Technische Analyse AEX

In de rubriek Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Elke week de Technische Analyse AEX in uw mailbox

Wilt u wekelijks de Technische Analyse AEX in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het registratieformulier onder aan deze pagina.


Technische analyse AEX index & aandeel AMD

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen
In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Op de daggrafiek van de AEX index zien we nog altijd een stijgende trend, gekenmerkt door hogere toppen en bodems. De index ligt ook ruim boven het 200-daags EMA, wat duidt op een sterke langetermijnbullmarkt. Dit niveau fungeert als een belangrijke langetermijnsteun. Ook beweegt de index boven het 50-daags Exponentieel Gemiddelde (blauwe lijn), wat wijst op een positieve kortetermijntrend. Ook dit niveau fungeert vaak als dynamische steun.

Er is een consolidatiefase zichtbaar tussen de 916,30 en 935 punten. Dit kan worden gezien als een accumulatiefase voordat de index mogelijk een nieuwe opwaartse uitbraak maakt. Het meest recente weerstandsniveau bevindt zich dus rond 935 punten. Als de index dit niveau overtuigend doorbreekt, kan dit de weg vrijmaken voor verdere stijgingen. Afgelopen week probeerden de bulls al tweemaal tevergeefs boven deze weerstand te sluiten. Vandaag lijkt de AEX opnieuw een poging te ondernemen om hierboven te sluiten. Mocht dit lukken dan kan de stijgende trend worden vervolgd richting de 955 punten.

Het meest nabije steunniveau bevindt zich rond 916,30 punten, gevolgd door 897,9 punten. Deze niveaus bieden mogelijke steun in geval van een correctie. Een slotstand onder de 897,9 maakt echter ruimte vrij voor een daling richting 858 punten.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel AMD (AMD)

Chipmakers als Nvidia en AMD behoren tot de meest volatiele aandelen. Doordat ze veel gevolgd worden door beleggers, zorgen technische uitbraken doorgaans voor mooie trendbewegingen. Na een correctie van maar liefst 37% is het aandeel gaan consolideren boven het 200-daags gemiddelde. De recente hogere bodem op $ 153 geeft aan dat beleggers weer bereid zijn op hogere koersen te kopen.

Het is nu afwachten of beleggers het aandeel AMD ook weer boven de weerstand op $ 174,55 kunnen duwen. Een uitbraak hierboven levert een technisch koopsignaal op. Een herstel richting de top van februari op $227 behoort dan weer tot de mogelijkheden.

Een eventuele doorbraak onder de $ 153 kan het technische plaatje doen verpieteren. Als AMD ook nog onder het 200-daags gemiddelde zou zakken dan moeten beleggers rekening houden met een diepere correctie.

Technische analyse aandeel AMD (AMD)

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Aandelenbeurzen in de Verenigde Staten en Nederland hebben een sterk eerste half jaar achter de rug. De afgelopen week kwam de rally in het aandeel Nvidia tot stilstand, maar dit leidde vooralsnog niet tot een totale uitverkoop. In Nederland zien we de AEX index slechts stabiliseren binnen de stijgende trend. Sinds de analyse van vorige week is er niet echt veel veranderd. De zomer lijkt ook voor lagere volumes te zorgen, want de bewegingen worden steeds kleiner.

De laatste bodem ligt nog altijd rond de 916 punten en deze steun blijven we in de gaten houden. Een eventuele doorbraak en slotstand onder dit niveau kan een grotere correctie uitlokken. Het volgende steunniveau zien we dan op 897,69, waar de AEX op 4 juni een bodem vormde. Zakt de AEX echter ook onder deze steun, dan is het goed mogelijk dat de index verder omlaag gaat. De steun op 858 kan dan als koersdoel worden beschouwd, maar ook het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) rond de 844 punten vormt een belangrijk beweeglijk steunniveau.

Hier is voorlopig nog geen sprake van en het is wachten op nieuwe signalen. Een doorbraak van de top op 935 punten zal de stijgende trend een nieuwe impuls geven. Een volgend opwaarts koersdoel zou op pakweg 954 punten kunnen liggen. Dit koersdoel berekenen we door de huidige trading-range van 19 punten op te tellen bij het uitbraakniveau.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Target (TGT)

Target is na Walmart de grootste winkelketen in de Verenigde Staten. Na een lastig jaar is het bedrijf nu weer op weg naar een groeiende omzet en winst. Op de grafiek zagen we de afgelopen maanden een dalende trend. De grafiek geeft nu echter enkele signalen van bodemvorming.

