Naast ongedekt callopties schrijven, is het ongedekt schrijven van putopties ook een veelgebruikte strategie. Bij het ongedekt schrijven van putopties is het zaak om vooraf goed op de hoogte te zijn van de risico’s.

Ongedekt put opties schrijven

Terwijl veel beleggers aan een vergroot risico denken bij het schrijven van putopties, kan deze strategie juist het risico verkleinen ten opzichte van het kopen van aandelen.

Een putoptie schrijven wordt door beleggers vaak gebruikt om aandelen te kopen tegen een betere prijs dan de huidige marktprijs.

Wat dit concreet betekent, leg ik u graag verder uit aan de hand van de theorie en een voorbeeld uit de praktijk.

ongedekt putopties schrijven voorbeeld

Ongedekt put opties schrijven als strategie

Voor ik begin is het belangrijk om te melden dat het schrijven van ongedekte putopties een stuk risicovoller kan zijn dan het gedekt schrijven van opties. Ik ben het niet volledig eens met de gedachte dat deze strategie een echt groot risico met zich meebrengt. Dit ga ik u in dit artikel duidelijk uitleggen.

Het ongedekt schrijven van opties is de simpelste strategie die er is. Het betreft namelijk geen combinatie van opties, maar u schrijft 1 optie met een vaste uitoefenprijs en expiratiedatum.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een geschreven putoptie. In dit voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

Verkoop: putoptie $ 40, hiervoor ontvangt u $ 1.

Voorbeeld ongedekt pu opties schrijven uitleg in grafiek

Wanneer is deze strategie interessant?

Over het algemeen hebben optiehandelaren twee achterliggende gedachtes bij het schrijven van putopties. De eerste gedachte is om aandelen te kopen op een lagere prijs dan de huidige marktprijs. Dit verkleint het risico ten opzichte van het kopen van aandelen.

De tweede situatie waarbij deze strategie vaak wordt toegepast, is in het geval dat een aandeel (enorm) is gedaald. Verwacht u dat de daling te snel is gegaan? Dan kunt u overgaan op het schrijven van putopties.

Uitleg theorie; ongedekt put opties schrijven

Voor het hierboven genoemde voorbeeld ontvangt u een premie van $ 1, waardoor de break-even prijs op $ 39 ligt. In het geval dat de onderliggende waarde onder deze koers expireert, is de positie verlieslatend. Dit verlies loopt technisch gezien tot een koers van $ 0 in de onderliggende waarde.

De ontvangen optiepremie van $ 100 is tevens de maximale winst. Deze winst wordt behaald als het aandeel boven een koers van $ 40 expireert.

Met deze optiestrategie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta (tijdswaarde). Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Gedurende de looptijd wordt de tijdswaarde van uw optie dus lager, waardoor de waarde van uw geschreven optie daalt. De koers van de onderliggende waarde hoeft hiervoor niet te bewegen. Omdat u de optie heeft geschreven, verdient u logischerwijs wanneer de waarde van de optie daalt.

Voordelen ongedekt put opties schrijven

 • Lage transactiekosten
 • Positieve theta
 • Mogelijkheden voor positiemanagement

Nadelen ongedekt put opties schrijven

 • Gemaximaliseerde winst
 • Ongelimiteerde verliesmogelijkheid
 • Hoge marginvereisten ten opzichte van het winstpotentieel

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs?

Voor het kiezen van de beste looptijd en uitoefenprijs, is het belangrijk om te weten wat de achterliggende gedachte is bij deze strategie.

Bij het schrijven van een putoptie ontvangt u de optiepremie. In het meest gunstige geval loopt de putoptie waardeloos af. Op dat moment is de ontvangen premie uw winst. Dit is het voornaamste doel bij het schrijven van putopties. Met dit in het achterhoofd, wordt een looptijd en uitoefenprijs gekozen.

