In mijn vorige artikel schreef ik over een straddle, de optiestrategie die veel overeenkomsten heeft met een strangle.

We zijn er bijna… De laatste optiestrategie die ik beschrijf is een strangle. Met een strangle speelt u in op een verwachte beweging, zowel omhoog als omlaag.

Na dit artikel weet u exact de voor- en nadelen van een long en short strangle en hoe u eenvoudig deze optiecombinaties inlegt.

Wat is de strangle precies?

De strangle is een optiestrategie waarmee een belegger inspeelt op een beweging. Het mooie van deze strategie is dat het niet uitmaakt of de onderliggende waarde stijgt of daalt. Zolang de beweging groot genoeg is, wordt de optiecombinatie winstgevend.

Bij het kopen van een long strangle worden tegelijkertijd een put- en calloptie op een onderliggende waarde gekocht met dezelfde expiratiedatum, maar verschillende uitoefenprijzen.

Het verkopen van een strangle wordt een short strangle genoemd. Bij het aangaan van een short strangle verkoopt u juist een put- en calloptie met verschillende uitoefenprijzen en dezelfde expiratiedatum.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een long strangle. In het voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

  • Koop: calloptie $ 45
  • Koop: putoptie $ 35
Long strangle optiestrategie

Hierboven vindt u een voorbeeld van een long strangle. In het voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

  • Verkoop: putoptie $ 38
  • Verkoop: calloptie $ 42
Short strangle optiestrategie

Wanneer is deze strategie interessant?

De long strangle wordt net als bij de straddle aangekocht als een grote beweging wordt verwacht. Indien je geen idee hebt welke kant op, biedt de strangle een goede uitkomst.

Bij een short strangle heeft u exact de tegengestelde gedachte. U verwacht nauwelijks beweging en wilt hier op deze manier op inspelen.

Uitleg theorie

Betekenis long strangle

Bij een long strangle is de delta neutraal doordat de positieve delta van de calloptie wordt opgeheven door de negatieve delta van de putoptie. De gamma en vega zijn positief en komen overeen met een straddle.

De theta is negatief doordat beide opties gekocht zijn. Dit betekent dat het verloop van tijd negatief is voor uw positie. Het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde zal sneller gaan naarmate de expiratiedatum dichtbij komt.

Net als bij de straddle is de positieve gamma het geheim achter de positie. Bij een beweging neemt de delta toe door de positieve gamma, waardoor de delta steeds groter wordt naarmate de beweging vordert.

Het verschil bij een strangle is het feit dat de uitoefenprijzen van de gekochte call- en putoptie niet hetzelfde zijn. Omdat beide opties out-of-the-money zijn, is de investering van een strangle een stuk lager dan die van een straddle. Bij die strategie namelijk beide opties at-the-money.

Omdat bij de strangle beide opties out-of-the-money zijn, is de investering zoals gezegd een stuk lager. Hier staat tegenover dat de beweging wel een stuk groter moet zijn om winst te maken.

In bovenstaand voorbeeld van de long stradle wordt $ 2 aan premie betaald, waardoor het break-even point op $ 33 en $ 47 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde buiten deze bandbreedte, dan maakt u winst.

Deze winst is ongelimiteerd.

Eindigt de prijs van de onderliggende waarde tussen $ 33 en 47, dan maakt u verlies, waarbij het verlies is gemaximaliseerd is tot uw betaalde premie van $ 200.

Betekenis short strangle

Met deze optieconstructie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. U verwacht hiermee juist dat de beweging beperkt blijft.

In bovenstaand voorbeeld wordt een premie van $ 2 ontvangen. Hierdoor ligt de break-even prijs op $ 36 en $ 44. Noteert de koers van de onderliggende waarde binnen de bandbreedte van $ 36 – $ 44, dan maakt u winst.

Voordelen long strangle

  • Ongelimiteerde winst
  • Geen voorkeur voor richting van de beweging
  • Relatief kleine investering in vergelijking met een straddle

Nadelen long strangle

  • Risico tegenover de optiegrieken
  • Nog grotere beweging vereist ten opzichte van een straddle

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs?

Door de relatief kleinere investering in vergelijking met bijvoorbeeld een straddle, is het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde een stuk kleiner bij de strangle. Toch moet dit fenomeen wel in het achterhoofd worden gehouden bij het kiezen van de uitoefenprijs en looptijd.

Kiezen uitoefenprijs

Bij een strangle zijn zowel de gekochte call- als de gekochte putoptie out-of-the-money. Wel zijn beide opties even ver out-of-the-money. Wilt u middels een kleine investering inspelen op een grote beweging? Kies dan opties die relatief ver out-of-the-money zijn. Nadeel hiervan is dat u een steeds grotere beweging nodig heeft om de strategie winstgevend te laten zijn.

Bent u bereid een iets grotere investering te doen? Kies dan uitoefenprijzen die niet zo diep out-of-the-money zijn. Dit vergroot de kans dat de uitoefenprijs van de call- of putoptie wordt bereikt wordt en dus winst oplevert. Uw risico is hierbij uiteraard weer groter, aangezien de investering hoger is.

