Artikel laten voorlezen
Steeds meer Europese beleggers handelen in Amerikaanse futures. Wereldwijd vervagen de grenzen en buitenlandse markten zijn steeds beter bereikbaar. Waarom kiezen beleggers voor Amerikaanse beurzen? De liquiditeit van Amerikaanse futures is hoger dan hier in Europa. Ook is de keuze uit futures vele malen groter. In dit artikel bespreek ik graag met u de top 5 meest verhandelde Amerikaanse futures bij LYNX.

amerikaanse-futures-1

5. Goud future (GC)

Op de vijfde plaats van de meest verhandelde Amerikaanse futures bij LYNX staat de future op de goudprijs. Deze future is in het TWS Handelsplatform terug te vinden middels de ticker GC.

De future is maatgevend voor het tot stand komen van de goudprijs. Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld. De future kent een multiplier van 100, waardoor u bij $ 1 beweging in de goudprijs $ 100 verdient of verliest.

Amerikaanse-futures-goud-future-1

Officieel heeft de future een fysieke levering. Dit betekent dat u daadwerkelijk goud thuis geleverd krijgt als u een future in bezit heeft en deze laat expireren. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol goud zitten te wachten, is dit via LYNX niet mogelijk.

Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

4. Crude Oil future (CL)

Zoals u wellicht weet, worden er twee soorten olie op grote schaal verhandeld. Allereerst de Brent olie. Dit is aardolie dat in Europa, Afrika en het Midden-Oosten wordt gewonnen.

De tweede soort is Light Sweet Crude Oil (WTI). Deze olie wordt over het algemeen als benchmark gebruikt wanneer men spreekt over “de olieprijs”. Het is daarom enigszins logisch dat het volume in deze future een stuk hoger ligt dan in de Brent olie.

De Crude Oil future staat op plaats 4 en is in het TWS Handelsplatform te vinden onder de tickercode CL.

De olieprijs heeft twee grillige jaren achter de rug. Het dieptepunt bevond zich in januari dit jaar, de prijs stond toen op $ 25. U zou zeggen dat men op dergelijke prijzen een future koopt en vervolgens wacht tot de prijs weer omhoog gaat.

Toch is dit niet helemaal het geval.

amerikaanse-futures-3

Om voor de middellange tot lange termijn in te spelen op de olieprijs, is het belangrijk om te weten wat de termen ‘contango’ en ‘backwardation’ inhouden. Contango en backwardation hebben grote invloed op uw rendement als u voor een langere termijn posities aangaat.

Contango is een benaming voor een situatie waarin futures van in dit geval de olieprijs zich kunnen bevinden. Als de prijs voor een future die later in de toekomst afloopt hoger ligt dan de huidige marktprijs, dan spreek je van contango.

Hoe verder u in de tijd gaat, des te groter het verschil is. Onderstaande grafiek maakt deze situatie duidelijk.

USA-amerikaanse-futures-crude-oil-future-2U ziet dat de prijs van de december future zo’n $ 4 hoger noteert dan die van maart, wat neerkomt op zo’n 13%. Als u de positie dus aanhoudt tot december dit jaar, moet de olieprijs eerst met 13% stijgen voordat u de indirecte kosten van de contango heeft terugverdiend.

Pas na een stijging van 13% begint u dus te verdienen aan uw positie.

De contango is bij langlopende posities van enorme invloed op uw rendement.

Het verschil tussen de future en de spotprijs wordt al kleiner naarmate de expiratie van deze future dichterbij komt.

Backwardation is het tegenovergestelde van contango. In deze situatie noteert de future lager dan de huidige marktprijs. Als u inspeelt op een koersstijging, heeft dit dus een positief effect op uw positie.

U kunt een langlopende future immers tegen een lagere prijs kopen dan de huidige marktprijs.amerikaanse-futures-crude-oil-future-3

3. Euro/dollar future (EUR)

De valutamarkt is vele malen groter dan de aandelenmarkt of de future markt. Toch staat de future op het valutapaar euro/dollar op een mooie derde plaats in de top 5 meest verhandelde Amerikaanse futures bij LYNX. De tickercode van deze future is EUR.