Kiezen uitoefenprijs

Allereerst de uitoefenprijs. Bij het schrijven van een putoptie kies ik altijd voor een optie die out-of-the-money is. Dergelijke opties bestaan namelijk alleen op tijds- en verwachtingswaarde en eigenlijk dus uit lucht.

Door het verstrijken van de tijd wordt deze premie steeds lager, terwijl de koers van de onderliggende waarde hiervoor niet hoeft te stijgen. Dit is exact de gewenste situatie die de schrijver van een putoptie voor zich ziet.

Bij het kiezen van een out-of-the-money optie is het wel zaak dat u enige premie ontvangt. Ligt de uitoefenprijs te ver weg, dan ontvangt u zo weinig premie voor de optie dat het nauwelijks rendabel is. Kies dus voor een out-of-the-money optie die dermate ver weg ligt, dat u nog wel een mooie premie voor deze geschreven putoptie kunt ontvangen.

put-opties-schrijven-geld

Kiezen looptijd

Voor het kiezen van een looptijd kan ik een stuk duidelijker zijn. Kies bij het ongedekt schrijven van putopties voor een looptijd van maximaal twee maanden. Des te korter de looptijd is, des te hoger het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde. Dit wordt overigens uitgedrukt in theta.

Voor een out-of-the-money putoptie die de volgende dag expireert, ontvangt u over het algemeen nog heel weinig premie. In een ideaal scenario schrijft u dus een optie met een looptijd die tussen de 3 en 6 weken ligt. Zo ontvangt u genoeg premie voor de optie en ligt het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde hoog.

Schrijft u putopties om een aandeel tegen een lagere prijs te kopen dan de huidige koers? Dan gelden dezelfde regels voor het kiezen van een uitoefenprijs en looptijd. Door het kiezen van een looptijd kunt u dus zelf bepalen tegen welke prijs u het aandeel wilt aankopen.

Positiemanagement

Heeft u het goed gezien en loopt uw geschreven putoptie waardeloos af, dan hoeft u geen actie te ondernemen en is de premie voor u.

Uiteraard kan het zo zijn dat u de beweging verkeerd heeft ingeschat en dat uw geschreven putoptie in-the-money dreigt te expireren. Heeft u de opties geschreven om de aandelen aan te kopen? Dan is er geen probleem en bent u verplicht de aandelen tegen de vooraf vastgestelde uitoefenprijs aan te kopen.

Bent u niet van plan om de stukken te kopen? Dan is het raadzaam om uw geschreven putlopties door te rollen naar de volgende expiratiemaand, aangezien u anders een longpositie in het onderliggende aandeel verkrijgt.

Vaak kunt u de putoptie doorrollen tegen een hogere uitoefenprijs, terwijl u dezelfde premie ontvangt als de huidige putoptie die u heeft geschreven met een lagere uitoefenprijs. Dit komt weer door de tijds- en verwachtingswaarde.

De huidige geschreven putoptie die u terugkoopt bevat geen tijds- en verwachtingswaarde meer omdat expiratie nabij is. De optie heeft nu intrinsieke waarde omdat de optie in-the-money is. Echter, omdat u deze optie terugkoopt en vervolgens weer een nieuwe putoptie schrijft met een looptijd van enkele weken, zit in deze nieuwe optie wel weer tijds- en verwachtingswaarde verwerkt. Om deze reden kunt u vaak de positie tegen dezelfde premie doorrollen, terwijl de nieuwe optie out-of-the-money is.

Praktisch voorbeeld ongedekt put opties schrijven

Gedachtegang 1: u wilt een bepaald aandeel kopen

De eerste gedachte is aandelen te kopen op een lagere prijs dan de huidige marktprijs. Stel, u heeft een stabiel aandeel met een goed dividendrendement die u graag tegen een mooie prijs wil aanschaffen. Wat doet u? Ik neem Unilever als voorbeeld.

put-opties-schrijven-grafiek-unilever

Unilever noteert een stuk hoger dan twee jaar terug. Sinds het begin van dit jaar bevindt het aandeel zich echter in een zijwaartse beweging. Een mooi stabiel aandeel waar u er graag 500 van wilt kopen, maar liever niet tegen de hoofdprijs.

