Beleggen in goud – De 5 beste goud ETF’s

Door Hirgent Cekaj


Artikel laten voorlezen
Goud heeft de laatste paar weken zijn kracht getoond in de markt. De tumultueuze marktomstandigheden en de acties van centrale banken zorgden ervoor dat de prijs van goud omhoog schoot. Het gevolg: beleggers trokken massaal naar goud ETF’s, goudfutures, en aandelen van goudmijners, om te kunnen profiteren van deze prijsbewegingen.

Goud is echter wat lager beginnen handelen sinds het hoogtepunt in augustus 2020, maar dat is geen reden tot paniek, zeker wanneer u kijkt naar de acties van de centrale banken…

U wilt de potentiële toekomstige prijsstijgingen zeker niet mislopen. Het is daarom een goed idee om te kijken naar goud ETF’s. Dit zijn ETF’s die de prijs van goud volgen, een perfect product om dus te profiteren van potentiële prijsstijgingen in het edelmetaal.

In dit artikel zullen we daarom bekijken wat een goud ETF is maar ook welke goud ETF’s het meeste rendement zouden kunnen opleveren.

De volgende onderwerpen worden besproken:

Beste Goud ETF's

De goudkoers

Zoals we in de inleiding al aangaven, heeft goud een geweldige prestatie gekend in 2020. Dit kan vooral worden toegeschreven aan de opkomst van het coronavirus, de wereldwijde marktcrash en de acties van de verschillende centrale banken − die sommigen ‘onverantwoord’ noemen. Goud heeft sinds de top in augustus een lichte terugval gekend. Echter, divers gerespecteerde marktcommentatoren en vermogensbeheerders hebben goud nog niet uitgesloten. Het sentiment van de markten is veranderd in een meer risicomijdende omgeving, waarbij zowel wereldwijde indexen als verschillende grondstoffen en valuta’s een flink deel van hun prijsstijgingen verloren hebben. Ook de Amerikaanse verkiezingen kunnen olie op het vuur gooien.

Zou dit het begin kunnen zijn van een nieuwe vlucht naar veiligheid door investeerders, en zo een nieuwe opwaartse trend in goud teweegbrengen?

De 5 beste goud ETF's | Goudkoers September

Met een ETF volgt u de goudprijs

U vraagt zich misschien af hoe u kunt deelnemen aan een mogelijke nieuwe goudtrend? Particuliere investeerders hebben geen enorme hoeveelheid kapitaal nodig om te profiteren van een langdurige opwaartse trend in goud. De meeste beleggingsadviseurs raden dan ook logischerwijs aan om deel te nemen aan een goud ETF. Goud ETF’s zijn misschien wel één van de beste manieren om in goud te beleggen. Vraagt u zich echter af wat een ETF is? Geen paniek, in de volgende sectie zullen we kort bespreken wat een ETF is en waar u op moet letten als u erin belegt!

Wat is een goud ETF?

Een goud Exchange Traded Fund (ETF) of Exchange Traded Commodity (ETC)  is een fonds dat slechts één onderliggende waarde heeft: goud.

De goud ETF’s worden net zoals aandelen gewoonweg op de beurs verhandeld, maar hun waarde wordt bepaald door de aanwezigheid van een “onderliggende waarde” die uiteraard gericht is op het edelmetaal.

Net zoals bij het aankopen van aandelen, zult u bij het analyseren van goud-ETF’s ook rekening moeten houden met verschillende belangrijke punten. Hier zullen we kort de belangrijkste bespreken:

  • Onderliggende waarde: De goud ETF’s halen natuurlijk allemaal hun waarde uit goud. Sommige ETF’s zijn echter geassocieerd met fysiek goud, andere worden geassocieerd met goudfutures, terwijl andere hun waarde halen uit bedrijven die edelmetalen delven.
  • Hefboom: Sommige goud ETF’s hebben een hefboom. Dit betekent dat ETF’s met hefboomwerking een beter rendement kunnen bieden dan ETF’s die geen hefboom gebruiken. Als de onderliggende waarde in de goede richting beweegt verdient u met een hefboom aanzienlijk meer winst, maar als de ETF de andere kant opgaat kunt u veel kapitaal verliezen. Hier moet u dus opletten.
  • Liquiditeit en grootte: De grootte van een goud ETF is ook belangrijk omdat dit de kosten en ook enigszins de prestatie van de ETF beïnvloedt. Liquiditeit is ook van belang als u grote hoeveelheden kapitaal wilt beleggen, kapitaal vloeit sneller en efficiënter in grote ETF’s dan in kleine ETF’s. De omvang van een ETF wordt bepaalt door de AUM (Assets Under Management).
  • Valuta en beurs: Wanneer u in ETF’s handelt, is de beurs belangrijk omdat dit invloed heeft op de commissie dat u betaalt én op de regelgevende omgeving waarin ze worden verhandeld. Valuta zijn ook belangrijk. Fysiek goud wordt bijvoorbeeld geprijsd in Amerikaanse dollars. Als u een ETF in euro handelt, speelt de EUR / USD-wisselkoers dus een belangrijke rol.

