De 5 meest populaire Amerikaanse futures

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

Beleggen in amerikaanse futures | populaire amerikaanse futures | futures USA
Steeds meer Europese beleggers handelen in Amerikaanse futures. Wereldwijd vervagen de grenzen en buitenlandse markten zijn steeds beter bereikbaar. Waarom kiezen beleggers voor Amerikaanse beurzen? De liquiditeit van Amerikaanse futures is hoger dan hier in Europa. Ook is de keuze uit futures vele malen groter.

In dit artikel bespreken we de 5 meest verhandelde Amerikaanse futures via LYNX. Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen, klik dan hier.

Top 5 populairste Amerikaanse futures

5. Mini Gas future (QG)

Op de vijfde plaats van de meest verhandelde Amerikaanse futures via LYNX staat de Mini Gas future. Deze future is in het TWS Handelsplatform terug te vinden middels de ticker QG. De future werd vooral populair na de enorme stijging van de gasprijs in navolging van de coronacrisis en de inval in Oekraïne door Rusland. Nog altijd biedt de verhoogde volatiliteit in de gasprijs kansen voor handelaren.

In de Verenigde Staten geldt de Henry Hub Natural Gas (NG) future als de belangrijkste benchmark voor de Amerikaanse gasprijs. Henry Hub is een aardgaspijpleiding in Erath, Louisiana, die dient als officiële leveringslocatie voor termijncontracten (futures) op de New York Mercantile Exchange (NYMEX). De hub is eigendom van Sabine Pipe Line LLC en heeft toegang tot veel van de belangrijkste gasmarkten in de Verenigde Staten.

De originele NG future kent een hefboom van 10.000 en is voor veel beleggers te groot. Daarom is de MINY Natural Gas future met een hefboom van 2500 veel beter geschikt. Bij de huidige gasprijs van $ 2,30 krijgt u een positie van $ 5750. Onderstaande afbeelding uit het TWS Handelsplatform toont de specificaties van deze future. De benodigde initiële margin hiervoor ligt momenteel op circa $ 2013. U kunt zowel long als short gaan in deze future. Tevens zijn er opties beschikbaar op deze futures.

FutureNYMEX MINY Natural Gas Index
SymboolQG
BeursNYMEX
ValutaUSD
Expiratiedataalle maanden
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0,5
Multiplier2500
Initial Margin1.929
Overnight Margin1.555

4. Gold Future (GC)

Op de vierde plaats van de meest verhandelde Amerikaanse futures via LYNX staat de future op de goudprijs. Deze future is in het TWS Handelsplatform terug te vinden middels de ticker GC.

De future is maatgevend voor het tot stand komen van de goudprijs. Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld. De future kent een multiplier van 100, waardoor u bij $ 1 beweging in de goudprijs $ 100 verdient of verliest.

FutureGold future
SymboolGC
BeursCOMEX
ValutaUSD
ExpiratiedataFebruari, april, juni, augustus en december
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0,1
Multiplier100
Initial Margin$12.800
Overnight Margin$10.230

Officieel heeft de future een fysieke levering. Dit betekent dat u daadwerkelijk goud thuis geleverd krijgt als u een future in bezit heeft en deze laat expireren. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol goud zitten te wachten, is dit via LYNX niet mogelijk.

Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

De normale goud future is niet voor iedere belegger geschikt vanwege de grootte. Gelukkig heeft de CME daarom ook een E-Micro future op goud geïntroduceerd. De mini goud future vindt u met het symbool (MGC). Deze future vertegenwoordigt 10 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 punt beweging van de goudprijs $ 10 verdient/verliest. 

3. Crude Oil future (CL)

De laatste jaren is er natuurlijk veel gezegd omtrent de stijgende olieprijs. Met deze future kunt u mogelijk profiteren van stijgende of juist een dalende olieprijs. De Crude Oil future staat op plaats 3 en is in het TWS Handelsplatform te vinden onder de tickercode CL.

Zoals u wellicht weet, worden er twee soorten olie op grote schaal verhandeld. Allereerst de Brent olie. Dit is aardolie dat in Europa, Afrika en het Midden-Oosten wordt gewonnen.

De tweede soort is Light Sweet Crude Oil (WTI). Deze olie wordt over het algemeen als benchmark gebruikt wanneer men spreekt over “de olieprijs”. Het is daarom enigszins logisch dat het volume in deze future een stuk hoger ligt dan in de Brent olie. Hieronder ziet u de contractspecificatie van deze future. De multiplier van de future is 125.000. Dit komt neer op $ 12,50 per pip. Ook dit is dus geen kleine future. Zeker gezien de enorme bewegingen die de laatste maanden dagelijks te zien zijn. De kleinere micro future me een hefboom van 100 kunt u vinden onder de ticker MCL.

FutureLight Sweet Crude Oil
SymboolCL
BeursNYMEX
ValutaUSD
ExpiratiedataElke maand
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0,01
Multiplier1000
Initial Margin$ 27.000
Overnight Margin$ 20.000

Om voor de middellange tot lange termijn in te spelen op de olieprijs, is het belangrijk om te weten wat de termen ‘contango’ en ‘backwardation’ inhouden. Contango en backwardation hebben grote invloed op uw rendement als u voor een langere termijn posities aangaat.