Zo vormde de RSI bij de nipt lagere bodem in juni een hogere bodem. Dit wijst op positieve divergentie, waardoor de dalende trend vooralsnog gepauzeerd is. Momenteel stoeit de koers met het dalende voortschrijdende gemiddelde van de periodes 50 en 200. De recente top op $ 150,79 kan als trigger worden gezien van een technisch koopsignaal.

Met een doorbraak boven deze top breekt Target niet alleen uit het dalende trendkanaal, maar ook boven de eerder genoemde gemiddeldes. Een herstel richting de top van eerder dit jaar op $181 behoort dan tot de mogelijkheden. Rond dit niveau liggen meerdere oude toppen, waardoor dit als een stevige weerstand mag worden gezien.

Technische analyse aandeel Target (TGT)

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

In de Verenigde Staten klommen de beurzen afgelopen week wederom naar nieuwe all-time highs. Echter tegen het einde van de week kwam Nvidia onder druk te liggen, waardoor de beursrally wellicht zijn eerste haarscheurtjes begint te vertonen. In Europa zagen we de Franse beurs verzwakken in het licht van politieke onrust, terwijl de AEX index positief bleef, aangedreven door chipfonds ASML.

Op de grafiek van de Nederlandse beurs lijkt het momentum ook langzaam af te nemen. Op dit moment kunnen we de bewegingen nog beschrijven als een stabilisatie binnen de stijgende trend. De bodems zijn de afgelopen periode namelijk nog altijd hoger komen te liggen. Op 12 juni werd op 934,59 punten een top gevormd en met nog een top afgelopen donderdag is er sprake van een potentiële dubbele top. Een eventuele doorbraak boven deze toppen geeft de beurs ruimte voor een stijging richting de 960 punten.

De laatste bodems rond 916 punten dienen vooralsnog als steun en deze moet dan ook goed in de gaten worden gehouden. Een eventuele doorbraak en slotstand onder dit niveau kan een grotere correctie uitlokken. Het volgende steunniveau ligt dan rond 897,69, waar de AEX op 4 juni een bodem vormde. Zakt de AEX echter ook onder deze steun dan is het goed mogelijk dat de AEX verder omlaag gaat. De steun op 858 kan dan als koersdoel worden beschouwd, maar ook het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) vormt een belangrijk beweeglijk steunniveau.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Duolingo (DUOL)

Duolingo is een toonaangevend platform voor taalonderwijs dat wereldwijd miljoenen gebruikers heeft aangetrokken dankzij zijn innovatieve en toegankelijke leermethoden. Het bedrijf werd in 2011 opgericht door Luis von Ahn en Severin Hacker, met als missie om gratis, kwalitatief hoogstaand taalonderwijs beschikbaar te maken voor iedereen. Duolingo biedt een breed scala aan taalcursussen aan via zijn mobiele app en website, waarbij gebruik wordt gemaakt van gamification-elementen om het leren leuk en motiverend te maken.

Het aandeel Duolingo (DUOL) vertoont interessante bewegingen op de dagelijkse grafiek, wat kan wijzen op potentiële handelsmogelijkheden. De koers heeft zich uitstekend hersteld, na de daling die medio 2022 plaatsvond. Het aandeel bevindt zich momenteel in een opwaartse trend sinds begin 2023, wat wordt ondersteund door het stijgende 200-daagse (rode lijn) voortschrijdende gemiddelde.

Dit jaar is de koers wel volatiel geweest, maar per saldo is er weinig gebeurd. Op de grafiek is dit tot uiting gekomen in een zijwaarts trendkanaal. Het belangrijkste weerstandsniveau ligt rond $246/$250. Dit niveau heeft meerdere keren gefungeerd als een weerstand, waar de koers moeite heeft om door te breken. Een doorbraak boven dit niveau zou een sterk bullish signaal zijn en kan leiden tot verdere prijsstijgingen.

Het belangrijkste steunniveau ligt rond $ 171. Dit niveau heeft meerdere keren standgehouden als bodem, wat aangeeft dat er aanzienlijke koopinteresse is bij deze prijs. Een daling onder dit niveau zou een bearish signaal zijn en kan leiden tot verdere prijsdalingen.

Doordat het zijwaartse trendkanaal ongeveer $80 breed is, is dit het aantal dollars dat we bij de uitbraakniveaus kunnen optellen. Boven de $ 250 kan Duolingo dus verder omhoog richting de $ 330, maar onder de $ 171 kan de koers zakken richting de $ 90.

Technische analyse aandeel Duolingo (DUOL)

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Zowel in de Verenigde Staten als in Europa zagen we vorige week weer nieuwe records op de aandelenbeurzen. De Nederlandse beurs laat nog altijd een patroon zien van hogere toppen en bodems. Deze stijgende trend duurt voort totdat het tegendeel is bewezen.

