De 8 tips van het LYNX beleggersdebat op een rij: Wat zijn de interessante aandelen voor 2022?

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Interessante aandelen voor 2022

Tijdens de 11e editie van het LYNX Beleggersdebat hebben acht beleggingsexperts hun visie en tips voor het jaar 2022 gegeven. In dit artikel vindt u een overzicht van de aandelentips die werden gegeven door de vier experts uit de 2e ronde. Wilt u het volledige beleggersdebat terugkijken? Maak dan gebruik van deze link.

De beleggingstips van Albert Jellema

We beginnen met de tips van de oprichter van DeAandeelHouder.nl. De tips van Albert vielen aan de polls op Twitter te zien goed in de smaak bij beleggers. Jellema deelde een oer-Hollandse tip en kwam in de 2e ronde uit bij een gaming platform uit de VS.

LYNX Beleggersdebat 2022: Beleggingsexpert Albert Jellema
  • Aandeel OCI (OCI)
  • Aandeel Roblox (RBLX)

Tip 1: Aandeel OCI (OCI)

Albert Jellema tipte tijdens het debat het aandeel van kunstmestproducent OCI. Daarbij wees hij onder andere op de inflatie en gestegen energieprijzen. Ook de voedselprijzen beginnen fors te stijgen, dankzij de enorme stijging van de gasprijzen. Gas wordt namelijk onder andere gebruikt bij de productie van kunstmest. Volgens Jellema is kunstmest op zijn beurt weer heel belangrijk om de voedselproductie op peil te houden.

Jellema verwacht dat de kunstmestprijzen zullen stijgen vanwege de hogere gasprijzen. De analist denkt dan ook dat OCI perfect gepositioneerd is om hiervan te profiteren. Het bedrijf heeft namelijk toegang tot goedkoop gas, een groot investeringsprogramma afgerond en de laagste kosten uit de sector. Ook wijst hij onder andere op de sterke afname van de schuld van het bedrijf. Albert Jellema bezit dan ook aandelen OCI in zijn privé portefeuille en plakt er een koersdoel van € 35 op.

Tip 2: Aandeel Roblox (RBLX)

Tijdens de grensverleggende ronde tipt Albert het Amerikaanse aandeel Roblox. Dit is een online gaming platform, waarmee gebruikers games kunnen programmeren en games kunnen spelen die door andere gebruikers zijn gemaakt. Met dit aandeel denkt Albert te kunnen profiteren van de opkomst van de Metaverse. Volgens hem hebben we hier te maken met de volgende generatie internet, met de focus op de virtuele wereld. Het bedrijf verkoopt in-game advertenties, in-game punten en heeft ruim 47 miljoen spelers per dag.

De hoge volatiliteit van de koers maakt het aandeel mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Maar Albert liet wel zien dat Roblox al operationeel winstgevend is. Het bedrijf is momenteel circa $ 45 miljard waard en volgens Jellema een bedrijf dat misschien wel het verste gevorderd is in het praktisch toepasbaar maken van de Metaverse.

Schrijf u in voor de LYNX Masterclass met Albert Jellema. Hierin geeft hij nóg meer uitleg en onderbouwing over deze tips én zal hij een derde tip geven.

De beleggingstips van Menno van Hoven

Menno kent u wellicht van zijn dividendportefeuille bij BeleggersBelangen. Ook tijdens het beleggersdebat kwam hij met een dividend betalende farmaceut op de proppen. Maar zijn eerste tip zullen vaste volgers van Menno misschien wel verrassen.

LYNX Beleggersdebat 2022: Beleggingsexpert Menno van Hoven
  • Aandeel: RVRC Holding (RVRC)
  • Aandeel: Bristol-Myers Squibb (BMY)

Tip 1: Aandeel RVRC Holding (RVRC)

Tijdens de Europese ronde tipt Menno het Zweedse RevolutionRace. Dit bedrijf verkoopt outdoor kleding en breidt mogelijk uit naar schoenen en rugzakken. Het online kledingbedrijf verkoopt kwaliteitsproducten tegen aantrekkelijke prijzen. Menno wijst op de slimme focus op community en reviews. RVRC groeit snel. Vorig jaar ging de omzet met 132% omhoog en ook dit jaar verwacht men een omzetgroei van minstens 40%. Dankzij de hoge groei is de waardering ook stevig, maar het bedrijf betaalt ook al dividend weet Menno te vertellen.

Van Hoven wijst wel op het bovengemiddeld risico door de relatief hoge waardering en beperkte informatievoorziening. Hij ziet volop expansiemogelijkheden en wijst op de hoge marges dankzij het D2C-model. Zijn tip is dus het aandeel RVRC Holding (RVRC) dat in Zweedse Kronen staat genoteerd op de beurs van Stockholm, niet te verwarren met Revium Recovery Inc. (RVRC) met de gelijknamige tickercode.

Tip 2: Aandeel Bristol-Myers Squibb (BMY)

Menno vindt het aandeel Bristol-Myers Squibb een perfect aandeel voor een lange termijn dividendportefeuille. Het aandeel biedt een aantrekkelijk dividend dat de afgelopen jaren met circa 10% per jaar omhoog ging. Ook heeft de farmaceut een stevig aandelen inkoopprogramma gevoerd in 2019 en 2020. ‘De vrije kasstroom van Bristol-Myers Squibb is positief en biedt veel flexibiliteit’ denkt van Hoven.

