Technische Analyse AEX


AEX steun 632 maken of breken & technische analyse aandeel Tesla

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX-index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week schreven we hoe een doorbraak onder de steun op 663,6 punten de weg vrijmaakte voor een verdere daling. De AEX-index bleef daar gedurende de week nog even hangen, maar op vrijdag kwam de klad er echt in. Met een grote rode candle is de index op weg naar het steunniveau rond de 632 punten. Met een low op 635,7 punten vanochtend zijn we nog maar enkele punten van dit belangrijke niveau verwijderd.

Dit steunniveau betreft de top van begin 2020 en was medio juni het punt waarvan de zomerrally werd gestart. Opnieuw zijn we het punt van maken of breken genaderd. Een eventuele doorbraak onder dit niveau kan uiteindelijk een daling inluiden richting de 528 punten, waar de AEX in 2020 een belangrijk steunniveau vormde. Zie hieronder de weekgrafiek met de genoemde punten.

Grafiek AEX index | TA AEX

De komende week zou de AEX mogelijk ook wat kunnen opveren. De gap die donderdag op vrijdag werd gevormd tussen 654,54 en 657,37 kan een mogelijke eerste barrière opleveren. Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat een opleving richting 665 punten nog past binnen een dalende trend. Voor een bullish scenario dient de AEX echt weer boven de weerstand op 672,66 te breken. Dan komt er ruimte vrij voor een herstel richting de 700 punten.

Grafiek AEX index | TA AEX

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het aandeel Tesla heeft het beursgeweld van de afgelopen weken vrij aardig weten te weerstaan. Tesla blijft populair onder beleggers en klimaatplannen van de Amerikaanse regering lijken eveneens het enthousiasme voor het aandeel aan te wakkeren. Toch werd het aandeel de afgelopen drie handelsdagen afgestraft en lijkt een uitbraak weer ver weg.

Er ligt een zeer stevige weerstand rond de $ 314, waar Tesla de afgelopen twee maanden maar niet boven kon breken. Een doorbraak hierboven kan een stijging uitlokken richting de lange dalende trendlijn die zich nu op circa $ 350 bevindt.

Per saldo beweegt de koers zijwaarts en zien we een belangrijke steun rond de $265. Als het aandeel Tesla daaronder zakt moeten beleggers rekening houden met toenemende verkoopdruk. Targets kunnen dan ongeveer $ 253 zijn, maar ook een terugkeer richting de bodems op $ 207 behoort tot de mogelijkheden.

Grafiek aandeel Tesla (TSLA) | TA AEX en Tesla

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX-index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE) – daggrafiek

In de technische analyse van vorige week schreven we over technische verbeteringen. Ruimte zagen we richting het 200-daags gemiddelde, maar ook een cluster aan bodems van 705 tot 712 punten werden als weerstand omschreven. Uiteindelijk bereikte de AEX een hoogtepunt van 703,4 punten op dinsdag. Daarmee bleef de index ruim onder de genoemde weerstandsniveaus, wat extreme zwakte signaleert.

De kortstondige rally heeft daarmee wederom een lagere top achtergelaten op de grafiek. Een snelle daling volgde, waarbij de Nederlandse beurs vandaag onder de steun op 663,6 punten is geopend. Sinds de opening staat de AEX daardoor onder druk en worden lagere koersen opgezocht. Voorlopig lijkt de index dus op weg naar lagere koersen. De belangrijkste steun ligt rond 632 punten, maar daar tussen in zien we ook steun op 654,6 en 643,6 punten.

Door de technische verzwakkingen kijken we voorlopig neerwaarts. We worden enkel gematigd positief indien het de index lukt om weer boven deze voormalige steun op 663,6 te sluiten. Daarmee zou de uitbraak teniet worden gedaan en de failure mag dan als positief worden beschouwd.

Grafiek AEX index | TA AEX

Technische analyse gasprijs (NG)

De hoge gasprijzen staan volop in de belangstelling. Vandaag houden we de grafiek van de Amerikaanse Henry Hub gas future tegen het licht. In de afgelopen weken lijkt het klassieke hoofd&schouder patroon te zijn gevormd. Dit toppatroon wordt geactiveerd bij een doorbraak onder de neklijn, die op de grafiek hieronder is ingetekend.