Wat opvalt is dat de stijging na de doorbraak van de weerstand op 918,85 erg beperkt was. De recente hogere top op 934,59 ligt slechts 1,7% hoger, terwijl bij vorige uitbraken de directe stijging vaak groter was. Afgelopen week werd de vorige top die nu als steun dient te fungeren al enkele keren teruggetest. Zodra we een dagslot onder deze steun op 918,85 te zien krijgen, dan lijkt een grotere correctie mogelijk. De volgende neerwaartse steun ligt dan rond 897,7 (bodem 4 juni), waar we ook het 50-daags voortschrijdende gemiddelde tegenkomen. Het is dan extra opletten, want als deze steun breekt zakt de AEX-index vermoedelijk ook onder de stijgende trendlijn (gele lijn). Dan kan een veel grotere correctie richting de steun op 858 en het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) optreden.

Mocht de pullback wel slagen en weet de AEX boven de 918,85 te blijven, dan kan de index zijn weg omhoog vervolgen. Na een doorbraak boven de top op 935,6 krijgt de beurs ruimte voor een stijging richting de 960 punten.

TA AEX | AEX nieuws vandaag | Koers AEX index

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het aandeel Tesla is nog altijd enorm beweeglijk op de beurs. Zijn het niet de kwartaalresultaten dan is het wel CEO Elon Musk die voor volatiliteit zorgt in het aandeel. Op de grafiek is de afgelopen periode een potentieel bodempatroon ontstaan; het omgekeerde hoofd-en-schouder patroon.

Een omgekeerd hoofd-en-schouder patroon is een bullish omkeerpatroon dat vaak een einde van een neerwaartse trend en het begin van een opwaartse beweging markeert. Het patroon bestaat uit drie dieptepunten: het middelste dieptepunt (het hoofd) is het laagst, en de twee buitenste dieptepunten (de schouders) zijn hoger en ongeveer gelijk aan elkaar. In de onderstaande grafiek van Tesla is het omgekeerde hoofd-en-schouder patroon als volgt te herkennen:

  • Linker Schouder: dit bevindt zich ergens in de periode eind februari tot begin maart.
  • Hoofd: dit dieptepunt ligt lager dan de schouders en bevindt zich rond begin mei.
  • Rechter Schouder: dit bevindt zich rond begin juni en is ongeveer gelijk aan de linker schouder.

De neklijn kan worden getrokken door de toppen tussen de schouders en het hoofd met elkaar te verbinden.

Koersdoel berekenen: Het koersdoel van een omgekeerd hoofd-en-schouder patroon wordt berekend door de hoogte van het patroon (het verschil tussen de neklijn en de bodem van het hoofd) op te tellen bij het doorbraakpunt van de neklijn. De hoogte bedraagt 190 − 139 = 51. Dus, het koersdoel voor Tesla op basis van het omgekeerde hoofd-en-schouder patroon is 190 + 51 = $ 241

Mocht Tesla echter boven de neklijn breken en dus ruim boven de $ 191 sluiten, dan wordt het omkeerpatroon geactiveerd. Een stijging richting $ 241 of zelfs de top op $ 265 wordt dan mogelijk.

Als Tesla onder de steun op $ 167 breekt dan verpietert het technische plaatje. Een daling naar de steun op $ 139 wordt dan in gang gezet.

TA aandeel Tesla | aandeel Tesla nieuws | Koers aandeel tesla

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Het technische verhaal van de Nederlandse beurs is al tijden min of meer hetzelfde. Op de grafiek zien we de AEX index binnen een stijgend trendkanaal steeds hogere toppen en bodems maken. Dit patroon signaleert aanhoudende vraag onder beleggers, die blijkbaar bereid zijn om op steeds hogere koersen in te stappen. De recente doorbraak boven de laatste top op 918,85 punten heeft opnieuw voor een technische verbetering gezorgd, want hiermee wordt de stijgende trend opnieuw bevestigd. Vandaag zien we een kleine terugval, die dan ook zal moeten worden opgevangen door deze voormalige top.

Echter zien we ook negatieve divergentie op de RSI-indicator. Want met de recente hogere top zien we een lagere top in de RSI ontstaan. Hierdoor is waakzaamheid geboden en moeten we uitkijken voor een valse uitbraak. Indien de AEX snel terugvalt en sluit onder de 918,85, volgt er mogelijk een grotere correctie. Het volgende steunpunt ligt dan op 897,7 punten, waar ook het 55-daags voortschrijdende gemiddelde in de buurt ligt. Als de AEX ook onder dit steunniveau sluit dan komt het stijgende trendkanaal mogelijk in gevaar. Een grotere correctie richting 858 punten en lager behoort dan tot de mogelijkheden.

