode stevig gezakt. Shell wordt momenteel verhandeld op 5,6x de winst over de afgelopen 12 maanden. Dat is iets onder het sectorgemiddelde van 6,45, maar opvallend genoeg worden veel Amerikaanse majors veel duurder verhandeld.

De Amerikaanse aandelen ExxonMobil(XOM) en Chevron(CVX) worden namelijk verhandeld op multiples van boven de 10. Daarmee lijkt Shell dus stukken goedkoper, maar het dividend ligt wel ongeveer gelijk. De toekomstige waardering blijft natuurlijk sterk afhankelijk van de olie- en gasprijzen. Een daling van de energieprijzen kan de winsten van Shell ook weer snel laten zakken.

Technische analyse aandeel Shell

Het aandeel Shell oogt technisch al tijden erg sterk. De ‘bullmarkt’ wordt bevestigd door het feit dat de koers van Shell ruimschoots boven het stijgende 200-daags gemiddelde beweegt. Toch begint de koers de afgelopen maanden, net als de olieprijs. wat haperingen te vertonen. Zo heeft Shell ook sinds begin juni geen nieuwe high meer laten zien. Tijdens de recente zomerrally volgde nog wel een aardige stijging, die op circa € 28 een top vormde.

De afgelopen weken is er steun gevormd rond de € 26 en deze wordt vandaag onder druk gezet. Een eventuele doorbraak hieronder kan een verdere correctie tot onder de € 25 uitlokken en mogelijk volgt ook een test van de 200EMA die nu vlak boven de € 24 ligt. Een doorbraak hieronder kan ervoor zorgen dat Shell technisch verder verzwakt.

Een zeer belangrijk vangnet ligt tussen de € 22/22,5, waar Shell het afgelopen jaar belangrijke bodems vormde. Een terugval daaronder lijkt alleen realistisch als de olie- en gasprijzen een verdere daling zouden laten zien. Een daling van de olieprijs tot ver onder de $70 per vat maakt dit wel mogelijk. Vandaag staan de olieprijzen overigens sterk onder druk, waarbij Brent onder de $84 staat en Crude Oil onder de $90 per vat.

Technische analyse aandeel Shell

Beleggen in het aandeel Shell (SHELL) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Shell (SHELL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Shell zit precies in de juiste business om te profiteren van alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren. De hoge olieprijs is ten eerste een gevolg van de coronacrisis die zorgde voor een disruptie tussen vraag en aanbod. Daarbovenop kwam nog eens de inval van Rusland in Oekraïne, die voor een verdere stijging van de olie- en gasprijzen heeft gezorgd. Het aandeel Shell plukt duidelijk de vruchten van de gestegen energieprijzen, blijkt uit de kwartaalcijfers. Het moet echter ook diep in de buidel tasten voor het stopzetten van de activiteiten in Rusland, wat het bedrijf tot nu toe $3,9 miljard heeft gekost.

Aandeel Shell: koersdata

Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Shell Plc Shell Plc GB00BP6MXD84 GB00BP6MXD84 SHELL SHELL 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

Shell heeft eind vorig jaar het hoofdkantoor van haar vestiging verhuisd van Amsterdam naar Londen. Het bedrijf heeft besloten verder te gaan als volledig Brits bedrijf. Hiermee is ook het predicaat ‘Koninklijke’ verloren gegaan en heet Royal Dutch Shell tegenwoordig simpelweg Shell plc. Ook de TICKER is hierdoor veranderd, waardoor u het aandeel Shell voortaan kan vinden via ‘SHELL’

Kwartaalcijfers aandeel Shell Q1 2022

Shell heeft op donderdag zijn hoogste kwartaalwinst sinds 2008 gerapporteerd. In de eerste drie maanden van 2022 werd een aangepaste winst van $9,1 miljard geboekt. Dat lag in lijn met de verwachtingen, maar flink meer (+182%) dan de $3,2 miljard in Q1’21. In het 4e kwartaal van 2021 werd nog een aangepaste winst van $6,4 miljard behaald. De resultaten zijn zeer sterk, want Shell heeft ook nog eens $3,9 miljard afgeschreven op de activiteiten in Rusland. Mogelijk volgen er in het tweede kwartaal nog meer afschrijvingen. Eerder gaf Shell namelijk aan tot $5 miljard af te schrijven. Deze afschrijvingen hebben volgens het bedrijf echter geen gevolgen voor de aangepaste winst.

De meeste omzet ($8,97 miljard) kwam uit de upstream divisie die zich bezighoudt met de exploratie en productie van olie en gas. Hier bleef $3,45 miljard aan nettowinst van over. De gasdivisie (Integrated Gas) is echter veel winstgevender. Daar werd een aangepaste winst van $4,1 miljard gerealiseerd bij een omzet van $6,32 miljard. Voor het eerst ooit besloot Shell de opbrengsten op het gebied van schone energie apart te vermelden. Voorheen waren deze onderdeel van de integrated gas divisie. Onder Renewable & Energy Solutions werd een EBITDA van $521 miljoen genoteerd en een aangepaste winst van $344 miljoen. De operationele kasstroom (CFFO) was echter negatief met ($459) miljoen. Shell is vastbesloten te blijven investeren in een combinatie van energiezekerheid en de versnelling van de energietransitie. De energiegigant is namelijk vastbesloten om tegen 2050 de netto uitstoot van broeikasgassen tot nul terug te brengen. In de race naar net zero emissions werkt Shell samen met bedrijven als NIO, Nissan en Breakthrough Energy.

Klimaatdoelen Shell | Aandeel Shell
Shell verhoogt dividend met 4%

Waar de meeste bedrijven last hebben van ‘inflatie’ profiteert Shell juist. De energieprijzen zijn tenslotte een belangrijke veroorzaker van deze inflatie. Nu het geld binnenstroomt laat Shell duidelijk weten ook te denken aan de aandeelhouders. Het oliebedrijf verhoogt het dividend met 4% tot $0,25. Eerder dit jaar kondigde Shell al een aandeleninkoopprogramma van $8,5 miljard aan. Inmiddels is voor $4 miljard aan eigen aandelen ingekocht. De overige $4,5 miljard van het programma zal naar verwachting in het tweede kwartaal worden afgerond.

Shell geeft ook een hoge prioriteit aan het verlagen van de schuld. Afgelopen kwartaal werd de schuld met $4,1 miljard verminderd tot $48,5 miljard. Momenteel heeft Shell de laagste schuld sinds de overname van de Britse gasproducent BG Group in 2016.

Extra belasting op komst?