Wel wijst Menno op de zogeheten ‘patent-cliff’, wat inhoud dat de komende jaren een tal van patenten zal verlopen. Maar de expert verwacht dat het bedrijf tegen 2030 genoeg nieuwe medicijnen zal ontwikkelingen die meer dan $ 25 miljard omzet per jaar gaan opleveren. De analist wijst vervolgens op de onterecht lage waardering, ondanks het koersherstel. De koers/winstverhouding ligt onder de 10. Ook betaalt het bedrijf een aantrekkelijk dividend uit van $ 2,16 per aandeel, wat neerkomt op een dividendrendement van 3,3%.

Schrijf u in voor de LYNX Masterclass met Menno van Hoven. Hierin geeft hij nóg meer uitleg en onderbouwing over deze tips én zal hij een derde tip geven.

De beleggingstips van Willem Middelkoop

Grondstoffengoeroe Willem had ook dit jaar weer interessante tips meegenomen. Uiteraard deelde de oprichter van het Commodity Discovery Fund tips om te beleggen in goud. Tijdens de grensverleggende ronde kwam Middelkoop vervolgens met een opvallende suggestie om te beleggen in Bitcoin.

LYNX Beleggersdebat 2022: Beleggingsexpert Willem Middelkoop
  • ETF-tip: VanEck Gold Miners ETF (GDX1)
  • Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Tip 1: VanEck Gold Miners ETF (GDX1)

Willem Middelkoop tipt uiteraard een belegging in goud. Doordat het aanbod van goudbedrijven in Europa beperkt is, heeft Willem voor een goud ETF gekozen. Via de VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX1) kunt u namelijk in één klap beleggen in een mandje van goud producerende bedrijven. Willem vertelt vervolgens dat maar liefst 25 landen afgelopen jaar goud hebben gekocht voor de eigen financiële reserve.

De grondstoffenexpert wijst ook op de interessante grafiek van de goudprijs. Hij denkt dat de goudprijs op het punt staat om uit te breken. Ook heeft deze ETF de afgelopen 5 jaar een prima rendement laten zien en wordt deze volgens Willem geleidt door een goede portfoliomanager.

Tip 2: Grayscal Bitcoin Trust (GBTC)

Willem heeft een hele mooie tip voor beleggers die iets met Bitcoins willen doen. Zo wijst hij op de Trusts van de Grayscale Investments groep. Deze partij heeft meerdere Trusts onder beheer die verhandelbaar zijn op de beurs. Via de Grayscale Bitcoin Trust kunt u beleggen in onder andere Bitcoin. Het fonds houdt fysieke bitcoins aan die worden bewaard in een zogeheten cold storage.

Middelkoop raadt alle beleggers aan om een klein beetje van het vermogen te beleggen in digitale assets, omdat daar interessante dingen gebeuren. Vervolgens discussiëren de experts over een interessant DEFI-fund dat investeert in de blockchain-wereld.

Schrijf u in voor de LYNX Masterclass met Willem Middelkoop. Hierin geeft hij nóg meer uitleg en onderbouwing over deze tips én zal hij een derde tip geven.

De beleggingstips van Gert Bakelants

Gert Bakelants is in Nederland wellicht niet zo bekend, maar de Belg is al meer dan 15 jaar de hoofdredacteur van De Belegger. Tijdens het debat gaf hij tips voor twee value-aandelen.

LYNX Beleggersdebat 2022: Beleggingsexpert Gert Bakelants
  • Aandeel Volkswagen (VOW3)
  • Aandeel First Pacific Company (142)

Tip 1: Aandeel Volkswagen Group (VOW3)

Gert kijkt vanwege de huidige marktomstandigheden bewust naar de oude economie. In zijn zoektocht naar value kwam hij uit bij het Duitse Volkswagen. Hij benadrukt het grote aantal merknamen dat Volkswagen onder zijn groep heeft hangen. Volgens hem zijn slechts een aantal merken zoals Porsche, Lamborghini en Traton inclusief de netto kaspositie al meer waard dan de huidige beurswaarde van het bedrijf.

De expert vertelt dat u slechts 7 keer de verwachte winst over 2021 betaalt, terwijl de winst de komende jaren naar zijn vermoeden zal stijgen. Als enkele koerstriggers ziet Gert een eventuele beursgang van Porsche en/of de batterij-activiteiten. Ook zal een herstel van de logistiek keten en de rotatie naar value-aandelen de koers hoger moeten zetten.

Tip 2: Aandeel First Pacific (142)

Ook bij de grensverleggende ronde blijft Gert Bakelants bij het oude-economie thema. Met het aandeel First Pacific uit Hongkong denkt de expert opnieuw een sterk value-aandeel te pakken heeft. Het conglomeraat heeft activiteiten verspreid over grote voedselbedrijven, infrastructuur, grondstoffen en telecom. Daarmee biedt dit familiebedrijf een goede spreiding. Gert wijst op een korting van 60% ten opzichte van de intrinsieke waarde.

Nieuwe recordwinsten in 2022 kan de koers omhoog brengen. Maar ook de vereenvoudiging van de groepsstructuur en de inkoop van eigen aandelen kunnen positieve koerstriggers zijn. De holdingmaatschappij uit Azië biedt bovendien ook een aantrekkelijk dividendrendement van 5,5%.

Schrijf u in voor de LYNX Masterclass met Gert Bakelants. Hierin geeft hij nóg meer uitleg en onderbouwing over deze tips én zal hij een derde tip geven.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in de beste aandelen 2021 besproken in het LYNX Beleggersdebat. U heeft toegang tot 135 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

De volgende sprekers hebben een belang in de door hen aangedragen aandelen/ETF. Albert Jellema: OCI & ROBLOX (privé positie), Menno van Hoven: RVRC holding en Bristol-Myers (privé positie), Willem Middelkoop: GDX-ETF (zakelijke positie), GBTC (privé positie), Gert Bakelants: Volkswagen (privé positie). 


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.