Mocht de pullback wel slagen en weet de AEX boven de 918,85 te blijven, dan kan de AEX zijn weg omhoog vervolgen richting de bovenkant van het stijgende trendkanaal op ongeveer 960 punten.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA)

Het aandeel Alibaba blijft de gemoederen van beleggers bezighouden. In april-mei veerden de Chinese markten op en ook Alibaba liet een mooi herstel zien. Deze stijging stuitte echter op de weerstand rond $ 89 en vervolgens is de koers weer hard teruggevallen.

Momenteel consolideert Alibaba al enkele dagen rond de in het groen ingetekende steunzone. Hier zijn het afgelopen jaren vaak belangrijke bodems en toppen gevormd. Ook test Alibaba nu zowel het 200-daags voortschrijdende gemiddelde als het 55-daags gemiddelde. Het is zaak dat Alibaba nu gaat opveren, want als de koers onder de $ 78 sluit dan zullen de bulls waarschijnlijk de handdoek in de ring gooien. Een nieuwe daling naar de lows onder de $ 70 lijkt dan het meest realistische scenario.

Indien Alibaba voldoende opveert en boven de $ 80 sluit lijkt een nieuwe aanval op de weerstand rond $ 89 mogelijk.

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA)

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

De AEX-index heeft sinds het dieptepunt van eind vorig jaar boven de 711 punten een indrukwekkende rally laten zien. Het patroon van steeds hogere toppen en bodems laten zien dat we hier met een opwaartse trend te maken hebben. Inmiddels noteert de index zo’n 10% boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn). Hoewel een opwaartse EMA200 een uptrend bevestigd, is de vraag nu wel hoeveel rek er nog in de huidige stijging zit, alvorens de beurs een grotere correctie gaat laten zien. Echter zolang de opwaartse trend intact blijft, hoeven we ons daar nog geen zorgen over te maken.

Vorige week concludeerden we dat de Nederlandse beurs momenteel te maken heeft met een stabilisatie binnen de stijgende trend. Het Fibonacci-extension 1,618 niveau heeft voor weerstand gezorgd op 918,85 punten. Afgelopen week zagen we een beperkte terugval, maar deze bleef mooi boven de voorgaande top op 894,5, die als steun dient te fungeren.

Het is nu wachten op een hervatting van de stijgende trend met het doorbreken van de top op 918,85 punten. Dan kan de beurs de weg omhoog vervolgen richting ons eerder berekende koersdoel op 930 punten. Maar ook het volgende fibonacci-extension 2.618 niveau dat op 954,5 punten ligt behoort tot de mogelijkheden.

Zolang de AEX niet terugzakt onder de vorige top op 894,5 en het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) blijven we opwaarts kijken.

TA AEX nieuws | AEX nieuws | Koers AEX vandaag

Technische analyse aandeel Nvidia (NVDA)

Talloze analisten en handelaren hebben al geprobeerd de top van het aandeel Nvidia te raden. Op de grafiek zijn er echter nog weinig topsignalen te bekennen. Sinds de rally in januari 2023 van start ging is het aandeel Nvidia namelijk nooit meer onder het 200-daags gemiddelde gesloten. De adempauze van vorige zomer resulteerde in een zijwaarts trendkanaal, waarbij de koers keurig en ruim boven het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bleef. Dit soort bewegingen bevestigen de enorme vraag naar het aandeel Nvidia. Na de uitbraak werd de stijgende trend weer gewoon hervat. Onlangs gebeurde hetzelfde, waarmee de stijgende trend, gekenmerkt door hogere toppen en bodems, een vervolg kreeg tot $ 1158.

Bij de recente top raakte de RSI-indicator weer in het overbought gebied, wat op zich zelf staand niet per se een topsignaal is. Daarvoor kijken we liever naar negatieve divergentie, waarbij de RSI een lagere top laat zien als Nvidia een hogere top neerzet. Voorlopig is dit dus nog niet aan de orde. Een beperkte terugval blijft toch mogelijk en lijkt al te zijn ingezet, waarbij de voorgaande weerstand rond $ 974 nu als steun dient te dienen. Hier kan Nvidia dus weer opveren en een hogere bodem gaan vormen.

Mocht Nvidia echter onder de $ 974 zakken en hier te ver onder sluiten, dan kan dat wel een teken zijn dat de stijgende trend verzwakt. Een doorbraak onder de EMA55 kan vervolgens een grotere correctie in gang zetten richting de steun op $ 756 (bodem 19 april). De bullmarket dit begin 2023 van start ging komt echter pas ten einde na een langdurig toppatroon, waarbij de koers uiteindelijk onder de EMA200 zakt.

TA aandeel Nvidia | aandeel nvidia nieuws | Koers Nvidia vandaag