Technische Analyse AEX


AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

De Europese beurzen hebben een droomstart van het nieuwe jaar achter de rug. In de eerste maand steeg de AEX vrijwel non-stop met bijna 10%. Op 18 januari kwam de rally tot stilstand, maar deze is nog zeker niet ten einde. Momenteel zien we een gezonde adempauze die vooralsnog gekwalificeerd kan worden als een stabilisatie binnen de stijgende trend.

Deze adempauze tekent zich op de grafiek binnen een duidelijke zijwaartse bandbreedte tussen ongeveer 735 en 751 punten. Het lukt de Nederlandse beurs namelijk zowel op woensdag, donderdag als vrijdag niet om boven dit niveau te breken. De steun rond 735 punten word gevormd door de top van begin augustus en de toppen uit december. Een uitbraak uit deze smalle bandbreedte zal het korte termijn koersverloop gaan bepalen.

Na een uitbraak boven de 751 punten mag een vervolg worden verwacht richting de de weerstand op 772, waar de toppen van februari 2022 liggen. Maar op lange termijn, later dit jaar, lijkt ook een stijging richting de 810 à 830 punten mogelijk.

Indien de beurs onder de 735 wegzakt dan moeten we eerst rekening houden met een iets diepere correctie. In eerste instantie zien we de gap tussen 725 en 728 punten dan als steun. Maar een nieuwe test van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde lijkt dan aannemelijker. De 200EMA ligt momenteel op 706 punten en stijgt op dit moment met ongeveer 2 punten per week. Zolang de AEX boven het 200-daags gemiddelde noteert, blijft het technische lange termijn beeld positief.

Technische analyse aandeel Tesla

In de technische analyse van maandag 16 januari kwamen we tot de conclusie dat Tesla rijp was voor een rebound. Een eventuele doorbraak boven de $126 zou ruimte vrij maken voor een herstel richting de $160. We waren in die analyse nog iets te voorzichtig, want de koers tikte afgelopen vrijdag de $180 per aandeel aan.

Het aandeel Tesla is in enkele weken tijd met circa 75% hersteld. Inmiddels heeft de koers de voormalige bodems van 2021 bereikt. Technisch dienen deze oude steunniveaus nu als weerstand. Een terugval ligt hierdoor op de loer.

Deze terugval is ook noodzakelijk voor de vorming van een hogere bodem, zodat Tesla een duurzaam herstel kan laten zien. Zolang de koers onder de $180 blijft lijkt een correctie richting de gap mogelijk. Afgelopen donderdag werd de gap gevormd tussen $145 en $154,77. Zowel de bovenkant als de onderkant van deze gap kunnen dienen als steun. Bij het sluiten van de gap moeten beleggers alert zijn op eventuele bodemvorming.

Breekt de koers van Tesla echter boven de $180 dan kan de koers mogelijk meteen verder stijgen tot aan de $200 a $210 per aandeel. De toppen van november en december en het 200-daags gemiddelde zullen hier voor verkoopdruk gaan zorgen.

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Het nieuwe beursjaar is, zeker in Europa, enorm sterk van start gegaan. In de eerste twee handelsweken boekte de Nederlandse beurs een winst van bijna 10%. Vorige week woensdag (18 januari) kwam de sterke rally op 755,55 punten echter tot stilstand. Dit was de hoogste stand sinds februari 2022. Daarmee stond de AEX-index bovendien nog minder dan 10% af van zijn all-time high.

Op woensdag zagen we echter een zogeheten shooting star candlestick patroon. Dit betreft een negatief omkeerpatroon binnen de Japanse candlestick patronen. Deze candle kent een lange wick aan de bovenkant en een kleine body aan de onderkant, als een omgekeerde hamer. Vervolgens zagen we op donderdag een vervolg hiervan met een daling van maar liefst 1,8%.

Onderliggend blijft de AEX echter gewoon sterk. Als we wat meer uitzoomen zien we dat de index niet lager dan 735 punten wist te zakken. Dit heeft te maken met de voormalige weerstandslijn die wordt gevormd door de toppen van augustus en december 2022. Deze voormalige toppen vormen nu juist steun en daarmee volgt de index een perfect pull-back scenario.

