Aandeel NN Group

Wat is de koers en verwachting van het aandeel NN Group? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

NN Group NV
ISIN: NL0010773842
Tickercode: NN | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel NN Group kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel NN Group

Update 17 februari 2020: Koers NN Group omhoog na goede resultaten en hoger dividend

Het aandeel Nationale Nederlanden, of wellicht bekend onder het aandeel NN Group, is een relatief nieuw aandeel.

Tot voor kort was het bedrijf nog onderdeel van Nederlands grootste bank ING.

Waarom is het aandeel Nationale Nederlanden zelfstandig geworden? En hoe presteert de Nederlandse verzekeraar sindsdien?

aandeel NN Group koers grafiek

 

Wat is het verschil tussen Nationale Nederlanden en NN Group?

Nationale Nederlanden of NN Group wordt vaak in een adem genoemd als benamingen voor hetzelfde bedrijf. Om hier enige duidelijkheid over te scheppen: ‘Nationale Nederlanden’ is een verzekeringsmaatschappij dat verreweg het grootste onderdeel is van de NN Group. Onder de NN Group valt ook nog ‘NN Investment Partners’ en de ‘Nationale-Nederlanden Bank’.

Het bedrijf is dus genoteerd als geheel conglomeraat onder de naam NN Group. Omdat het onderdeel Nationale Nederlanden verreweg het grootste onderdeel is van de conglomeraat, richt ik mij in dit artikel op de verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden.

Korte geschiedenis van Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden is in 1963 ontstaan na een fusie tussen De Nederlanden van 1845 en de Nationale Levensverzekering-Bank. Beide namen werden gemengd tot één naam, Nationale Nederlanden.

Na nog enkele overnames en fusies groeide het bedrijf enorm snel. Uiteindelijk fuseerde Nationale-Nederlanden in 1991 met het toenmalige Postbank. Sindsdien was de verzekeraar onderdeel van ING Groep.

Afsplitsing van ING Groep

Aan de gloriejaren van de financiële instellingen kwam in 2008 abrupt een einde. Door de hevige kredietcrisis dreigde ING Groep om te vallen en bleek een kapitaalinjectie van de Nederlandse Staat noodzakelijk.

Aan deze staatssteun zaten wel strikte voorwaarden verbonden. Zo moest ING Groep onder andere alle verzekerings- en investment management activiteiten afstoten. Dit leidde ertoe dat Nationale-Nederlanden in 2013 opging in NN Group.

Op 2 juli 2014 werd NN Group uiteindelijk afgestoten door ING middels een beursgang. Nadat ING tijdens de beursgang al bijna 30% van haar belang verkocht, is in de volgende jaren het belang volledig afgebouwd. Inmiddels is NN Group dus een geheel zelfstandig bedrijf.

Activiteiten van Nationale Nederlanden

Het gros van de omzet van de NN Group komt voor rekening van de verzekeringstak Nationale Nederlanden. Hierbij valt op dat het voornamelijk om levensverzekeringen gaat. Ruim 88% van de omzet kan toegeschreven worden aan levensverzekeringen.

Naast levensverzekeringen moet NN Group het voornamelijk hebben van investment management. Ongeveer 10% van de omzet komt voort uit het onderdeel NN Investment Partners. Deze tak van sport is in de laatste jaren binnen NN Group licht gestegen.

Tot slot kent NN Group op kleine schaal nog bankactiviteiten en niet-levensverzekeringen die worden afgesloten. Omdat dit slecht 1% van de totale omzet beslaat, wordt door analisten nauwelijks over deze activiteiten gesproken.

Overname van Delta Lloyd

NN Group kwam het afgelopen jaar groot in het nieuws door de overname van branchegenoot Delta Lloyd. Nadat de aandelenkoers van Delta Lloyd in de twee jaar daarvoor flink was afgestraft door problemen met de solvabiliteit, zag NN Group haar kans schoon om de Nederlandse verzekeraar te kopen.

In oktober 2016 kwam NN Group met een bod in cash van € 5,30 per aandeel. Een mooie premie van 29% op de slotkoers van de voorgaande dag. Op het eerste gezicht een prachtige kans voor beleggers.

Maar gezien de flinke koersdaling die het aandeel Delta Lloyd de voorgaande maanden voor de kiezen had gekregen, was het voor veel Nederlandse particuliere beleggers een druppel op de gloeiende plaat. Uiteindelijk kwamen NN en Delta Lloyd in december overeen op een prijs van € 5,40 per aandeel. In totaal betaalt NN € 2,5 miljard voor Delta Lloyd.

Koersprestaties aandeel NN Group vergeleken met concurrenten

Als we kijken naar de koersprestaties van het aandeel NN Group ten opzichte van concurrenten, zien we dat het aandeel achterblijft op nieuwkomer ASR. Wellicht niet helemaal een eerlijke vergelijking, aangezien de Nederlandse staat nog voor ruim een derde eigenaar is en baat heeft bij een stijgende koers.