Het aandeel Shell weet dus duidelijk te profiteren van de hogere olie- en gasprijzen. Ben van beurden, CEO van Shell, laat weten dat de oorlog in Oekraïne een menselijke tragedie is. Maar ook heeft dit volgens hem “geleid tot een aanzienlijke verstoring van de wereldwijde energiemarkten en heeft aangetoond dat veilige, betrouwbare en betaalbare energie gewoon niet vanzelfsprekend is”. Het bedrijf is daarom constant in gesprek met overheden, klanten en leveranciers om de uitdagende implicaties te verwerken en ondersteuning en oplossingen te bieden. Het Verenigd Koninkrijk denkt er zelfs over na om de zeer winstgevende oliebedrijven eenmalig te belasten om de huishoudens met torenhoge energierekeningen te compenseren.

Minister Boris Johnson geeft echter aan dat hij liever ziet dat oliebedrijven dat geld gebruiken voor investeringen in schone energie. Hij is namelijk van mening dat hogere belastingen nieuwe investeringen ontmoedigen en de olieprijzen op de lange termijn juist hoog houden.

“Our performance demonstrates the leading role we intend to play in the future of energy, as we keep powering progress” – Sinead Gorman, CFO Shell

Verwachting olieprijs

Als olie- en gasbedrijf is Shell uiteraard enorm gevoelig voor de energieprijzen. De hoge prijzen zorgen nu voor enorme winsten, maar eventuele dalingen kunnen snel weer voor lagere winsten zorgen. Momenteel stabiliseert de olieprijs echter al tijden boven de $100 per vat en dat betekent dus gouden tijden voor oliebedrijven. Met de alsmaar voortdurende oorlog in Oekraïne lijkt er voorlopig geen zicht op lagere olie- en gasprijzen.

Bovendien ligt er in Brussel een plan klaar voor een embargo op Russische olie. De Europese Unie wil naar verluidt binnen zes maanden de import van Russische olie volledig verbieden. Tegen het einde van het jaar moet ook de import van geraffineerde producten worden verboden. Er is nog geen overeenstemming bereikt over deze sancties, maar de gevolgen zijn wel duidelijk. Rusland levert ruim een kwart van de olie die de EU consumeert. Een energie embargo zal ongetwijfeld zorgen voor opwaartse druk op de energieprijzen.

De Brent olieprijs laat momenteel een driehoekpatroon zien op de grafiek. Na een uitbraak uit dit patroon zal vermoedelijk weer een dynamische beweging volgen. Na een opwaartse uitbraak lijkt een stijging tot boven de $120 per vat mogelijk. Bij een neerwaartse uitbraak uit dit patroon moet men echter rekening houden met een terugval richting de $80.

Grafiek Brent Crude Oil future (BZ) | Aandeel Shell

Technische analyse aandeel Shell

De koers van het aandeel Shell bevindt zich al ruim een jaar in een stijgende trend. Steeds weer hogere toppen en bodems signaleren aanhoudende vraag onder beleggers. Het aandeel Shell nadert nu een eerste weerstand rond € 27,50, waar eind 2019 meerdere koerstoppen werden gevormd.

Na een doorbraak hierboven zien we een volgende weerstand rond € 30 voor het aandeel Shell. Het lijkt er dus op dat Shell op weg is richting de hoogtepunten van de periode voor de coronacrisis. Enkel een doorbraak onder de laatste bodem die zich momenteel rond €24,53 bevindt kan een verzwakking inluiden. Hierdoor kan een daling richting de steun rond €22,22 worden ingezet.

Technische Analyse Shell | Aandeel Shell

Beleggen in het aandeel Shell (SHELL) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Shell (SHELL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Shell heeft enerverende jaren achter de rug. Aan het begin van de coronacrisis zocht de koers nieuwe dieptepunten op. Het forse herstel van de olie- en gasprijzen hebben het aandeel echter nieuw leven ingeblazen. Circa twee jaar later is de koers hersteld tot niveaus van voor de coronacrisis. In deze update bespreken we de kwartaalcijfers van het 4e kwartaal van 2021.

Shell weet volop te profiteren van de gestegen energieprijzen. De opbrengsten worden gebruikt voor de beloning van aandeelhouders en investeringen in de energietransitie.

Aandeel Shell

Shell heeft onlangs het hoofdkantoor van haar vestiging verhuisd van Amsterdam naar Londen. Het bedrijf heeft besloten verder te gaan als volledig Brits bedrijf. Hiermee is het ook het predicaat ‘Koninklijke’ verloren gegaan en heet Royal Dutch Shell tegenwoordig simpelweg Shell plc. Ook de TICKER is hierdoor veranderd, waardoor u het aandeel Shell voortaan kan vinden via ‘SHELL’

Kwartaalcijfers Shell

Op 3 februari heeft Shell de cijfers over het laatste kwartaal van 2021 bekendgemaakt. Men zag natuurlijk al aankomen dat het bedrijf volop zou profiteren van de hoge olie- en gasprijzen. Dat zien we dan ook terug in de aangepaste winst die op $ 6,4 miljard uitkwam in het 4e kwartaal. Uiteraard flink hoger dan de $ 393 miljoen van een jaar eerder, maar destijds zat de wereld nog in een lockdown en de olieprijs stond toen nog ver onder de $ 50 per vat. Op kwartaalbasis steeg de winst met 55%, want in het 3e kwartaal kwam deze nog uit op $ 4,13 miljard.

Shell weet vooral te profiteren van de hogere olie- en gasprijzen. De totale olie- en gasproductie zagen namelijk slechts een stijging van 3%. In het 3e kwartaal kon het bedrijf zijn olie aan de integrated gas business verkopen voor gemiddeld $ 68 per vat en in het 4e kwartaal was dit opgelopen tot $ 77,75. De verkoopprijs voor gas steeg van $ 8,36/mscf tot $ 9,80/mscf. Deze significante stijgingen van de prijzen zorgen vrijwel direct voor fors hogere inkomsten

Shell rapporteerde vorig kwartaal een netto vrije kasstroom van $10,7 miljard en wist de schuld dit kwartaal met $5,1 miljard te verlagen tot $ 52,6 miljard. De verlaging van de schuld lijkt een hoge prioriteit te hebben en in een jaar tijd is de schuld met bijna $ 23 miljard omlaaggebracht.

In heel 2021 werd een aangepaste winst van $19,29 miljard gerealiseerd. Dit was een stijging van 298% ten opzichte van 2020 toen de aangepast winst op $ 4,8 miljard uitkwam. De cash flow from operations (operationele kasstroom) kwam uit op $ 55 miljard. De enorme cashflow biedt blijkbaar genoeg ruimte om ook nog te investeren in de vernieuwing van het bedrijf. Nog altijd zet Shell zich namelijk vol in op verduurzaming en tegen 2050 wil men de netto uitstoot van broeikasgassen tot nul terugbrengen. In de race naar net zero werkt Shell samen met bedrijven als NIO, Nissan en Breakthough Energy.

Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Cashflow per aandeel
Shell Plc Shell Plc GB00BP6MXD84 GB00BP6MXD84 SHELL SHELL 0,00

Outlook 2022


Over de verwachting van de energieprijzen in 2022 doet het concern geen uitspraken. Maar de olieprijs bereikte in de eerste maand van dit jaar nog een hoogtepunt van bijna $ 90 per vat. Dus voorlopig zijn de vooruitzichten voor het lopende kwartaal goed.

Ondertussen blijft Shell ook aandeelhouders belonen in de vorm van een aandelen-inkoopprogramma en dividend. In 2021 werd voor $ 3,5 miljard aan eigen aandelen ingekocht en in de eerste helft van 2022 wil het bedrijf voor nog eens $ 8,5 miljard aan aandelen terugkopen. Ook wordt het dividend met 4% verhoogd tot $ 0,25 per kwartaal. Het is opvallend dat Shell direct veel geld naar de aandeelhouders laat terugvloeien, nadat er in 2020 nog een recordverlies van bijna $ 22 miljard werd geboekt. Hiermee lijkt de energiegigant de aandeelhouders te willen vergoeden, aangezien destijds het dividend werd geschrapt en de koers volledig instortte.

Ook in 2022 blijft Shell volop investeren in de energietransitie. Shell is van plan om dit jaar 35% van de totale uitgaven (Opex & Capex) te investeren in de productie van duurzame energie. Tegen 2025 moet dit percentage oplopen tot zelfs 50%. Vanaf dit jaar zal Shell dan ook zijn renewable and energy solutions onderbrengen in een nieuw segment.

Aandeel Shell verwachtingen

De koers van Shell is na bijna twee jaar eindelijk hersteld van de koersval tijdens de start van de coronacrisis. Shell profiteert flink van de hoge energieprijzen en gebruikt dit geld direct om aandeelhouders mee te laten profiteren van het succes. Tegelijkertijd investeert het volop in schone energie en werden diverse olievelden verkocht.

As our results show, Shell is “delivering, investing and changing” – Jessica Uhl, CFO Shell

Sinds 2019 is de olieproductie van Shell al met 8% gedaald en dit zet naar verwachting ook door. Shell denkt dat zijn olieproductie jaarlijks met 1-2% zal afnemen tot 2030. Hierdoor zullen ook de kapitaaluitgaven in 2022 naar verwachting uitkomen aan de onderkant van de $ 23-27 miljard range. En de uitgaven die Shell doet zullen dus plaatsvinden in de energietransitie (waterstof bijvoorbeeld) en in mindere mate in de olie-industrie. Wel blijft de gasdivisie voorlopig een belangrijk onderdeel van de inkomsten; Shell beschikt namelijk over een grote vloot tankers voor vloeibaar aardgas die verplaatst kunnen worden naar regio’s waar zij de hoogste prijzen kan krijgen.

Beleggen in Shell (SHELL) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Shell (SHELL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

De koers van het aandeel Shell zakte in 2020 ongekend hard weg. Het aandeel Shell stond op een bepaald moment zelfs even onder een tientje, maar toch blijft dit aandeel onverminderd populair bij Nederlandse beleggers. In dit artikel bespreken we de recente ontwikkelingen bij het oliebedrijf en bespreken we de koopwaardigheid van het Royal Dutch Shell aandeel. Kan het aandeel Shell herstellen in 2021? Is het aandeel Shell koopwaardig? En kan de energiereus haar groene ambities waarmaken?

De volgende onderwerpen over het aandeel Shell worden in dit artikel besproken:

Aandeel Shell

Update 12 mei 2021: aandeel Shell kwartaalcijfers Q1

Eind april heeft Shell de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar bekend gemaakt. Na een dramatisch jaar lijkt Shell langzaam maar zeker weer uit het diepe dal te kruipen. In de eerste drie maanden van 2021 kon het energieconcern profiteren van de gestegen olieprijzen. Shell kon een winst in de boeken zetten van $ 5,7 miljard. De aangepaste winst kwam uit op $ 3,2 miljard, zo’n 10% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In het 4e kwartaal van 2020 kwam de aangepast winst uit op slechts $ 393 miljoen. De verkoop van enkele onderdelen in Nigeria, Canada en Egypte droegen dan ook bij aan het goede resultaat.

De vrije kasstroom kwam zelfs uit op $ 7,7 miljard en de schulden werden met $ 4,1 miljard verlaagd tot $ 71,3 miljard. Gedurende 2020 is de schuld fors toegenomen, maar inmiddels ligt deze weer onder het niveau van Q1-2020. Het bedrijf is van plan de schuld verder omlaag te brengen tot circa $ 65 miljard. Daarnaast wil Shell de aandeelhouders belonen met een hoger dividend, circa 20-30% van de operationele cash flow.

Het bedrijf maakte verder bekend dat het dividend per aandeel dit kwartaal met 4% wordt verhoogt tot $ 0,1735 per aandeel Shell. De ruwe olieprijs schommelt nu tussen de 60 en 70 dollar. Shell kan uiteraard meer verdienen aan meer en duurdere ruwe olie. Shell pompt niet alleen olie op, maar raffineert het ook tot smeeroliën voor de industrie en brandstoffen voor auto’s, vrachtwagens, scheepvaart en luchtvaart. Nu de economie langzaam weer op gang komt, zal de vraag naar olie blijven toenemen. Hogere olieprijzen zullen de winst en resultaten van het aandeel Shell dan ook zeker ten goede komen.

Nieuws aandeel Shell: miljardenafschrijvingen (december 2020)

Op 21 december 2020 maakte het olie- en gasbedrijf bekend dat het in het vierde kwartaal mogelijk tot wel $ 4,5 miljard opzij moet zetten voor afschrijvingen. Dat geld is onder meer nodig voor afschrijvingen op bezittingen, maar het gaat ook om reorganisatiekosten. De olieprijs staat al jaren onder druk, maar de coronacrisis betekende een nieuw dieptepunt voor het zwarte goud. De prijs van een vat olie staat nu structureel onder de niveaus waar oliebedrijven rekening mee houden. Voor veel bedrijven betekenen de huidige niveaus zelfs dat er verliezen worden geboekt.

Door het relatief milde winterweer in Europa staat ook de gasprijs onder druk. Ook dat zet de resultaten van het aandeel Shell onder druk. Klimaatverandering en de opkomst van hernieuwbare energiebronnen zorgen er ook nog eens voor dat het concern zich genoodzaakt ziet om te innoveren. De innovatieslag kost geld en dat is dan ook de reden dat het bedrijf nu miljarden opzij zet voor reorganisatiekosten.