Als de AEX erin slaagt om hier een hogere bodem te vormen dan blijft het technische plaatje uitermate sterk. Na een doorbraak boven de 755,55 kan de stijgende trend worden hervat. Het eerste koersdoel blijft de weerstand op 772, waar de toppen van februari 2022 liggen. Maar op lange termijn, later dit jaar, lijkt ook een stijging richting de 810 à 830 punten mogelijk.

Zakt de Nederlandse beurs toch terug onder de 735 punten, dan moeten we rekening houden met een diepere correctie. In eerste instantie lonkt de gap tussen 725 en 728 punten dan als steun. Maar een terugtest van het omhooggedraaide gemiddelde is ook mogelijk. Het 55-daags gemiddelde ligt nu op 715 punten en het 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevindt zich op 704 punten. Zolang de AEX boven het 200-daags gemiddelde noteert, blijft het middellange termijnbeeld positief.

Technische analyse aandeel Coinbase (COIN)

Cryptocurrencies lieten de afgelopen weken een sterke opleving zien. Daar profiteert ook crypto exchange Coinbase van. De koers van Coinbase veerde met ruim 80% op in twee weken. Het moge duidelijk zijn dat dit soort aandelen als zeer speculatief worden beschouwd.

Inmiddels bereikt de koers de bovenkant van de dalende trend. Een eventuele uitbraak boven deze trendlijn in combinatie met een doorbraak boven de weerstand rond $ 58,29 kan een verdere stijging uitlokken. Er komt dan ruimte vrij voor een herstel richting de toppen van oktober vorig jaar rond de $ 78. Daar komt het aandeel bovendien het 200-daags gemiddelde tegen, dat erg snel daalt. Dat lijkt voorlopig de maximale reikwijdte voor dit speculatieve herstel. Beleggers moeten daarna alert zijn op topvorming, waarbij de koers ook weer snel met tientallen procenten omlaag kan.

Onder de bodem van vorige week op $ 47,92 gaat het feest niet door en moet men direct rekening houden met een diepere correctie richting de lows van begin dit jaar. Een eventuele terugval kan vroeg of laat mogelijk ook een hogere bodem opleveren. Dat is dan ook noodzakelijk voor een duurzaam herstel.

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

In de afgelopen periode is het technische plaatje van de Nederlandse beurs steeds verder verbeterd. Eerst werd in november de dalende trendlijn doorbroken en in december werd er een hogere bodem gevormd. De bodem op 688 punten werd exact gevormd boven deze eerder doorbroken trendlijn en bovendien rond een omhoog draaiende 200-dagenlijn.

Afgelopen week leek de AEX-index ook de laatste belangrijke horde te hebben doorbroken. Tussen pakweg 736 en 743 punten lag een zware weerstandszone gevormd door meerdere koerstoppen van afgelopen jaar. Met de doorbraak hierboven lijkt het bodemproces definitief te worden afgerond. Hiermee komt er ruimte vrij voor een verdere stijging. In eerste instantie richting de 772 punten, waar de toppen van februari 2022 zich bevinden. Maar op lange termijn, later dit jaar, lijkt ook een stijging richting de 810 à 830 punten mogelijk.

Op korte termijn moet een eventuele terugval worden opgevangen door het voormalige weerstandsniveau tot aan 736 punten. Deze oude toppen moeten nu dienen als steun. Indien de AEX weer onder de voormalige weerstandsniveaus terugzakt zal dat een technische verzwakking opleveren. Er is echter geen reden tot paniek, zolang de index boven de 200EMA staat. Als trigger voor een grotere correctie moet de beurs onder de 688 punten zakken. Dan pas lijkt een daling richting de dieptepunten van vorig jaar weer mogelijk.

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

De koers van Tesla is de afgelopen periode ontzettend hard weggezakt. Afgelopen weken raakte het aandeel zwaar oversold. Vervolgens werd er een lagere bodem gevormd met een hogere bodem in de RSI-indicator. Deze positieve divergentie heeft tot het eerste voorzichtige herstel geleid.

Mogelijk ligt er ruimte voor een grotere rebound. Daarvoor zal de koers boven de weerstand op $126 moeten breken. Die uitbraak kan een herstelrally starten richting het 55-daags gemiddelde en de voormalige koersbodem uit november. Een herstel richting de $160 per aandeel biedt na de uitbraak een potentieel van zo’n 26%.