In dat geval is het schrijven van put opties een goede oplossing.

put-opties-schrijven-tabel

In bovenstaand overzicht ziet u het aandeel Unilever en de put optie € 38 met expiratie januari 2017. De koers van het aandeel Unilever noteert momenteel grofweg op € 38,30. De zojuist genoemde put optie heeft een waarde van € 0,75.

Dus, u wilt de stukken Unilever graag hebben. U kunt de aandelen direct kopen, in dat geval is het berekenen van uw gemiddelde aankoopprijs niet lastig. Deze ligt op € 38,30, de prijs waartegen u de 500 aandelen Unilever koopt.

Een andere mogelijkheid om 500 aandelen te kopen is het schrijven van 5 putopties. In dit voorbeeld heb ik de putoptie met een uitoefenprijs van € 38 die in januari 2017 expireert.

Kortom, als het aandeel Unilever tijdens de expiratie onder de € 38 noteert, bent u verplicht deze aandelen tegen een koers van € 38 te kopen.

Mocht de koers van het aandeel Unilever dalen naar een koers van € 37,50, dan is het natuurlijk zuur om tegen een prijs van € 38 te moeten kopen.

Echter, in dit geval maakt u met de geschreven opties nog steeds winst. Zeker vergeleken met de gekochte aandelen op een koers van € 38,30. Om dit duidelijk te maken vergelijk ik beide aankoopprijzen:

1) Koop aandelen: Gemiddelde aankoopprijs                    € 38,30.

2) Schrijven putopties: Gemiddelde aankoopprijs             € 37,25.

U ziet dat u bij het schrijven van putopties een stuk lagere aankoopprijs heeft, namelijk € 37,25.

Deze berekent u door de verplichte aankoopprijs van € 38 te verminderen met de ontvangen premie voor de optie van € 0,75.

Zakt de koers van het aandeel de komende maanden naar € 37,50, dan maakt u bij het kopen van aandelen een verlies van € 38,30 –  € 37,50 = € 0,80. En € 0,80 x 500 = € -400.

In het geval u putopties heeft geschreven, maar u zelfs een winst van € 37,50 – € 37,25 € 0,25 x 500 = € 125

In dit voorbeeld ziet u dus dat het schrijven van putopties juist veiliger kan zijn dan het kopen van aandelen. Uw aankoopprijs is een stuk lager in het geval van dalende koersen.

Het nadeel is dat u niet optimaal kunt profiteren wanneer de koers van het aandeel op dit moment al flink oploopt. Als het aandeel stijgt, is in dit voorbeeld de maximale winst de ontvangen optiepremie van € 375 ( € 0,75 x 500), terwijl u bij het kopen van aandelen uw winst ongelimiteerd is.

Gedachtegang 2: u denkt dat een aandeel niet (veel) verder wegzakt

Een tweede gedachtegang bij het schrijven van put opties kan zijn dat u verwacht dat het betreffende aandeel niet veel verder in waarde daalt. U wilt de aandelen dus niet per sé kopen, maar u wilt de optiepremie ontvangen en vervolgens geld verdienen door het verlies van tijds- en verwachtingswaarde (Theta). Deze gedachtegang heeft een meer speculatief karakter.

Optiehandelaren gebruiken deze methode vaak bij aandelen die in korte tijd hard zijn gedaald en waarvan zij verwachten dat deze daling overdreven is. De volatiliteit (Vega) is op dat moment hoog, waardoor de putopties duur zijn geprijsd. Dit speelt de schrijver van putopties in de kaart, omdat u logischerwijs zoveel mogelijk premie ontvangt voor uw geschreven put optie.

put-opties-schrijven-twitter

Het aandeel Twitter is een praktijkvoorbeeld waarbij deze strategie goed toegepast kan worden. Eerst steeg het aandeel flink na geruchten over een overname. Daarna werden deze geruchten echter weer ontkend, waardoor het aandeel een duikeling maakte van ruim 20%.

