Aandeel AEGON

Wat is de koers en verwachting van het aandeel AEGON? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

AEGON N.V.
ISIN: NL0000303709
Tickercode: AGN | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel AEGON kopen De beste aandelen
 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel AEGON

Drie weken terug beschreef ik in mijn artikel uitgebreid waarom ik negatief ben over het aandeel Aegon. De vier redenen die ik hiervoor gaf zijn problemen die nog altijd spelen. Op het moment dat ik mijn visie over Aegon bekendmaakte, noteerde het aandeel € 5,53. Nu, drie weken later, noteert het aandeel op een koers van € 4,94, dit is een daling van maar liefst 10%. Daags na mijn artikel bleek de eerste weerstand geen lastige horde. De tweede weerstand bleek echter een brug te ver en de koers is hier netjes op afgekaatst, om vervolgens de weg richting het zuiden in te zetten.

Aandeel Aegon daalde met maarliefst 10 procent

Prestaties aandeel Aegon slechter dan concurrenten

Zoals gezegd heeft Aegon afgelopen drie weken een rendement laten zien van -10%. Ik moet toegeven dat het algemene sentiment op de beurs niet mee zat. Daarom heb ik het koersverloop vergeleken met zowel de AEX-Index als andere Europese verzekeraars. Hiermee vergeleken is de underperformance van het aandeel Aegon duidelijk zichtbaar.

Aandeel Aegon in vergelijking met de AEX-index en Europese verzekeraars

 • Aegon presteert slechter dan de benchmark, de AEX-Index. Afgelopen daalde de koers van Aegon met 10%, de AEX-Index presteerde minder slecht met een daling van “slechts” 6%.
 • Aegon presteerde afgelopen drie weken wederom slechter dan haar Europese concurrenten. Enkel het in nood verkerende Delta Lloyd wist slechter te presteren.

De redenen voor de slechte prestaties van het aandeel Aegon staan beschreven in mijn vorige artikel. Allereerst werkt de versterking van de euro ten opzichte van de dollar niet mee, aangezien Aegon 42% van haar omzet uit de Verenigde Staten haalt. De hoofdreden is mijns inziens de onduidelijkheid over de financiële positie van het bedrijf. Het bedrijf heeft nog altijd geen duidelijkheid gegeven over de solvabiliteit op basis van de Solvency II regels, die 1 januari gaan gelden. We hebben bij Delta Lloyd (een koersverlies van meer dan 70%) kunnen zien hoe gevaarlijk dit kan zijn, al denk ik dat het bij Aegon niet zó ver gaat komen.

Wanneer kan mijn mening over het aandeel Aegon worden bijgesteld?

Ondanks de koersdaling in de afgelopen weken, ben ik nog steeds van mening dat het aandeel Aegon veel te onzeker is. Momenteel is de koers-winstverhouding 26,4. Dit is lager dan drie weken geleden, maar in vergelijking met andere verzekeraars nog altijd enorm hoog (Allizanz 11,3 en Nationale Nederlanden 7,8).

Daarnaast wordt 13 januari een ontzettend belangrijke datum voor Aegon. Het bedrijf heeft aangegeven op deze dag, als het ook ‘analistendag’ is, meer duidelijkheid te geven over de solvabiliteit. Tot die tijd blijf ik nog ver weg van het aandeel. Mocht de solvabiliteit meevallen, dan bent u nog mooi op tijd om in te stappen gezien het koersverloop van afgelopen tijd. Mocht de solvabiliteit tegenvallen, dan bespaart u zichzelf het koersverlies dat vervolgens hoogstwaarschijnlijk ontstaat. Ik kijk met gezonde spanning uit naar deze datum en kom dan ook graag bij u terug. Wellicht kan ik mijn mening na deze dag bijstellen. Tot die tijd zijn er voor mij te veel onzekerheden om het aandeel te kopen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Het aandeel Aegon kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Aegon. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Sinds de bekendmaking van de tweede kwartaalcijfers, presteert de koers van Aegon vergeleken met andere Europese verzekeraars ondermaats. Alleen het Nederlandse Delta Loyd doet het nog slechter. De slechte koersprestatie van Aegon is geen toeval, hier zijn meerdere redenen voor. Persoonlijk ben ik negatief over het aandeel en zou het niet kopen totdat meer duidelijkheid is over de problemen binnen het bedrijf.

Koersprestaties Europese verzekeraars - Wat is er aan de hand bij Aegon

4 redenen waarom ik negatief ben over het aandeel Aegon

 • Aegon gaf tijdens de presentatie van haar derde kwartaalcijfers wederom geen duidelijkheid over de financiële positie op basis van de nieuwe Solvency II regels. Dit zijn regels die per 1 januari 2016 gaan gelden; op zeer korte termijn dus.
 • Aegon is door de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB) opgenomen in de lijst van negen systeem relevante verzekeraars. Dit houdt in dat Aegon als “too big to fail” wordt gezien en dat wellicht nog strengere kapitaaleisen voor het bedrijf gaan gelden.
 • Er lopen nog altijd claims tegen Aegon met betrekking tot de uitgegeven woekerpolissen van voor de crisis.
 • Bij de huidige koers van € 5,53 is de koers winst verhouding van het aandeel 28,8. Op basis van deze ratio is het aandeel “duur” te noemen. Ter vergelijking: deze verhouding ligt bij Nationale Nederlanden op 7,9, bij de grote Duitse verzekeraar Allianz is deze verhouding 11,4.

