Aandelen kopen

Als beginnende belegger wilt u aandelen kopen en heeft u wellicht tal van vragen bij het opbouwen van een portefeuille. In diverse artikelen op deze pagina geven we tips voor het kopen van aandelen.

Aandelen zijn een bewijs van deelneming in het eigen vermogen van een bedrijf. Met de aankoop van aandelen wordt u dus mede-eigenaar en kunt u profiteren van het eventuele succes van een onderneming. Profiteren van dit succes kan door middel van koerswinst en dividend. Als aandeelhouder heeft u meestal ook stemrecht op de aandeelhoudersvergadering. Beleggen in aandelen is populair vanwege de eenvoud en transparantie en daarom geschikt voor beginnende beleggers. Indien u niet gebruikmaakt van geleend geld kunt u tenslotte enkel uw inleg verliezen.

Aandelen kopen - tips voor beginners

Zodra u heeft besloten om aandelen te kopen is het van belang dat u vertrouwd raakt met de basisprincipes. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de voor- en nadelen van het beleggen in aandelen.

Iedere belegger stelt zich vooraf vragen als: ‘Welke aandelen moet ik kopen?’, ‘Wanneer moet ik instappen en op welke beurs?’ In diverse artikelen op het Beurs & Kennisportaal leggen wij u op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit hoe u een goed gespreide aandelenportefeuille opbouwt.

Aan het kopen van aandelen zijn altijd risico’s verbonden, omdat de aandelenkoersen zowel kunnen dalen als stijgen. Op de lange termijn ontwikkelen aandelen zich meestal positief en leveren ze een hoger rendement op dan bijvoorbeeld geld op uw spaarrekening, maar daartussenin zijn er altijd koersschommelingen. Beginnende beleggers moeten zich daarom goed laten informeren, zodat zij bijvoorbeeld niet in paniek hun aandelen verkopen bij een dalende beurskoers.

Aandelen kopen en verkopen - hoe werkt het?

Het eerste wat u moet doen wanneer u aandelen wilt kopen is het openen van een beleggingsrekening. Hierna is het van belang dat u een passende strategie kiest. Belangrijk bij het kiezen van een strategie is het bepalen van uw beleggingsdoelstellingen.

Afhankelijk van uw risicoprofiel en tijdshorizon kunt u een beleggingsstrategie gaan bepalen die bij u past. U dient zich ervan bewust te zijn dat een hoger rendement op korte termijn vaak gepaard met een hoger risico.

Vervolgens zult u moeten bepalen welke aandelen u wilt kopen. Dit kunt u doen op basis van fundamentele en technische analyse of een combinatie van beide methodes. Om dit onder de knie te krijgen organiseert LYNX regelmatig masterclasses over deze onderwerpen. Daarnaast zijn er veel artikelen en video’s beschikbaar op het Beurs & Kennisportaal. U kunt inspiratie opdoen bij één van onze beleggingsexperts. Ook heeft u vrijblijvend toegang tot de BreakoutTrader nieuwsbrief over verschillende technische analyse strategieën, welke wekelijks wordt verstuurd.

De meeste beginners kopen vaak gerenommeerde aandelen zoals Apple, Amazon of bekende AEX-aandelen. Het kan echter ook rendabel zijn om uw beleggingshorizon te verbreden en nieuwe bedrijven aan uw watchlist toe te voegen. Hierbij staat een goede analyse wederom aan de basis van succes.

Tips voor het kopen van aandelen: Leer beleggen met aandelen