De 5 beste goud ETF’s

Naam Volume Prestatie in het afgelopen jaar Basisvaluta Jaarlijkse kosten
SPDR Gold Shares 12,35 miljard 22.84% USD 0.15%
Xetra-Gold 11,8 miljard 15.00% EUR 0.36%
iShares MSCI Global Gold Miners ETF 520 miljoen 35.73% USD 0.39%
Gold Bullion Securities 4,3 miljard 21.79% USD 0.40%
Xtrackers Physical Gold Euro Hedged 3,0 miljard 18.58% EUR 0.59%

iShares Physical Gold ETC (SGLN)

iShares Physical Gold ETC is een van de grootste goud-ETF met meer dan $ 12 miljard aan beheerd vermogen. De ETF wordt aangeboden door iShares. De ETC probeert de dagelijkse beweging van de goudprijs te volgen door goud te bezitten. Het goud ondersteunt de uitgegeven effecten en wordt dagelijks gewaardeerd tegen de namiddag goudprijs fix in Londen. Bij de Londen goudprijs fix zijn goudhandelaren van de vijf grootste edelmetaalbanken van Londen betrokken. Zij stellen een gemeenschappelijke transactieprijs vast voor grote hoeveelheden van aan- en verkooporders van goud. Ze doen dit twee keer per werkdag, de eerste fix is om 11.30 uur (Belgische tijd) en dan weer om 16.00 uur (Belgische tijd). De namiddag fix heeft meestal de grootste invloed.

SGLN is erin geslaagd om de afgelopen vier jaar consistent beter te presteren dan zijn benchmark en behaalde een rendement van 22,84% over de afgelopen 12 maanden.

De 5 beste goud ETF's | SGLN 2020

Xetra-GOLD (4GLD)

Xetra-Gold is een ETF die een beetje specialer is dan de andere die we zullen bespreken. Deze goud ETF geeft u het recht om het fysieke goud te ontvangen. Xetra-Gold is een Exchange Traded Commodity, opgericht in Duitsland en gewaardeerd in EUR. Eén enkel certificaat geeft de belegger het recht om de levering van één gram goud uit de uitgiften te eisen. Het fysieke goud wordt bewaard in een toegewezen kluis bij de bewaarder. Voor beleggers in Europa is deze ETF wellicht gemakkelijker om in te beleggen, aangezien de ETF geprijsd is in euro’s. Het is belangrijk dat u wel nog steeds rekening houdt met de EUR / USD wisselkoers, aangezien deze wisselkoers invloed heeft op de winsten die u maakt met deze ETF.

De 5 Beste Goud ETF's - 4GLD 2020

iShares MSCI Global Gold Miners (RING)

Als u wilt beleggen in een ETF die geen goud volgt, maar liever in de bedrijven die dat goud delven, dan is de iShares MSCI Global Gold Miners ETF misschien wel iets voor u. Deze ETF volgt de prestaties van een korf van goudmijnbedrijven, maar heeft een bredere geografische focus dan andere goud ETF’s. Het is bedoeld om de prestaties te volgen van de MSCI ACWI Select Gold Miners Investable Market Index, die bestaat uit goudmijnbedrijfsaandelen van over de hele wereld.

De weging van de index is gericht op Newmont Gold en Barrick Gold, zij vertegenwoordigen alleen al meer dan 36% van de indexweging. Dat is indrukwekkend aangezien de op twee na grootste weging slechts 8% vertegenwoordigd. Meer dan de helft van de index is vertegenwoordigd door Canadese goudmijnbedrijven, 23% van de ETF bestaat uit bedrijven uit de VS en de rest komt uit Zuid-Afrika, Australië en Rusland. Het heeft het afgelopen jaar wel een rendement van 35,73% opgeleverd, wat een zeer aangenaam percentage is.

De 5 Beste Goud ETF's - RING 2020

Gold Bullion Securities (GBS)

Gold Bullion Securities is een Exchange Traded Commodity. De onderliggende waarde van GBS is 100% fysiek goud en is ontworpen om de spot goudprijs minus kosten te volgen. Het biedt beleggers de mogelijkheid aan om te investeren in de goudmarkt zonder dat ze fysiek goud hoeven te leveren.

De 5 beste goud ETF's | GBS 2020

Xtrackers Physical Gold Euro Hedged (XAD1)

Xtrackers Physical Gold Euro Hedged ETC is een Exchange Traded Commodity. De onderliggende waarde van XAD1 is 100% fysiek goud en is ontworpen om de spotprijs van goud te volgen met een USD / EUR-valuta hedge. Andere blootstelling aan goud, zoals derivaten, is niet toegestaan in deze ETF. U hebt hier dus alleen een echte blootstelling aan fysiek goud.

Deze ETF is ook een perfecte oplossing voor beleggers in Europa die handelen met de euro en die zich niet willen bezighouden met de schommelingen van de wisselkoers van EUR / USD.

De 5 beste goud ETF's | XAD1 2020

Indien u meer informatie wenst over handelen in EFT’s, dan kunt u terecht op het LYNX Kennisportaal: Alles wat u moet weten over beleggen in ETF’s.

Zelf beleggen in ETF’s bij LYNX?

Bij LYNX kunt u wereldwijd ETFs kopen aan zeer interessante tarieven. Vergelijk zelf onze tarieven met die van uw huidige broker of grootbank en ontdek hoe u voordeel kunt doen:

Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.