In de zomer van 2020 maakte Shell ook al bekend $ 16,8 miljard af te schrijven als gevolg van de coronacrisis. Met name de aanpassingen op de marges, de ontwikkelingen rond COVID-19 en de macro-economische omstandigheden werden toen als reden gegeven. Het gaat voornamelijk om afschrijvingen op bezittingen.

Het aandeel Royal Dutch Shell

Al in 1907 besloten Koninklijke Olie en het Britse Shell Co. een zeer nauwe samenwerking aan te gaan. Koninklijke Olie kreeg een belang van 60% in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%. Het duurde echter tot 2004 voordat de twee bedrijven overgingen tot één kapitaalstructuur. Dit leidde tot een nieuwe moedermaatschappij genaamd Royal Dutch Shell plc, met de primaire listing van het aandeel Shell op de London Stock Exchange. De tweede listing van het aandeel staat, zoals bekend, op de AEX. Beide varianten van het aandeel Shell zijn te vinden onder de TICKER: RDSA.

Dividend aandeel Shell onder druk

Het aandeel Shell is geliefd om zijn stabiele karakter en het relatief hoge dividend. Dit royale dividend was overigens sinds de tweede wereldoorlog al niet meer overgeslagen. Door de coronacrisis zag Shell zich in april 2020 genoodzaakt om het dividend toch te verlagen. Door de vele afschrijvingen en verliesposten besloot Shell het kwartaaldividend van $ 0,47 naar $ 0,16 per aandeel Shell te verlagen. In plaats van $ 1,88 per jaar, ging het dividend plotseling dus naar $ 0,64 per jaar. De ruime halvering van het dividend zorgde ervoor dat de koers van het aandeel Shell veel terrein verloor.

Het derde kwartaal was beter dan verwacht en Shell besloot het dividend direct weer iets te verhogen. In het derde kwartaal werd $ 0,1665 per aandeel Shell uitgekeerd. Het bedrijf is ook van plan het dividend de komende jaren te blijven verhogen. Het fors lagere dividend geeft Shell financiële ruimte om te blijven investeren in innovatie en tegenslagen van de lagere energieprijzen op te vangen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd het dividend verder verhoogd tot ruim $ 0,17 per kwartaal.

Op een koers van € 16,29 is het dividendrendement van het aandeel Shell circa 3,5%

Activiteiten Shell

Shell behoort tot één van de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld en valt daarmee onder de categorie ‘supermajor’. Het bedrijf is momenteel ruim € 114 miljard waard en kent een lange geschiedenis. Al in het midden van de 20e eeuw, voor de oprichting van de OPEC, beheerste het bedrijf als een van de seven sisters de wereldwijde oliemarkten. Het bedrijf is ook voor 50% eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Shell is een zogeheten geïntegreerde oliemaatschappij en houdt zich bezig met vrijwel elk aspect van de olie & gas industrie. Een geïntegreerd oliebedrijf heeft activiteiten in zowel de upstream, midstream als downstream sector. Dit soort bedrijven omvatten vrijwel de gehele keten van ontdekkingen tot aan de distributie van olie en gas. Voorbeelden hiervan zijn BP, ExxonMobil en dus ook Royal Dutch Shell. 

Shell houdt zich bezig met exploratie & productie (E&P), maar ook verzorgt het bedrijf zelf het transport en de opslag van aardolie en aardgas. Ruwe olie dient bovendien ook nog verwerkt te worden, voordat het gebruikt kan worden. Dat verwerken en/of zuiveren van producten gebeurt in zogeheten raffinaderijen.

Raffinaderijen houden zich bezig met de verwerking, verkoop en distributie van de verschillende eindproducten zoals benzine, diesel of kerosine. Shell bezit zelf ook veel van deze raffinaderijen. In de Nederlandse plaats Pernis staat één van de grootste raffinaderijen ter wereld van Shell. Om het plaatje compleet te maken; Shell verkoopt de eigen benzine ook nog eens in benzinepompen langs de snelwegen. Uiteraard worden er ook allerlei producten in de tankstations verkocht. Dit onderdeel, dat Shell beschouwd als de ‘marketing’ divisie, doet het overigens erg goed. De afgelopen jaren verdubbelde de winst van dit onderdeel tot bijna $ 5 miljard in 2019.

Focus op gas

In 2015 besloot Shell zich meer te gaan richten op gas. Aardgas is een reukloos gas en overal waar gas zit, zit ook steenkool of aardolie. Andersom hoeft het niet zo te zijn, omdat aardgas een bijproduct is; het kan niet uit zichzelf ontstaan. In 2015 besloot Shell de daling van de olieprijs te benutten om British Gas te kopen en zich nog meer op aardgas toe te leggen. Inmiddels is Shell uitgegroeid tot de wereldmarktleider op het gebied van gas.

Shell denkt dat liquid natural gas (LNG) de komende decennia een groeimarkt zal blijven. Want hoewel olie wellicht een krimpende markt zal blijken nu de wereld langzaam richting koolstofarme energiebronnen beweegt, zal gas een belangrijke sleutelrol blijven spelen. Gas blijft de komende decennia belangrijk voor de verwarming van onze huizen en zal volgens Shell als overbrugging dienen van olie naar andere schonere energiebronnen. Bovendien biedt gas meer zekerheid en zal het kunnen blijven dienen als back-up, als er bijvoorbeeld geen wind of zon is om energie mee op te wekken.

Fundamentele analyse aandeel Shell

Een grondige analyse van een olie- en gasbedrijf is behoorlijk ingewikkeld, dus ook voor het aandeel Shell. Er zijn een hele hoop zaken waar u rekening mee dient te houden. Wat is de prijs waarvoor men olie & gas uit de grond kan halen? Hoeveel reserves heeft het bedrijf? Stijgen de kosten bij nieuwe bronnen? Welke invloed heeft veranderende wet- en regelgeving? Dit zijn slechts een aantal vragen waar u zich als olie-belegger mee bezig dient te houden. Deze zaken zijn in principe allemaal redelijk goed uit te zoeken.

Het belangrijkste voor ieder olie- en gasbedrijf blijft uiteindelijk de winstgevendheid en de continuïteit. De winst van olie- en gasbedrijven is echter sterk afhankelijk van de olie & gasprijzen. De toekomstige winst voorspellen van dit soort bedrijven is dus het lastigste en tevens belangrijkste onderdeel. Niemand weet namelijk precies hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen. Daardoor zijn de winsten van oliebedrijven aan schommelingen onderhevig en kan de koers van het aandeel Shell behoorlijk heftig reageren op prijsschommelingen van de grondstoffen.