Tweede en derde kwartaalcijfers dit jaar

Zoals te zien in bovenstaande grafiek presteert het aandeel Aegon, op Delta Loyd na, een stuk slechter dan haar Europese concurrenten. Bij Delta Loyd zijn de problemen over de solvabiliteit al langer bekend en lijkt een claim emissie waarschijnlijk. Bij Aegon zijn deze geruchten minder sterk, al lijkt de markt hier voorzichtig toch rekening mee te houden gezien het koersverloop. Vooral de koersreactie na het bekendmaken van de tweede en derde kwartaalcijfers van Aegon verontrusten mij. Dergelijke koersbewegingen passen niet bij een rustig en goed presterend bedrijf. Persoonlijk laat ik het aandeel compleet links liggen tot er meer bekend is over de solvabiliteit van de verzekeraar. Rond de koers van € 5,70 (slot voor de derde kwartaalcijfers en oude toppen) en € 5,90 (oude steun en oude top) liggen technisch gezien twee weerstandniveaus. Zolang deze weerstanden niet opwaarts worden gebroken, blijft de negatieve trend in tact.

Aegon zucht voornamelijk, zoals de meeste verzekeraars, onder de huidige lage rentes. De lage rentestanden leiden tot lage rekenrentes en dat betekent dat verzekeraars meer vermogen aan moeten houden om toekomstige verplichtingen te kunnen betalen. Ook is het lastig om inkomsten te behalen uit bijvoorbeeld obligaties.

De markt gaat steeds meer uit van een renteverhoging in december door de Federal Reserve. Dit is positief voor Aegon als het ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Deze rentestap is echter hoogstwaarschijnlijk zo klein (0,25%), dat dit nog weinig impact heeft voor Aegon. Daarnaast is er in Europa voorlopig nog geen zicht op een renteverhoging en wordt er zelfs gespeculeerd over verdere versoepeling van het monetaire beleid door de ECB. De waarschijnlijke eerste rentestap in de Verenigde Staten zie ik daarom niet als een positieve ommekeer voor het aandeel Aegon.

Koersreacties kwartaalcijfers aandeel Aegon

Slechte prestaties aandeel Aegon ondanks sterke dollar

In 2014 haalde Aegon 42% van zijn omzet uit de Verenigde Staten. In mei 2014 bereikte de koers van het valutapaar EUR/USD een hoogtepunt van $ 1,40. Sindsdien is de dollar ten opzichte van de euro flink sterker geworden. Omdat Aegon zo’n groot deel van haar omzet in dollars verdient, zou de sterke dollar een positief effect moeten hebben op de koers van het aandeel. Echter, ondanks deze enorme valuta beweging, noteert het aandeel momenteel ruim 15% lager dan mei 2014. In diezelfde tijd steeg de AEX met maar liefst 17%. Ook de omzetverwachtingen voor komende jaren zijn op zijn zachtst gezegd niet positief te noemen.

Land 2014
Verenigde Staten 42,30%
Nederland 24,50%
Verenigd Koninkrijk 22,70%
Overig 10,50%

*Omzet van Aegon onderverdeeld in geografische regio’s

 

Tijdens de analistendag op 13 januari verwacht Aegon meer duidelijkheid te kunnen geven over Solvency II. Tot die tijd zou ik met een grote boog om het aandeel heen lopen. Als de solvabiliteit begin volgend jaar mee blijkt te vallen, is de onzekerheid hierover uit de lucht en ga ik wellicht mijn mening over het aandeel bijstellen. Mocht de solvabiliteit tegenvallen, dan steken gelijk de geruchten op dat Aegon extra kapitaal moet ophalen. Een gevreesde mogelijkheid is de uitgifte van nieuwe aandelen. De verwatering die hierdoor ontstaat, geeft nieuwe druk op de koers van het aandeel. Kortom, een aandeel met veel onzekerheden die ik liever niet in mijn portefeuille heb.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.
 

Meer informatie over het aandeel AEGON

Aandelen kopen

Waarom in aandelen van AEGON beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook AEGON. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen AEGON kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel AEGON

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

AEGON : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel AEGON: Bedrijfsinformatie AEGON N.V.

Aegon werd opgericht in 1983 en heeft haar hoofdkantoor in Den Haag. Aegon is het resultaat van een fusie tussen AGO en Ennia. De financiële dienstverlener is actief in Europa, Azië, Amerika, Brazilië, India, China en is zowel actief in de tak levens- als tak niet levensverzekeringen. Verder zitten ook beleggingsproducten vervat in het aanbod. Het bedrijf biedt haar verzekeringen aan in meer dan 25 landen. De grootste afzetmarkt voor Aegon is Amerika. Wereldwijd heeft Aegon meer dan 30.000 mensen in dienst.