Aandeel Nationale Nederlanden koers vergeleken met concurrenten

Wat opvalt bij het aandeel NN Group is dat het aandeel achterblijft nadat de overnamedeal in december werd beklonken. Terwijl de AEX-index sindsdien flink is opgelopen, bleef het aandeel NN Group op nagenoeg dezelfde koers steken.

NN Group versus AEX index

Een mogelijke verklaring hiervoor is een verslechtering van de voor verzekeraars zo belangrijke solvabiliteitsratio. Het overnemen van een bedrijf met een dergelijke lage ratio leidt immers ook bij NN tot een lagere solvabiliteit. Voordat de positieve kanten van de overname, zoals schaalvoordelen en besparingen naar boven komen drijven, gaat er vaak minimaal een jaar overheen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Het aandeel Nationale Nederlanden kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel NN. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Vanochtend voorbeurs werden de vierde kwartaalcijfers van NN Groep bekend gemaakt. Voor de opening om 9 uur schoten de koopadviezen van analisten als paddenstoelen uit de grond. Beleggers reageerden verheugd en het aandeel NN opende maar liefst 7% hoger. Deze vreugde sloeg echter snel om in paniek.

Grafiek van de keldering van het aandeel NN

De Nederlandse verzekeraar maakte bekend dat de solvabiliteit op basis van de Solvency II-regels eind vorig jaar is uitgekomen op 239%. Het kapitaalbeleid is bij NN dus goed op orde, wat positief wordt opgevat door de markt. Met dit overtollige kapitaal wordt een onverwacht hoog dividend uitgekeerd. Op basis van deze headlines opende het aandeel flink hoger.

Echter, het onderliggende resultaat was slechter dan verwacht, vooral vanwege een lager resultaat bij de Vermogensbeheer Divisie. Het operationeel resultaat kwam het laatste kwartaal uit op € 250 miljoen, terwijl analisten rekenden op € 273 miljoen. Het leek erop dat beleggers deze laatste headline pas om 09:01 hadden gelezen.

Flinke duikvlucht aandeel NN

Hierboven vindt u de grafiek van het aandeel NN over de afgelopen vier dagen. U ziet dat het aandeel NN na een 7% hogere opening, een flinke duikvlucht heeft genomen. Deze beweging ging zo snel dat ik hier graag een graantje van mee wilde pikken. Achteraf gezien kan ik stellen dat deze trade ervoor heeft gezorgd dat ik weer een jaartje eerder grijs wordt.

Een 7% hogere opening vond ik persoonlijk ietwat overdreven, maar vond het geen reden om direct short te gaan. Bij zulke openingen ontstaan over het algemeen kansen gedurende de dag, voor beleggers die kort op de bal zitten. Dit is precies wat ik van plan was, na een daling van 7% begon ik het aandeel te kopen rond de slotkoers van gisteren.

Het gebeurt vaker dat de slotkoers voor korte steun kan zorgen bij zo’n snelle daling en daar wilde ik op inspelen. Het was zeker niet de bedoeling om het aandeel NN voor langere termijn aan te houden, maar om mijn winst te pakken op een korte bounce. Zelf dacht ik op het moment van kopen dat ik genoeg geduld had bewaard aangezien ik pas na een daling van 7% kocht.

In de grafiek hierboven is goed te zien waar ik heb gekocht en verkocht, de blauwe driehoeken zijn kooporders, de rode zijn verkooporders. Al snel kwam ik erachter dat de aloude beurswijsheid never catch a falling knife nog altijd geldt, korte tijd later zat ik namelijk flink scheef met mijn positie.

Aandeel NN teruggekocht

Uiteindelijk heb ik mijn verlies moeten nemen (eigenlijk al veel te laat) om weer helder naar de beweging te kunnen kijken. Gelukkig zag ik op het juiste moment de kopers in het aandeel weer terugkomen en kocht ik het aandeel weer terug rond het dieptepunt. Na een stijging van bijna 3% hield ik het voor gezien en heb ik mijn posities in drie stappen verkocht.

Omdat ik het aandeel NN voor een betere prijs terugkocht dan de prijs waarop ik verlies had genomen, is het verlies op deze trade beperkt. De markt heeft mij vandaag weer een lesje geleerd om niet koppig te zijn en dat verlies nemen niet altijd negatief hoeft te zijn. Dat timing het allerbelangrijkste is voor beleggers, wordt hier door de markt nog maar weer eens goed duidelijk gemaakt.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

 

NN Group: Analyses & tips


Waarom in aandelen van NN Group beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook NN Group. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen NN Group kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel NN Group

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

NN Group : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel NN Group: Bedrijfsinformatie NN Group NV

NN Group is een multinational op het vlak van verzekeringen en vermogensbeheer. NN group haar oorsprong ligt in Nederland en gaat meer dan 170 jaar terug. De financiële instelling bestaat uit Nationale-Nederlanden Bank en NN investment Partners. NN Group is hoofdzakelijk actief in Europa en verder in Japan. Om precies te zijn is het bedrijf in 18 landen actief. NN Group heeft in haar vestigingen zo’n 14.000 werknemers in dienst.