Olieprijs

Voor de coronacrisis hield Shell bijvoorbeeld rekening met een olieprijs van circa $ 60 per vat. De prijs voor een vat Brent olie daalde in 2020 echter tot $ 20 per vat. Een groot deel van het jaar stond de olieprijs zelfs tussen de pakweg $ 25 en $ 45 per vat. Zoals u kunt begrijpen heeft zo een lage olieprijs behoorlijk veel invloed op de winstgevendheid van Shell gehad. In heel 2020 heeft Shell een verlies van $ 18 miljard in de boeken moeten schrijven. De downstream activiteiten en marketing divisie konden deze verliezen gedeeltelijk compenseren.

De verliezen die werden geboekt en de afschrijvingen die moesten worden gedaan, waren ook de reden voor het bedrijf om het dividend in april 2020 met 66% te verlagen. Door de verlaging van het dividend en andere kostenbesparingen is de break-even prijs van Shell gedaald van $ 51 tot slechts $ 36 per vat. Shell zou nu dus veel winstgevender moeten zijn, dan voor de coronacrisis.

Brent Crude Oil koers

Dalende gasprijzen drukken resultaten

Niet alleen de olieprijs is van belang voor het aandeel Shell, want zoals we eerder bespraken heeft het bedrijf zich de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op gas. De enorme investeringen in de oliemarkt hebben in de VS voor een ware revolutie gezorgd. De welbekende schalie-boeren schoten als paddenstoelen uit de grond en inmiddels is de VS netto-exporteur van ruwe olie geworden. Bedrijven die zoeken naar olie vinden vaak ook gas als bijproduct, waardoor de prijs daarvan behoorlijk gezakt is. De daling van de gasprijs drukt stevig op de resultaten van Shell, dat behoorlijk veel gas verkoopt.

In 2018 kwam de winst bijvoorbeeld nog uit op bijna $ 9,4 miljard, maar in 2019 zakte de winst tot $ 8,95 miljard. Gedurende 2020 is gasprijs alleen maar verder weggezakt en werd er slechts $ 4 miljard verdiend aan gas-verkopen. Tijdens het eerste kwartaal van 2021 werd er echter meer gas verkocht en liet de gasprijs een lichte stijging zien.

Natural Gas koers

Oliereserves Shell

Belangrijk bij de waardering van een oliebedrijf zijn de reserves. De reserves van een oliebedrijf geven aan hoeveel jaren het bedrijf nog olie kan leveren op de huidige productie niveaus. Shell zijn olie en gas reserves laten al jaren een dalende trend zien, omdat het bedrijf niet veel nieuwe bronnen meer toevoegt aan zijn portfolio. In 2003 raakte het bedrijf overigens in opspraak, toen bleek dat Shell jarenlang de hoeveelheid aan reserves had overdreven. De bekendmaking van dit feit leidde destijds tot het ontslag van de topman.

In 2013 had Shell voor 12 jaar aan olie reserves, inmiddels zijn de reserves afgenomen tot 7,9 jaar. Die reserves zitten grotendeels in de grond en vormen voor het grootste gedeelte de bezittingen (assets) van het bedrijf. Zoals u kunt begrijpen betekent het niet dat per se dat Shell over pakweg 8 jaar geen reserves meer heeft. Er worden zo nu en dan nieuwe olie- en gasvelden gevonden, en als de vraag afneemt zullen de reserves in jaren stijgen.

Grote reserves vormen echter ook een groot risico. Als de olieprijs daalt, neemt de waarde van de bezittingen snel af. Hierdoor kan de kredietwaardigheid van het bedrijf in gevaar komen, maar ook de koers van het aandeel Shell reageert hierdoor fel op bewegingen van de olie & gasprijzen. Op lange termijn bestaat ook het risico dat Shell stranded assets in zijn bezit heeft.

Stranded assets

Stranded assets zijn activa die het risico lopen om snel in waarde te dalen door (genoodzaakte) veranderingen in vraag en aanbod door trends of wet- en regelgeving. Het mooiste voorbeeld hiervan is natuurlijk olie. De wereld komt steeds meer tot de conclusie dat klimaatverandering en milieuvervuiling de twee grootste problemen van deze eeuw zijn. Om de temperatuurstijging tegen te gaan, moet het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch worden teruggebracht.

In het slechtste scenario (beste voor de aarde) betekent het dat slechts een derde van de totaal vastgestelde voorraden aan fossiele brandstoffen tot en met 2050 kan worden verbruikt. Dat betekent dus ook dat twee derde van de fossiele brandstoffen niet meer gebruikt kunnen worden. Deze kunnen worden beschouwd als verloren activa, stranded assets dus. Alle grote oliebedrijven lopen het risico om over pakweg 30 jaar brandstoffen op de balans te hebben staan die dan helemaal niets meer waard zijn. Dit verklaart mogelijk nu al de zwakke prestaties van aandelen van olie-gerelateerde bedrijven.

Een aantal grote investeerders, waaronder Amerikaanse universiteiten en het Rockefeller Brothers Fund, maakten de afgelopen jaren al bekend hun beleggingen uit fossiele brandstoffen te zullen terug trekken. Steeds meer grote investeerders kiezen er namelijk voor om maatschappelijk verantwoord te beleggen. Dit kan overigens steeds eenvoudiger door de ESG-ratings. Klik hier voor meer informatie over ESG-beleggen – Ontdek de ESG ratings in het LYNX Handelsplatform.

Investeren in schone energie

De druk op vervuilende olie- en gasbedrijven neemt steeds meer toe. Klimaatverandering is het grootste probleem van de mensheid en de druk vanuit overheden neemt eveneens toe. Shell is een grote vervuiler en alternatieve energiebronnen worden steeds bruikbaarder. Ook Shell weet dat en het bedrijf investeert dan ook al jaren in biobrandstoffen, waterstof, windenergie en in de productie en verkoop van stroom. In 2050 wil het bedrijf de netto uitstoot van broeikasgassen tot nul terugbrengen. Als dat het bedrijf niet lukt, dan heeft zowel Shell als de maatschappij een probleem. Dat zei topman Ben van Beurden in een interview met de Amerikaanse nieuwssite Axios.

Shell maakte vorig jaar ook bekend de olieproductie te gaan verlagen. Het bedrijf zal naar eigen zeggen nooit meer zo veel olie uit de grond halen als het bedrijf in 2019 deed. Acht raffinaderijen gaan hoogstwaarschijnlijk in de verkoop, omdat Shell nog maar op zes plekken in de wereld producten als benzine, kerosine en diesel wil maken.

