Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

Compound interest | samengestelde interest
Compound interest, ook wel bekend als samengestelde interest, werd volgens sommigen door Einstein omschreven als het achtste wereldwonder. Of dit nu waar is of niet, het toont het belang van het begrip in de financiële wereld.

In dit artikel bespreken we wat compound interest precies is, vervolgens ontleden we de formule en als laatste bespreken we hoe we samengestelde interest kunnen gebruiken in ons dagelijks leven en in onze beleggingen.

DEFINITIE
Wat is compound interest?

Compound interest is simpelweg interest op interest. Dit fenomeen creëert een exponentieel verloop van een totale som. Het begrip is zeer toepasselijk bij het herinvesteren van dividenden.

Compound interest (samengestelde interest)

Interest is zeer actueel en wordt door de centrale banken gebruikt om de strijd tegen te hoge inflatie aan te gaan. Interest in deze context is een percentage dat we verdienen of betalen op een bepaalde som geld. Hierbij voegen we het principe van interest op interest toe, zo verdienen we in periode 2 ook interest op de interest van periode 1. Hieronder bespreken we een kort en eenvoudig voorbeeld.

In periode 1 beleggen we een som van 100 euro op ons spaarboekje. Vervolgens verdienen we daar een interest van 5% op. In periode 2 staat er dus 105 euro op ons spaarboekje. Hier krijgen we vervolgens nogmaals 5% interest op. We krijgen dus extra interest, namelijk 5% van de vorige 5 euro, dus 0,25 euro.

TijdTotaalInterest
Periode 11005%
Periode 21055%
Periode 3110,255%
Periode 4115,765%

Hoe compound interest berekenen? De formule

Uit ons bovenstaande voorbeeld kunnen we de volgende formule afleiden.

Compound interest berekenen - Formule compound interest - samengestelde interest berekenen - samengestelde interest formule

Na 10 jaar is onze 100 euro dus geaccumuleerd naar 155,13 euro. Een totaal rendement van 55,13%. 155,13 = 100 x (1 + 0,05)^10.

Mochten we onze samengestelde interest telkens naar een andere rekening hebben overgeschreven dan hadden we een rendement van 50% (10 x 5 euro interest). Op 50 jaar wordt het verschil nog groter. Na 50 jaar beschikken we over een bedrag van 1092,13, terwijl we slechts een bedrag van 350 vergaren mochten we gebruik maken van compound interest.

Compound interest vs interest | Samengestelde interest
Compound interest vs interest | Samengestelde interest

De compound annual growth rate (CAGR)

compound annual growth rate (CAGR) | compound interest | samengestelde interest

We kunnen de formule omvormen en vervolgens onze eigen eindwaarde kiezen. Zo bepalen we als belegger of trader ons jaarlijks rendement als doel. Stel dat onze 20 jarige belegger een eindwaarde van 50 000 euro wil op zijn 30 jaar en start met 10 000 euro. Dan heeft hij een jaarlijks rendement nodig van 17,46%.

De 72 regel

Wanneer we ons afvragen wanneer onze beginwaarde zal verdubbelen bij het gebruik van compound interest dan kunnen we gebruikmaken van de 72 regel. Daarbij delen we 72 door ons interestpercentage. In ons eerste voorbeeld gebruiken we 5%. Dus 72 / 5 is 14,4 jaar tegen onze 100 euro verdubbeld. Dat is ook in de grafiek te zien; gewone interest doet er 20 jaar over om te verdubbelen.

Samengestelde interest bij de buy and hold beleggingsstrategie

Via samengestelde interest kunnen we een schatting maken van ons extra pensioen via onze beleggingen. Hierbij werken we met het principe van “rendement op ons rendement”, gelijkaardig aan compound interest dus. Uit deze hypothese en rekenoefening zal ook blijken dat we zo vroeg mogelijk moeten beginnen met investeren.

Om onze berekening solide te maken moeten we uitgaan van een aantal aannames. De afgelopen 50 jaar steeg de globale aandelenmarkt 10% per jaar. Dit trekken we verder voor de volgende 50 jaar. Vervolgens corrigeren we het nominale rendement met een gemiddelde inflatie van 2% en bekomen we een reëel rendement van 8%.

Voorbeeld samengestelde interest

Een belegger via LYNX belegt een initieel bedrag van 1000 euro. Deze stopt hij allemaal in een MSCI World ETF. Hij kan vervolgens voor de rest van zijn carrière 1000 euro extra beleggen per jaar. Hierbij gaan we uit van het principe “rendement op ons rendement”, gelijkaardig dus aan wat compound interest is.