De koers van de euro/dollar future staat doorgaans hoger dan de koers op de spotmarkt. Op dit moment noteert de interbancaire koers van het valutapaar bijvoorbeeld $ 1,1033, terwijl de future $ 1,1063 noteert.

Dit heeft alles te maken met het verschil tussen de Europese en de Amerikaanse rente.

amerikaanse-futures-eur-usd-4

De multiplier van de future is 125.000. Dit komt neer op $ 12,50 per pip. Ook dit is dus geen kleine future. Zeker gezien de enorme bewegingen die de laatste maanden dagelijks te zien zijn.

Met de huidige geruchten over een naderende renteverhoging, is een intra-day beweging groter dan $ 0,01 eerder regel dan uitzondering. (een beweging van $ 0,01 betekent dus een P/L van $ 1.250).

2. 10 Year US Treasury Note future (ZN)

De tweede plaats in de top 5 meest verhandelde Amerikaanse futures bij LYNX wordt ingenomen door de future op de 10-jaars Treasury note. Deze future is in het TWS Handelsplatform te vinden middels de ticker ZN. De future is gebaseerd op een mandje van 10-jaars Amerikaanse obligaties.

Wat anders is aan de 10 Year US Treasury Note is het feit dat de future koers tegengesteld beweegt aan het verloop van de onderliggende waarde.

Loopt het rentepeil op? Dan zorgt dit voor dalende koersen in deze future.

Een stijgend algemeen rentepeil zorgt ervoor dat u in de toekomst een hogere coupon kunt ontvangen dan op dit moment. Logischerwijs betekent het dat uw huidige obligatie minder waard wordt en de koers van een obligatie daalt.

amerikaanse-futures-us-treasury-note-future-5-USA

Voor het aankopen van een ZN future via LYNX is ongeveer $ 850 margin vereist. Om deze Amerikaanse future mee te nemen naar de volgende dag is $ 1.350 nodig. De marginvereisten voor deze future ligt tamelijk laag, gezien de enorme bewegingen die de afgelopen maanden in renteland plaatsvinden.

De multiplier van de ZN future is 1.000. Staar u dus niet blind op de margin die u nodig heeft maar bekijk daadwerkelijk wat het risico is wat u loopt bij het aangaan van een future positie.

1. E-mini S&P 500 future (ES)

De onbetwiste nummer 1 in de top 5 meest verhandelde Amerikaanse futures bij LYNX is de E-mini S&P 500 future. De tickercode van deze future is ES. Ook hier betreft het een mini future, de grote S&P 500 future is een stuk minder populair. Met name de brede samenstelling van de index en de openingstijden maken deze future zo populair.

De naam zegt het eigenlijk al, de S&P 500 index bevat 500 bedrijven. De 500 grootste Amerikaanse ondernemingen op basis van marktkapitalisatie zijn in deze index opgenomen. De index wordt niet op basis van sector samengesteld, zoals bijvoorbeeld met de Nasdaq gebeurt.

Door deze brede samenstelling heeft de index nauwelijks last van uitschieters bij zwaarwegende aandelen. Dit zorgt ervoor dat de index een betrouwbaar beeld schetst van hoe de Amerikaanse aandelenmarkt ervoor staat.

Amerikaanse futures emini sp 500 future USA VS

Tot slot dankt de future zijn populariteit aan de ruime openingstijden. Dit geeft u de mogelijkheid om direct in te grijpen als ergens in de wereld iets gebeurt of groot nieuws bekend wordt gemaakt.

Lees hier meer over de E-mini S&P 500 future.

Maandagnacht om 00:00 uur opent de Amerikaanse future en blijft tot vrijdagavond 23:00 uur open, op enkele pauzes na.

Dagelijks is de index van 22:15 tot 22:30 uur gesloten en ook van 23:00 tot 00:00 uur kunnen beleggers van een uurtje pauze genieten, voordat ze weer verder kunnen beleggen in de wereld van de Amerikaanse futures.

Futures handelen in Amerika via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. Meer weten? Lees meer over handelen in futures bij LYNX.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.