Kiezen looptijd

Door de blootstelling aan de optiegrieken maakt het verschil welke looptijd u kiest. Neemt u een looptijd vier weken of langer, dan is het verlies aan tijdswaarde beperkt. Des te korter de looptijd, des te groter het risico tegenover de theta.

Een relatief lange looptijd heeft dus minder last van tijdsverlies. Hier staat tegenover dat de combinatie ook minder snel in waarde toeneemt als de beging plaatsvindt die u had voorspeld.

Een korte looptijd heeft dus als nadeel dat het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde hoog is. Het voordeel is dat de strategie sneller winstgevend wordt als de verwachte beweging in de onderliggende waarde wordt ingezet.

Positiemanagement strangle

Blijft de beweging uit, dan verliest de optiecombinatie tamelijk snel zijn waarde. Dit proces wordt verder versneld naarmate expiratie dichterbij komt. Ik raad u dan ook aan een strangle voortijdig te sluiten en niet aan te houden tot expiratie als de combinatie waardeloos dreigt af te lopen. Zo ontvangt u toch nog enige optiepremie terug.

Heeft u het goed gezien en heeft een grote beweging plaatsgevonden, dan is het aan te raden om niet te lang te wachten en op een bepaald moment daadwerkelijk winst te nemen. Na een grote beweging wordt de kans op een technische terugtest ook steeds groter. Een dergelijke terugtest zorgt er namelijk voor dat de waarde van uw straddle weer snel afneemt.

Praktisch voorbeeld strangle

In dit praktijkvoorbeeld had de AEX een volatiel begin van het jaar. Na vier maanden binnen 25 punten te hebben bewogen, was het tijd voor beweging en daarom werd een strangle aangekocht. In dit voorbeeld wordt duidelijk wat de consequenties kunnen zijn als u geen winst neemt.

strangle-aex-index-grafiek

Op de AEX werd een long strangle ingenomen. Voor deze optiecombinatie werd een premie van € 10,30 betaald. De volgende transacties werden uitgevoerd:

Koop: calloptie 460 juli

Koop: putoptie 440 juli

Actie Optie Premie
Koop CALL 460 € 5,30
Koop PUT 440 € 6,10
  Totaal betaalde premie € 11,40

De optiegrieken voor deze call spread zijn als volgt:

Delta Gamma Vega Theta
0 3 106 -18

De vega en de theta van de combinatie zijn enorm hoog, terwijl u juist deze twee zo laag mogelijk wilt houden. De neutrale delta geeft aan dat de strategie bij de eerste beweging nog weinig in waarde toeneemt. De theta van -18 geeft aan dat op het moment van inname, dagelijks € 18 aan premie uit de optiecombinatie loopt. Een verlies aan tijdswaarde van € 18 op dag-basis is gezien de investering van € 1.140 vrij fors.

Voor de gehele optiestrategie betaalt u € 13,40 aan premie. De break-even prijs ligt dus op 428,60 (440 – 11,40) en 470,40 (460 + 11,40).

Als de AEX buiten deze zone expireert, levert deze constructie winst op. Door de standaardmultiplier van 100 is de investering van de straddle € 1.140.

Tot twee keer aan toe daalde de AEX hard. Eerst werd een low gezet op 415 punten. Niet lang daarna werd nog een bodem gevormd op 410 punten. Bij de laatste beweging was de gekochte putoptie intrinsiek € 30 waard. Een flinke winst dus ten opzichte van de investering van € 11,40.

Uiteindelijk wist de AEX weer te herstellen en expireerde de AEX rond de 452 punten. Beide opties liepen dus waardeloos af, waardoor de investering van € 1.140 volledig werd verloren. Kort daarvoor kon nog winst worden genomen op een prijs van rond de € 30. Kortom, zaak voor de optiehandelaar om op tijd winst te nemen voordat de beweging weer teniet wordt gedaan.

Handelen in optiecombinaties

Via LYNX kunt u gemakkelijk met één klik een gehele optiecombinatie innemen. U voegt de optiestrategie als geheel toe en krijgt hier één bied- en laatprijs voor te zien. Op deze manier hoeft u niet elke optie apart te kopen of te verkopen. Zo bent u er zeker van dat u voor beide opties daadwerkelijk een uitvoering krijgt tegen een vastgestelde totaalprijs en loopt u dus niet het risico dat u enkel uitvoering heeft voor een gedeelte van de optiecombinatie. Het inleggen van optiecombinaties kan via de strategy Builder in de Optie trader. Hier kunt u bij strategie ook voor verschillende opties kiezen, door ze direct bij strategie te selecteren, u kunt echter ook zelf de constructie poot voor poot zelf opzetten en daarna tegelijk  uitvoeren.

strangle

De consequenties van deze trade kunt u makkelijk vinden door te klikken op “profile”. Hier vindt u de effecten van verschillende scenario’s en belangrijke informatie zoals de break even punten, maximum verlies en maximum winst.

risk profile strangle
strangle-tabel

Opties kopen en schrijven via LYNX?

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.