Koerspatronen

Wanneer u grafieken van verschillende aandelen of indices bekijkt en deze met elkaar vergelijkt, komt u vaak dezelfde koerspatronen tegen. Deze zogenaamde grafiekpatronen zijn niet nieuw, want een blik op historische grafieken laat zien dat bepaalde patronen steeds weer opnieuw in grafieken verschijnen.

Koerspatronen kunnen interessant zijn voor beleggers en traders, omdat ze met een bepaalde (vaak hoge) statistische waarschijnlijkheid bepaalde koersbwegingen kunnen voorspellen. Het is daarom zeer belangrijk dat de trader deze grafiekformaties vroegtijdig herkent. Koerspatronen zijn er in overvloed en ze variëren van eenvoudige formaties zoals driehoeken, vlaggen, of een wig tot meer gecompliceerde formaties, zoals het hoofd-en-schouder-patroon.

De verschillende koerspatronen kunnen we onderverdelen in 3 soorten. Hieronder zullen we de belangrijkste patronen uitgebreid bespreken.

  • Omkeerpatronen: Deze patronen komen voor aan het einde van een stijgende of dalende trend. Deze patronen kunnen een draai van de markt signaleren.
  • Continueringspatronen: Deze patronen vormen slechts een tijdelijke onderbreking van een trend. Na voltooiing van het patroon zal de trend worden voortgezet.
  • Bilaterale patronen: Deze koerspatronen zijn als het ware neutraal; de uitbraak uit het patroon zal de toekomstige richting bepalen.

Koerspatronen zijn niet altijd zo mooi als in het boek en daarom is er vaak enige visuele verbeeldingskracht nodig om een opvallend patroon in de grafiek te herkennen. Er zijn echter ook technische hulpmiddelen en websites die automatisch patronen in grafieken identificeren.

Herkennen van koerspatronen om succesvoller te traden

Traders die grafiekpatronen eenvoudig kunnen herkennen en de uitwerking daarvan onder de knie hebben, kunnen succesvoller handelen op de beurs. Handelen met behulp van koerspatronen helpt vaak om betere handelsbeslissingen te nemen.

Bepaalde opvallende koersformaties hebben een hoge kans van slagen. Daarom is het bij het handelen met technische analyse sterk aan te raden om formaties zoals driehoeken, vlaggen en wimpels te kennen. Hier laten we u kennismaken met typische koerspatronen en leggen we op een eenvoudig te begrijpen manier uit hoe u de belangrijkste grafiekformaties correct kunt analyseren en evalueren.

Alles over koerspatronen