Technische analyse aandeel Shell: lange termijn weekgrafiek

Koers aandeel Shell

De koers van het aandeel Shell is in 2020 op een historisch dieptepunt belandt. Rond de € 10 werd een dubbele bodem gevormd en vervolgens zagen we een sterk herstel. Aan de bovenkant ligt nu een duidelijke weerstand rond € 18,69. Als het aandeel Shell boven deze weerstand uit kan breken, dan treedt er een technische verbetering op. Een potentiele hogere bodem werd recentelijk gevormd rond €15,50. Na een uitbraak boven de weerstand kan het aandeel verder herstellen richting de €25, waar de koersbodems uit 2018 en 2019 liggen. Deze voormalige steunzone zal dan ongetwijfeld voor weerstand zorgen.

Koers aandeel royal dutch shell

Conclusie aandeel Shell: kopen of verkopen?

Shell is van oorsprong een oliebedrijf, maar focust zich steeds meer op gas. Het bedrijf denkt dat de vraag naar gas namelijk voor langere tijd hoger zal blijven dan voor olie. Critici zullen stellen dat Shell hiermee nog steeds niet zijn verantwoordelijkheid neemt en blijft inzetten op fossiele brandstoffen. Toch investeert Shell miljarden om ook mee te doen in de transitie naar schone energiebronnen. Innovaties kosten echter veel geld en daar zullen aandeelhouders niet blij mee zijn. Op deze manier blijft er minder geld over om uit te keren als dividend.

Bovendien kun je je afvragen of Shell wel voldoende doet om in de toekomst een volwaardige speler te kunnen zijn in de alternatieve energiemarkt. De winsten die met olie & gas worden geboekt zullen niet zomaar geëvenaard worden door elektrische of waterstof tankstations. Ook zijn er concurrenten die de vertaalslag al veel eerder hebben gemaakt en mogelijk een forse voorsprong hebben op traditionele oliebedrijven. Zie ook het artikel: beleggen in de nieuwe energiereuzen.

Beleggers kennen Shell vooraal door het betrouwbare dividendbeleid. Op de lange termijn is de oliemarkt echter niet langer een safe bet en de coronacrisis heeft aangetoond hoe volatiel de vraag en aanbod naar olie & gas kunnen zijn. De innovaties in de hernieuwbare energiemarkt worden door beleggers beloond met forse koersstijgingen. Bij het aandeel Shell kunt u zulke forse koersstijgingen niet verwachten. Het toekomstige pad voor het bedrijf is enigszins onzeker. De grote vraag voor beleggers blijft of zij willen investeren in een bedrijf dat producten verkoopt waarvan de vraag in de toekomst enkel zal afnemen. De energie transitie vereist forse investeringen van Shell en het dividend zal waarschijnlijk significant lager blijven dan we gewend zijn. Aandeelhouders moeten dan maar hopen dat deze investeringen zich op langer termijn ook gaan uitbetalen. Een forse stijging van de olie & gas prijzen kunnen de winsten van Shell echter in een korte tijd fors doen stijgen.

Beleggen in schone energie?

Wilt u beleggen in alternatieve energiebronnen. Bekijk dan eens onze andere artikelen:

Beleggen in zonne-energie aandelen – de noodzaak van alternatieve energiebronnen

Beleggen in duurzame aandelen – de nieuwe energiereuzen

 

Zelf beleggen in het aandeel Shell via LYNX?

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid om het aandeel Shell rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen. Bekijk het aanbod.

 

 

Editorial credit: siam.pukkato / Shutterstock.com

Het van oorsprong veilige aandeel Shell is enorm hard weggezakt. De koers van Koninklijke Olie viel van € 27,15 begin januari naar een dieptepunt van € 10,30 per aandeel. Het aandeel herstelt nu weer iets, maar het dividend is verlaagd naar $ 0,16 per aandeel Shell. Wat zijn de redenen dat de koers van het aandeel Shell zo is gedaald? En wellicht belangrijker: Is het nu een goed moment om aandelen Shell te kopen?

Thema’s rond het aandeel Shell die besproken worden:

Nieuws aandeel Shell

Nieuws 30 april 2020: Shell verlaagt het dividend van $ 0,47 naar $ 0,16 per aandeel

Historisch nieuws: Shell verlaagt het dividend naar $ 0,16 per aandeel. Slechts één analist had deze verlaging op dit moment verwacht. Beleggers reageren geschokt en zetten het aandeel ruim 7% lager, al is er inmiddels alweer sprake van herstel. In de kwartaalcijfers wordt duidelijk dat Shell hard getroffen wordt door de maatregelen rond Covid-19 en de lage olieprijs. De vraag naar olie en daarvan afgeleide producten zoals benzine en kerosine in ingestort.

Door afschrijvingen blijft er onderaan de streep zelfs een verlies over voor de aandeelhouders van $ 24 miljoen. Een dividendverlaging is geen vreemde beslissing. Al sinds de overname van British Gas tijdens de vorige olie dip stond de houdbaarheid van het dividend ter discussie. Een keuze voor een dividend in aandelen voorkwam toen een verlaging maar verhoogde wel de toekomstige dividendverplichtingen. De verlaging van het dividend geeft Shell wat financiële ruimte. Deze is nodig ook want de olieprijs is in april nog verder weg gezakt, terwijl de meeste maatregelen tegen het coronavirus pas halverwege maart ingingen. Het tweede kwartaal zal dus weer zeer zwakke resultaten voor Shell opleveren.

Nieuws 9 maart 2020

De OPEC en Rusland zijn er niet uitgekomen. Productiebeperkingen om de teruglopende vraag te compenseren zijn daarmee van de baan. Saudi-Arabië heeft zelfs aangegeven dat de kraan verder opengaat. Het coronavirus drukt de economische activiteit en dit heeft een negatief effect op de vraag naar olie. Het overschot aan olie lijkt voorlopig nog niet te verdwijnen en nu Saudi-Arabië de meer op gaat pompen, crashte de olieprijs met 28% onder de $ 30 per vat. Inmiddels is de prijs weer iets hersteld, maar deze enorme klap heeft grote gevolgen voor de sector. In januari hielden beleggers nog rekening met $ 100 per vat wegens de onrust rond Iran. Nu de prijs veel lager staat, krijgen de olieproducenten het lastig. Vooral producenten van schalieolie hebben het lastig wegens de hogere kosten. Deze partijen hadden het al lastig en kunnen nu mogelijk de genadeklap krijgen. Lees hier meer over de olieprijs verwachtingen.

