Is de handelsstrategie momentum trading winstgevend?

Door Kevin Verstraete


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

momentum trading
De handelsstrategie momentum trading heeft zijn voor- en nadelen. Het is niet voor iedereen weggelegd maar bij bepaalde persoonlijkheden sluit het perfect aan.

In dit artikel bekijken we wat deze strategie eigenlijk inhoudt en of het een meerwaarde kan betekenen aan uw arsenaal.


Wat is momentum trading?

Momentum traders zijn handelaren die pas een positie innemen wanneer de markt vrij fors begint te bewegen in de ene of andere richting. Dit staat haaks op het principe van: “Sell high and buy low’. Wat een momentum trader doet, is uit te leggen in enkele zinnen. Een aandeel of ander financieel product wordt gekocht wanneer de prijs begint te stijgen. En wordt terug verkocht wanneer het momentum uit het product is verdwenen. Het omgekeerde verhaal voor shorters. Deze groep marktparticipanten zullen een product shorten wanneer een product tekenen van zwakte vertoont. En terugkopen aan een lagere prijs wanneer de prijs zich stabiliseert.

Waarop moet u letten bij momentum trading?

Doordat momentum snel kan verloren gaan na het openen van uw positie, is het noodzakelijk dat deze positie makkelijk gesloten kan worden. Het is belangrijk om u te beperken tot liquide producten. Aandelen waarvan het intraday volume minder is dan 100.000, zijn absoluut niet geschikt voor momentum trading. Hoe hoger het volume des te meer het aandeel geschikt is voor momentum trading.

Risicomanagement is voor iedere belegger primordiaal. Maar voor handelaar met een momentum trading strategie des te meer. Een synoniem voor risicomanagement is money management.

Weet wanneer uw verwachting fout is en durf af te sluiten met verlies. Momentum kan snel tegen u keren, waardoor een ingenomen positie sterk verlieslatend kan worden. In het handelen mogen zich slechts de eerste drie van de vier onderstaande scenario’s zich voordoen.

  • Een grote winst
  • Een kleine winst
  • Een klein verlies
  • Een groot verlies

Indien u een momentum handelaar bent, moet u zich realiseren dat uw exit nooit op de top of bodem van de prijsbeweging zal manifesteren. U blijft de trade namelijk aanhouden zolang het moment in de prijs zit. Maar wanneer de prijs begint te stabiliseren, sluit u de positie af. Hieronder een voorbeeld op de wisselkoers van euro-dollar.

Momentum indicator LYNX - Momentum trading - daytrading handelstrategie

Verschil tussen momentum en volatiliteit

De aandacht moet gevestigd worden dat er een fundamenteel verschil is tussen beide begrippen. Deze worden namelijk vaak door elkaar gebruikt. Een hoge volatiliteit duidt op forse bewegingen en fluctuaties van de prijs. Vaak beweegt de prijs van de ene kant naar de andere rond een gemiddelde prijs. Bij een hoge volatiliteit wordt er geen duidelijke keuze gemaakt door de markt in welke richting de prijs beweegt. Er is eerder een afwisselende toestand van koper en verkopers die om beurt het heft in handen nemen.

Momentum daarentegen duidt op een duidelijke richting die de markt wil uitgaan. De kaarsen hebben geen of weinig wicks. Momentum kan dus nooit voorkomen in een zijwaartse markt. Aangezien de prijs van een zijwaartse markt als het ware gevangen zit tussen horizontale steun- en weerstandszones.

Momentum trading indicator

Er bestaan zeer veel momentum indicatoren. Hieronder vindt u een lijst van welke beschikbaar zijn in het TWS Handelsplatform. Vele van deze indicatoren berekenen eigenlijk (met enige nuance) hetzelfde. Ze voeren een koersanalyse uit en hierbij wordt een vergelijking gemaakt tussen de huidige prijs en de prijs uit het verleden. Hoever de momentum indicator teruggaat,is zelf in te stellen via het handelsplatform. Doorgaans wordt als periode 9 tot 20 eenheden genomen. Standaard staat het aantal perioden voor de momentum indicator op 9.

Momentum indicatoren LYNX - Momentum trading - daytrading handelstrategie

Één van de betere momentum indicatoren is de money flow index. Soms wordt deze indicator ook wel de volume weighted RSI genoemd. Het werd ontwikkeld door Gene Quong en Avrum Soudack. Het sterke aan deze indicator, is dat het rekening houdt met het volume die in de markt komt en/of onttrokken wordt, bovenop de prijsbewegingen.

Waarbij er met een standaard momentum indicator eigenlijk achter de prijs wordt aangehold, bent u met de money flow index de prijs één stap voor. In de theorie althans. Want volgens economische wetmatigheden, zou het volume de prijs voorgaan.

De money flow index indicator kan gebruikt worden als signaal indicator bij ommekeer van het momentum. Persoonlijk vindt ik deze indicator goed werken met divergenties. Hieronder een voorbeeld.

Momentum olie - Momentum trading - daytrading handelstrategie

Uitleg situatie één:

Helemaal links op de grafiek ziet u dat de prijs een lagere bodem maakt. Terwijl de money flow index weergeeft dat het momentum wel eens zou kunnen omdraaien en er dus met andere woorden een bodem in de prijs gevormd wordt. Later bleek dit ook werkelijkheid te worden.

Uitleg situatie twee:

Helemaal rechts op de bovenstaande grafiek zien we dat de prijs een hogere topkoers heeft gemaakt. Terwijl op hetzelfde tijdstip de money flow index een lagere top maakt. Dit kan duiden op een (tijdelijke) topvorming. We zullen binnen enkele weken weten of de money flow index een correct signaal heeft gegeven.

We kunnen concluderen dat momentumtraders geen of weinig voorkeur hebben voor product. Het is zo dat momentum niet alledaags is. Van zodra het momentum voorkomt in een specifieke productklasse, wordt hierin gehandeld. Het is niet voor iedereen weggelegd aangezien er veel computertijd komt bij kijken. Prijs dient miniscieus gevolgd te worden om te kunnen reageren indien nodig. Daartegenover staat wel dat de potentiële winst aan de hogere kant is.

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

Momentum trading strategie bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om te beleggen in  aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.