Een veelgebruikt aspect van de technische analyse is de Moving Average, oftewel het voortschrijdend gemiddelde.
Wat kunt u uit deze indicator opmaken? En hoe kunt u deze indicator gebruiken bij het maken van uw beleggingskeuzes?

 

Grafiek van de AEX-index met Simple Moving Average

Wat is de moving average precies?

Het voortschrijdend gemiddelde is een veelgebruikte indicator door handelaren. Juist omdat zoveel beleggers deze indicator gebruiken, gebeurt het vaak dat deze gemiddelden voor steun of weerstand zorgen. De Simple Moving Average en de Exponential Moving Average zijn de meest gebruikte Moving Averages. Deze indicator is goed te gebruiken samen met andere indicatoren als de RSI en de MACD.

50-daags en 200-daags voortschrijdend gemiddelde

De Simple Moving Average, oftewel de SMA, is niets meer dan de gemiddelde koers over een bepaalde periode. Deze wordt berekend door alle slotkoersen in deze periode op te tellen en te delen door het aantal dagen. De meest gebruikte periode is 50-daags en 200-daags, met candles op dag basis. Ik raad u aan één van deze twee periodes te gebruiken, mocht u deze indicator gaan gebruiken. Zoals eerder gezegd, des te meer beleggers dezelfde indicator gebruiken, des te beter het werkt.

Naast de SMA wordt de Exponential Moving Average ook vaak gebruikt als handelaren spreken over het 50- of 200-daags gemiddelde. Bij de EMA tellen de laatste waarden sterker mee dan de eersten. Het is aan u waar uw voorkeur naar uitgaat. Over het algemeen lopen de EMA en de SMA redelijk met elkaar in lijn.

Hoe gebruik ik deze gemiddelden bij het maken van mijn strategie?

Allereerst geeft de Moving Average aan welke richting de trend heeft. Een gemiddelde dat oploopt is een positief teken, een neerwaarts lopend gemiddelde geeft een dalende trend weer. Omdat het 50-daags gemiddelde een kortere periode beslaat, is deze lijn over het algemeen beweeglijker.

Het 200-daags gemiddelde is een mooi instrument om toppen of bodems te voorspellen. Omdat veel beleggers deze indicator gebruiken, komt het vaak voor dat de koers afketst op deze lijn. Natuurlijk wordt niet elke top of bodem neergezet rond het 200-daags gemiddelde. Toch wil ik met onderstaande grafiek laten zien dat de indicator wel degelijk van invloed kan zijn.

Koersverloop van de AEX over het afgelopen jaar - Simple Moving Average

In deze grafiek vindt u het koersverloop van de AEX-index over het afgelopen jaar. In deze periode is de index vijf keer in de buurt gekomen van het 200-daags gemiddelde. Alle vijf keer was de invloed van deze lijn duidelijk te zien.

Bij punt 1 vindt de AEX-index duidelijk steun rond dit gemiddelde, waarna de index keihard opveert. Bij punt 2 werd het gemiddelde gebroken. Hierop volgde een ongekend harde beweging richting het zuiden, iets wat technisch gezien verwacht mag worden als de lijn neerwaarts wordt gebroken. Bij punt 3 en 4 zorgt de SMA dan weer duidelijk voor weerstand. Punt 5 is wellicht de mooiste, de index opent met een gap boven het 200-daags gemiddelde. Vervolgens zakt het terug naar deze lijn, vindt hier tot twee keer toe steun en knalt vervolgens verder omhoog.

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat het 200-daags gemiddelde dus wel degelijk een belangrijke indicator is voor beleggers. Ik raad beleggers dan ook altijd aan om deze indicator, samen met het 50-daags gemiddelde, toe te voegen in uw grafiek. Het 200-daags gemiddelde is het best te gebruiken voor beleggers die posities aangaan voor de middellange termijn.

Moving averages via LYNX

Via het TWS handelsplatform heeft u niet alleen over deze indicator de beschikking. Het platform biedt meer dan 80 belangrijke technische indicatoren. In de grafiek eerder in het artikel ziet u de SMA toegevoegd. U kunt dit doen op de volgende manier:

De Moving Average gebruiken in het LYNX Handelsplatform

In de grafiek waar u de Simple Moving Average wilt zien, klikt u op rechtermuisknop. Het linker scherm uit het plaatje verschijnt. U houdt uw muis op ‘voeg indicator toe’, waarna alle indicatoren in het volgende scherm tevoorschijn komen. In het geval van de SMA gaat het om Moving Averages. U houdt hier uw muis en kiest vervolgens voor Simple Moving Average.

Als de indicator is toegevoegd kunt u vervolgens de periode naar uw wens aanpassen. U klikt met uw rechtermuisknop op de lijn en kiest vervolgens voor Wijzig Indicator. In het volgende scherm kunt u de periode aanpassen, bij voorkeur naar 50 of 200.

Een andere veelgebruikt moving average is de Exponential Moving Average (EMA). Omdat dit gemiddelde met een lastigere formule wordt berekend, werd de EMA pas echt populair toen de computer zijn intrede deed. Vanaf dat moment kon dit gemiddelde direct in de grafiek worden afgelezen en werd de achterliggende berekening van de Exponential Moving Average door de computer verricht.

ema

Om de Exponential Moving Average toe te voegen, neemt u dezelfde stappen door als bij de SMA. Nu kiest u echter niet voor Simple Moving Average, maar voor Exponential Moving Average.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.