Zakt Tesla echter weer terug onder de $118,85, dan mogen verdere koersdalingen niet worden uitgesloten. Een test van de recente low of zelfs lager lijkt dan mogelijk.

Voor lange termijn beleggers oogt Tesla technisch gezien voorlopig niet interessant. Daar moet een langer bodemproces aan voorafgaan.

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Het nieuwe beursjaar is begonnen. Traditiegetrouw deel ik op deze plek aan het begin van het nieuwe jaar ook een uitgebreidere langetermijnanalyse. Die volgt onder deze kortetermijnanalyse

Wegens de kerst- en vakantieperiode is de laatste analyse op 19 december verschenen. In de afgelopen weken is het technische plaatje van de AEX aanzienlijk verbeterd. De correctie van eind december lijkt namelijk een terugtest te zijn geweest van het dalende trendkanaal van het afgelopen jaar. Bovendien is er een bodem gevormd rond het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Beide gemiddeldes in de grafiek hieronder zijn bovendien opwaarts gedraaid. Het momentum op de Nederlandse beurs lijkt terug te keren.

De laatste horde die nu genomen dient te worden is de doorbraak van de weerstand rond de 736 punten. In augustus 2022 werd hier een belangrijke top gevormd en begin december zagen we een mislukte uitbraak boven deze barrière. Een valide doorbraak kenmerkt zich door een slotstand van minstens 2% boven deze weerstand. Als de uitbraak slaagt dan komt er in eerste instantie ruimte vrij voor verder herstel richting de weerstand rond 765 punten, waar de toppen van februari 2022 liggen.

Bij een terugval onder de bodem van 30 december op 688,24 zal het technische plaatje verpieteren. Dan moeten we weer rekening houden met lagere koersen. De eerste steunzones zien we dan rond 670 en 655 punten.

Grafiek AEX index (EOE) | Technische Analyse AEX index

Lange termijn technische analyse AEX index (EOE)

Als we uitzoomen op de weekgrafiek van de afgelopen jaren zien we interessante dingen gebeuren. Ten eerste is de correctie van 2022 meerdere keren opgevangen door de top van 2020. Hiermee lijkt er op lange termijn een hogere bodem te worden gevormd boven een belangrijke voormalige koerstop.

Bovendien lijkt de correctie van het afgelopen anderhalve jaar een patroon te hebben gevormd. Dit technische patroon staat bekend als de falling wedge en een uitbraak hieruit mag als positief worden beschouwd. Ook op deze grafiek wordt duidelijk dat de barrière tussen pakweg 736 en 743 doorbroken dient te worden. Een definitieve doorbraak boven deze weerstandszone kan een duurzame stijging uitlokken richting de all-time high op 829 punten en hoger.

Bij een doorbraak onder de decemberbodem op 688 punten neemt het risico op een nieuwe test van de 630 bodem toe. Een doorbraak hieronder zal ongetwijfeld veel lagere koersen opleveren. Dan moeten beleggers denken aan een daling richting de 530 punten.

Lange termijn technische analyse AEX index (EOE)

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week berekende we een koersdoel van 696 punten voor de AEX-index. Dat deden we aan de hand van een hoofd en schouder patroon, maar op korte termijn werden beleggers eerst op het verkeerde been gezet. Verkoopsignalen kregen we echter pas onder de steun op 715 punten. Eerst besloot de AEX om een valse uitbraak boven de weerstand op 736 te laten zien. Na het Amerikaanse inflatiecijfer op dinsdag schoot de index omhoog tot boven de 741 punten. Het slot was er echter onder en bovendien was er negatieve divergentie in de RSI indicator zichtbaar. Op Twitter gaf ik al aan dat dit geen sterk teken was:

Na het rentebesluit van de ECB op donderdag volgde een ware uitverkoop. Daarbij zakte de AEX onder de steun op 715 punten. Daarmee kregen we definitief een signaal van een technische verzwakking. Op vrijdag werd de steun rond 700 punten met succes getest. Zowel het 200-daags als 55-daags voortschrijdende gemiddelde vormden ook steun. Vandaag veert de index iets op vanaf deze niveaus. Maar bij dit herstel moeten beleggers rekening houden met de eventuele vorming van een lagere top. Enkel bij een doorbraak en slotstand boven de 736 punten wordt de stijgende trend hervat.

