NYSE

NYSE | LYNX Effectenbeurzen

De New York Stock Exchange, kortweg NYSE, is de grootste en belangrijkste beurs ter wereld, gemeten naar de marktkapitalisatie. De NYSE, ook bekend als “The Big Board”, heeft zijn hoofdkantoor op 11 Wall Street in Lower Manhattan in New York.

De NYSE als handelsplaats is een klassieke “open outcry” beurs en heeft daarom nog steeds een klassieke beursvloer. De meeste transacties op de NYSE worden nu natuurlijk elektronisch uitgevoerd. In tegenstelling tot de Nasdaq zijn deze echter niet volledig geautomatiseerd, omdat de handelaren de koersen actief volgen.

Vanwege de ligging wordt de NYSE vaak gewoon Wall Street genoemd. Op de NYSE, die deel uitmaakt van de Intercontinental Currency Exchange (ICE) of kortweg Intercontinental Exchange, staan meer dan 2200 bedrijven genoteerd, die in totaal meer dan 30 biljoen dollar waard zijn. De reguliere handel op de NYSE begint om 9:30 uur en eindigt om 16:00 uur lokale tijd. De beurs is gesloten op nationale feestdagen. Als een feestdag in het weekend valt, blijft de beurs meestal de daaropvolgende maandag gesloten. Bovendien sluit de NYSE op sommige dagen eerder, zoals de dag voor Onafhankelijkheidsdag, de dag na Thanksgiving en de dag voor Kerstmis. De bekendste aandelenindex op de NYSE is de Dow Jones Industrial Average, oftewel Dow Jones Index, die bestaat uit 30 van de grootste Amerikaanse bedrijven.

Het begin van de NYSE dateert van 1792, toen de New Yorkse effectenhandelaren een reeks regels schreven voor de handel in effecten, bekend als het Buttonwood-verdrag. In 1817 werd de New York Stock & Exchange Board opgericht als een overkoepelende instelling en werd voor het eerst een beursreglement opgesteld. De New York Stock Exchange kreeg zijn huidige naam in 1863. In 1911 nam de NYSE haar intrek in het gebouw op Wall Street, dat nu wereldberoemd is als beurs. Ondanks verschillende crises is de NYSE gegroeid tot ‘s werelds grootste beurs. Meer recentelijk zijn er fusies met andere beurzen geweest, met als resultaat de oprichting van NYSE Euronext. Er waren ook overnames, zoals de overname van de American Stock Exchange (AMEX). Nadat de Intercontinental Exchange later NYSE Euronext had gekocht, werd Euronext weer afgesplitst.


Kosten

Handelen op de NYSE via LYNX

Met LYNX kunt u aandelen en ETP’s op de NYSE verhandelen tegen een bijzonder gunstige prijs, vanaf slechts USD 5,00 per transactie.

NYSE tarieven

ProductCommissieMinimumMaximum
AandelenUSD 0,01 per
aandeel
USD 5,002,00% van de transactiewaarde

Voorbeeld: voor de NYSE met een ordervolume van 125 Bank of America aandelen tegen USD 32,00 per stuk = USD 5,00.

Een overzicht van alle gehanteerde tarieven vindt u op onze tarieven pagina.


Openingstijden

NYSE handelstijden

De openingstijden van de NYSE beginnen elke handelsdag om 09.30 uur en eindigen om 16.00 uur lokale tijd (EST). In Nederland betekent dit dat de handel start om 15.30 uur en de beurs sluit om 22.00 uur.

ProductNYSE openingstijden
AandelenMa. – Fr. 15:30 – 22:00
ETP'sMa. – Fr. 15:30 – 22:00

Voor meer informatie over de NYSE verwijzen we u door naar de website van de NYSE.