Deze neklijn lijkt afgelopen vrijdag al te zijn doorbroken en de koers lijkt vandaag een bevestiging te geven. De afstand van de neklijn tot aan het hoofd bedraagt ruim $ 2. Deze lengte kunnen we bij van uitbrakpunt aftrekken en daarmee lijkt het erop dat de Amerikaanse gasprijs tot onder de $ 6 kan gaan zakken. Steun zien we pas rond $ 5,31 waar de bodems van afgelopen zomer liggen.

Een terugkeer boven de $ 8,30 (high van vrijdag) kan echter betekenen dat de gas future weer een aanval doet op de weerstand rond $10.

Meer informatie over de beleggen in gas leest u in het artikel: Gasprijs verwachting + hoe kunt u beleggen in gas?

Technische Analyse gasprijs | TA AEX

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX-index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE) – daggrafiek

Vorige week schreven we: “Beleggers moeten echter alert blijven op omkeersignalen. Die signalen kunnen bijvoorbeeld komen vanuit de RSI-indicator.” “We letten hierbij vooral op eventuele positieve divergentie, waarbij de AEX een lagere bodem laat zien, terwijl de RSI een hogere bodem vormt.” En precies dit hebben we afgelopen week gezien.

In aanloop naar het rentebesluit van de ECB bleef de AEX-index hangen tussen pakweg 665 en 680 punten. Vlak na het rentebesluit leek de index onder de steun te zakken, maar wat volgde was een valse uitbraak en een sterk en snel herstel. Tegelijkertijd vormde de AEX hiermee een lagere bodem, terwijl in de RSI-indicator een flink hogere bodem te zien is. In de grafiek hieronder is dat ingetekend met een groene lijn bij de RSI.

Een dag later op vrijdag kregen we de volgende trigger. De AEX brak namelijk boven de weerstand op 679,66 punten, waarmee een technische uitbraak werd gerealiseerd. Deze uitbraak bevestigt de bodem en heeft ruimte vrijgemaakt voor een verder herstel. Het 200-daags gemiddelde dat zich nu rond de 710 punten bevindt is voorlopig het eerste weerstandsniveau. Een cluster aan bodems tussen circa 705 en 712 zal vermoedelijk voor wat stabilisatie zorgen in deze zone.

Na een eventuele doorbraak boven de belangrijke voortschrijdende gemiddeldes verschuift alle aandacht naar de weerstandszone van het afgelopen jaar tussen 736 en 743 punten. Als het de AEX ergens in de komende weken/maanden lukt om boven dit niveau te breken dan lijkt een aanval op de all-time high zelfs weer mogelijk.

Beleggers moeten nu vooral alert zijn op topvorming rond het 200-daags gemiddelde. Een eventuele doorbraak onder de steun op 663,63 punten kan een nieuwe verzwakking inluiden. Een daling richting de bodem op 632 behoort dan weer tot de mogelijkheden.

Technische analyse aandeel BE Semiconductor Industries (BESI)

De chipsector is de afgelopen weken redelijk goed blijven liggen. De grafiek van BESI heeft onze aandacht getrokken vanwege een bekend technisch patroon. Het hoofd&schouder patroon is zichtbaar geworden, nadat de koers van BESI opnieuw een hogere bodem wist te vormen rond de € 46 per aandeel.

In de grafiek hieronder is het patroon ingetekend. De neklijn (weerstandslijn) ligt nu rond de € 53. Een doorbraak hierboven zal het patroon activeren, waarna er behoorlijk wat potentieel vrijkomt. Men mag dan ongeveer € 15 (afstand hoofd tot nek) optellen bij het uitbraakniveau. Een stijging richting de € 70 per aandeel lijkt (na uitbraak) op basis van dit patroon dan ook aannemelijk.

Het vooralsnog gematigd positieve technische plaatje zal verpieteren na een doorbraak onder de steun op € 45,66.

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX-index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van deze analysevorm leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE) – daggrafiek

In de technische analyses van de afgelopen weken hebben we veelvuldig gesproken over de technische verzwakkingen van de AEX-index. Bij de te verwachten correctie hebben we ook meerdere richtpunten besproken op basis van de fibonacci-indicator, waarvan 672 punten als belangrijkste. Afgelopen donderdag kregen we een slot te zien onder dit niveau en inmiddels is duidelijk dat dit niveau niet echt een stevig steunniveau blijkt. Wel wist de index op weekbasis boven de 672 te sluiten, maar vanochtend zijn we hier weer onder geopend.