Een doorbraak en slotstand onder de 700 kan een diepere correctie uitlokken. Dan moeten beleggers rekening houden met verkoopdruk richting de steun rond 670 punten.

Technische analyse AEX

Technische analyse aandeel Delta Air Lines (DAL)

Met de heropening van China moet het toerisme verder toenemen. Ook lagere olieprijzen zouden in het voordeel moeten werken van vliegmaatschappijen als Delta Air Lines. De afgelopen maanden is de koers een aantal keer opgeveerd, maar steeds lijkt $ 36 een iets te zware barrière. Ondertussen proberen wel de voortschrijdende gemiddeldes opwaarts te draaien. Het aandeel Delta Air Lines lijkt kracht te verzamelen om uit te breken en een grotere stijging te laten zien.

Het mag duidelijk zijn dat een eventuele doorbraak en slotstand boven de weerstand op pakweg $ 36 een enorme technische verbetering zal opleveren. Dan wordt de enorme barrière van de afgelopen maanden aan de kant gezet. Na een doorbraak komt er ruimte vrij voor een stijging richting de $ 42,45, waar eind mei een piek werd gevormd. Steun zien we pas rond $ 31 en een eventuele doorbraak hieronder kan een diepere daling richting de $ 28 betekenen.

technische analyse delta - Technische analyse aandeel Delta

Artikel laten voorlezen

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel op basis van TA. Meer informatie over de werking van Technische Analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse AEX index (EOE)

Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de steile opwaartse trend van de afgelopen weken. Het patroon van hogere toppen en bodems is namelijk afgebroken. Dat gebeurde vlak onder de belangrijke weerstand van 736 punten. Momenteel is er een consolidatie zichtbaar boven de steun op 715 punten, waar de beurs vorige week opnieuw opveerde. Het technisch beeld is echter nog niet negatief, maar er zijn wel technische patronen zichtbaar die daarop wijzen.

In de afgelopen drie handelsweken lijkt er namelijk een klein hoofd&schouder patroon te zijn gevormd. We zien de schouders rond de 726 punten liggen en het hoofd bevindt zich op 734 punten. De neklijn en dus de steunlijn van het patroon ligt op de eerder genoemde 715 punten. Een doorbraak hieronder zal het patroon activeren. Het koersdoel kan zoals gebruikelijk worden berekend door de afstand van het hoofd en de neklijn op te meten. In dit geval bedraagt dit pakweg 19 punten (734-715). Als we dit van de 715 punten afhalen (715-19) dan komen we op een koersdoel van 696 punten. Op dat niveau liggen momenteel ook de 200- en 55- daags voortschrijdende gemiddelden. Vlak daarboven op 700 punten ligt een klein steunniveau.

Bij een eventuele terugval is het belangrijk om te zien hoe de AEX rond de 200EMA gaat reageren. Een bodem boven het 200-daags gemiddelde zou zomaar een springplank kunnen vormen van een duurzamere grote stijging. Zakt de koers echter stevig onder de 700 punten en de genoemde gemiddeldes, dan zien we pas een volgend steunniveau rond de 670 punten.

Het is uiteraard ook mogelijk dat het bovengenoemde scenario niet plaatsvindt. Bij een eventueel herstel kijken we naar de weerstandszone rond 736 punten. Een doorbraak hierboven zal direct de start vormen van een grotere stijging richting de weerstand op 770 punten.

Technische Analyse AEX index | TA AEX

Technische analyse aandeel Apple (AAPL)

Het aandeel Apple heeft zich de afgelopen maanden redelijk goed staande weten te houden ten opzichte van de markt. Op de grafiek lijkt het aandeel in een enorm driehoekspatroon te zitten. Op korte termijn zien we de afgelopen weken steeds lagere toppen die op toenemende verkoopdruk bij Apple wijzen.

Een eventuele doorbraak onder de stijgende trendlijn, die zich nu rond $136 bevindt kan een grotere correctie uitlokken. Beleggers moeten dan rekening houden met koersen van $122 of zelfs $116, waar de bodems van maart en mei in 2021 werden gevormd.

Enkel een doorbraak uit de correctieve beweging in combinatie met een doorbraak boven de $153,6 en het 200-daags gemiddelde kan een nieuwe stijging inluiden. Dan wordt een stijging richting de bovenkant van de driehoek weer aannemelijk.

Grafiek aandeel Apple | Technische Analyse AEX en Apple