Aandeel PostNL

Wat is de koers en verwachting van het aandeel PostNL? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: NL0009739416
Tickercode: PNL | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel PostNL kopen De beste aandelen
 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel PostNL

Begin deze maand maakte PostNL haar derde kwartaalcijfers en vooruitzichten voor komende jaren bekend. Zowel de cijfers als de vooruitzichten vielen slecht bij beleggers. Het aandeel werd flink afgestraft en sloot 18% lager op € 2,98. Sindsdien is de koers van het aandeel gestabiliseerd en noteert rond de € 3. Deze koersdaling zie ik als een mooi instapmoment voor het aandeel Post NL. Ik ga er hierbij vanuit dat de overname van TNT Express door Fedex doorgaat. Dit is belangrijk voor PostNL, aangezien zij groot aandeelhouder is in TNT. Blijkbaar wordt deze gedachte door meer mensen gedeeld, en niet de minste. Vorige week werd bekend dat John de Mol een belang van 5% in het bedrijf heeft genomen. Grote vraag is of hij dit alleen als een investering ziet of dat hij meer van plan is.

Waarom ben ik positief over het aandeel PostNL?

 • Populariteit van het winkelen op internet blijft toenemen. De pakkettendivisie van het bedrijf kan dus de komende jaren verder blijven groeien.
 • PostNL voert verdere bezuinigingen door in de postdivisie om krimp op de postmarkt te bestrijden. De tarieven van de postzegel worden volgend jaar wederom verhoogd.
 • De koers van het aandeel is momenteel ondergewaardeerd. Met een koers/winst verhouding van 6,4 is het aandeel goedkoop te noemen.

Verschuiving van de core business van PostNL

Redenen voor de slechter dan verwachtte cijfers waren vooral stijgende loonkosten van pakketbezorgers en een verdere krimp van de postmarkt. De loonkosten stegen, nadat deze zomer een akkoord werd gesloten met alle zelfstandige pakketbezorgers, die allemaal het aanbod kregen in dienst te treden bij het bedrijf. De stijging van deze kosten zullen komende kwartalen minder invloed hebben op het resultaat, aldus bestuursvoorzitter Verhagen.

Afgelopen kwartaal werden in Nederland 11% minder brieven bezorgd dan een jaar eerder. Het krimpen van de postmarkt zal komende jaren niet veranderen. PostNL verwacht wel dat deze jaarlijkse daling de komende jaren iets afzwakt naar zo’n 7 tot 9%. Om deze aanhoudende krimp aan te pakken gaat het postbedrijf komende jaren nog meer bezuinigen. PostNL heeft aangegeven tot en met 2020 zo’n € 345 miljoen te willen gaan bezuinigen in de Nederlandse postdivisie. Daarnaast worden de tarieven voor postzegels volgend jaar verhoogd.

Uiteraard is het belangrijk dat het bedrijf druk bezig is de kosten te drukken binnen deze afdeling. Mijn verwachting is dat het versturen van brieven, een aflopende zaak is. PostNL moet het daarom de komende jaren niet hebben van de postdivisie en gaat zich meer richten op het bezorgen van pakketten. Zowel in het binnen- als buitenland wordt het winkelen via internet steeds populairder. Dáár moet voor PostNL de winstgevende groei vandaan komen.

  2010 2011 2012 2013 2014
Omzet postdivisie Nederland 2384 2287 2163 1931 1857
Omzet postdivisie Internationaal 1273 1427 1586 1579 1675
Omzet pakkettendivisie 484 520 568 618 683

*Bedragen in miljoenen euro’s

Financiële gegevens PostNL

Een reden dat PostNL zo “goedkoop” is, is de schuldenberg van het postbedrijf. Op de huidige koers van € 3,04 is PostNL zo’n € 1,35 miljard waard. De totale schuld van € 935 miljoen is dus relatief hoog, iets wat al langere tijd speelt bij het bedrijf. Positief punt is dat de onderneming druk bezig is deze schuld verder te verlagen. Daarnaast is de verwachting dat het netto inkomen van PostNL, vanaf 2016 weer een stijgende lijn inzet.

Tot slot het pensioenfonds van PostNL. De dekkingsgraad van dit fonds bedraagt momenteel 108,2%. De dekkingsgraad is een indicator voor de vermogenspositie van een pensioenfonds. Bij een stand  groter dan 100%, heeft het fonds genoeg middelen om aan zijn verplichtingen te voldoen. Het pensioenfonds heeft dus nog een buffer, al is deze niet heel groot. De directie heeft aangegeven er van uit te gaan dat het mogelijk is om middels het herstelplan dat eind juni is ingediend, tijdig weer op het vereiste eigen vermogen uit te komen.

Strategie voor aandelen PostNL

Om hierboven beschreven redenen ben ik positief over het aandeel PostNL. Het aandeel keert echter (nog) geen dividend uit. Bestuursvoorzitter Verhagen gaf in een toelichting op de derde kwartaalcijfers aan, dat het bedrijf “zo snel mogelijk” weer dividend wil gaan uitkeren. Om het rendement op uw aandelen te verhogen kunt u gedekte call opties schrijven. U schrijft out of the money call opties, met een looptijd van minimaal 6 maanden. Hier wordt premie voor ontvangen. U schrijft bijvoorbeeld de PNL juni16 CALL met een strikeprijs van € 3,80. Voor deze optie wordt momenteel € 0,15 ontvangen. Deze strikeprijs ligt 25% hoger dan de huidige koers van € 3,04. Mocht het aandeel volgend jaar juni boven de € 3,80 noteren, bent u de aandelen die u in portefeuille heeft kwijt, omdat u deze moet leveren vanwege de geschreven optie. In dat geval mag u dik tevreden zijn, aangezien u dan een koersstijging te pakken heeft van 25%. Als de optie waardeloos afloopt, stopt u de ontvangen premie in uw zak en is dit extra rendement op uw aandelen. Klik hier voor een uitgebreide uitleg over gedekt opties schrijven.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Het aandeel PostNL kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel PostNL. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Waarom in aandelen van PostNL beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook PostNL. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen PostNL kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel PostNL

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

PostNL : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel PostNL: Bedrijfsinformatie PostNL N.V.

PostNL verzamelt, transporteert, sorteert en verspreidt pakketten, documenten en brieven internationaal, maar richt zich met name op de Benelux en Nederland in het bijzonder. Deze focus van PostNL werd versterkt door de overname van Sandd en de verkoop van Nexive en Postcon in Italië en Duitsland. Vanwege de teruglopende postbezorgingen richt PostNL zich steeds meer op pakketten, waarna de vraag wel stijgt.