Het volgende harde steunniveau zien we pas rond 654,6 punten. Daaronder liggen nog een aantal bodems die medio juni en juli werden gevormd. Daarbij blijft de steun op 632 nog altijd de belangrijkste. Op de lange termijn week- en maandgrafieken is deze bodem namelijk gevormd boven de top van 2020. Voorlopig blijven we dus alert op omkeersignalen, die mogelijk een hogere bodem kunnen achterlaten op het langetermijnspeelveld.

De AEX bevindt zich momenteel duidelijk in een stevige correctie die op korte termijn lagere toppen en bodems achterlaat op de grafiek. Beleggers moeten echter alert blijven op omkeersignalen. Die signalen kunnen bijvoorbeeld komen vanuit de RSI-indicator. We letten hierbij vooral op eventuele positieve divergentie, waarbij de AEX een lagere bodem laat zien, terwijl de RSI een hogere bodem vormt.

De top van vrijdag op 679,66 punten kan als belangrijke trigger worden beschouwd voor verder herstel. Indien de AEX hierboven weet te breken (en sluiten) mag een verder herstel richting de 700 punten worden verwacht. Tussen de 700-710 punten komen we namelijk de gemiddeldes EMA55 en EMA200 tegen.

Technische analyse aandeel ASML (ASML)

Net als bij de AEX-index proberen we te ontdekken of de vorming van een bodem mogelijk is. De koers van ASML is in een maand tijd met ongeveer 19% gedaald. Inmiddels heeft het aandeel de 0,618 fibonacci retracement bereikt. Vanaf hier kan mogelijk een herstel starten. Voor een bevestiging moet de koers boven de top van vrijdag op € 486 breken. Dan kan een herstel richting de € 519 a € 540 worden ingezet.

Traders moeten de steun op € 461 nauwlettend in de gaten houden. Een doorbraak hieronder kan mogelijk verdere verkoopdruk uitlokken richting € 440 of zelfs de dieptepunten op € 403.

Op lange termijn is de trend neerwaarts gericht en het feit dat de koers onder het 200-daags gemiddelde beweegt is negatief. Langetermijnbeleggers willen een doorbraak boven de 200EMA en de top rond € 580 zien. Dan kan een duurzame stijging worden ingezet richting de all-time highs uit 2021.

Artikel laten voorlezen

Technische analyse AEX index (EOE) – daggrafiek

De AEX-index is duidelijk afgeketst op de weerstandszone tussen pakweg 736-743 punten. Na enkele weken consolidatie leek de index aan momentum te verliezen. Vorige week hebben we uitgebreid stilgestaan bij de start van de correctie. De AEX-index brak namelijk onder een belangrijk steunniveau, waarmee aanhoudende zwakte werd bevestigd.

Gedurende de handelsweek zagen we wel wat herstel, maar op vrijdag werd de index met de grond gelijk gemaakt. Na de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell doken de beurzen omlaag, wat een lagere top heeft achtergelaten op de grafiek. Deze lagere top ligt op 722,57 punten en vormt voorlopig de eerste weerstand.

De lagere opening van vandaag zorgt er ook voor dat de AEX ook onder het 55-daags gemiddelde zakt. Daarmee wordt nogmaals de zwakte bevestigt en voorlopig kijken we dus neerwaarts. Vorige week bespraken we al enkele richtpunten voor de index op basis van fibonacci-retracements. Het 50% fibonacci niveau ligt op 684 punten en blijft voorlopig nog het eerste belangrijke richtpunt.

De golden ratio van de fibonacci-reeks bevindt zich op 61,8% en ligt iets onder de 672 punten. Rond dit gebied liggen ook meerdere toppen en bodems die in juni en juli werden gevormd. Beleggers moeten in bovengenoemde zones op zoek gaan naar bodemsignalen. Tot die tijd mogen opwaartse bewegingen beschouwd worden als tussentijd oplevingen binnen een korte termijn dalende trend. Enkel een doorbraak boven de weerstand op 722,6 zal een eerste technische verbetering opleveren. Een doorbraak boven de 736 punten is nodig om een nieuwe duurzame stijgende trend te starten.

Technische analyse aandeel ING Groep (INGA)

Afgelopen week zijn de rentes weer aardig opgelopen. Na de toespraak van Powell afgelopen vrijdag lopen de rentes nog harder op. Dit lijkt in eerste instantie positief voor financiële waarden, maar voor banken lijkt dit iets complexer. Powell waarschuwde bij stijgende rentes ook voor ‘pijn’. Zo zorgen hogere rentes ook voor problemen bij huishoudens met schulden. Hoge inflatie zorgt er in sommige gevallen al voor dat mensen moeite krijgen om rond te komen.