Koersverloop aandeel Shell

De koers van het aandeel Shell (RDSA) staat recent weer zwaar onder druk. Teleurstellende resultaten en een zwak beursklimaat hebben de Shell koers naar beneden gedrukt. Dat Saudi Aramco nu de productie opvoert terwijl het coronavirus heerst, is de laatste zet die het aandeel naar beneden doet storten. De winstgevendheid zal door de lagere olieprijs fors kelderen. De voordelen van een geïntegreerde producent zullen echter ook weer boven komen drijven. Zo wist Shell ook in de crisis van 2016 zijn dividend te handhaven. Of dat nu ook mogelijk is, is echter onzeker. Niet alleen de olieprijzen, maar ook de gasprijzen staan onder druk. Ook de tankstations zullen mogelijk last hebben van minder activiteit door het coronavirus.

Koers aandeel Shell

Sommige beleggers zien hierin een goed koopmoment, maar Shell is niet het enige bedrijf in de sector dat is weggezakt. Veel olie- en gasbedrijven hebben het namelijk lastig. Vooral in de VS en Canada zijn kleinere regionale spelers hard weggezakt. Wanneer we naar de koers van de afgelopen 10 jaar van het aandeel Shell kijken, zien we dat het aandeel nu onder de dieptepunten die we eerder zagen. Na een herstel zagen we de koers in 2015 weer kelderen. Dit kwam door de enorme daling van de olieprijs.

Shell greep dat moment aan om British Gas (BG) te kopen en zich nog meer op aardgas toe te leggen. De koers van het aandeel Shell herstelde in 2016, 2017 en 2018. In 2019 staat de koers weer onder druk. De prijzen voor olie en gas dalen, terwijl de onzekerheid rond de economische groei toeneemt. Het coronavirus en de extra productie uit Saudi-Arabië komen hier nog eens bij. De koers van Shell staat daardoor laag. Beleggers hebben de afgelopen jaren wel een royaal dividend ontvangen, maar kijken toch aan tegen een teleurstellend totaal resultaat.

Aandeel Shell na tien jaar

Aandeel Shell vergeleken met de concurrentie

Het aandeel Shell heeft het goed gedaan vergeleken met zijn concurrenten. Shell profiteert van zijn wereldwijde activiteiten, terwijl veel concurrenten zich hebben toegelegd op bijvoorbeeld de VS. Door de vele investeringen is er in de VS een overvloed aan olie en gas. Dit drukt de prijzen en daardoor de marges van veel olieproducenten. Saudi Aramco heeft echter de laagste kosten in de industrie. Nu Saudi-Arabië de kraan helemaal heeft opengedraaid, zakt de hele sector hard weg.

Concurrenten van Shell hebben daar meer nog last van en dit is ook duidelijk terug te zien in het koersverloop van Exxon Mobil, Chevron, Tourmaline en Husky Energy. Deze bedrijven doen het allemaal minder goed dan het aandeel Shell. De risico’s bij sommige van die concurrenten zijn een stuk groter. Bij een mogelijk herstel van de olieprijs kunnen zij echter ook meer profiteren. Tussen de concurrenten zijn bovendien grote verschillen.

Sommige bedrijven zoals Exxon Mobil hebben veel raffinaderijen en chemische fabrieken, terwijl Shell juist meer exposure heeft richting aardgas en tankstations. Eerder schreef ik reeds een uitgebreide vergelijking tussen Shell en Exxon Mobil. Het risico voor Shell is dat de overvloed aan olie en gas uiteindelijk ook de prijzen en marges in andere regio’s naar beneden drukken. Hier vindt u meer informatie over olie aandelen.

Aandeel Shell

Gevolgen gas & olieprijzen voor Shell

De prijzen voor gas en olie staan onder druk. Dit heeft een negatief effect op de winstgevendheid van Shell. Lagere winstgevendheid zou zelfs op termijn het dividend van Shell onder druk kunnen zetten. Wanneer we naar de olieprijs kijken, dan is het duidelijk dat we met een dramatische daling te maken hebben. In de VS liggen de prijzen duidelijk lager dan internationaal. Shell heeft dankzij haar Europese roots minder activiteiten in de VS. De export van Amerikaanse olie naar de rest van de wereld wordt steeds makkelijker door de aanleg van nieuwe pijpleidingen.

Dit zou op termijn de prijsverschillen kleiner kunnen maken. Een andere zorg is de economische groei. Lagere economische groei zorgt voor minder vraag naar olie. Nu de economische groei overal wat lijkt af te nemen, verhoogt dit de kansen op een olie-overschot en dus lagere prijzen. Zeker nu het coronavirus heerst is er een dip in de vraag naar olie. De OPEC en Rusland konden het echter niet eens worden over lagere productie. Dit zorgt ervoor dat de olieprijs is gecrasht. Het duurde een half uur voordat het aandeel Shell opende. Dit soort paniek biedt mogelijk ook koopkansen.

Koers Olie Future

Invloed aardgas op het aandeel Shell

Bij aardgas zien we een vergelijkbare beweging als bij olie. In het geval van aardgas is deze beweging echter veel heftiger. Aardgas in de VS is op dit moment bijna gratis. Dit komt doordat bedrijven die naar olie zoeken ook vaak gas vinden. Dit gas wordt vervolgens voor bodemprijzen verkocht en drukt daardoor de prijzen voor producenten die zich enkel op aardgas richten.

Henry Hub (NG) Koers

De lagere prijzen in de VS waren lange tijd een lokaal fenomeen. Door de komst van Liquified Natural Gas (LNG) is het nu mogelijk om aardgas te transporteren. Grote LNG schepen zijn nu in aanbouw om goedkoop Amerikaans gas te gaan leveren aan Azië en Europa. De prijzen zijn op deze continenten namelijk een stuk hoger. Shell heeft zelf ook van deze schepen in aanbouw. Het risico voor Shell is dat door meer transportcapaciteit de winstgevendheid van haar Australische gasvelden onder druk komt te staan.

Dit is een specifiek risico voor Shell. Amerikaanse concurrenten hebben hier namelijk in veel mindere mate last van. Oliebedrijven hebben dus veel bedrijfsspecifieke kansen en risico’s die meegenomen kunnen worden in de waardering.

Dividend aandeel Shell & waardering

Aandeelhouders bezitten het aandeel Shell vaak voor het dividend. Het dividend van Shell werd sinds 1943 nog nooit verlaagd of overgeslagen. Het dividend bedraagt op dit moment $ 0,47 per kwartaal, wat neerkomt op $ 1,88 per jaar. Dit zorgt ervoor dat aandelen Koninklijke Olie een dividendrendement van 10,5% hebben op dit moment.

Wanneer we naar de winst per aandeel Shell kijken, zien we dat de winst van $ 2,33 voldoende is om het dividend van $ 1,88 per jaar te betalen. De houdbaarheid van het dividend heeft echter een tijd onder druk gestaan. Sinds 2014, toen het dividend steeg van $ 1,80 naar $ 1,88, is het dividend bevroren. Dit komt onder meer door de lage olieprijzen in 2015 & 2016. De winst viel in 2015 terug tot $ 1,37 en zakte in 2016 zelfs tot $ 1,04 per aandeel Shell.