TotaalLeeftijd
€ 100020 jaar
€ 16 645,4930 jaar
€ 50 422,9240 jaar
€ 123 345,8750 jaar
€ 280 781,0460 jaar
€ 619 671,7770 jaar

In deze tabel is het exponentieel effect zeer duidelijk zichtbaar. In de eerste 10 jaar halen we 6 545,49 euro uit beleggingen terwijl dat in de laatste 10 jaar meer dan 228 890,73 euro is.

Onze totale inleg komt op 40 jaar uit op 50 000 euro, verwaarloosbaar met het totaal rendement van 569 671,77 euro uit beleggingen. Deze berekening kunnen we zien als een basisscenario. Naarmate een carrière vordert zullen we logischerwijs ook meer gaan investeren. Omgekeerd is het ook waar dat sommige periodes lastiger kunnen zijn om zich aan het plan te houden.

Hierbij is de basis ook gelegd om zo vroeg mogelijk te beginnen met investeren. Mocht ons twintigjarig voorbeeld 10 jaar later beginnen dan halveert hij zijn uiteindelijke bedrag op zijn pensioendag.

Tenslotte is dit plan en de berekening volledig vrij van capital gains belastingen en heeft u zelf uw financiën in de hand. Dit heeft als voordeel dat u geen beheerskosten of andere administratieve kosten moet afstaan van uw rendement.

De som en het gebruik is verder ook van toepassing op dividenden. Het herinvesteren van dividenden levert ons uiteindelijk ook compound interest en kan ons rendement op langere termijn aanzienlijk vergroten.

Dividend herbeleggen

Het principe van dividenden herbeleggen heeft dezelfde werking als voorgaande voorbeelden. Mochten we een dividend van 3% ontvangen na belastingen en we beleggen ons cash geld in hetzelfde aandeel dan ontvangen we het volgende jaar 3% extra op de vorige 3%. En zo schiet ook hier de exponentiële werking in gang. Zolang we niet rentenieren en leven van onze dividenden is het verstandig steeds de ontvangen dividenden te herbeleggen en compound interest zijn werk te laten doen.

De keerzijde van de medaille

Samengestelde interest beleggen kan ook enorm tegen ons werken. We kunnen het voorgaande voorbeeld omdraaien en spreken over schulden en niet over beleggingen. Op deze manier kan een persoon of bedrijf in moeilijkheden zeer snel in een neerwaartse spiraal belanden en dit niet meer te boven komen.

Een zeer actueel voorbeeld is inflatie, voor Nederland en België werd een inflatie van 14,3% en 12,27% gerapporteerd in oktober 2022. In de aanname dat deze inflatie zich verder zet in de komende jaren kunnen we de regel van 72 hier ook gebruiken. Mocht de Belgische spaarder zijn kapitaal houden op een spaarrekening (renteloos) zal de rekening in koopkracht halveren in 72/12,27 = 5,87 jaar. De Nederlaandse spaarder ziet zijn koopkracht halveren in 5,03 jaar.

Deze cijfers zorgen voor de grootste drijfveer om te beleggen en te gaan investeren. Doormiddel van kapitaalwinsten en dividenden zoekt elke belegger naar het minimum van koopkrachtbehoud.

Conclusie compound interest (samengestelde interest)

Compound interest is dus de interest op onze interest. Wanneer we dit concept kennen en het geduld hebben om te gebruiken kan het onze persoonlijke financiële planning wonderen bezorgen. Vandaar de vergelijking met het achtste wereldwonder. De keerzijde van de medaille is de toepassing op schulden. Onverantwoord gebruik van schulden en het missen van betalingen kan ernstige problemen opleveren. We weten al langer dat we zo vroeg mogelijk moeten beginnen met investeren. De impact van op jonge leeftijd starten is zeer groot en kan een paar honderd duizenden euro’s schelen met het principe van compound interest.

Beleggen via LYNX

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

FAQ

De samengestelde interest (compound interest) is te berekenen middels een formule. De formule is als volgt: Eindwaarde = Beginwaarde x (1 + interest)^aantal periodes

Samengestelde interest, of ook wel compound interest genoemd, refereert naar het rente-op-rente effect.

Hoe weet je of het enkelvoudige of samengestelde interest is?
Er is een verschil tussen enkelvoudige interest en samengestelde interest. Bij enkelvoudige interest wordt de rente alleen over het beginkapitaal berekend. Bij samengestelde interest wordt daarnaast ook rente berekend over de al eerder bijgeschreven rente.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.