Futures
amerikaanse Futures handelen via LYNX

LYNX is dé broker voor futureshandelaren. Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.

Contango is een benaming voor een situatie waarin futures van in dit geval de olieprijs zich kunnen bevinden. Als de prijs voor een future die later in de toekomst afloopt hoger ligt dan de huidige marktprijs, dan spreek je van contango. Hoe verder u in de tijd gaat, des te groter het verschil is. De contango is bij langlopende posities van enorme invloed op uw rendement. Het verschil tussen de future en de spotprijs wordt al kleiner naarmate de expiratie van deze future dichterbij komt.

Backwardation is het tegenovergestelde van contango. In deze situatie noteert de future lager dan de huidige marktprijs. Als u inspeelt op een koersstijging, heeft dit dus een positief effect op uw positie. U kunt een langlopende future immers tegen een lagere prijs kopen dan de huidige marktprijs.

2. E-mini NASDAQ 100 (NQ)

De tweede plaats in de top 5 meest verhandelde Amerikaanse futures bij LYNX wordt ingenomen door de E-mini NASDAQ100 future. Deze future is in het TWS Handelsplatform te vinden middels de ticker NQ.

De E-mini NASDAQ 100 (NQ) future is een beleggingsinstrument dat beleggers de mogelijkheid biedt om te profiteren van prijsbewegingen in de NASDAQ 100-index. De NASDAQ 100-index meet de prestaties van de 100 grootste niet-financiële beursgenoteerde technologiebedrijven op de NASDAQ-beurs, zoals Apple, Amazon, Facebook en Google.

Nasdaq futures worden verhandeld op de beurs GLOBEX, een onderdeel van CME Group. De ticksize van deze future is 0,25 punt, wat normaliter ook de spread is. In volatiele tijden komt het voor dat deze spread wijder is, maar over het algemeen is de spread in de Nasdaq gelijk aan de ticksize.De multiplier is 20, wat neerkomt op $ 5 per tick van 0,25 punt. Op een stand van 4000 punten is dit een contractwaarde van $ 80.000. Dit komt redelijk overeen met andere Amerikaanse futures, zoals die van de S&P 500 en de Dow Jones.

De expiratie van de Nasdaq future vindt vier maal per jaar plaats, in maart, juni, september en december.

FutureE-mini Nasdaq 100 future
SymboolNQ
BeursCME
ValutaUSD
Expiratiedatamaart, juni, sep. & dec.
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0,25 punt
Multiplier20
Initial Margin $ 19.850
Overnight Margin$ 18.045

Micro NASDAQ 100 (MNQ)

Voor kleinere accounts wijzen we u ook graag op de beschikbaarheid van de micro Nasdaq-100 future. Deze future heeft een hefboom van slechts 2 en de initiële margin bedraagt momenteel slechts $ 1848 per contract.

FutureMicro E-mini Nasdaq-100 future
SymboolMNQ
BeursCME
ValutaUSD
Expiratiedatamaart, juni, sep. & dec.
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0,25 punt
Multiplier2
Initial Margin $ 1.985
Overnight Margin$ 1.845

1. E-mini S&P 500 future (ES)

De onbetwiste nummer 1 in de top 5 meest verhandelde Amerikaanse futures bij LYNX is de E-mini S&P 500 future. De tickercode van deze future is ES. Ook hier betreft het een mini future, de grote S&P 500 future is aan het begin van 2021 opgeheven.

De naam zegt het eigenlijk al, de S&P 500 index bevat 500 bedrijven. De 500 grootste Amerikaanse ondernemingen op basis van marktkapitalisatie zijn in deze index opgenomen. De index wordt niet op basis van sector samengesteld, zoals bijvoorbeeld met de Nasdaq gebeurt.

Door deze brede samenstelling heeft de index minder last van uitschieters bij zwaarwegende aandelen. Dit zorgt ervoor dat de index een betrouwbaar beeld schetst van hoe de Amerikaanse aandelenmarkt ervoor staat.

FutureE-mini S&P 500
SymboolES
BeursCME
ValutaUSD
Expiratiedatamrt, jun, sep, dec
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0.25
Multiplier50
Initial Margin13.200
Overnight Margin12.000

Tot slot dankt de future zijn populariteit aan de ruime openingstijden. Dit geeft u de mogelijkheid om direct in te grijpen als ergens in de wereld iets gebeurt of groot nieuws bekend wordt gemaakt.

Micro S&P 500 (MES)

Voor kleinere accounts wijzen we u ook graag op de beschikbaarheid van de micro S&P 500 future. Deze future heeft een hefboom van slechts 5 en de initiële margin bedraagt momenteel slechts $ 1232 per contract.

FutureMicro E-Mini S&P 500
SymboolMES
BeursCME
ValutaUSD
Expiratiedatamrt, jun, sep, dec
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halt)
Ticksize0.25
Multiplier5
Initial Margin1.320
Overnight Margin1.200

Amerikaanse futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. 

Bekijk hier de KID information.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.