Dit resulteert mogelijk in het probleem dat sommige mensen hun hypotheek of andere lening niet meer kunnen terugbetalen. Voor dit soort slechte leningen zullen banken als ING ongetwijfeld voorzieningen moeten treffen en uiteindelijk volgen fikse afschrijvingen. Zorgen over de economie zien we dus ook duidelijk terug in de koersontwikkeling van bank-aandelen.

De grafiek van ING laat in dit geval het negatieve patroon zien. Hieronder is het zogeheten hoofd&schouder-patroon ingetekend. De steunlijn ligt ietwat schuin op een koers rond de € 8,40. Indien ING onder deze neklijn (steun) zakt dan wordt het SHS-patroon geactiveerd. Een verdere daling richting de volgende steun op circa € 7,15 lijkt dan aannemelijk. Een doorbraak boven de weerstand op € 9,60 is noodzakelijk om van een technische verbetering te kunnen spreken.

Artikel laten voorlezen

Technische analyse AEX index (EOE) – daggrafiek

De Nederlandse beurs heeft dit jaar al enorm veel volatiliteit laten zien. Nadat de AEX met zo’n 20% was gedaald in 2022, werd medio juni een bodem gevormd. Vervolgens hebben we een ware zomerrally gezien, waarbij de index met ruim 16% wist te stijgen in enkele weken tijd. Daarbij werd de dalende trendlijn (oranje) gebroken en uiteindelijk klom de AEX zelfs boven het 200-daags gemiddelde.

Toch leek deze snelle stijging niet houdbaar en zou het logisch zijn dat de index een stapje terug doet, voor de vorming van een hogere bodem. Na drie weken van stabilisatie lijkt de Nederlandse beurs vandaag toch een grotere correctie te starten. De afgelopen weken lukte het de AEX maar niet om boven de weerstandszone tussen pakweg 736 en 742 punten heen te breken. Afgelopen week werd vervolgens een lagere top gevormd op 732 punten.

Vandaag zakt de AEX hard weg en breekt de index onder de steun op 712,67 (bodem 10 augustus). Ook valt de index daarbij weer onder het 200-daags gemiddelde. Bij een slotstand onder de steun moet men rekening houden met een diepere correctie. Ik verwacht weinig steun van het 55-daags gemiddelde. Om te bepalen waar de AEX mogelijk wel steun zou kunnen vinden maken we gebruik van de fibonacci-retracement formule. Deze indicator kan mogelijke draaipunten signaleren op basis van de fibonacci-reeks.

Op de grafiek zien we het eerste belangrijke draaipunt 50% dat rond de 684 punten ligt. De golden ratio bevindt zich op 61,8% en ligt iets onder de 672 punten. Daar komt de beurs vervolgens ook weer de dalende trendlijn tegen die medio juli opwaarts werd doorbroken. Dit zouden belangrijke richtpunten kunnen zijn, waar de AEX in de komende weken een bodem gaat vormen. Rond dit niveau zou zomaar eens de hogere bodem gevormd kunnen worden in het langetermijnspeelveld. Vanaf daar kan de index dan weer een poging gaan ondernemen om boven de 736 punten te breken.

Het negatieve scenario wordt voorlopig enkel ongedaan gemaakt, na een doorbraak boven de 736 punten.

technische analyse AEX - grafiek AEX index

Technische analyse aandeel SHELL

Op korte termijn laat de grafiek van Shell een zogeheten rising wedge patroon zien. Dit patroon dat eruit ziet als een stijgende driehoek, gaat vaak vooraf aan een daling. Zodra de koers aan de onderkant uit het patroon zakt, zal het aandeel een grotere correctie laten zien. Een daling richting de bodems op € 24,87 is vervolgens het eerste richtpunt. Indien Shell hieronder zakt mag een grotere correctie richting 22,55 ook niet meer worden uitgesloten.

De RSI-indicator bevestigt dat Shell aan momentum verliest. De reeks een hogere koerstoppen van de afgelopen weken ging gepaard met lagere toppen in de RSI-indicator (onderkant grafiek). Dit fenomeen staat bekend als negatieve divergentie en signaleert doorgaans ook een ommekeer.

Het blijft ook mogelijk dat Shell aan de bovenkant van het patroon uitbreekt. Indien dat het geval is, kan Shell een poging doen om te herstellen richting de highs van juni. Dit is echter niet het meeste waarschijnlijke scenario.

TA Shell - Technische analyse Shell - Technische analyse AEX