MACD indicator: bepaal de richting en sterkte van de trend

Door Justin Blekemolen


Geschatte leestijd: 6 minutes

MACD Indicator - TA indicatoren
De MACD indicator is een populaire indicator binnen de technische analyse. Met de MACD indicator kunt u in één oogopslag zien hoe sterk een trend is.

De momentum indicator kan gebruikt worden op verschillende manieren. We bespreken de belangrijkste koop- en verkoopsignalen.

Wat is de MACD indicator?

MACD indicator staat voor Moving Average Convergence Divergence en is een momentum indicator die wordt berekend door meerdere exponentieel voortschrijdende gemiddelden (EMA’s). De indicator geeft de richting van de trend en de sterkte van deze trend aan. Naast deze gegevens geeft de indicator zo nu en dan een concreet koop- of verkoopsignaal af.

De MACD wordt doorgaans onder de grafiek weergegeven met een 0-lijn in het midden. In tegenstelling tot de RSI indicator kent deze indicator geen overbought of oversold gebieden. De MACD indicator bestaat verder uit twee lijnen die beide op een andere manier worden berekend. Allereerst de MACD-lijn, deze wordt berekend door het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 26 dagen af te trekken van het gemiddelde van de afgelopen 12 dagen.

De tweede lijn die we in deze indicator tegenkomen is de signaallijn. Dit is het exponentieel voortschrijdende gemiddelde van de afgelopen 9 dagen. Beide lijnen vormen samen de MACD-indicator. Wanneer de lijnen dichter bij elkaar komen convergeren ze, en wanneer ze uit elkaar gaan zien we ze dus divergeren. Vandaar de termen Convergence en Divergence in de naam van de indicator.

Wat is de MACD indicator?
MACD indicator

Hoe leest u de MACD-indicator?

Wanneer een koersbeweging in kracht toeneemt, zullen de lijnen verder van elkaar af komen te staan. Dit geeft dus aan dat een trend sterker wordt. Als de kracht afneemt zullen de lijnen juist dichter naar elkaar toe kruipen of elkaar zelfs kruisen.

Het verschil tussen de lijnen is ook terug te zien in een bar histogram rond de 0-lijn. Wanneer de koers stijgt en de lijnen komen verder uit elkaar te staan, dan zult u MACD histogram zien stijgen boven de 0-lijn. Bij een doorkruising van de lijnen bevindt de bar histogram zich altijd op de 0-lijn. Bij dalende lijnen verschijnt de bar histogram onder de 0-lijn.

Welke signalen geeft de MACD indicator?

De MACD is in feite een oscillator en kan dus ook worden gebruikt om overbought en oversold niveaus in kaart te brengen. Dit werkt voornamelijk goed in een zijwaartse markt. Zoals we eerder schreven kent de MACD echter geen duidelijk overbought of oversold niveaus. Men moet dus zelf proberen in te schatten wanneer de indicator een duurzame draai zal laten zien. Deze strategie is uiteraard niet fantastisch, maar gelukkig zijn er nog meerdere manieren om gebruik te maken van de MACD indicator.

Hieronder ziet u een grafiek van de AEX index met daaronder de MACD indicator toegevoegd. Daaronder bespreken we 5 manieren waarop u de MACD indicator zou kunnen gebruiken bij het handelen in effecten.

MACD indicator in the EOE index 1 year/dagelijkse candles graph
MACD indicator in het TWS Handelsplatform

5 concrete trading strategieën met de MACD

 1. Koop wanneer de MACD-lijn boven de Signaal-lijn breekt.
  Doorkruist de MACD-lijn opwaarts de signaallijn, dan is dit een koopsignaal. In het omgekeerde geval dat de MACD de signaallijn neerwaarts doorkruist, geeft de indicator een verkoopsignaal af. In principe moet je dus alleen long zitten als de histogram positief is en alleen focussen op short trades bij een histogram onder de 0-lijn.
 2. Koop wanneer de doorkruising onder de 0-lijn plaatsvindt.
  Nog beter is het koopsignaal van strategie 1 indien de doorkruising van de lijnen onder de 0-lijn plaatsvindt. Deze strategie geeft doorgaans betere koop- en verkoopsignalen.
 3. Koop wanneer de moving averages boven de 0-lijn breken.
  Wanneer beide lijnen boven het 0-punt breken treedt een koopsignaal op. De doorbraak geeft aan dat de kracht van de beweging toeneemt. Wanneer de MACD-lijn boven de 0-lijn breekt, betekent dat in feite dat de korte EMA boven de lange EMA breekt.
 4. Gebruik divergenties tussen de koers en de indicator
  Een van de beste strategieën in een trending market blijft het gebruikt van divergenties. Wanneer de koers een hogere top laat zien, maar de MACD een lagere top dan spreken we van negatieve divergentie. Doorgaans betekent dit dat het momentum afneemt en mogelijk zelfs een ommekeer van de trend. Het tegenovergestelde is positieve divergentie, waarbij de koers een lagere bodem vormt, maar de MACD een hogere bodem laat zien. Dit is een bullish signaal.
 5. Gebruik patronen uit de bar histogram
  Men kan gebruik maken van de patronen uit de bar histogram. Indien de histogram zich bijvoorbeeld onder de 0-lijn bevindt en een hogere bodem begint te vormen, dan kan dit een voorbode zijn van een doorbraak. Anticiperen op bewegingen is echter een zeer risicovolle strategie die niet mijn voorkeur heeft.

MACD indicator via LYNX

Via het TWS Handelsplatform heeft u niet alleen over deze indicator de beschikking. Het platform biedt meer dan 120 belangrijke technische indicatoren. In de grafiek eerder in het artikel ziet u de MACD-indicator toegevoegd. U kunt dit doen op de volgende manier:

In de grafiek waar u de MACD-indicator wilt zien, klikt u op rechtermuisknop. Het linker scherm uit het plaatje verschijnt. U houdt uw muis op ‘voeg indicator toe’, waarna alle indicatoren in het volgende scherm tevoorschijn komen. In het geval van de MACD-indicator gaat het om Momentum Studies. U houdt hier uw muis en kiest vervolgens voor MACD.

MACD indicator toevoegen in het TWS Handelsplatform
MACD indicator toevoegen in het TWS Handelsplatform

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Een uitstekend handelsplatform

Handel in effecten zoals aandelen, opties, futures, valuta’s, gestructureerde producten, ETF’s en meer op 150 beurzen in 33 verschillende landen met behulp van moderne en professionele handelssoftware. Lees hier meer: Trader Workstation Handelsplatform


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.