Trading strategieën

Bij het handelen op de beurs zijn er talloze verschillende trading strategieën die worden gebruikt. Trading strategieën variëren op basis van de beleggingshorizon. Bij het kiezen van een trading strategie is het van belang dat handelaren zich ervan bewust zijn welke beleggingstermijn het beste bij hun persoonlijke handelsstijl past.

Actieve daghandelaren of daytraders doen bijvoorbeeld aan scalpen of gebruiken specifieke technische indicatoren. Klassieke daytraders openen en sluiten meerdere posities gedurende de dag en nemen vrijwel nooit een trade mee naar de volgende dag.

Momentumhandelaren of swing traders houden posities juist weer wat langer aan. De swing traders proberen korte termijn trends te ontdekken, die enkele dagen of weken kunnen duren, om winst te maken. Swing trading strategieën maken voornamelijk gebruik van technische analyses.

Als men het heeft over position trading, dan doelt men op een lange termijn trading strategie waarbij aandelen of andere effecten voor een periode van enkele maanden of zelfs jaren in de portefeuille blijven. De position trader houdt zich niet bezig met kortstondige prijsschommelingen, maar hoopt op een stijging van de prijzen op de lange termijn. In zijn handelsbeslissingen baseert de position trader zich voornamelijk op fundamentele analyses.

Welke trading strategie is de beste?

Elke trader moet zelf bepalen welke trading strategieën het beste bij hem of haar passen. De beschikbare tijd om te traden, de risicobereidheid en de beoogde beleggingshorizon spelen hierbij een belangrijke rol.

Als u bijvoorbeeld actief wilt daytraden en/of zelfs wilt scalpen, dan heeft u enkele uren per dag nodig. Daytraders en scalpers handelen zeer intensief en doen veel transacties gedurende de dag. Posities worden vaak slechts seconden of minuten aangehouden. Daarnaast zijn korte termijn trading strategieën niet geschikt voor alle financiële instrumenten.

U zult daghandelaren bijvoorbeeld niet snel in ETF’s zien handelen. Forex trading is daarentegen zeer populair bij scalp traders, omdat door de hefboomwerking zelfs kleine veranderingen in de wisselkoersen kunnen leiden tot hoge winsten (of verliezen). Aandelen met een hoge volatiliteit kunnen ook zeer interessant zijn voor day traders. In de regel geldt echter: hoe korter de beleggingshorizon, des te groter het risico dat u loopt. Duidelijk is dat er niet één beste trading strategie is.

Alles over trading strategies en handelsstijlen