Hoe werkt een beleggingsrekening?

Wat is een beleggingsrekening?

De belangrijkste reden om te gaan beleggen op de beurs is het behalen van rendement. U wilt tenslotte graag dat uw vermogen groeit, iets wat met de huidige lage rentes niet makkelijk haalbaar is door te sparen. Om te kunnen beleggen heeft u allereerst een beleggingsrekening, ook wel effectenrekening genoemd, nodig. U opent zo’n rekening bij een online broker of een bank, en kunt dan in verschillende producten handelen.

Bekende beleggingsvormen zijn bijvoorbeeld:

 • Aandelen
 • Obligaties
 • Beleggingsfondsen
 • Hefboomproducten
 • Opties
 • Futures
 • Turbo's
LYNX Handelsplatform

Wat kost een beleggingsrekening?

Vergelijk tarieven voordat u een beleggingsrekening opent

Aan het handelen op de beurs zijn kosten verbonden, zoals aansluitkosten, transactiekosten, bewaarloon en andere fees. Let vooral ook op verborgen kosten, zoals die voor het uitoefenen van opties. Bij elkaar opgeteld kunnen deze kosten flink oplopen en een aanzienlijk deel van uw uiteindelijke rendement opslokken.

Onderzoek daarom, voordat u een beleggingsrekening opent, welke kosten online brokers en banken allemaal in rekening brengen en kies dan degene die het beste bij u past. Een handige manier daarvoor is de beleggingsrekeningen vergelijkingstabel op deze site.

Bent u een zeer actieve belegger? Handelt u in meer dan 500 optie- of futurecontracten per maand of doet u meer dan 100 aandelentransacties per maand? Dan komt u bij online broker LYNX in aanmerking voor speciale tarieven middels volumekorting

Voor meer informatie hierover kunt u ons bereiken via 020 261 95 11 | relatiebeheer@lynx.nl

tycho-schaaf

Tycho Schaaf
Branch Manager

suleyman-van-landewijk

Suleyman van Landewijk
Premium Client Manager

Wereldwijd beleggen in futures

Hoe vind ik de beste beleggingsrekening?

Handelsmogelijkheden en stabiliteit

Daarnaast zijn er ook verschillen in welke producten en op welke beurzen u wereldwijd kunt handelen bij verschillende partijen. Niet iedere bank of broker heeft hetzelfde aanbod. Bovendien is niet ieder handelsplatform even stabiel en betrouwbaar, waardoor storingen kunnen optreden. Check ook of de aanbieder een vergunning heeft voor het aanbieden van beleggingsdiensten.

Hoe open ik een beleggingsrekening?

Een beleggingsrekening openen bij een broker

Heeft u eenmaal de keuze voor een bepaalde broker gemaakt, dan kunt u een beleggingsrekening openen. Denk er daarbij aan dat tijdens het aanmeldingsproces om de nodige gegevens wordt gevraagd. Dat betreft niet alleen naw-gegevens zoals uw naam en adres, maar ook uw BSN en het nummer van uw bankrekening, en specifieke documenten, zoals een kopie van een identiteitsbewijs zoals uw paspoort en een kopie van een recent bankafschrift. Zorg dus dat u die gereed heeft.

Heeft u het aanmeldproces doorlopen, en is uw beleggingsrekening geopend, dan kunt u er geld naar overmaken vanaf uw eigen privérekening, de zogeheten tegenrekening. U kunt ook, indien u die heeft, uw bestaande beleggingsportefeuille overboeken.

Profiteer ook van de vele voordelen van LYNX Beleggen

Open kosteloos een beleggingsrekening bij LYNX, reeds 60.000 beleggers gingen u voor.

Passief of actief beleggen met mijn beleggingsrekening?

Zodra er geld op uw beleggingsrekening staat, kunt u beginnen met beleggen. U kunt dan zelf uw beleggingsportefeuille samenstellen, zodat uw vermogen rendement kan gaan opleveren, bijvoorbeeld door koerswinsten of dividend. Daarbij is er een verschil tussen passieve en actieve beleggers.

Actieve beleggers

Actieve beleggers, zoals daytraders, zijn gericht op de korte termijn, en proberen winst te behalen uit koersschommelingen. Over het algemeen gebruiken ze daarvoor producten met een hefboom, zogeheten derivaten, zoals opties, futures, turbo’s en sprinters. Daarmee valt met een kleine investering soms een groot resultaat te behalen. Wel is deze manier van handelen op de beurs alleen aan te raden als u voldoende ervaring hebt met beleggen en de benodigde kennis heeft van de producten waarin u handelt. Er zijn namelijk ook risico’s verbonden aan beleggen.

Passieve beleggers

Passieve beleggers hebben een lange beleggingshorizon en steken hun geld doorgaans in veiliger geachte producten, zoals aandelen, beleggingsfondsen en obligaties. Rendement komt uit dividend en koerswinsten op langere termijn.

Waar moet u op letten na het openen van een beleggingsrekening?

Houd rekening met de risico’s van beleggen

Voordat u begint met online beleggen, of u nou een beleggingsrekening opent voor uw (klein)kind of voor uzelf, is het van belang dat uw kennis op peil is. Zeker startende beleggers moeten een aantal risico’s goed voor ogen houden. Gebruik bijvoorbeeld alleen geld dat u kunt missen. U kunt namelijk tegen verliezen aanlopen doordat koersen een andere richting kiezen dan u had ingeschat.

Vergroot uw kennis op het gebied van beleggen

In ons Kennisportaal vindt u een schat aan informatie over beleggen. Lees bijvoorbeeld eens de artikelen over het handelen in futures, opties, en het handelen met margin, of spijker uw kennis bij met de wekelijkse webinars van LYNX Masterclass. U kunt zich ook aanmelden voor LYNX Whatsapp, zodat u dagelijks het laatste beursnieuws kunt volgen op uw smartphone.

Het geld dat naar uw beleggingsrekening is overgemaakt, kunt u overigens alleen naar uw tegenrekening terugstorten. U kunt het dus niet gebruiken om andere betalingen mee te doen, zoals online-aankopen bij een webshop.

Een beleggingsrekening bij LYNX

Kiest u voor LYNX? Dan kunt u hier een beleggingsrekening openen of hier meer informatie aanvragen.

Beleggen bij LYNX: één platform, vele voordelen
 • Professioneel handelsplatform: snel, stabiel en betrouwbaar
 • Zeer lage tarieven
 • Beleg waar en wanneer u wilt met de LYNX Apps
 • Tips en educatie van professionele beleggingsexperts
 • Persoonlijke begeleiding van het LYNX service team
Beste Online Broker volgens Vergelijkbroker.nl
Beste Online Broker
volgens VergelijkBrokers.nl
2016 & 2017
Beste Online Broker volgens de Gouden Stier
Winnaar Gouden Stier
“Beste Online Broker”,
2013 & 2016
Beste Online Broker volgens Beleggers Belangen
Beste Online Broker
volgens Beleggers Belangen
2009 t/m 2013 & 2018
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27