Mocht het aandeel nog iets verder dalen, dan staat deze nagenoeg terug op de koers van voor de overnamegeruchten.

Een perfect moment om hiervan te profiteren met het schrijven van putopties. De volatiliteit is op dit moment ontzettend hoog en de koers is flink afgestraft.

In dit geval gaan we ervan uit dat de koers niet verder onder het niveau van voor de overnamegeruchten daalt.

Om optimaal te profiteren van het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde, kiezen we zoals beschreven een relatief kort lopende optie. De Twitter putoptie $ 17,50 met expiratie op 21 oktober 2016.

Het recente dieptepunt in de aandelenkoers van Twitter ligt op $ 17,52. Omdat we graag willen dat mijn geschreven putoptie over twee weken waardeloos afloopt, kiezen we een uitoefenprijs die net onder dit steunniveau ligt.

put-opties-schrijven-tabel-2

Voor deze putoptie willen we $ 0,50 ontvangen. Het break-even punt ligt dus op een koers van $ 17,00. Boven deze koers is de positie winstgevend, noteert het aandeel Twitter tijdens expiratie lager, dan is de strategie verlieslatend.

Voordat het break-even punt bereikt wordt, moet het aandeel nog ruim 15% in waarde dalen.

Als we 10 putopties schrijven is de maximale winst $ 500 als de koers tijdens expiratie boven een prijs van $ 17 noteert. Het potentiële maximale verlies ligt vele malen hoger. Technisch gezien is het maximale verlies $ 17.000 in het geval dat het aandeel Twitter op $ 0 noteert.

Dit voorbeeld geeft u een indruk waarom deze strategie zo risicovol is. Voor een potentiële winst van $ 500, loopt u technisch gezien voor $ 17.000 risico.

Uiteraard is de kans verwaarloosbaar klein dat Twitter binnen twee weken failliet gaat, maar toch is uw maximale verlies vele malen groter dan uw winst.

Ik raad beleggers dan ook aan om altijd bewust te zijn van de risico’s die u loopt. Staar u niet blind op de maximale winst die te behalen valt. Om succesvol op de beurs te kunnen zijn is het nog belangrijker om uw risico’s binnen de perken te houden.

Te grote posities aangaan waar u ’s nachts wakker van ligt is dodelijk. De kans dat u deze posities op een rationale manier uithandelt, is klein.

Opties handelen via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod van opties.

De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie, maakt LYNX dé optiebroker bij uitstek.

Lage en transparante tarieven

De LYNX garantie: geen verborgen kosten.

 

LYNX optietrader

Via de ‘optietrader’ op het TWS handelsplatform kunt u razendsnel de risico’s analyseren en orders plaatsen. U ziet continu alle bijbehorende optiegrieken.

LYNX Masterclass: Succesvol handelen in opties

Handelt u in opties, maar wilt u graag dat ene stapje extra zetten? Of wilt u graag beginnen met handelen in opties? Dan bieden de unieke tools binnen het TWS Handelsplatform u dé uitkomst. Wij vertellen in deze masterclass waar u bij het beleggen in opties op moet letten en tonen u de meest waardevolle tools voor de optiehandelaar die meer wil dan alleen de basis.

Het ruimste aanbod opties:

 • Europese aandelen en indexopties
 • Amerikaanse indexopties en aandelenopties
 • Amerikaanse futureopties
 • Valutaopties, opties op ETF
 • Dagopties, weekopties en maandopties

 
 

Hoe kunt u opties kopen en schrijven via LYNX?

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van de voorgenoemde financiële instrumenten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.