Deze aantallen zijn beide lager dan het dividend, dat in die tijd dus eigenlijk onbetaalbaar was geworden. Shell koos ervoor in de reserves te tasten. Hierdoor bleef het dividend intact en dankzij het herstel van de olieprijs is de winst van Shell nu weer hoger dan het dividend. Een truc die Shell uithaalde om het dividend betaalbaar te houden is het stock dividend. Beleggers konden ervoor kiezen het dividend in aandelen te ontvangen. Op deze manier werden de kosten in kasgeld beperkt.

Nu het weer beter gaat, besteedt Shell geld aan het terugkopen van aandelen. Dit zorgt ervoor dat het bedrijf aandeelhouders extra kan belonen, zonder meteen vast te zitten aan hogere dividendkosten. Sterker nog, de kosten voor dividend dalen door het lager aantal uitstaande aandelen. De recente daling in de olieprijs zet de winstgevendheid echter weer onder druk. Dit is een gevaar voor het Shell dividend.

Balans Royal Dutch Shell

Shell stond altijd bekend om haar ijzersterke balans. De overname van British Gas voor $ 70 miljard heeft de balans echter behoorlijk verzwakt. De schulden stegen van $ 45,5 miljard naar een top van $ 92,5 miljard. Sindsdien heeft Shell de schuldenberg deels weten terug te brengen door het verkopen van bezittingen.

In 2019 schiet de schuldenberg opnieuw omhoog van $ 76,8 miljard naar $92,6 miljard. Dit komt door een verandering in de accounting regels. Lease verplichtingen moeten nu ook meegenomen worden op de balans. Wanneer we deze weglaten, zien we nog steeds een dalende trend in de schuldenberg. Mede door het terugbrengen van de hoeveelheid kasgeld staat de schuldenberg nu op $ 65,9 miljard en de netto schuld staat op $ 47,9 miljard. Dit is goed te overzien voor een bedrijf met een marktwaarde van $ 137,45 miljard.

De kredietbureaus geven Shell dan ook een hoge score voor kredietwaardigheid. Moody’s geeft Shell een Aa2 score en S&P geeft een score van AA-. Beiden geven tevens een stabiele verwachting, wat betekent dat de score in de toekomst waarschijnlijk hetzelfde zal blijven.

Aandeel Shell: Advies analisten

Er zijn 27 analisten die advies geven over het aandeel Shell. 17 analisten zijn positief en geven het aandeel Shell een koopadvies. 8 analisten adviseren het aandeel Koninklijke Olie te houden en slechts 2 analisten geven Shell een verkoopadvies. Het koersdoel van de analisten is € 28,76 per aandeel. Mocht dit uitkomen dan verdienen aandeelhouders een rendement van 79,8% plus dividend. Het koersdoel is sinds de forse koerscorrectie wel iets gedaald, maar deze daling is niet te vergelijken met de daling die de koers van Shell heeft gemaakt.

Dit zorgt voor een hoog potentieel rendement, maar lagere koersdoelen en adviezen van analisten liggen ook op de loer. De spread tussen het koersdoel en de huidige prijs is namelijk historisch hoog. In het verleden werd een dergelijke spread vaak goedgemaakt door een combinatie van lagere koersdoelen en een hogere aandelenprijs.

Weging aandeel Shell in de AEX

Shell is het zwaargewicht in de AEX. Het is dat de weging van Shell kunstmatig beperkt wordt, anders zou de weging namelijk nog veel hoger zijn dan de huidige 14,77%. De maximale weging van een aandeel in de AEX index is namelijk beperkt tot 15%. Shell blijft echter met afstand het grootste bedrijf. Met een marktwaarde van € 200 miljard duidelijk groter dan nummer 2 Unilever dat een marktwaarde heeft van € 145 miljard. Nummer 3, ASML, met een marktwaarde van € 81 miljard zou volgend jaar wel eens van de troon gestoten kunnen worden. Dit jaar komt namelijk Prosus, naar de Nederlandse beurs. Dit bedrijf dat onder meer een groot belang heeft in Tencent heeft naar verwachting een marktwaarde van zo’n € 100 miljard en dus een plekje krijgen in de AEX.

Conclusie aandeel Shell

Het aandeel Shell heeft een lange dividendhistorie en beleggers hebben vertrouwen in het management. Grote verschuivingen in het energielandschap kunnen Shell echter onder druk zetten. Olie & gas uit de VS zetten wereldwijd de prijzen onder druk. Het coronavirus drukt de vraag naar brandstof en Saudi Arabië wil marktaandeel winnen. Lagere prijzen zetten de winst onder druk, terwijl overheden sterk inzetten op duurzame alternatieven. Shell wil hierin meegaan, maar het is de vraag of Shell door dit soort verschuivingen haar technische voorsprong aan het verliezen is. De waardering van Shell is nog steeds redelijk en het dividend aantrekkelijk. De vraag is echter of het dividend in de toekomst wel houdbaar is. Vergeleken met de concurrenten is Shell daarentegen niet goedkoop. Het bedrijf legt de focus meer op aardgas. Aardgas in de VS is een financiële ramp, maar Shell presteert juist vrij goed dankzij haar internationale exposure. Met name de levering van aardgas aan Azië is nog steeds winstgevend.

Zelf aandelen Shell kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Royal Dutch Shell. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod

Editoral credit: siam.pukkato / Shutterstock.com Tricky_Shark / Shutterstock.com

Shell: Analyses & tipsWaarom in aandelen van Shell beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Shell. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Shell kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Shell

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Shell : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Shell: Bedrijfsinformatie Shell Plc

Shell heeft haar hoofdkantoor in London en werd opgericht in 1907. Dit kwam door de fusie tussen Royal Dutch Petroleum Company en Shell Transport and Trading. Het bedrijf is één van de grootste oliemaatschappijen ter wereld en exploiteert alle facetten van de energiesector. Binnen Shell bestaan er vier divisies; Upstream, Integrated Gas and New Energies, Downstream en Projects & Technology. Upstream beslaat alle exploratie van nieuwe vloeistoffen en gassen. Bij de Integrated Gas and New Energies worden de gassen omgevormd naar vloeistoffen zodat dit veilig kan worden opgeslagen. De Downstream divisie richt zich op het omvormen van ruwe olie naar meerdere verfijnde producten. Projects & Technology haar specialiteit is het ontwikkelen van innoverende projecten. Shell had gemiddeld in 2017 92.000 werknemers in dienst.